tisdag 29 mars 2011

Utred vad Sverigedemokraterna kostar

Tusentals invandrare lämnar Sverige därför att de inte lyckas få arbete här (DN). Lättare går det i exempelvis Storbritannien där Mona Mohameds familj har öppnat en butik (DN). Det är tydligen inte människorna det är fel på utan någon företeelse i Sverige som gör att människor går arbetslösa i åratal. Det är inte svårt att räkna ut att den negativa attityden till speciellt utomeuropeiska invandrare är ett stort hinder för inträdet på arbetsmarknaden.

Samma problem har man i Danmark. Där kräver nu de femton största företagen ett stopp för den negativa propagandan mot invandrare eftersom det hotar Danmarks tillväxt (SvD).

Sverigedemokraterna vill att "invandringens kostnader" ska utredas. En anledning till att detta är mycket svårt är att det inte är självklart vilka kostnader som orsakas av invandring och vilka som orsakas av främlingsfientlighet. Invandrares arbetslöshet brukar betraktas som kostnader för invandringen men att invandrare som är arbetslösa i Sverige får arbete utomlands visar att arbetslösheten delvis orsakas av främlingsfientligheten.

När man utreder invandringens kostnader måste man därför samtidigt utreda kostnaden för Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga krafter. Deras hets mot invandrare är numera finansierat med skattemedel. De hundratals miljoner de får i partistöd lär dock bara vara en mindre del av kostnaden som främlingsfientligheten står för.

Lars Persson

27 kommentarer:

 1. Får SD verkligen hundratals miljoner i partistöd? Skamligt.

  Kalle på Spången

  SvaraRadera
 2. Kropotkins skägg29 mars 2011 09:20

  Det är knappt SD:s fel att somalier inte får jobb i Sverige. De har bara haft inflytande i politiken i ett tiotal år, och först förra året kom de in i riksdagen.

  Påstår "Vi i Sverige" att det är först EFTER valet som somalier börjat få svårt att få jobb?

  Jag skulle vilja påstå att det i svenskt arbetsliv finns en tröghet på grund av överreglering med LAS och dylikt som gör arbetsgivare livrädda för att anställa "fel". Så de går på säkra kort, dvs någon de känner till. Kontakter står för många nya anställningar.

  Hur förklarar "Vi i Sverige" att Sverige har den högsta ungdomsarbetslösheten i norden? Med ca 24% under 25 år arbetslösa?
  Dessa ungdomar uppmanas också att söka sig utomlands för att söka jobb och det pågår en veritabel exodus till Norge där unga svenskar tar vilka jobb som helst.

  Felet är det svenska systemet. Inte SD. Klarar "Vi i Sverige" av att se en större bild eller förblindas ni av er agenda gentemot SD?

  SvaraRadera
 3. Det är kanske inte direkt är fråga om främlingsfientlighet utan det kan även vara fråga om att det kan vara svårt att komma in på arbetsmarknaden i Sverige (även om man skulle vara välutbildad). Det kan i samma veva vara lämpligt att påpeka att även tusentals svenska ungdomar flyr arbetslösheten i Sverige till t.ex. Norge.

  "Det har varit lättare att få sitt första jobb där. Plus att anställningsvillkoren är bättre. Man blir inte miljonär, men man tjänar rätt bra med pengar, säger Lena Westling-Seljee, rådgivare på arbetsförmedlingen i Göteborg och expert på svenskars möjligheter på utländska arbetsmarknader.

  Hon berättar att det finns en stor efterfrågan på svensk arbetskraft i Norge. Så stor att många norska arbetsgivare rekryterar aktivt i Sverige i samarbete med Arbetsförmedlingen.

  - Svenska ungdomar är populära. De är serviceinriktade och pratar bra engelska. De är duktiga på att jobba." [http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.377983-tusentals-unga-svenskar-tvingas-till-norge-for-att-fa-jobb]

  SvaraRadera
 4. "...delvis orsakas av..." Du har inte funderat på att det råder brist på arbetstillfällen i Sverige, där inte ens alla infödda Svenskar får jobb. Och ärligt sagt, kan du peka på en enda punkt där SD gör rasistisk propaganda. Nu menar jag verklig rasism och inte att man vill utvisa kriminella invandrare, eller sluta att ta emot de invandrare som man inte kan garantera en dräglig tillvaro(jobb, vård, skola, omsorg), beroende på att vi ännu inte har garanterat alla infödda Svenskar det. Kriminella invandrare utvisas från de flesta stater. Till andra kan du inte ens flytta in om du saknar möjligheter att försörja dig. Tror du att det beror på att det landet är rasistiskt eller att det tänker ekonomiskt? Rasist! Ja det är vad alla politiskt korrekta väljer att kalla "främlingsfientlighet". Främlingsfientlighet betyder att man tycker illa om alla man inte känner. Känner du många som tycker illa om alla de inte känner på gatan!

  SvaraRadera
 5. Mja, nu stod det ju i artikeln att arbetslösheten inte var mindre dit de flyttade så att man flyr arbetslösheten är inte helt med sanningen iöverensstämmande. men det passar ju bra som propaganda ;)

  Men visst är det något som är fel i Sverige när det gäller invandringen, inte tu tal om den saken. Förutom det faktum att man tar emot fler än man kan erbjuda arbeten till enligt dagens socialistiska arbetsmarknadsmodell. Förvisso funkar inte ens den lightkapitalistiska modellen heller för massinvandring men den har större möjligheter.

  Vi har gamla socialdemokratiska betonglagar i arbetsmarknaden. Arbetsgivarna är fastbundna av dessa och kan inte anställa och avskeda om knjukturen kräver det (som t.ex. i Storbrittanien) och som somaliern i artikeln säger: skolan styrs av flum.

  Ska vi attrahera folk med kompetens från MENA-länderna så bör vi avreglera mera, sänka skatter, privatisera mer och framför allt sluta flumma i skolan.

  Varg I Veum

  SvaraRadera
 6. Snart är det väl Sverigedemokraternas fel att 28 % av Sveriges fångar är utländska medborgare...

  SvaraRadera
 7. Citat ovan:
  "Det är tydligen inte människorna det är fel på utan någon företeelse i Sverige som gör att människor går arbetslösa i åratal."

  Citat ur den till i DN-artikeln linkade artikeln "Här finns det större chans ... " :
  "Men alla lyckas inte i Leicester. Arbetslösheten för somalierna är lika hög som i Sverige, runt 70 procent."

  De verkar alltså ha samma "företeelser" där ?
  Eller kan någon explicit förklara vad som är bättre ?

  Tjalle

  SvaraRadera
 8. Den dag vi kan diskutera problemen kring invandringen och inte skrika "rasist" på en gång,ja då kan vi komma till en konstruktiv lösning för Sverige och Invandrarna,sen är det väll ändå regeringens fel att allt går åt pipan,
  det är dem som ska sätta in åtgärder och inte bara lasta av folk i förorterna,
  sen kan man fundera på varför Svenska ungdomar jobbar i Norge? Kanske det inte finns tillräckligt med jobb i Sverige!

  SvaraRadera
 9. Den som läser DNs reportage noga ser att somalierna även i Storbritannien går arbetslösa till 70%. Av den här artikeln http://www.dailymail.co.uk/news/article-484927/Labour-thinktank-names-immigrants-drain-taxpayer.html
  framgår att somalierna är den invandrargrupp som klarat sig sämst. Förhållandena är för övrigt de samma i Norge. Så det innebär ingen "kostnad" om somalierna i Sverige skulle välja att helt lämna oss.

  SvaraRadera
 10. Märkligt att invandrarna envisas med att komma till Sverige där de rasistiska Svenskarna inte ger dom något arbete. Detta samtidigt som mängder av arbetslösa Svenska ungdomar tvingas att söka arbete i Norge. Varför åker inte invandrarna direkt till Norge istället, där får de ju arbete redan från första dagen, eller hur?

  SvaraRadera
 11. Det är inte näringslivet som ska sätta ramarna för yttrandefriheten. Hur många politiker har inte redan underlåtit att kritisera olika våldsdiktaturer på uppdrag av näringslivet för att kunna ro hem feta kontrakt?

  SvaraRadera
 12. Problemet för ViS är att de måste bryta nacken av svensk fackföreningsrörelse för att få fler somalier i arbete.

  Det är inte i huvudsak somaliska neurokirurger som söker sig till Sverige, utan de flesta somalier har ytterst begränsad utbildning.

  Folk med låg utbildning har det överhuvudtaget svårt att få arbete i Sverige, facket har "förbjudit" låga löner, bidrag säkerställer att det kan förbli så.

  SvaraRadera
 13. Det hade varit mer intressant att få veta hur mycket alla "antirasistiska" rörelser får i bidrag från staten, allmänna arvsfonden mfl. Alla dessa organisationer och stiftelser, som lever på att upprätthålla myten om att svenskar är rasister, verkar ha blivit en hel industri. För alla oss andra är det uppenbart, att orsaken är vår havererade invandrings och integrationspolitik.

  SvaraRadera
 14. Jag tror att du missade den här delen av artikeln i DN:

  "Arbetslösheten för somalierna är lika hög som i Sverige, runt 70 procent. "

  SvaraRadera
 15. Kom till Sverige i mitten på 70-talet och det dröjde FEM (5) år innan jag lyckats få en anställning trots min akademiska utbildning...

  Pia skriver bland annat; ".. Alla dessa organisationer och stiftelser, som lever på att upprätthålla myten om att svenskar är rasister, verkar ha blivit en hel industri. För alla oss andra är det uppenbart, att orsaken är vår havererade invandrings och integrationspolitik."

  Det är ingen myt om att svenskar är rasister, speciellt bland de äldre svenskar!

  Slutsats; Invandrings och integrationspolitik har inte ändrat sig ett dugg sedan jag kom till Sverige!

  Frågan är;
  VARFÖR skall man utreda vad Sverigedemokraterna kostar?
  Sverigedemokraterna var inte ens påtänkta i mitten av 70-talet!

  SvaraRadera
 16. Så får man ju faktiskt komma ihåg att det är både lättare att starta eget och lättare att få jobb i Storbrittannien än i Sverige.

  Jag hade kunnat säga detsamma som den somaliska familjen i artikeln, att det fanns större möjligheter för mig i Storbrittannien och att jag bara kunde få tillfälliga jobb i Sverige, men då är jag dessutom svenskättad så i teorin borde det varit skillnad. Men det var det inte, hög arbetslöshet drabbar alla och jag vet många svenska vänner som hade samma problem, fast de var lika infödda och svenskättade som jag. Tydligen gav vår svenskhet inte den fördel som vissa menar och mina utländska kompisar hade samma förutsättningar att få jobb, dvs dåliga.

  Dessutom kommer många britter med samma argument som svenskarna, att invandrarna tar deras jobb, så de är inte så annorlunda i sin inställning. Undersökningar visar att britterna blir mer och mer negativt inställda, precis som svenskarna.

  Men invandring kostar faktiskt. även om det är oerhört berikande med olika kulturer uppstår kostnader och problem om invandringen är större än vad landets struktur kan klara av. Var den gränsen går råder det dock delade meningar om. Men det är samtidigt inte fel med att se efter husets egna före gästerna, det får man välja hur man vill göra.

  /Fröken Skoog

  SvaraRadera
 17. Jag säger inte att Storbritannien är mindre främlingsfientligt utan att det faktum att människor får arbete genom att flytta någon annanstans visar att det inte är människorna det är fel på.

  SvaraRadera
 18. Främlingsfientlighet har funnits betydligt längre än Sverigedemokraterna men just nu är det Sverigedemokraterna som är mest aktiva med att sprida främlingsfientlighet. Därför har SD också det största ansvaret för de kostnader som främlingsfientligheten orsakar.

  SvaraRadera
 19. Ja vi har ju bara drygt 8% arbetslöshet i Sverige så vi förlorar säkerligen jättemycket pengar på att somalier som lever på bidrag flyttar härifrån. Jag antar att det är främlingsfientlighet som också ligger bakom att ca 25% av våra ungdomar är arbetslösa och att ca 50 000 av dem har flyttat till Norge för att jobba? Du har inte funderat lite på kanske att det har med utbudet av jobb som påverkar också? Sverige har ensamt av alla OECD-länder tagit emot ca 25% av alla somalier som lämnat sitt hemland. Borde kanske inte någon av de tiotusentals somalier som bor här i Sverige kunna varna deras landsmän från att komma hit till detta rasistiska land? Det kan inte vara så att det är det generösa bidragssystemet som gör att så många somalier tar sig till Sverige? Varför skulle annars 25% av alla somaliska flyktingar söka sig till just Sverige? Analfabetismen i Somalia är 60% och vårat grannland Finland (hittade ingen siffra för Sverige) uppskattar att 85-90% av alla somaliska flyktingar som kommit dit är analfabeter. Jag tror inte så många analfabetiska "pursvenskar" heller får jobb i Sverige.

  SvaraRadera
 20. Gör som Kanada!

  SvaraRadera
 21. Att jag inte hittat denna sida tidigare. Har inte haft så roligt sen dom draggade efter Farmor i fel sjö! Vilket snömos!
  Citat: "Det förekommer ofta påståenden från Sverigedemokrater att invandrare skulle ha låg utbildning. En jämförelse mellan utbildningsnivån hos invandrare och Sverigedemokraternas väljare visar att en avsevärt större andel av invandrarna har hög utbildning. Det gäller särskilt nyanlända invandrare."
  Fakta
  Somalier: Läskunnighet: 38%. Förväntat antal år i Skolan: 3 år.
  Afghaner: Läskunnighet: 28%. Förväntad tid i skolan: 9 år.
  www.cia.gow: CIA World factbook

  SvaraRadera
 22. SD sprider inte främlingsfientlighet. För många främlingar sprider främlingsfientlighet.

  SvaraRadera
 23. "det faktum att människor får arbete genom att flytta någon annanstans visar att det inte är människorna det är fel på."

  nej, det har att göra med att det är mindre arbetslöshet i Storbrittannien. Om jag som infödd svensk var tvungen att flytta utomlands för att komma in på arbetsmarknaden behöver man inte gnälla om utlänningar behöver göra samma sak. Det är ju uppenbarlingen lika för alla. Därmed inte sagt att man inte har fördel som svensk, men den fördelen är knappast så betydande som du vill påskina.

  /Fröken Skoog

  SvaraRadera
 24. Vanligt svenskt skitsnack.
  Somalierna jobbar inte har i UK heller - samma arbetsloshet som i Sverige. brottslighet , segration osv. Sedan vill inte regeringen har i UK ha fler somalier har, inga andra EU lander hellr, sa dar var det stopp.
  Daremot sa anvander somalier sverige kom inkorsport till UK - det ar namligen valdigt latt att komma in i Sverige och enormt latta att fa svenskt medborgarskap - sedan ar UK dorren oppen. Utan detta ar den stangd.
  Anledningen till att de vill till UK ar att det ar ett trevligare land an bananrepubliken Sverige.

  SvaraRadera
 25. Om de öppnar en egen butik i UK så har de inte tagit någon anställning där heller. Det är snarare ett absurt krångligt regelsystem och alldeles för generösa bidrag som håller kvar människor i arbetslöshet.

  SvaraRadera
 26. Om inte Svenskar får jobb...hur ska då Somalier få jobb? Sluta tramsa nu!

  SvaraRadera
 27. Alldeles riktig...gör som Kanada! Ta bara emot arbetskraftsinvandrare som man har nytta av....skippa lyxflyktingarna. Lär av Kanada!

  SvaraRadera