fredag 1 april 2011

Danska invandringsregler ett skämt?

Det var många som blev upprörda när de i Sydsvenskan läste att Danmarks regler för uppehållstillstånd nu också ska gälla svenskar som vill arbeta i Danmark. Ända tills det gick upp för dem att det är 1 april.

Liksom utomeuropeiska invandrare måste ha en viss nivå på utbildning och kunskaper om dansk geografi och historia så skulle detta nu också gälla svenskar. En kuriositet är kanske att man också måste kunna säga sitt personnummer på danska.

Frågan är varför regler som betraktas som ett aprilskämt när det drabbar svenskar anses fullt acceptabelt för andra nationaliteter.

Lars Persson

Andra aprilskämt: DN, SvD

4 kommentarer:

 1. För att följa den dolda allvarligheten i ditt inlägg:
  At det anses som ett april-skämt när det gäller Svenskar är att Danskar och Svenskar inte har någon större svårighet att förstå varandra. Det blir en helt annan sak när en Dansk ska försöka förstå olika afrikanska dialekter, arabiska, flamländska eller Grekiska språk. Det inser jag och alltså inser jag också det befängda i att Svenskar som pratar Svenska ska behöva omfattas av samma regler som dom vilkas språk kräver utbildning att kunna och markant skiljer sig ifrån det de flesta förstår. Det är antagligen bara i Sverige man kan gå fram till en biljettlucka och be om två biljetter och mötas av en axelryckning eller "jag inte förstå". Försöka samma sak på Engelska men fortfarande enbart få en axelryckning som svar.

  SvaraRadera
 2. Svenskar och danskar har ingen större svårighet att förstå varandra?!? Är du skåning eller? Jag känner ingen som hajar ett jota danska! Om du nu är skåning så förklarar ju det samtidigt varför människan i biljettluckan inte fattar vad du säger.

  SvaraRadera
 3. Inte ens google translate fattar vad danksarna säger än mindre jag, fast jag tala flytande svenska och har bott i sverige i 32 av mina 36 år. Fast det är klart, jag är inte renrasig svensk heller så det kanske är därför.

  SvaraRadera
 4. Kropotkins skägg5 april 2011 13:41

  Det må vara ett aprilskämt, men helt orimligt var det inte. Men hur ska man veta vilken sida det finns "pige-billder" på i Ekstrabladet om man inte läser tidningen?

  Dessutom "Vi i Sverige": Lagstiftningar och regler borde väl gälla alla? Inga undantag eller "positiv särbehandling", eller hur?

  SvaraRadera