söndag 20 mars 2011

Ensamkommande barn blev Årets chef i Malmö

Skånska Dagbladet har idag ett reportage om ett fd ensamkommande barn. Ajsela Music kom till Sverige från Bosnien som 13-åring, utan sina föräldrar. Många ensamkommande barn uttrycker drömmar och förhoppningar om att skaffa sig utbildning och bli framgångsrika i arbetslivet. För Ajsela Music har vi facit. Hon tog en socialomsorgsexamen och en socionomexamen och dessutom en filosofie magister vid Lunds universitet. Sedan 2004 har hon haft chefspositioner inom omsorgen och 2010 utsågs hon till Årets chef i Malmö stad.

Det finns några tusen andra ensamkommande barn och ungdomar som står i startgroparna för att låta det svenska samhället utnyttja deras potential.

Tyvärr finns inte artikeln om Ajsela Music på nätversionen av Skånska Dagbladet men istället kan man läsa om henne i tidskriften Spaning.

Lars Persson

5 kommentarer:

 1. Kul att höra,men har de något reportage om de som blir kriminella?Känns som det finns en hel del sådana fall......

  SvaraRadera
 2. Kropotkins skägg22 mars 2011 13:32

  Det är jättekul att det gått bra för henne och att hon integrerat sig och blivit en bidragande del av det svenska samhället.
  För att informera "Vi i Sverige": Det finns tusentals och åter tusentals svenska ungdomar som brinner av viljan att få visa vad de kan. Men det är svårt. I synnerhet då ungdomsarbetslösheten bland unga under 25 år ligger på 29 procent.
  http://www.dn.se/ekonomi/hogst-ungdomsarbetsloshet-i-sverige

  Är svenska ungdomar ointressanta, "Vi i Sverige"?

  SvaraRadera
 3. Kropotkins skägg22 mars 2011 15:00

  Min länk var lite inaktuell. Om man rensar bort säsongsjobb så är ungdomsarbetslösheten i mars 2011 ca 23%.
  http://www.ekonomifakta.se/sv/stand-alone/Indikatorer/Ungdomsarbetsloshet/

  Detta förminskar inte min poäng: det finns en otrolig reserv i Sverige som vill ges chansen att visa vad de kan.

  SvaraRadera
 4. Såg i natt en blänkare i TV om en iransk kvinna, som hade skolats till apotekare och hade fått arbete. Hon har bott i Sverige ett år?? Jag har bott i Sverige i 40 år och har aldrig blivit erbjuden någonting av samhället. Inte ens nu när jag har varit till och från arbetslös en längre tid för första gången. Inte för att det saknas kompetens eller så, men i alla arbeten jag söker, blir jag tillfrågad om, jag får betalt (lönebidrag) av staten. När man svarar nej, får man ingen chans. triskt att man är mobbad på arbetsmarknaden.

  SvaraRadera
 5. Kropotkins skägg22 mars 2011 23:34

  Till anonym 20:55:

  Om du är etnisk svensk så är du inte spännande och berikande. Du är tärande och ointressant. Än värre om du är en svensk kvinna i medelåldern.

  Visst är det så, "Vi i Sverige"?

  SvaraRadera