torsdag 26 maj 2011

Invandrarungdomar har utbildningspengar tillgodo

Invandrarungdomar har högre arbetslöshet än svenskfödda ungdomar och Sverige har den största klyftan inom OECD mellan inrikes och utrikes födda ungdomar. Integrationsminister Erik Ullenhag är med rätta bekymrad.

En orsak till skillnaden kan vara att det är svårare att få ett jobb om man har ett utländskt namn eller utländskt utseende. Men det är också en skillnad i utbildning. Ungdomar som tvingats fly har fått ett avbrott i sin skolgång och kanske har förhållandena i hemlandet omöjliggjort kontinuerlig undervisning.

Det är inte svårt att förstå att det är svårt att hänga med i undervisningen i en högstadieklass när man kommer till ett främmande land med ett främmande språk. Dessa ungdomar behöver speciellt stöd för att komma ifatt. Om man bestämmer sig för att satsa lika mycket på invandrade ungdomars utbildning som svenskföddas upptäcker man att det finns gott om resurser. En 13-åring som är född i Sverige har kostat samhället mer än en miljon i utbildningskostnader. Den som invandrar som 13-åring har inte kostat någonting alls. Det finns alltså en miljon att satsa i extra resurser innan den invandrade eleven kommit upp i samma kostnad som sin infödde klasskamrat.

Lars Persson

Fler länkar: Expressen

21 kommentarer:

 1. Det är märkligt att du kan hamna så snett i din analys. Det första du skriver är ju helt rätt. Barn och ungdomar som kommer hit och som ska få sin utbildning här behöver ofta extra stöd och hjälp. (En extra kostnad) De kan ha både kunskapsmässiga luckor och emotionella problem på grund av traumatiska upplevelser.
  Men sen går din analys helt snett.
  För det första så har oftast de svenska barnens föräldrar betalat skatt under ett antal år, och för det andra är det inte så att alla i hela världen har som ett outnyttjat konto här i Sverige som de har rätt att kräva utbetalning från så fort de kommer hit.

  SvaraRadera
 2. Anonym 10:29,
  Föräldrarnas skattepengar behövs för att betala deras egen utbildning. Var och en måste efter bästa förmåga betala sina egna kostnader. Man kan inte luta sig tillbaka och slappa bara för att föräldrarna arbetade hårt.
  De invandrade ungdomarna kommer att betala skatt till samhället så småningom, liksom svenskfödda ungdomar. Därför är det ett samhällsintresse att de får en bra utbildning och kommer ut snabbt på arbetsmarknaden.
  Alla i hela världen har inte ett konto i Sverige, bara de som bor i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Skatt, ja. Det är det som är fördelen med importerad arbetskraft. De kan börja betala skatt med en gång. Problemet just nu, är att vi inte importerar arbetskraft, utan invånare. Det tar ett tag för vissa av dessa att börja betala skatt. Sen är vi tydligen också landet med högst arbetslöshet bland invandrare.

  SvaraRadera
 4. Anonym 12:54,
  Det är inte bara arbetskraftsinvandrare som arbetar. Det tar mycket längre tid innan en infödd börjar betala skatt än en invandrare.

  SvaraRadera
 5. Om det är en sådan vinst med dessa flyktingar så borde det vara kanonbra att ha fri invandring till Sverige.Det borde ju göra Sverige till ett rikt land med nästan ingen skatt.Men nu undrar jag bara varför kommuner som har haft fri invandring till sina orter bland annat Södertälje o Malmö Skriker efter hjälp.Kommunkassan i Södertälje sinar.Den borde ju vara över full med vinst pengar?

  SvaraRadera
 6. Jo, Anonym 15:30, det är så att folk flyttar mellan kommuner i Sverige och om man bor i en kommun när man kostar pengar och i en annan när man betalar skatt så förlorar den första kommunen medan den andra vinner.

  SvaraRadera
 7. Jag tror inte ens du tror på det själv..
  I princip hela världen styrs mer eller mindre kapitalistiskt.
  Om asylinvandring vore något lönsamt så hade det inte blivit några asylinvandrare över till Sverige, övriga länder hade fångat upp dom långt innan.
  Gästarbetare/arbetskraftsinvandrare är nog säkert en tillgång för landet men Sverige tar bara emot människor från andra delar av världen än länderna där dom flesta arbetskraftsinvandrarna kommer ifrån.
  T om med rika muslimska länder väljer att ta emot asiater än människor från dom länder som står för merparten av asylinvandringen i Sverige.
  Kan du förklara det?

  Anders Johansson

  SvaraRadera
 8. @Anders J.
  Enkelt. Asyl resp. arbetskraftsinvandring styrs av tva olika regelverk. Som arbetskraftsinv. behover man t.ex. inte bevisa att staten/landet man kommer ifran inte klarar av att uppratthalla ens medborgerliga/manskliga rattighether.
  Kategorierna skiljer sig ocksa at vad galler graden av 'tvang' dar valet att utvandra ar mer 'frivilligt' i den senare an den forra. For 'frivilliga invandrare' tar det oftast kortare tid att komma in i ett nytt samhalle. Nivan pa asylinvandring paverkas dessutom mindre av utbud/efterfragan an vad arbetskraftsinvandring gor.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 9. Svart till El G..
  "För 'frivilliga invandrare' tar det oftast kortare tid att komma in i ett nytt samhalle."

  Om man har råd att ta sig sig runt halva jorden och på vägen passerar flera länder där man också kunnat söka söka asyl för att ta sig till ett land känt för att inte vara religöst, ja då är man i mina ögon mycket "frivillig"
  Ofrivilliga är läger/kvotflyktingar som tar sig knappt över gränsen till det land dom flyr från.

  Varför väljer rika muslimska länder att ta in icke muslimska asiatiska gästarbetare för att utföra jobb i stället för muslimska gästarbetare från ex Somalia mfl länder?

  Anders Johansson

  SvaraRadera
 10. @Anders J
  Din definition av 'frivillig' var mycket marklig och, vagar jag pasta, inte helt korrekt. I alla fall, om vi anvander ordboksdefinitionen ('nagot man valjer') sa har jag svart att se varfor man nu skulle valja att vara 'asylsokande' (oviss framtid; familjen pa annan plats; inget pensionssparande osv) istallet for, sag, 'arbetare'. Sen finns det ju saklart grader av frivillighet nar det galler arbetskraftsinv., om det finns fa jobb i hemlandet men det ar ont om arbetskraft i land A, blir da flytten 'frivillig' eller inte?
  Sista fragan ar ocksa lite markligt stalld och nat vi bara kan spekulera i. Hur vet du att det inte finns nagra Somaliska gastarbetare i, sag, Dubai? Varfor inte bara maila deras ambassad och fraga hur deras invandringspolicy ser ut?

  /El Guapo

  SvaraRadera
 11. Meningen "En orsak till skillnaden kan vara att det är svårare att få ett jobb om man har ett utländskt namn eller utländskt utseende" insinuerar att svenska arbetsgivare skulle vara rasister. Dom skulle alltså vara mer intresserade av att ha en "etniskt ren" personal på sitt företag än att ha kompetent personal på företaget?
  Kan du inte språket så blir du självklart "diskriminerad" på arbetsmarknaden.

  I exemplet med 13-åringen som är född i Sverige och har kostat en miljon i utbildningskostnader, så kan vi dividera en miljon med 13. Vi får då fram summan 77.000 kronor och om vi dividerar 77.000 med 2 så får vi fram summan 38.500 och om vi dividerar 38.500 med 12 så får vi fram summan 3.208 kronor.
  Och det är nog ganska så troligt att både mamman och pappan har bidragit till till statens skattkassa med minst 3.208 kronor varje månad.
  Det har däremot inte den utländsk födde 13åringens föräldrar gjort.
  Man behöver inte vara varken rasist eller sverigedemokrat för att begripa att det svenska offentligt finansierade välfärdssystemet är dödsdömt inom en inte alltför avlägsen framtid.

  För övrigt är din mening "Om man bestämmer sig för att satsa lika mycket på invandrade ungdomars utbildning som svenskföddas upptäcker man att det finns gott om resurser" aningen vilseledande.
  Sanningen är nämligen att det satsas 2-2,5 ggr mer pengar på skolor och utbildning i "invandrartäta utanförskapsområden" än vad det satsas på skolor och utbildning i "svenska områden".

  Men bortser man från alla faktafel, räknemissar och lögner så var det en fin artikel fylld av godhet.

  SvaraRadera
 12. scheisse är ytterligare en av de som tror att deras föräldrar betalt allt och därför behöver man inte anstränga sig.

  SvaraRadera
 13. Mina far- och morföräldrar slet väl inte i sin anletes svett för en välfärd för folk från fjärran länder. De gjorde för sina barns och barnbarns skull.. Det här blogginlägget var nog en av de värsta tankevurpor jag någonsin läst..

  SvaraRadera
 14. Ett uttalaande av Anders Borg nyligen har gått obemärkt förbi i massmedia.

  "Med ett socialbidragsberoende bland invandrare på över 50 % plus bidragsberoende i andra transfereringssystem så är det ett mycket stort problem "
  Hur skall dom då rädda pensionerna?
  Varför tiger regeringen om dessa siffror i andra sammanhang?

  SvaraRadera
 15. Anonym 19:57,
  Enligt SCB:s Inkomstfördelning 2008 fick utrikes födda hushåll i genomsnitt 6900 kr per år i ekonomiskt bistånd. Det är 4,5% av den disponibla inkomsten.

  SvaraRadera
 16. Om Anders Borg säger att 50 % av invandrarna är bidragsberoende så tror jag mer på honom än dina sållade siffror från 2008.

  SvaraRadera
 17. Anonym 21:41,
  Och om Anders Borg säger något som inte faller dig i smaken så tror du inte på honom utan på någon annan.

  SvaraRadera
 18. Eftersom fakta och sanning i frågor angående asylpolitiken ofta inte uppges eller den information som ges är mycket svårt att tolka.
  Då kan vi nog utgå från att Anders Borgs uttalanden är sanna och informationen riktig.
  Det finns en beröringsskäck att ta i tu med frågor som denna.
  Här är länken till SVT där Anders Borg uttalar sig.
  http://svtplay.se/v/2443336/finanspolitiska_radets_rapport_-_paneldebatt

  Dagligen så kommer det fram fakta som dolt eller undangömts för allmänhteten.
  Det måste vara svårt att driva en sån här site när man blir överbevisad i alla fågor man lgger fram?
  Inse fakta asylinvandringen till Sverige är en social och ekonomisk katastrof.

  Vanlig invandring av arbetskraft och genom kärlek är bra för ett land.
  Men att ta emot dessa som nu kommer som utger sig för asylsökanden utan pass mm med tveksamt förflutet är en nationell katastrof.

  SvaraRadera
 19. Johan Bensow14 juni 2011 06:00

  Tycker att kommentaren från anonym 26 maj 2011 10:29 : "alla i hela världen har ... ett outnyttjat konto här i Sverige som de har rätt att kräva utbetalning från så fort de kommer hit" fångar problematiken i ett nötskal.

  Just så tänker i praktiken de flesta svenska politiker och, hitintills, de flesta svenska väljare. Så länge det fortsätrer så fortsätter det problem som nu finansminister Borg snuddat ytterst försiktigt vid.

  SvaraRadera
 20. Anders Borg sprider lögner om invandrares bidragsberoende...

  I Finanspolitiska rådets paneldebatt den 1 juni 2011 gav finansminister Anders Borg uppgiften att 50 % av invandrarna är bidragsberoende vilken dock är uppenbart felaktig.

  Socialstyrelsens årsstatistik 2010 (Tab A sid 21)

  Antal biståndshushåll/totala antalet biståndshushåll

  - Flyktinghushåll 13 %.
  - Utrikes födda (exkl flyktingar) 35 %.
  - Inrikes födda 52 %.

  Antalet utländskt födda i biståndshushåll/totala antalet invandrare (1 400 000)

  - Flyktingar - 56 823 - 4 %.
  - Utrikes födda (exkl flyktingar) - 152 985 - 11 %.

  http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18373/2011-6-25.pdf

  Sammantaget är således 15 % av alla invandrare bidragsberoende - inte 50 % som
  Anders Borg anmärkningsvärt nog kom att påstå.

  Uppgifterna cementeras nu som trovärdiga på webben - var kommer egentligen de felaktiga uppgifterna ifrån?

  SvaraRadera
 21. Tror mer på Borg än friserade siffror från Socialstyrelsen.
  Borg skulle begå politiskt självmord om det han sa inte varit sant.
  Egentligen var det nog en väl dold hemlighet som hoppade som en groda från Anders Borgs mun.
  Han har säkerligen fått bannor av partiledningen för att han läckt detta.
  Eftersom debatten bakom detta varit helt tystom hans påstående så vill ingen försöka påvisa att Borg ljög om detta, för då bevisar dom ju att.
  Inte ens yttersta tokvänster har tagit upp detta.
  Anders

  SvaraRadera