måndag 25 juli 2011

Hatpropagandan bäddade för massmordet

När man läser manifestet av Anders Behring Breivik slås man omedelbart av att mycket av detta har man läst många gånger förr. Argumentationen mot framförallt muslimer skulle lika gärna kunna vara skriven av en Sverigedemokrat, speciellt en av de mer oputsade som Kent Ekeroth.


Här finns de välkända påståendena om hur många barn muslimer föder och ”beräkningar” om när muslimer är i majoritet i Europa. Siffror utan verklighetsförankring om brottslighet hos olika etniska grupper finns det också gott om. Hela manifestet färgas av samma föreställning som Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti har om att Europas befolkning håller på att ersättas av andra folkslag, speciellt muslimer.

Breivik anser sig ha en lösning på detta inbillade problem. Enligt honom bildades en tempelriddarorden i London 2002. I orden ingår bland annat en svensk och en norrman, som man får förmoda är Breivik själv. Orden ska uppmana de europeiska ländernas militär att göra statskupp och avrätta alla ”förrädare”. Förrädare är bland annat marxister, dit tydligen även Socialdemokrater räknas. Även alla som är positiva till invandring är förrädare och ska avrättas.

För att sprida sitt budskap ska ordensbröderna utföra attentat. Det gör inget om oskyldiga drabbas, det är något man får acceptera, anser Breivik. Men med ovanstående definition på förrädare finns det å andra sidan inte så många oskyldiga. Ordensbröderna ska arbeta i celler om 1-2 personer för att minimera risken för upptäckt. Verksamheten kan finansieras på sätt som annars är brottsliga, men när ordensbröderna gör det är det inte brottsligt. Om deras motståndare tillskansar sig något är det stöld, men när ordensbröderna gör det är det rekvisition.

Breivik skriver att man får räkna med att bli impopulär hos delar av allmänheten men tror ändå att man ska kunna övertyga polis, militär och andra partier att gå över på deras sida.

Frågan är om tempelriddarorden existerar annat än i Breiviks fantasi. Det är kanske inte så troligt, men å andra sidan har han förverkligat andra otroliga delar av sitt manifest. Antingen de har kontakt med Breivik eller inte så måste man tyvärr räkna med att det finns fler som är beredda att göra sådana vansinnesdåd som Breivik utförde.

Att Breivik har uppfattningen att han ska få över majoriteten på sin sida lägger ett stort ansvar på de som har medverkat till att sprida hat mot invandrare och muslimer. Så länge det bara var några hundra personer i Vit Makt-grupper som höll på med sådant verkade uppgiften övermäktig. Men när partiet han tilltalades av och var medlem i, Fremskrittspartiet, nu har en stor del av den norska befolkningen bakom sig, såg han tydligen en möjlighet att få stöd för sin extrema uppfattning. Samma ansvar har Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna, Svenskarnas parti och alla de som gullar med dessa partier. Jimmie Åkesson, Björn Söder och Kent Ekeroth kommer inte att sluta vara främlingsfientliga. Men den stora majoriteten av de som tilltalats av deras hatbudskap måste nu tänka efter om de vill vara en av dem som bäddar för sådana fruktansvärda dåd som Anders Behring Breivik utförde.

Lars Persson

Länkar: DN, DN, DN, SvD, DN, SvD, SkD, DN, GP, SvD

61 kommentarer:

 1. Visst, Sd måste vara tydligare än t.ex. Fp när det gäller att tydliggöra att politiskt våld aldrig är acceptabelt. Det vore på sin plats om de gjorde det.

  På samma sätt borde vänstern (inklusive Mp) tydliggöra att de aldrig, under några omständigheter kan acceptera det politiska våld som utförs i deras namn.

  Demokrati kräver att olika idéer accepteras och respekteras, så länge de inte förordar våld. Att brännmärka politiska motståndare som extremister och ansvariga för terrorism genom guilt by association är inte ett beteende som passar en demokrati.

  SvaraRadera
 2. Kropotkins skägg25 juli 2011 11:10

  Vi i Sverige utkräver samma kollektiva ansvar då ett dåd begås av islamistiska extremister?

  Ska politiska partier och religiösa rörelser ständigt avkrävas ansvar för vad individer gör?

  Jag är kritisk mot islam utifrån en sekulär grund, men jag tycker inte att man ska låta alla muslimer ta ansvar för vad extremister gör i islams namn. Det är dessa extremisters irrföreställningar och deras övertygelse att de har absolut rätt som får dem att begå dåden. På samma sätt som Breiviks hopkok av tempelriddarmystik, frimureri och anti-islamism och hans övertygelse om att han har rätt fått honom att begå dåden.

  Skiljelinjen går mellan Breivik/Abdulwahab samt andra som använder våld för att främja sin tro, och Fremskrittspartiet/SD/moderata muslimer som spelar inom demokratins gränser.

  SvaraRadera
 3. Kropotkins skägg,
  Sverigedemokraterna bskyller oskyldiga människor för brott som andra begått enbart därför att de tillhör samma folkgrupp eller religion eller enbart därför att de har invandrat. Sverigedemokraterna är medansvariga till våld genom sina handlingar, dvs. genom att sprida hatpropaganda.

  SvaraRadera
 4. Ursäkta, men jag tycker att du är ute och cyklar. I vilka fall beskyller SD oskyldiga människor för brott baserat på folkgrupp, religion eller enbart för att de har invandrat? En Sverigedemokrat, dvs en individ, må ha uttryckt det, men det är inte partiets linje. Jag såg nyligen en centerpartist som ville införa sharialagar i Sverige, vad säger det om partiet?

  Sedan är det en milsvid skillnad på att vara rasist/främlingsfientlig och att vara kritisk till förd immigrationspolitik.

  SvaraRadera
 5. Sverigedemokraterna säger inte alls sådana saker. Du far med osanningar så det ryker om det.

  Jag är fruktansvärt less på att höra indoktrinerade vänsterhundar som dig försöka tala om för svenskar hur invandrare är. Sanningen är den att det visst finns kulturellt betingade vanor som människor bär med sig från sina hemländer. Kvinnosynen är en. Synen på homosexuella en annan. Religionen binder ofta ihop det hela. Igår läste jag en artikel om hur 46% av sydafrikanska män säger att de våldtagit. Du tror inte att något sådant följer med hit?
  http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1906000,00.html

  Du och dina röda vänner är för övrigt anledningen till blodbadet i Norge. Er korkade politik lockade fram det sämsta hos Breivik. Ni bär ansvaret för islamistisk terror, dess utbredning och Breiviks ageranden.

  SvaraRadera
 6. Sverigedemokraterna talar ständigt om överrepresentation för brott hos invandrare och att det skulle vara anledningen till att begränsa invandringen.

  SvaraRadera
 7. Visserligen är det bra om politiker tydligt tar avstånd från våld men det spelar ingen roll med såna som Behring, han är ju en självupptagen psykopat, ingen ideologiskt trogen fanatiker.
  Fullständigt uppenbart att hela attentatet hade extremt personliga motiv, även om han vill förpacka det som nåt sorts förvridet korståg.

  Dessutom tycker jag SD mer än något annat parti tjatar om demokrati, antiterrorism och om hur hemska våldsbrott är för offer osv, det är ju tydligt att partiet inte förespråkar våld. För alla som inte använder tragedin som politiskt slagträ vill säga.

  SvaraRadera
 8. Oscar,
  Om du läser Breiviks manifest ser du att han också förespråkar icke-våld. Så mycket är de främlingsfientligas ord värda.

  SvaraRadera
 9. Ja, begränsa den -> till en nivå som övriga länder i skandinavien har! Vi för en extrem invandingspolitik nu jämfört med Danmark och Finland och även Norge. Norge sägs vara extremt på sitt sätt men deras media är åtminstone inte en hundradel så förljugen som vår och ständiga våldtäkterna som kvinnor utsätts för där diskuteras öppet. Det är allmänt känt att det är utomeuropeiska män som står för dessa. Invandrare är överrepresenterade. Vissa folkgrupper mer än andra. Du kan inte kvotera brott bara för att du tycker att det borde vara så. Verkligheten är mer komplex än att man kan stöpa brottsstatistik till jämt fördelade staplar över olika människor från olika världsdelar. Kultur formar människor. Ibland är kulturer från vissa håll i världen skrämmande och att förneka detta kommer inte att göra vår värld bättre.

  SvaraRadera
 10. Att SD talar om överrepresentation bland invandrare stämmer, men det är ingen fördom om det är sant - vilket det är. Sedan måste man diskutera vari problemet ligger. Att det är en sanning gör att man måste diskutera orsakerna.

  Kan det vara att den svenska integrationspolitiken är ur spår?

  Här är jag inte helt säker, men vad är sagt om att Breivik är främlingsfientlig? Som jag tolkat det är han "kulturkonservatist", det vill säga - det spelar ingen roll om du är röd, gul, grön blå eller vit så länge du delar den västeuropeiska världsbilden.

  Att islam och den västerländska världen inte går hand i hand får du gärna hjälpa mig med att förklara, är det ett problem, hur skall vi lösa det?

  Skulle du frivilligt skicka dina döttrar för att bo i islamska länder eller i förorter som Rinkeby?

  Jag ser mina åsikter som kritiska, inte fientliga. Sedan ser jag inte hur Islam passar in i ett sekulärt samhälle.

  SvaraRadera
 11. Det tråkiga är att om man tittar på antalet dömda brottslingar som är inlåsta på svenska anstalter så är en majoritet av dessa invandrare.

  När Sveriges statsminister legaliserar våldet som riktas emot SD:s anhängare genom att säga att dom få skylla sig själva. Så bär även han en del av skulden till vad som hänt.

  Media med kvällspress har också en skuld till vad som hänt. Genom att dom vägrar debattera den misslyckade integrationspolitiken. Genom att vägra att ta dessa människors rädsla på allvar.

  Vänster debatörer bär också en skuld till vad som hänt. Genom att demonisera och kalla alla som har en avvikande åsikt för rasist.

  Expo har en skuld till vad som hänt, för att man på sin hemsida sprider lögner och uppmanar till angiveri. Man ska spionera på sin grannes åsikter och anmäla detta till expo. Vilket för tankarna gamla sovjet.

  Alla oavsett vänster, höger och liberala har skuld till det som hänt. För att man istället för att lyssna på motståndaren, föra en dialog med sakargument. Istället beskyller man motståndaren för att vara extrimist, facist, rasist mm.

  Man tar inte den oro för det okända och nya som många känner en stark rädsla och otrygghet inför på allvar. Utan man gör allt för att gömma undan, förneka och angripa en avvikande åsikt enligt politiskt korrekta media och debatörers verklighet.

  SvaraRadera
 12. Men komigen nu SD, hur skall ni ha det? Antingen haller ni nagot storre (ideologi, religion osv) ansvarigt for nagot mindre (terrordad, misshandel, ran osv) eller ocksa gor ni det inte. Lite konsekvens tack! Det haller inte att skylla pa 'islam' nar det passar och sen komma med ett 'namen, ojda, bara for att Behring rakade saga samma saker som valfri SDare sa skall ni inte halla partiet/nationalismen/det vasterlandska kulturavet till svars for hans agerande'.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 13. En sak som slog mig är att Breivik påstår att han försökt med demokratiska medel men att han upplevt sig nertystad och därmed drivits till att ta till våldsamma metoder. Vi fick en inblick i hans tankevärld från denna text: "32-åringen har jobbet politisk, men sier at forandring ikke har skjedd og at voldelig revolusjon er grusomt, men nødvendig.

  - Det var et anslag mot Arbeiderpartiet. Han mener han har gjort et oppdrag, sier forsvarsadvokaten.

  - Hvorfor har han brukt en metode som tidligere har blitt forbundet med islamister?

  - Han sier han har opplevd at det ikke har vært noen vei utenom å bruke vold. Han har prøvd alle andre veier. Han har skrevet leserinnlegg i ulike aviser om sine tanker, men har ikke fått brevene på trykk, sier advokaten." [http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/artikkel.php?artid=10080687].
  Nu har jag inte sett hur hans refuserade insändare sett ut, eller om de/han radikaliserats efterhand som frustrationen ökat men tanken slog mig att om man släppt fram något av Breiviks inlägg men bemött det med motargument så kanske han inte känt sig tvungen till att ta till vapen? Det är spekulation från min sida men värt en tanke kanske?

  SvaraRadera
 14. Anonym 14:06,
  Förmodligen tycker han lika synd om sig själv som Sverigedemokrater brukar. Eller som Gunnar Sandelin som fick artiklar publicerade i DN, Svenska Dagbladet och Göteborgsposten om hur synd det var om honom för att han aldrig fick artiklar publicerade i etablerade medier som DN, Svenska Dagbladet och Göteborgsposten.

  http://viisverige.blogspot.com/2010/11/hur-synd-kan-det-bli-om-de.html

  SvaraRadera
 15. Vi i Sverige. Har du någonsin sagt något som kommer ur ditt egna inre? Något som speglar dina egna tankar, dig själv? Har du någonsin granskat de floskler som de röda upprepar?
  Du är med i deras karusell.
  Skillnaden mellan mig och dig är att det jag och andra Sverigedemokrater (men inte bara SD anhängare) har är kusligt lika erfarenheter. Vi har mötts och insett att vi har väldigt lika tankar om vad som hänt med samhället. Ung som gammal. Invandrare som helsvensk.
  Ni lever däremot för en ideologi. Någon storhet ni respekterar säger något och detta mantra följer ni till döden. Marionettdockor är ni, inget mer för tillfället tyvärr.

  SvaraRadera
 16. Vi i Sverige: Ditt argument är helt ologiskt. Det är som att jag skulle påstå att Stalin mördade folk, det visar hur mycket socialdemokrater har till övers för mänskliga rättigheter.

  Jag menar att faktumet att ABB är en sadistisk psykopat med största sannolikhet har större del i varför han gjorde som han gjorde än eventuella politiska åsikter.
  Han har mer gemensamt med seriemördare än den typiske terroristen. Som faktiskt ofta visar sig vara en hyfsat normal person men med extrema åsikter. Anders är skrämmande icke normal på alla sätt och fokuserar på helt andra saker än vad man vanligtvis ser hos terrorister.

  SvaraRadera
 17. Och ni delar Anders Gehrings-blahas uppfattning om detta. Muslimer är alla terrorister och våldtäcksmän, men det är skillnad mellan invandringskritiska och invandringskritiska? SDs argument är pinsamma att lyssna på. Är ni bara oärliga eller lider ni alla av bristande intellekt?

  Det som slår mig mest är ändå fegheten. Ni tar inte avstånd men vågar heller inte stödja attentatsmannen.
  Då föredrar jag nazister. Dom står åtminstone för vad dom tycker.
  /Moderat

  SvaraRadera
 18. Det som är lite oroväckande är att varenda sak som Breivik gjort under sin livstid, vartenda ord han skrivit, varenda bok som han läst, varenda tanke han sympatiserat med nu potentiellt kan avfärdas av nu av div. debattörer som galenskap och nonsens.

  Gick Breivik måhända på dagis? Läste han Kalle Anka? Firade han 17:e maj? Tyckte han om dataspel som World of Warcraft? Såg han på TV-serien Dexter? Läste han blogg X och Y? Var han frimurare? Var han motsåndare till Sharialagar? Var han med i FrP? Alla dessa saker kan då slarvigt associeras med att de uppfostrar eller är kännetäcken för skjutgalna mördare och är en indikation på att människor som delar någon av dessa minsta gemensamma nämnare med Breivik delar samma typ av resonemang och samma typ av idévärld med honom. Alla de riskerar därmed att vara potentiella hot mot demokratin? Nä, skulle inte tro det.
  Jag önskar således att man har lite sans och reson i vad man drar för samband och slutsatser, ty Breivik förefaller ju trots allt extrem i sitt agerande. Annars riskerar man att bidra till hatpropaganda åt det andra hållet.

  SvaraRadera
 19. Anders var högerexrimist och det var därifrån hans hat kom och det var därifrån hans gärning ska bedömas. Det du rabblar om Kalle Anka är bara löjligt. Det var islamofobin som var en bidradande faktor. Det konstaterade tror jag nog minst 99 % av befolkningen kan enas om idag. Sen kanske även den hårdare politiska retorisken på senare år som drabbat Norden kanske också har haft en viss inverkan. Och den har ju många bidragit till.

  SvaraRadera
 20. Kropotkins skägg25 juli 2011 16:19

  Sverigedemokraterna sprider ingen hatpropaganda. Då de har talat om invandrares överrepresentation inom brottslighet så har man kunnat finna stöd för det i två BRÅ-rapporter (1996:2 och 2005:17).

  Jag har kikat igenom bägge. De verkar båda peka på att invandrare är överrepresenterade. I rapporten från 1996, som delar upp invandrare efter nationalitet, skriver författaren att socioekonomiska förhållanden eller "strukturell rasism" INTE är förklaringen till denna överrepresentation.

  Enskilda SD:are kan jag inte uttala mig om. Jag följer bara SD på Riksdagsnivå. Där har de sagt saker som varit uppseendeväckande, men inte grundlösa (om man kollar efter alltså...)

  SvaraRadera
 21. Kropotkins skägg,
  Om en person vill invandra så ska inte andra personers brott ha någon betydelse. Men det tycker SD och tydligen du också.

  SvaraRadera
 22. Vilket förbannat hyckleri.
  När en muslim begår terrordåd är det alltid individen, inte ideologin, som skall betraktas som skyldig.

  När en person med ideologi som påminner om SD's begår terrordåd så är hela ideologin, och alla dess anhängare, medskyldiga.

  Vidrigt hur man kan hyckla och plocka billiga politiska poäng på en massaker såhär (det man också såklart anklagar SDare för när det är muslimska terrordåd) Ni är fan inte ett dugg bättre än de ni kritiserar. SKÄMS för fan!

  SvaraRadera
 23. Det är lätt att känna desperation när hela ens föreställningsvärld rasar samman. Men rådet man kan ge till alla som hatat under all sin vakna tid är: Lämna den här perioden i ert liv bakom er. Använd er tid till att göra samhället bättre istället så kommer ni själva också att må mycket bättre.

  SvaraRadera
 24. Vi i Sverige skriver: "Kropotkins skägg,
  Sverigedemokraterna bskyller oskyldiga människor för brott som andra begått enbart därför att de tillhör samma folkgrupp eller religion eller enbart därför att de har invandrat. Sverigedemokraterna är medansvariga till våld genom sina handlingar, dvs. genom att sprida hatpropaganda. "

  På vilket sätt är inte du som SD? På vilket sätt hycklar du inte? Är det inte så att du generaliserar och har fördomar mot gruppen "högerextremister" som du påstår har bäddat för vad denna terrorist gjorde? Nu orkar jag inte leta, men skrev du samma sak när självmördaren i Stockholm förra december valde att ta livet av sig? Eller var han en "marginaliserad" människa som "reagerade" mot "islamofobin" Han var alltså inte påverkad av hatpropagandan som förekommer inom islam?

  SvaraRadera
 25. @ Anonym.
  Självklart var DET bara individens fel. Dessa personer är rakt igenom vidriga. De skiter blankt i vad som hänt, de bryr sig bara om att få kasta skit på politiska grupper.

  De har uppenbarligen inget samvete, de är inte ett dugg bättre än SD är. Verkligen inte.

  SvaraRadera
 26. jag tror att det som främst bäddade för vansinnesdådet var det faktum att ABB gått på steroider under flera år. Risken att flippa ur då ökar väl tusenfalt för alla människor oavsett åsikter.

  SvaraRadera
 27. Kropotkins skägg25 juli 2011 20:25

  Vi i Sverige:
  "Om en person vill invandra så ska inte andra personers brott ha någon betydelse. Men det tycker SD och tydligen du också. "

  Nu pratade jag om faktiska sakförhållanden. Du påstår att SD sprider hat när det mesta går att kontrollera.

  De är inte emot invandring, utan vill begränsa den. Vad jag tycker har ni ingen aning om.

  Alla argument från "Vi i Sverige" är så lätta att skärskåda och plocka isär.

  Men jag måste ge er en eloge för att ni låter personer som inte tycker likadant som er komma till tals. Det är ovanligt och väldigt juste av er!

  SvaraRadera
 28. Jag är av den åsikten att visst har "stämningen" och det rådande debattklimatet på ett sätt bäddat för detta terrordåd, men grejen är att ur den synvinkeln så skiljer det inte ett dugg när muslimer terroriserar. Det är dags att sluta relativisera islamisternas terror och komma med floskler om hur "alla muslimer" förtrycks och på så sätt försöka mildra islamisternas vansinne.

  Förstå att islamister hämtar sitt stoff från religionen islam på samma sätt som den här norska terroristen hämtat sitt från "högerextrema kretsar"
  Skit ska kallas skit och man ska inte förgylla den ena skiten.
  Sen att alla andra muslimer väljer att ignorera de delar av islam som inte passar förtar inte det faktum att islamisterna finner hat där på samma sätt som norrmannen fann den hos andra extremistiska texter.

  Man kan välja att klumpa ihop alla muslimer genom att säga att modifierad islam där man anpassat den till modern tid är fredlig, men man ska inte hyckla om vad som står där och de facto ger inspiration åt norrmannens motsvarighet.

  SvaraRadera
 29. Först det självklara: Breivik är en fullblodspsykopat, ett iskallt monster som mördat massor av barn. Han ska dömas som den massmördare han är, och ingen normalt funtad människa kan på minsta sätt sympatisera med vad han har gjort.

  Sedan kan man fundera över vad som fått honom att utföra dessa fasansfulla handlingar. Jag tror att den politiska korrektheten bär det största ansvaret. Man har systematiskt mörkat de negativa konsekvenserna av okontrollerad massinvandring. Man får inte prata om att muslimer är grovt överrepresenterade i våldsbrott, överfalls- och gruppvåldtäkter osv. Detta samt muslimernas ovilja/oförmåga att integreras och deras ständiga krav på särbehandling retar upp majoritetsbefolkningen och ledande politikers politiska korrekthet har inte något folkligt stöd.

  För att minska spänningarna i såväl det svenska som norska samhället måste dessa saker diskuteras öppet och utan mörkläggning, och daltandet med kriminella invandrare måste upphöra.

  SvaraRadera
 30. Anonym 01:03 anser alltså att om man bara inte säger emot Sverigedemokraternas och Breiviks gemensamma argument så behöver det inte begås några terrorhandlingar.

  SvaraRadera
 31. Vi i Sverige 06:02: Nej, vad jag sa är precis tvärt om.

  När "eliten" - styrande politiker och media - målar upp en förljugen, vitpixlad censurerad bild, när de som är kritiska till massinvandring till varje pris ska tystas, när demokratin blir demokratur - då skapar man en grogrund för våldsbejakande extremism.

  Massinvandringen från i synnerhet MENA-länderna har skapat enorma problem för de "pursvenskar" och "purnorskar" som inte har de ekonomiska resurserna att flytta från "utanförskapsområderna", där kriminaliteten bland dessa invandrare är skyhög.

  Så länge politikerna blundar för/mörkar detta och inte straffar och utvisar kriminella invandrare kommer det att gro ett hat som hos de flesta stannar vid en knuten hand i fickan och några svordomar i goda vänners lag. Men vissa individer saknar alla spärrar och kan uppenbarligen gå mycket längre.

  Norges statsminister har rätt när han säger att lösningen är mer öppenhet och mer demokrati. Allas åsikter måste få komma till tals, utfrysningen och mobbingen av Sverigedemokrater måste upphöra och man måste våga tala klartext om massinvandringens baksidor - och agera mot all form av kriminalitet, rasism och diskriminering - även den som riktar sig mot eniska svenskar och norrmän.

  SvaraRadera
 32. Anonym 09:43,
  Politikerna mörkar verkligen inte några integrationsproblem utan tvärtom överdriver dem. Varje vecka finns det någon invandringskritisk artikel i någon av de stora dagstidningarna. Det de "invandringskritiska" vill är att det bara ska finnas invandringskritiska röster. Definitionen på "politiskt inkorrekt" är att man säger emot.

  SvaraRadera
 33. Korrektion:
  Definitionen på "politiskt korrekt" är att man säger emot.

  SvaraRadera
 34. Så mycket hat... Och så mycket frustration mot en illusion som man har om att landet är på väg att kollapsa pga invandringen. :(

  Jag själv jobbar som lärare (på en F-6-skola) och jag undervisar i en skola där över 90% av barnen har en icke-svensk bakgrund. Jag ser dagligen hur vi tillsammans formar dessa barn till att bli svenska och goda medborgare. Barnen pratar utmärkt svenska, har goda värderingar, är bra människor och har mål och drömmar som vilket barn som helst. Vi lärare brottas med samma pedagogiska frågor som på andra skolor.

  Jag hyser därför inga som helst tvivel om att nästa generations invandrare kommer att integreras väl i det svenska samhället (trots att vissa i samhället redan idag motarbetar dem).

  Samtidigt står SD:are (och andra smygrasister) i landet och skriker sig hesa över att Breiviks handlingar är ett resultat över den "misslyckade" integrationspolitiken.

  Vad hände med solidariteten? Medmänsklighet? Sympati?

  Slutligen vill jag ge dig, Vi i Sverige, all beröm för det fantastiska arbete ni gör. Sluta aldrig med det och ge aldrig upp!

  SvaraRadera
 35. Efter att surfat runt och läst på bloggar kan man lätt se att människor vill tjäna politiska poäng oavsett politiskt läger. Är det inte en muslimär det något annan som bör skärpa sig och tänka sig för. KD´s Magnus Jacobsson finner ett bra tillfälle då han tvålar till SD, men driftigt nog passar han på att ta Vänster i örat också. Helt klart är att de små partier står i fokus efter tagedin. http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/24/b-de-sverigedemokraterna-och-v-nsterpartiet-b-r-ett-ansvar-f-r-osloattentaten

  SvaraRadera
 36. Johan Bensow26 juli 2011 18:04

  Vi i Sverige har fel i insinuationen att Anders Behring Breivik skulle ha haft minsta tillstymmelse till etnisk agenda. De kopplingar man försöker göra till vit maktrörelsen har ingenting med verkligheten att göra. Han har tvärtom klart och tydligt deklarerat att han är antirasist. Han är även israelvän och pro-gayrörelsen. Däremot är han emot islamifieringen. Islam och muslimer är dock inte nödvändigtvis detsamma som någon särskild etnisk grupp. Vad Anders Behring Breivik har gjort står bara för honom själv. Min övertygelse är att alla som sympatiserar med FrP och även SD fördömer dåden likaväl som sina meningsmotståndare. Trist att bloggar som Vi i Sverige hakar på mediadrevet som gör allt man kan för att försöka utnyttja denna tragedi för sina egna politiska målsättningar. Anders Behring Breiviks inlägg på document.no finns fortfarande till beskådande. Bara att googla.

  SvaraRadera
 37. "Frilansande pedagogen":
  Vilken fantastisk framgångssaga! Vilken skola är det? Den måste lyftas fram som ett lysande exempel! Om den nu existerar någon annanstans än i din fantasi...

  Jag har själv varit lärare men sadlat om. Tack och lov. Jag känner många lärare som berättar en den ena än den andra skräckhistorien från skolans värld. En av dem blev arbetslös när skolan hon arbetade på stängdes för att kriminella invandrarungdomar helt hade tagit över skolan och säkerheten inte kunde garanteras, vare sig för eleverna eller lärarna. Detta kan du lätt kolla upp på nätet om du inte tror mig. Tror däremot inte att det står, men det var muslimska elever som var den direkta orsaken. Dödshot, hot om våldtäkt av lärarna, deras mamma och deras barn var vardagsmat...

  Vad tror du att de få blonda flickorna som gick på den skolan fick utstå? Om de fått en krona för varje gång de blivit kallade "svennehora" hade det varit stenrika nu.

  Självklart skulle detta till varje pris tystas ned. Det är den typen av censur som skapar hat och psykopat-monster som norrmannen som flippade totalt.

  Mer öppenhet, krafttag mot rasism och omvänd rasism och avskaffande av allt vad censur heter är enda möjligheten att minska spänningarna och hatet som växer i Sverige och Norge.

  SvaraRadera
 38. Anonym 18:21, Angående skolan som nu är på tapeten i kommentarsfältet. På vissa av kommentarerna påstås det att det råder omvänd rasism i skolor, men det är inte min bild. Jag har arbetat på ett flertal skolor som elevassistent. Tyvärr kan jag intyga att mobbning och kränkningar är ett omfattande problem i många skolor i dagens Sverige. Men jag vill hävda att etniskt svenska elever inte är mer utsatta än elever med invandrarbakgrund. Mobbningen i skolan är mångfaciterad, allt från fysikt till psykisk våld. Det är i det perspektivt man bör se problemet. Sen att språkbruket hos elever som inte gillar skolan är dåligt, det kan jag hålla med om. Om jag fått en krona för gång jag blivit kallad "bögjävel" så hade det också blivit en slant. Men till skillnad mot dig delar jag inte in mobbningen i skolan som rasism och omvänd rasism utan ser det som ett helhetproblem för att på så vis bidra till ett bättre klimat skolan.

  SvaraRadera
 39. bloggare på icedaniel.se:
  Jag håller med om mycket av vad du skriver, och helt klart är mobbningen utbredd i alla riktningar och mångfacetterad. Svensk skolas undfallenhet mot och oförmåga att lösa dessa problem är tragisk.

  Jag vet inte i vilken region du har arbetat; jag har arbetat i Malmö-Landskrona och här utmärker sig elever från MENA-länderna på ett mycket negativt sätt. På vissa skolor kan man med fog säga att de styr och ställer som de vill. Och ingen kan, vill eller vågar sätta stopp för det.

  När lärarna vill ha hjälp från cheferna blir svaret att lärarna ska lösa detta med barnens föräldrar. Dessa är i många fall grovt kriminella...

  SvaraRadera
 40. Reinfeldt och Stoltenberg påstår utan att tveka att Sverige och Norge är världens mest öppna och demokratiska länder. Wow, vi är alltså bäst i världen? Är detta verkligen sant? På vilket sätt är vi mer öppna och demokratiska än många andra länder?

  Det är bara tragiskt att se alla dessa patetiska PK-töntar som vältrar sig i mantrat att "vi är bäst". Intressant är också att infödda etniska svenskar, med god inkomst och boende i ett hel-svenskt villaområde, så gärna vill kämpa för "dom andra utlandsfödda stackarna". Då känns det väl nästan som de vore riddare som slåss för det goda. Passar bra i en fantasivärld, men funkar knappast i verkligheten. Enligt PK-töntarna är det i så fall fel på verkligheten. Aldrig på deras egna uppblåsta "vet bäst"-mentalitet. Förvånande? Knappast.

  SvaraRadera
 41. Vi i Sverige säger: "Sverigedemokraterna talar ständigt om överrepresentation för brott hos invandrare och att det skulle vara anledningen till att begränsa invandringen"

  Ja, självklart är det en bra anledning till varför man ska minska invandringen!

  SvaraRadera
 42. Anonym 10:16,
  Du är alltså för kollektiv bestraffning.

  SvaraRadera
 43. Nej, inte nödvändigtvis, men det fungera definitiv som ett bra argument mot invandringen. Att vilja ha en ökad invandring betyder ju också att man acceptera fler mord, rån och våldtäkter; samtliga kan vi se är ett resultat av det mångkulturella samhället - där invandrares överrepresentation i brottsligheten utgör det främsta beviset.

  SvaraRadera
 44. Anonym 13:35,
  Detsamma gäller ju då barnafödande eftersom en del av de som föds kommer att begå brott.

  SvaraRadera
 45. Förutom det faktum att det inte går att jämföra överhuvudtaget och att det dessutom är omöjligt att spå in i framtiden.
  Däremot kan vi empiriskt belägga att ökade invandring kommer betyda ökad kriminalitet.

  SvaraRadera
 46. Jo visst går det att jämföra.

  SvaraRadera
 47. @anonym 17.24
  "Däremot kan vi empiriskt belägga att ökade invandring kommer betyda ökad kriminalitet."
  Det har vill jag veta mer om. Beratta garna vilken metod du anvant; hur du gjort urvalet; vilken typ/typer av 'kriminalitet' som asyftas; hur du har gjort de statistiska berakningarna; vilka lander du undersokt (alt. jamfort Sverige med); vilken tidpunkt eller tidsintervall som undersokningen galler och vilka kallor du har anvant. Ser fram mot ditt svar.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 48. Hej,

  Du kan börja med att läsa:
  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf

  Här framkommer det t.ex. att invandrare begår 50% av alla våldtäkter trots att de bara utgör 12.5% av befolkningen. Det ger en överrepresentations-siffra på 1:4. Flertalet intressanta statistiska nyckeltal finns med i rapporten. Hela rapporten i sig utgör ett mycket bra argument mot invandring från MENA-länderna.

  Ett annat fenomen är t.ex. överfallsvåldtäkter, där överrepresentationen bland invandrare är enorm. Ökningen av överfallsvåldtäkter under senare år kan framför allt härledas till den stora invandringen, eftersom invandrare nästan uteslutade står för dessa brott.

  Situationen i Oslo: Samtliga 41 överfallsvåldtäkter de senaste åren begicks av invandrare. Det är alltså inte orimligt att anta att dessa brott skulle försvinna om stoppade invandringen; av allt att döma är detta ett kulturellt fenomen. Det är rimligt att tro att sifforna är statistisk signifikanta och att situationen dessutom är likartad i Sverige med tanke på den demografiska likheten och att Norge är ett såpass kulturellt närstående land till Sverige.

  Här är det Hanne Kristin Rohde, leder ved Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon som styrker påståendet:
  http://www.dagbladet.no/2009/04/15/nyheter/voldtekt/innenriks/5759702/

  Det var några siffror.

  SvaraRadera
 49. Anonym 12:32,
  När det står något annat i rapporten som Rohde baserar sitt påstående på så är det rimligt att tro mer på rapporten.

  SvaraRadera
 50. Överbevisa mig gärna med något mer substansfullt än dina PK-floskler.

  Märkligt att mångkulturivrare, förutom att de ofta själva bor i etniskt homogena förorter, nästan aldrig kan komma med sakliga argument eller konkreta faktan. Det går ju faktiskt att t.ex. kvantifiera invandrares (negativa) inverkan på samhälleskonomi - vilket mångkulturivrarna måste tycka är synd, eftersom siffrorna talar sitt tydliga (och negativa) språk om invandringen till Sverige.

  SvaraRadera
 51. Anonym 16:35,
  Vi har kvantifierat invandringens inverkan på samhället och presenterat resultaten bl.a. på den här bloggen. Den är inte alls negativ. Läs så får du se.

  SvaraRadera
 52. Ja, jag har läst lite av materialet. T.ex. framkommer det att somalier ur utbildningssynpunkt inte särskilt mycket att hänga julgran med. Den eftergymnasiala utbildningen är mycket liten och kan antas även vara gravt undermålig.

  Det finns dock också positiva aspekter. T.ex. en hög utbildningsnivå hos den iranska delen av befolkningen; en utbildning som vi inte behövt betala för och som sedan kommer oss till godo. Det är mycket positivt och ett stort plus.

  Jan Ekberg är väl den mest betrodd professorn som gjort undersökningarna kring detta. Han påstår att invandringen kostar 40 miljarder kronor per år och jag har ingen anledning att betvivla vad har kommit fram till, han ger även förklaring till hur han har räknat.
  Här görs bl.a. en kortare intervju i Realtid.se (där bl.a. sifforna redogörs):

  http://www.realtid.se/ArticlePages/200804/08/20080408171847_Realtid518/20080408171847_Realtid518.dbp.asp?sAction=lk

  Nu är det alltså upp till de som förespråkar en hög invandring att övertyga mig och andra som vill minska invandring att det finns positiva aspekter med invandringen, bortsett från de ekonomiska; där har vi ju räknat fram att det ger ett negativ bidrag.

  SvaraRadera
 53. @ Anonym 12.32 och 20.21
  Ja, det var inte manga fragor som blev besvarade dar forutom vilka kallor som anvants (och de var ju de gamla vanliga som - hoppsan - ocksa rakar passa en 'invandringskritisk' linje.)Att 'hela rapporten i sig utgör ett mycket bra argument mot invandring från MENA-länderna' ar jag aningen tveksam till men aterkommer nar jag last BRA-rapporten lite narmare.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 54. Hej El Guapo,

  Du får gärna nyansera min bild av invandringen till Sverige med källor som passar en "invandringspositiv" linje. SCB och BRÅ får dock ses som två källor med mycket hög trovärdighet.

  Ang. mitt utlåtande om "bra argument mot invandring" så var det givetvis min egen tolkning av det hela.

  SvaraRadera
 55. Förtydligande: Vad jag menade var inte SCB eller BRÅ:s siffror per automatik ger ett visst "utslag", dvs. att man utifrån entydigt kan säga att invandring är bra eller dåligt - jag menade bara att det var tillförlitliga källor. "Dock" kan således tas bort från meningen.

  SvaraRadera
 56. Nu har jag tittat lite narmare pa BRA-rapporten och det ser jag att aven’Ola’ har gjort (under ett annat inlagg). Hans kommentarer kring vilka slutsatser man kan dra av rapporten ar val gjorda och jag har inte sa mycket att tillagga forutom nagra punkter.

  1)Det ar definitivt inte nan glasklar bild som BRA ger huruvida ’invandrare’ ar mer benagna att bega brott an ’svenskar’. Som vantat ar det lite mer komplicerat an sa. Visst overrisken ”för dem som är födda i Sverige och har en eller två föräldrar som är födda utomlands är i stort sett densamma som för tolv år sedan; 1,6 jämfört med 1,5 i förra studien. För de utrikes födda har överrisken ökat något mer, från 2,1 i förra studien till 2,5 i denna” (s. 9) men lite lange ner skriver de ”skillnaden mellan män och kvinnor, när det gäller brottslighet, är större än skillnaderna grundade på om en person är född i Sverige eller inte.” Ok, sa rent statistiskt ar en ’man’ varre an ’utrikes fodda’
  men jag hor inget fran SD dar de sager hardare tag mot 'man' eller att 'man' skall assimileras. Kan nan SDare forklara vad som forsigar har?

  2)En annan intressant punkt ar kopplingen invandring – valdsbrott som manga ’invandringskritiska’ garna gor. Vad sager BRA har da? ”Man kan samtidigt konstatera att de utrikes föddas överrisk att vara registrerade för brott är högre för vissa brott än för andra//...//fyra gånger vanligare att utrikes födda är misstänkta för dödligt våld och rån jämfört med personer födda i Sverige av svenskfödda föräldrar” (s.8). Lagg marke till att det ar ordet 'misstankt', och inte 'domd', som anvands MEN denna typ av brott ar ocksa sadana dar ”det oftare finns en misstänkt gärningsman” (s.28) och anmals saledes oftare Varfor anmals da invandrare oftare for denna typen av brott? Det kan man tolka pa tva satt, antingen ar invandrare av naturen/kulturen mer valdsbenagna an svenskar (eller sa hander det nat med dem sa fort de kommit over gransen) eller sa ar brottsofferna mer benagna att anmala invandrare an svenskar. Den forsta tolkningen ar det fa som gor utanfor SDs kansli och ar dessutom valdigt svar att bevisa (ja, om man inte skall dra till med nan anekdot dvs.) men den andra tolkningen ar inte helt oproblematisk den heller och jag har inget bra svar pa den.
  3) ”De som invandrat i mycket unga år, det vill säga före skolstart, är i relativt liten utsträckning registrerade som misstänkta för brott” (s.10). En annan intressant punkt. Jag har lange undrat varfor SD vill foresla en ’kraftigt begränsad asyl- och anhöriginvandring’ (SDs hemsida, Invandringspolitk) om nu BRA kommit fram till slutsatsen ovan. Det kan val inte vara sa att det ror sig om att selektivt valja ut vissa citat som stodjer en ’invandringskritisk’ linje? (Eller sa har de inte tankt igenom sin invandringpolitik sa noga).

  Ang. SCB och BRA som kallor. SCB/BRA ar vad vi har att utga fran men jag uttryckte mig dock oklart. Vad jag menade var att det ar samma stycken i samma kallor som det standigt refereras till just for att styckena rakar passa en ’invandringskritisk’ linje (samma selektiva lasning gors av t.e.x. Ekbergs forskning). Ett tips ar att lasa hela rapporten/artikeln/boken innan det skrivs ett inlagg dar man havdar att man bevisat det ena eller det andra.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 57. Jag läste hela rapporten och drog mina egna slutsatser. Det är givetvis att ge en entydig bild av hur invandringen påverkar Sverige. Rent ekonomiskt är den olönsam och den har också givit upphov till mer grova brott som rån, våldtäkter och mord. I samtliga brott är invandrare kraftigt överrepresenterad. Huruvida det beror på dålig integrationspolitik eller att invandrarna inte vill anpassa sig/är arbetsskygga är svårt att svara på - skulden är inte nödvändigtivs delad. Invandrare är trots allt inte efterblivna och kan inte skylla ev. utanförskap på generösa välfärdssystem. Sen att välfärdsstaten är såpass stor är politikernas fel, detta gör dem givetvis medskyldiga till en dålig integrationspolitik.

  Det är omöjligt att ha en lågkvalificerad invandring från kulturellt eftersatta länder till en välfärdsstat. Jag tror de flesta håller med mig om att både fransmän och judar har givit ett betydligt större bidrag till Sverige, både rent ekonomiskt men också kulturellt och socialt, än t.ex. somalier eller afghaner. Överrepresentationssifforna i brottsligheten om vi hade haft en lika stor invandring från Frankrike hade nog helt utraderats. Det är nog framför människor från Nord- och Östafrika samt mellanöstern som är svåra att integrera.

  Sen är det märkligt också att den socialdemokratiska partitoppen påtvingar sina medlemmar, i huvudsak sprunga ur arbetarklassen, denna mångkultur medan de själva bor i etniskt homogena förorter. Det är klart att folk tycker att det känns hycklande när Mona Sahlin, som bor i Solna (en av Sveriges mest förmögna kommuner och relativt etniskt homogent), står och pratar om det positiva med mångkulturen medan hon själv bara umgås med vita, hennes barn går på dagis med nästan bara vita osv. Om hon nu hade föredragit ett heterogent samhälle framför ett homogent, varför bor hon inte i en statsdel med mycket invandrare?

  Sen är det märkligt också att vi inte får rösta om invandringen. Allt makt ska utgår från folket och riksdagsledarmännen/kvinnor ska representera oss i vår representativa demokrati. Enligt SOM-institutet så vi fler svenskar minska invandringen än de som vill öka. I ett demokratiskt land borde man få rösta om saken. Riktigt varför några andra än folket ska bestämma vilka som ska släppas in i landet har jag svårt att förstå; det låter inte heller särskilt demokratiskt.

  SvaraRadera
 58. Med risk for upprepning, det ar definitivt inte nan glasklar bild som BRA ger. Visst, ’fodda utomlands’ ar overrepresenterade nar det galler MISSTANKE for vissa brott (tillgreppsbrott och brott mot person) och det ar ’fyra gånger vanligare att utrikes födda är misstänkta för dödligt våld och rån jämfört med personer födda i Sverige av svenskfödda föräldrar’ (s. 9). Det later ju saklart skrammande men det kan ocksa uttryckas sa har (vilket BRA aven gor i meningen efter): ’Det innebär att 0,03 procent av dem som är födda utomlands var misstänkta för dödligt våld under perioden och att 0,35 procent var misstänkta för rån’. Smaka pa dom siffrorna, 0.03% och 0,35%, mindre an 1% av alla fodda utomlands var alltsa misstankta for dodligt vald resp. ran. Och nej, enligt BRA har det inte blivit varre trots ’okontrollerad massinvandring’ (Anonym, 26 Juli 01.03): ’Om man jämför resultaten med vad som framkom i Brå:s förra studie är bilden relativt oförändrad’. (s.9). Till sist, varfor skulle vi rosta om just invandringen (och vad exakt skulle vi rosta om da?) nar vi inte har rostat om t.ex. jobbskatteavdraget eller andringarna i arbetsformedlingens registerforordning? Over and out.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 59. Hej,

  Ordet "svårt" föll ut ur en av de inledande meningarna, därför blev det kanske lite otydligt. Det skulle stå:

  "Det är givetvis svårt att ge en entydig bild av hur invandringen påverkar Sverige"

  Meningen är i sig lite konstigt men vad jag menade var att det är svårt att säga huruvida invandring är bra eller dålig för Sverige. BRÅ:s rapporter torde dock lägga lite vikt i skålen över negativa saker. Lägg därtill att invandringen kostar 40 miljarder kronor per år och situationen blir bekymmersam. Samtidigt ska man vara noga med att poängtera att 88% av invandrarna inte är misstänkta för något brott.

  Jag tycker att det är en rimlig invändning du kommer med: för min del ser jag gärna att vi röstar om t.ex. jobbskatteavdraget. Någonstans får man dra en linje kring vilka frågor det är rimligt (rent praktiskt) att folket får vara med och bestämma om och vilka frågor som man överlåter åt makthavarna att bestämma (detta borde vara frågor av mindre betydande karaktär). Invandringen påverkar samhället i så stor utsträckning att medborgarna rimligtvis borde få rösta om saken; en lika stor förändring var t.ex. ev. inträde i EMU, vilket folket fick rösta om.

  Det ska bli intressant att se nästa gång BRÅ gör en liknande undersökning (som jag har svårt att tro att de kommer göra, tyvärr) och då se huruvida några invandringsgrupper utkristalliserar sig som extra brottsbenägna. Framför allt syns väl effekten av eventuell segregation ganska tydligt i just kriminalstatistiken. Tyvärr är faktauppgifterna ganska knapphändiga och det är nästan bara BRÅ:s numer sex år gamla siffror som det hänvisas till; även en och annan undersökning från SCB. Tror det beror på ämnet känsliga natur. Framför allt vore det nog besvärligt för de intellektuellt klent begåvade socialisterna att förklara varför invandrare begår 50 % av alla våldtäkter, trots att de bara utgör ca 12-13 % av befolkningen. De flesta förstår nog att de inte bara kan förklara av låg socioekonomisk status.

  Kring folkomröstning om invandring: Vi ska rösta om hur stor invandringen ska vara till Sverige, t.ex. i absoluta tal. Även regionsbaserad där man t.ex. kan ha kvoter för hur många människor som kommer från vissa delar av världen. I botten (dvs "lägstagränsen") ska vi ha de som enligt Geneve-konventionen är flyktingar (dvs. "verkliga" flyktingar); därutöver tänkte jag att man kunde ha 5000-intervall alternativt att man får kryssa i en egen siffra. På så sätt tar vi vårt ansvar som vi förbundit oss att göra enligt flyktingkonventionen och vi ger dessutom människor på flykt en fristad samtidigt som folket får vara med och bestämma över hur stor invandringen i övrigt ska vara. Jag tänker mig också att man delar upp det i arbetskraftsinvandring och ev. studerande-kvoter.

  SvaraRadera
 60. Varfor skulle ”BRÅ:s rapporter//...//lägga lite vikt i skålen över negativa saker”? BRAs uppgifter ar att a) verka för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar; b) ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete och c) producera den officiella kriminalstatistiken, utvärdera reformer, bedriver forskning för att ta fram ny kunskap och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete (’Om BRA’, http://www.bra.se). I deras uppgifter ingar inte att vara nat organ for en invandringskritisk linje eller att godtyckligt lagga mer vikt vid ’negativa saker’ (eller positiva for den delen heller).
  Suck, ’invandringen kostar XX miljarder’-argumentet igen, denna kalkylering ar sa vansinnigt svar att gora (vad ingar/ingar ej? Vilket ar startar man ifran? Hur raknar man pa vad ’barn’ resp. ’vuxna’ som invandrat kostar osv.) men gor du en san uttrakning och beratta hur du har gjort den.
  Direktdemokrati i all ara men inser du inte hur svart det skulle vara for gemene man att bilda sig en uppfattning om, och ta stallning till, hur ”stor invandringen ska vara till Sverige, t.ex. i absoluta tal”? Och vem skulle lagga fram de alternativ som folk far ta stallning till (Regeringen? Riksdagen? Broderna Ekeroth?) och hur skulle talen se ut i sa fall (A: 500 B: 5000 eller C) 50000/ar)? Till sist, snalla, lar dig skillnaden pa ’misstankt’ och ’domd’ innan du drar slutsatsen att ”invandrare begår 50% av alla våldtäkter, trots att de bara utgör ca 12-13 % av befolkningen”.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 61. Det BRÅ rapporten visade lägger en vikt i den negativa vågskålen över invandringen. Jag menade inte att BRÅ skulle ha några baktankar med sina rapporter. De är oberoende och verkar för upplysning och kunskap: därför är det också en bra källhänvisning.

  Anledningen till att de flesta inte vill kvantifiera invandringens kostnader är inte att eventuella gränsdragningar är svåra att göra. Det beror på att de flesta är plågsamt medvetna, ofta baserad på egen empiri, att invandringen förmodligen utgör en ganska stor utgiftspost.

  Jag anser att den mest tillförlitliga rapporten om invandringens kostnader kommer från professor Jan Ekberg:

  http://www.realtid.se/ArticlePages/200804/08/20080408171847_Realtid518/20080408171847_Realtid518.dbp.asp

  Läs gärna "Invandringen och de offentliga finanserna". De ger kött på benen kring invandringens kostnader och underlag för reflektioner.

  Jag angav 5000-intervall, säg att det finns c:a 20 st sådana eller dylikt. Poängen var framför allt att medborgarna rimligtvis borde kunna påverka storleken på invandringen. Tyvärr är det så att den representativa demokratin inte är representativ i just invandringsfrågan.

  Det är korrekt att BRÅ rapporten anger misstänka, inte dömda, men jag finner inget stöd för att siffrorna inte skulle spegla verkligheten (dvs. vilka som faktiskt begick våldtäkterna). Tyvärr verkar det inte finnas sammanställd information om saken eftersom folk blir så otroligt hispiga när det kommer till att dela in folk i olika etniciteter. Tills dess anser jag att det är mer än rimligt att anta att andelen misstänkta i stor utsträckning också reflekterar antalet dömda.

  SvaraRadera