tisdag 24 maj 2011

Gudmundson eller bistånd?

Svenska Dagbladets sverigedemokratiske ledarskribent Per Gudmundson påstår att folk i tredje världen får vara utan myggnät och vaccinationer eftersom Sverige tar emot asylsökande. Frågan är varför man ska ställa just dessa saker mot varandra? Samhället har ju utgifter för en mängd olika saker så varför välja ut just de asylsökande som orsak till mindre bistånd? Har inte samhällets utgifter för Per Gudmundsons skolgång (som ändå inte tycks ha gjort så mycket nytta) påverkat biståndet lika mycket som asylsökande? Eller den sjukvård som Gudmundson förr eller senare behöver ta del av?

Lars Persson

4 kommentarer:

 1. Det tycks föreligga ett ärligt missförstånd här (och då syftar jag inte på att försöka klistra en SD-etikett på Gudmundson, vilket definitivt varken är ärligt eller sant): Sverige räknar in en del av flyktingmottagandet som internationellt bistånd. Därför är det högst rimligt att se förändringen mellan "myggnät" och boendekostnader för ensamkommande flyktingbarn som en omfördelning _inom_ punkten bistånd och inte som en generell omfördelning i den större budgeten.

  Vidare vill jag gärna ställa frågan: Varför tycks bloggen uppröras mindre över att regeringen skär ned på det internationella biståndet än att Gudmundson påpekar det?

  SvaraRadera
 2. Det är norska socialdemokrater som på alldeles egen hand gjort besparingen 2,5 miljarder på att undvika onödiga asylansökningar. Sådana som ändå inte skulle beviljas asyl.
  Att den norska utredningen också påvisar att invandring kostar betyder inte att de är sverigedemokrater, utan att man som på alla andra områden får väga mål, nytta och kostnader mot varandra. En viss kostnad får man ta för humanismen. Men då ska den redovisas öppet.

  SvaraRadera
 3. I Sverige skjuter man som vanligt budbäraren. Blundar vi och håller för öronen behöver vi inte bry oss om fakta.

  Om man inte får skära ner på kostnader asylsökande medför eller begränsa strömmen av dessa har jag några förslag på hur vi kan balansera budgeten:

  1. Trycka mer pengar
  2. Ta ett lån på banken
  3. Skära ner i socialförsäkringarna
  4. Höja skatter och avgifter

  Vilket alternativ tror du är mest populärt?

  SvaraRadera
 4. Hej Lars..
  Jag vet att sanningen kan vara svår att höra i bland.

  Att kalla Per Gudmundson för SverigeDemokrat för att han påtalar sanningen är verkligen lågt.
  Han och SVD har skrivit spaltmeter med kritiska artiklat om SD.
  Men om ordförrådet och argumeneten tryter så kommer personangreppen fram.

  Vad tjänar du och all världens fattiga på att vissa välbärgade unga män som ljuger sig in Sverige och belastar välfärdssystemen?
  Anders Johansson

  SvaraRadera