onsdag 30 november 2011

Är Sverigedemokraternas ideologi sinnessjuk?

Två psykiatriker har konstaterat att Anders Behring Breivik är sinnessjuk och har vanföreställningar. Det är anledningen till attentaten i Oslo och på Utöya.

Det är intressant att det som Breivik uttrycker i sitt manifest, och som stämplas som vanföreställningar under inverkan av sinnessjukdom, är identiskt med det som Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga grupper mässar, t.ex. på den Sverigedemokratiska sajten Avpixlat.

Lars Persson

Länkar: Expressen, DN, DN, SvD, Aftonbladet

14 kommentarer:

 1. Ja, det finns många bloggare och ffa kommentarer som hävdar att vi är i krig och att muslimer har en dold agenda att ta över och tvinga på oss sharialagar. Politiker som inte håller med är invigda i konspirationen eller fattar inte vad som är på gång. Oavsett är de landsförädare. Före 22 juli var ledande SD:are öppna counterjihadister nu försöker de distansera sig från Breivik. Kanske Breivik ändå är psykiskt sjuk men många delar hans världsbild. För nazihögerextremister är det judarna som konspirerar för världsherravälde för de nya högerextremisterna är det muslimerna.

  SvaraRadera
 2. Känns som om det är enklare att diagnosticera Breivik med en psykisk sjukdom än att faktiskt ta itu med hans handlingar - och hans åsikter, som han delar med så många.
  Det är lättare att stoppa undan B på en klinik, än att bemöta SD m fl.

  SvaraRadera
 3. Kropotkins skägg30 november 2011 09:51

  Man kan förklara en individ som sinnessjuk. Om man dristar sig till att förklara tankar eler ideologier som sinnessjuka så närmar man sig trevliga personer som Stalin, Pol Pot och Kim Il Sung. Grattis "Vi i Sverige" till det trevliga sällskapet!

  Jag misstänkte att Breivik var sinnessjuk. Hans brott är dock så grovt att han aldrig bör släppas ut. Om man behandlas och friskförklaras hoppas jag att straffet direkt omvandlas till livstid.

  SvaraRadera
 4. Ni gör er själva en stor otjänst genom att skriva sån här smörja.

  Vad du påstår är alltså att allt som Breivik ställer sig positivt till, måste vara sinnessjukt?

  Han säger sig vara inspirerad även av vissa liberala tänkare. Är därmed liberalismen sinnessjuk?

  Du är inte seriös!

  /Non serviam!

  SvaraRadera
 5. Hänvisar till Hanne Kjöllers ledare i DN idag, där hon menar att det är omöjligt att dölja en psykos i så många år som Breivik har planerat sina dåd. En av hans idoler var Oklahomabombaren, när han genomförde sitt dåd, var Breivik någonstans i tonåren.

  Nej, jag tror inta att Breivik var/är psykiskt sjuk i den meningen.

  SvaraRadera
 6. Nu är det ju inte alla som bedömer Breivik som psykiskt sjuk. Ett par svenska psykiatriker delar inte sina norska kollegors diagnos. De menar att ingen med paranoid schizofreni hade klarat av det Breivik gjorde, framför allt inte att sätta ihop sitt manifest.

  Förefaller mera vara ett politiskt beslut. "Så här kan ingen norrman göra - alltså är han psykiskt sjuk."

  Något som kan ha spelat in vid bedömningen är den långa tiden i isolering.

  Men visst är det enklare att stämpla människor som inte tänker i mainstreambanor som psyksjuka - och nu menar jag förstås inte Breivik.

  Lås in dom jävlarna. Håll Sverige rent. Om det går...

  SvaraRadera
 7. Allra mest intressant - eller beklämmande - är att utvecklingen kommer att gå åt ett specifikt håll. Oavsett vilken inställning man har.

  Så det hjälper inte att skylla på Sverigedemokrater eller "främlingsfientliga" grupper för vad som komma skall. Inte ens som en fasad för den grupp som har högst momentum, för att blidka den (Reinfeldts recept, anammat att MSM)

  Vi får väl se. Kanske går att omvända några på vägen. Hittills har vi frihet att erbjuda. Men har man varit kuvad tillräckligt länge har man internaliserat sitt fängelse.

  Risken är bara att folket långsamt låter sig kuvas, istället.

  SvaraRadera
 8. Det finns de i Sverige som är ideologiskt drivna att se Breivik som mentalt frisk och ansvarig för hans handlande, men tyvärr verkligheten är helt annorlunda. Breivik är paranoid schizofren. Det är fakta, man kan inte komma ifrån det.

  Hur än många svenska psykiatriker frisk- förklarar Breivik så saknar det all betydelse. Det är inte de som har intervjuat honom. Deras utlåtande är värdelöst.

  Vi har även spektaklet att en av Aftonbladets ledarskribenter, alltså en journalist som försöker fjärrdiagnostisera Breivik.


  Den enda slutsats man kan dra av allt dethär är att det finns många människor i Sverige med en politisk agenda och som är desperata att Breivik inte skall sinnesjukförklaras.

  Att en person är psykotisk betyder inte att allt i hans världsbild är en symptom av hans sjukdom. Breivik pratade norska och engelska. Är norska och engelska symptomer på en sinnessjukdom? Han citerade Mark Twain, George Orwell, Thomas Jefferson och många andra personer i hans manifest. Är allt det som dessa personer sa och skrev också symptom på paranoid schizofreni?

  Nej, du är helt på fel spår. Breivik är psykotisk. Man kan inte extrapolerar delar av hans sinnesvärld, projecera det på andra människor och säga att de också måste vara psykotiska.

  Accepterar det, Breivik är en psykotisk enstöring. Det finns igenting mera att säga om saken.

  SvaraRadera
 9. Du som har skrivit detta blogg är sinnessjuk själv, eftersom du anser att ett parti är ansvarigt för vad en ensam galning gör.

  Men visst, då anser du väl att Moderaterna är ansvariga för den muslimska självmordsbombningen i Stockholm tidigare i år också då.

  Du är sjuk i huvudet. Sök psykiatrisk hjälp på någon inrättning. Du är en samhällsfara! I mina och många andras ögon är sådana som du medansvariga för Breiviks terrordåd.

  SvaraRadera
 10. "är identiskt med det som Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga grupper mässar"

  Ren lögn. Du är vänsterpartist, va? Har du ens läst hans "manifest"? Snubben är sjukare än Lars Ohly, Peter Eriksson, Mona Sahlin och Daniel Poohl kombinerat.

  Fast jag gissar att de som har denna blogg har mer gemensamt med Breivik än de har med vanliga, tänkande människor. Ni extremister verkar fungera på ungefär samma sätt, även om ni påstår att ni hör hemma på en sida eller en annan. Kommunist eller nationalsocialist? Samma sak, båda långt till vänster och båda långt ifrån t.ex Sverigedemokraterna, PI eller Avpixlat.

  SvaraRadera
 11. Håller med Illwill.
  Extremistsiter som denna och andra vänster och höger siter är helt otroliga.
  Deras ideologieroch åsikter är teflonskyddade mot fakta och sunt förnuft.
  Ingen skillnad på tomtar från höger eller vänster hållet.

  Daniel

  SvaraRadera
 12. Ni som skriver här i kommentarsfälten om hur mycket ni hatar den här bloggen - varför läser ni den överhuvudtaget? Kan ni inte göra något lite mer konstruktivt? Typ som att plocka skräp, hjälpa mobbade barn eller ta hand om gamla?

  SvaraRadera
 13. Intressanta från vänsterns perspektiv. Det finns en vilja/förhoppning (från framför allt vänstern) om att Breivik inte ska vara psykisk sjuk så att man inte ska kunna avfärda honom som just psykiskt sjuk utan som en person som begått våldsdåd som kan placeras in i en politiskt kontext.

  Samtidigt gör man osmakliga slutsatser, likt Lars Persson, i någon slags gigantisk kontraproduktiv aktion mot SD. Reaktionen blir som vanligt; med fiender som formulerar sig så behövs inga vänner. Vi som inte tillhör nåt av lägrena men försöker föra en konstruktiv debatt i ämnet suckar. Det har vi haft anledning att göra under ganska lång tid.

  Det är ungefär som att sinneundersöka Stalin. En av världhistoriens värsta mördare är säkerligen lite sinnessjuk. Men jag tror nog få skulle dra slutsatsen att alla kommunister skulle vara psykiskt sjuka.

  /Anders

  SvaraRadera
 14. Vad skulle SD ha med rabiat sionism att göra? I sådana fall är det ju snarare Folkpartiet du skall skriva om.

  SvaraRadera