tisdag 22 mars 2011

Integrationen blir aldrig tillräckligt bra för rasisterna

En av de vanligaste fraserna i den politiska debatten är "integrationen har misslyckats". Samtidigt som detta mantra upprepas brukar det komma påståenden om att invandring och integration får inte diskuteras. Amanda Björkmans artikel i Svenska Dagbladet är inget undantag.

Amanda Björkman tycks tro att rasism finns därför att integrationen har misslyckats och hade bara integrationen varit perfekt hade det heller inte funnits någon rasism. Men integrationen kan aldrig bli tillräckligt bra i rasisternas ögon.

Vad finns det för grund att påstå att integrationen har misslyckats? Det som de flesta tycks gå efter är antalet negativa artiklar i media jämfört med de positiva. Men varje artikel om brand i en container i Rosengård balanseras inte av en artikel om invandrare som går till jobbet och betalar skatt helt enkelt därför att det inte finns något nyhetsvärde i det senare. Integrationen har i själva verket lyckats för de flesta invandrare eftersom de flesta har jobb, talar svenska, har ungefär samma utbildningsnivå som infödda och bor i samma områden som infödda (Newsmill: Myt att integrationen har misslyckats).

Om de som kallar sig "invandringskritiska" bara var just kritiska mot invandringen och inte rasister så skulle det räcka med en riktig beskrivning av invandringen och integrationen för att stödja deras argument. Men ingen blir upprörd av att de flesta invandrare arbetar och betalar skatt och att bara en liten del orsakar problem. Den som har en rasistisk agenda måste därför ljuga, och det gör de också ohämmat. De ljuger om vilka som invandrar och varför, vilken utbildning invandrarna har och vilka ekonomiska konsekvenser invandringen för med sig. Enskilda negativa händelser förvandlas till en kollektiv skuld för alla invandrare.

Om exempelvis Sverigedemokraterna bara var "invandringskritiska" så borde de vara positiva till de invandrare som integreras allra bäst, nämligen anhöriginvandrarna. Anhöriginvandrarna kommer i de flesta fall till väletablerade anknytningspersoner som i nära 60% av fallen är svenska medborgare där en tredjedel av anknytningspersonerna dessutom är födda i Sverige. De belastar samhället mindre än infödda eftersom de kommer till Sverige som unga vuxna och med en utbildning. Ändå är det just anhöriginvandringen som Sverigedemokraterna är mest negativa till och i stort sett vill stoppa.

Det är naivt att tro att rasismen beror på dålig integration hos invandrare. Att det däremot är politiskt korrekt att ständigt säga att integrationen har misslyckats är det bästa stöd rasisterna kan få.

Lars Persson

10 kommentarer:

 1. Några frågor bara: tror du att de flesta har fasta jobb ? talar svenska (rinkebysvenska)? har samma utbildningsnivå ? och bor i samma områden som svenskarna. I så fall talar vi inte om samma personer. En liten del orsakar problem ?
  Varför skulle de invandringskritiska ljuga, om allt var bra ? Ang. anhöriginvandringen så är den bland det mest kostnadskrävande i hela invandringsfrågan. Tänk bara på mutan som måste betalas för att det nyanlände skall lära sig svenska.
  Integrationen har misslyckats totalt enligt min mening med stora social, ekonomiska och bostadspolistiska problem .
  Vi borde göra som Finland och Japan. Åtminstone försöka behålla det genuint svenska.

  SvaraRadera
 2. @Kalle: definiera vad du anser vara genuint svenskt. Det kanske inte är så väldigt mycket som du tycks tro.

  Finland som du tar upp som exempel, har ett politiskt parti, Sannfinländarna, som bl a vill göra det ena officiella språket i landet, svenska, till ett frivilligt skolämne. Svenska har talats och skrivits i Finland åtminstone sedan mitten av 1300-talet. Så kan man också sudda ut sexhundra års historia.

  F ö verkar du inte orka läsa vad ViS skriver, att solskenshistorier inte har ett lika stort nyhetsvärde som historierna om upplopp (för visst är de mycket mer spännande att läsa om). Att läsa om marockanen Hamid som sköter trädgårdsmästeriet är ju inte lika kul som att läsa om finländaren Markko som ägnar sig åt grova rån.

  /Bengt

  SvaraRadera
 3. Kropotkins skägg22 mars 2011 12:13

  Nu har visst fan läst bibeln igen.

  Så det existerar inga problem med segregation enligt "Vi i Sverige"?

  Er position är lika oflexibel och verklighetsfrånvänd som de verkliga rasisterna. Och nej, jag pratar INTE om Sverigedemokraterna.

  Visst är jobb viktigt, men det är också viktigt att skapa en sorts nationell känsla. Tänk t.ex. när Sverige spelat i fotbolls-VM och alla hejat på dem. En liknande känsla ska kunna skapas annars också. Det finns parter på bägge sidor som vägrar att ha att göra med de andra. Det är inte konstruktivt och leder till mer splittring.

  Jag håller med Kalle att integrationen är totalt misslyckad. Som boende i en mångkulturell stad i mellansverige som numera genomsyras av en maffia vars medlemmar tillhör en invandrargrupp vill jag säga till dem: "Vad visar ni för respekt när vi öppnar dörrarna till vårt land för er och som tack så skapar ni ett mini-Sicilien?"

  "Vi i Sverige" är apologeter av värsta Bagdad-Bobkaliber!

  SvaraRadera
 4. Det är helt fantastiskt hur denna myt, enligt Lars Persson, har lyckats sätta sig till den milda grad.

  Om detta är en myt så borde väl någon "intellektuell" kunna stoppa ner mängder av hårda data i halsen på SD och myten är ingen myt längre, den löses upp i tomma intet.

  Istället skramlar man med nyckelknippor.

  SvaraRadera
 5. Anonym 12.15: Ja men det är ju det alla gör, bland annat VIS, som nyss lade fram fakta om anhöriginvandrare. Men inte tog du till dig av det.

  Det man ska vara medveten om när det gäller sd och dess likar är att dom inte är intellektuellt motiverade, utan emotionellt.
  Därför är det på det känslomässiga planet man måste bemöta dem.

  Ungefär som att när man tröstar ett barn som är rädd för spöken inte rabblar upp vetenskapliga undersökningar som motbevisar dem, utan istället tar dem i famnen och säger att allt kommer bli väl.

  SvaraRadera
 6. Hej Vi i Sverige!
  Tänkte tipsa om artikeln som låg till grund för Amanda Björkmans inlägg, skriven av nyvalde Ungdom Mot Rasism-ordföranden Anton Landehag (om ni inte redan läst den).

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/myten-om-toleranta-sverige-bor-fa-ett-slut_6024649.svd

  /Ola

  SvaraRadera
 7. Citat: "De belastar samhället mindre än infödda eftersom de kommer till Sverige som unga vuxna och med en utbildning."

  Bör vi då inte nämna att de infödda vanligtvis har haft föräldrar som har jobbat och betalat skatt i Sverige, bland annat just för utbildning ?
  Eller vad menar ViS att denna skatt skall få användas till ?

  Tjalle

  SvaraRadera
 8. Jimmy Windeskog23 mars 2011 13:40

  Återigen dessa fördomar från "lars", helt utan källor eller fakta som vanligt. Inget konstigt i det, fakta och verklighet motsäger alltid hans barnsliga konspirationsteorier.

  SvaraRadera
 9. Konstigt att dom svenska rasistiska arbetsgivararna gärna anställer outbildade Kineser, Indier, Thailändare, Filippinare eller andra från Asien i stället för dom som kommit hit via asylinvandringen??
  Dom rasistiska arbetsgivarna måste ju vara helt dumma i huvudet som ratar högutbildade läkare mm från Afghanistan, Somalia eller Irak??

  Anok

  SvaraRadera
 10. Dessa personer som startar sådana bloggar eller vad det kan kallas, skapar dessa för att antingen sticka ut eller för att de verkligen har tappat verklighetsuppfattningen. Att ni betalar mer än medelsvensson i skatt enligt eran "om oss" sida tyder på att ni inte bor i ett problemområde, likt rosengård eller rinkeby. I min stad Eskilstuna så var det mycket länge under 90-talet och början av 2000-talet förenat med livsfara att gå in i Roberstorp eller skiftinge efter klockan 20:00. Jag är en kille som under min uppväxt var ute med vänner ofta och nästan aldrig var hemma för jag tyckte det helt enkelt var tråkigt. Men till slut fick jag nog ute på gatorna. Var och varannan dag var man tvungen att stå till svars mot invandrare som antingen ville veta varför man hade "tittat snett" på dom, eller veta vad klockan var för att sedan sno min mobiljävel ur handen på mig. Man hamnade i slagsmål för att man ville skydda tjejen mot trakasserier när man gick förbi och min moped när jag var mycket yngre "lånades" av fler invandrare än mopeder finns i Sverige idag. Detta min kära Lars Persson, som du vill kalla dig, är svensk vardag idag. Det är inte svenskt att uppföra sig på detta sätt. Det som är bra med "samma" invandrare idag är iaf att de har slutat tro att man inte "slår tillbaka". När man var yngre var man för rädd för att kunna göra någonting, för att man trodde att deras "kusiner" skulle komma och spöa upp en. Men idag vet dom att det inte är någon idé och gå emot oss svenskar som faktiskt stod upp mot invandrarnas attityd i min stad. Folket i min hemstad Eskilstuna fick snabbt nog av invandrarna som härjade under början av 2000-talet i problem områdena. Och vet du vilka vi ska tacka? Finnarna som är ett starkt folk jämfört med oss svenskar. Så fort invandrarna i denna stad började härja så sa finnarna direkt ifrån och gav samma smet tillbaka. Då blev invandrarna mycket snälla och mer integrerade. Detta är inte skitsnack utan dagens sanning. Jag har mer koll på verklighetens vardag än du, därför bör du inkvartera dig i Rinkeby eller Rosengård och se själv hur livet ter sig. Och det är väldigt konstigt att en invandrargrupp som asiater, de östligare delarna av Asien alltså, kan bli så integrerade så fort, men inte folk från mellanöstern. Detta är inte vårat fel utan invandrarna själva som är ovilliga att sätta sig in i svensk kultur.

  SvaraRadera