onsdag 27 juli 2011

Osloattentaten visar att det behövs fler politiskt korrekta


Att vara ”politiskt korrekt” innebär numera att man säger emot de som sprider osanning om invandrare och muslimer. Attentaten i Norge visar att man låtit hatpropagandan stå oemotsagd alltför länge. Det behövs fler politiskt korrekta.

Läs hela artikeln på Newsmill.

40 kommentarer:

 1. Hittade hit genom artikeln och den är riktigt bra.
  Såg är de flesta kommentarer om artikeln, som väntat på newsmill, är fientliga.
  Att de inte vill förstå att innebörden av PK som du tog upp inte är den som de menar PK vara, visar ju hur gärna de vill ta till sig vad som faktiskt står. Mer sanning och saklighet var hela poängen av din artikel utifrån vad jag förstod, så det är ganska ironiskt att se hur de låst sig vid att alla som skulle vara emot att hatiska och generaliserande myter sprids och därmed också vara emot SD, skulle vara "PK" och "vill dölja sanningen".

  SvaraRadera
 2. Tack för din artikel på Newsmill! Synd bara att du ska behöva påminna om något så basalt.

  SvaraRadera
 3. Hela begreppet "politiskt korrekt" är förledande i sig. Det är ett begrepp myntat av de som tycker något annat. Idag används det mest av främlingsfientliga grupper. Det dessa grupper aldrig förstått är att de partier och politiker som har en viss åsikt som står i strid med de främlingsfientligas åsikt -faktiskt mest troligt är en åsikt som man faktiskt står för. Det är inte en åsikt som man för fram för att blidka någon, inte heller en åsikt som avsiktligen är faktamässigt felaktig.

  "urban-storier" baserade på lösryckt information med usel konsekvensanalys. Det reder inte ut, det skapar bara mer kaos. Det behövs mer "politiskt korrekta" åsikter och fakta, av fler politiker och partier och kanske även myndigheter.

  Att sakna information är inte bra - att vara desinformerad är ännu värre.

  SvaraRadera
 4. Den sista parallellen du drar till nazi-tyskland är så jävla osmakliga så det är sanslöst. Legitim kritik mot invandringen i Sverige är inte rasistisk. Jag som har en judisk far blir bestört och förbannad över den löjliga parallellen. Du borde fan skämmas.

  Dessutom har du fel ang. våldtäktstatitiken: samtliga av de 41 överfallsvåldtäkterna i Oslo som skedde under de senaste 3 åren begicks av invandrare.

  SvaraRadera
 5. Anonym 16:46,
  Du vill så gärna att alla överfallsvåldtäkterna ska vara gjorda av invandrare så det spelar ingen roll för dig vad som står i rapporten.

  SvaraRadera
 6. Nej, däremot så tänkte jag inte vifta bort fakta. Vi behöver inte nödvändigtvis diskutera just sakfallet eftersom du inte verkar vilja ta till dig statistik.

  Enligt BRÅ:s rapport från 2005 är invandrare överrepresenterade i brottsligheten i storleksordning 1:2.5. Vad det gäller våldtäkter är överrepresentationen 1:4, dvs invandrare står för hälften av alla våldtäkter trots att de bara utgör c:a 12.5 % av befolkningen (0.125 * 4 = 0.5 = 50%). Det är väl ett enormt problem, och inte ett uttryck för främlingfientlighet? Jag hävdar att det beror på religiöst förtryck och en eftersatt kultur och religion.

  Att vara politiskt korrekt innebär att man säger vad alla andra vill höra. Inte att man bemöter sakliga argument. Jag är höger, inte knäpp-höger (SD etc) men samtidigt invandringskritisk.

  Din tur.

  SvaraRadera
 7. Inga problem. :) (Är anonym 13:15).

  Även om kommentaren ovan (19:54) inte är riktad mot mig bemöter jag det eftersom att bloggen är ett öppet forum.

  Du är exakt en sådan som försöker stoppa en saklig diskussion/argumentation genom ologiska känsloargument. "Jag som har en judisk far blir bestört och förbannad över den löjliga parallellen. Du borde fan skämmas."

  Det kan bara tolkas som att du menar att endast judar kan vara offer för myter, generaliseringar och hat-retorik. Om någon ska DU skämmas som förminskar/förnekar den hatiska och intoleranta utvecklingen Sverige och andra europeiska länder går mot, och som i synnerhet riktas mot muslimer.

  "invandrare står för hälften av alla våldtäkter"

  Har BRÅ:s rapport inräknat alla våldtäkter? Dvs. de som inte anmälts och de som har anmälts men inte gått vidare? Det ändrar nämligen bilden väldigt mycket. Sen är din "förklaring" väldigt intressant eftersom att den visar att du antingen tror att alla kulturer utom den svenska är eftersatt, eller att gärningsmännen i fråga skulle komma från samma eftersatta kultur och tro på samma eftersatta religion samtidigt som de utsätts för religiöst förtryck.

  Ps. Att ta upp statistik som gäller för Sverige bevisar inte det du påstod om Norge.

  SvaraRadera
 8. Nej jag menade ej att enbart judar kan vara offer för myter, generaliseringar och hat-retorik. Däremot menade jag att parallellen var osmaklig. Inget annat.

  Självklart är de bara de våldtäkter som anmälts. Dessa siffror är dock statistiskt signifikanta (dvs. urvalet är representativet för brotten). Jag länkar utredning så att du kan läsa den i lugn och ro och se att det jag påstår är korrekt:

  http://www.bra.se/extra/faq/?module_instance=2&action=question_show&id=339&category_id=0

  Tryck för att ladda ner filen i PDF.

  Det jag menade angående kulturen var att Islam är en hopplöst eftersatt och intolerant religion som tillsammans med den muslimska kulturen (de har flätats ihop så mkt att det är omöjligt att prata om den ena utan att prata om den andra) har skapat en kultur/religion/sätt att leva som lagt hämsko på utvecklingen i en hel region och som förts med sig mycket intolerans och social, ekonomisk, politisk och utvecklingsmässig eftersatthet. 54 länder har Islam som statsreligion; inget av länderna är en demokrati, inget av länderna har yttrandefrihet och det stora flertalet av länderna har någon form av förbud mot blasfemi. Mot denna bakgrund tycker jag det är rimligt att dra slutsatsen att Islam är oförenligt med demokrati.

  Den kultur som var eftersatt vara alltså den muslimska kulturen. Ingen annan tillsyftades.

  PS. Om du läser högst upp i mitt inlägg står det "Vi behöver inte nödvändigtvis diskutera just sakfallet eftersom du inte verkar vilja ta till dig statistik". Alltså valde jag att avsluta just den diskussionen. Jag kan dock länka till källan (Hanne Kristin Rohde, leder ved Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon) som styrker mitt påstående:

  http://www.dagbladet.no/2009/04/15/nyheter/voldtekt/innenriks/5759702/

  Kan väl också be Lars att läsa länken då den visar på att jag faktiskt hade rätt i just denna fråga.

  Man måste kunna kritisera invandringen, den muslimska kulturen och Islam utan att beskyllas
  för att "fiska i grumliga vatten" eller andra osakliga argument. Om vi vill ha ett tolerant samhälle är det knappast orättvisa beskyllningar som kommer ge bra resultat, utan snarare tror jag vi ska satsa på en debatt där vi har högt i tak. Alla åsikter ska vara välkomna.

  SvaraRadera
 9. Anonym 15:02,
  Vill man veta sanningen ska man gå så nära ursprunget som möjligt, i det här fallet genom att läsa rapporten från undersökningen. Även poliser kan ha en politisk agenda och filtrera bort information som inte passar dem. I det här fallet har hon filtrerat bort att "alla" bara var 6 personer.

  SvaraRadera
 10. Läs artikeln. Ingressen är:
  "Samtlige 41 anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo de siste tre årene er ifølge politiet begått av ikke-vestlige innvandrere."

  "Alla" är i detta fall 41 personer. Samtliga av icke-västlig bakgrund.

  SvaraRadera
 11. Exempelvis definierar Nyordsboken (Norstedts Ordbok) begreppet politiskt korrekt på följande sätt:

  "Politiskt korrekt: som stämmer väl överens med åsikterna hos det (för tillfället) ledande kulturskiktet i frågor som rör politik och samhälle."
  I Sovjet bestämde staten vad som var korrekt politik och vad som fick uttryckas, något som är kännetecknande för de flesta diktaturer. I Sverige bestämmer etablerade opinionsbildare vad som får uttryckas. Det betyder alltså att åsikterna inte är eviga ut föränderliga över tid.
  Det som är korrekt nu kan t.ex om 20 år ses som ett dåligt skämt eller ett misstag.

  SvaraRadera
 12. Anonym 16:13,
  Har det någonsin fallit dig in att allt som står i artiklar kanske inte är sant?

  SvaraRadera
 13. Hej igen,

  Skärp dig nu. Jag är alltid källkritisk i den mån det går. Det finns ingenting som tyder på att det som står i artikeln inte är sant. Din beskyllning om att den ansvarige för Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon skulle gå ut och ljuga i massmedia för stå för dig; just nu är du inte ett dugg bättre än de SD:are som tror på konspirationer om Islam. Bara för att invandringen står i ett negativt kontext betyder det inte att det inte är sant.

  Du hade fel (Gudmundsson, och jag, gav alltså korrekt information). Världen går inte under för det. Argumentera istället för varför vi ska ha en generös invandringspolitik utifrån sakliga argument. Artikeln talar som sagt för sig själv. Läs den och kontemplera en stund. Jag kommer inte kommentera den igen då jag inte vill posta samma inlägg flera gånger.

  SvaraRadera
 14. Barbro Sörman30 juli 2011 19:57

  Jag förstår verkligen inte varför etnicitet är så oerhört viktigt. Varför man letar kulturella orsaker till allting. I diskussionen ovan, t.ex; visa mig en kultur där våldtäkter INTE förekommer så ska jag ta med faktorn etnicitet i mitt beaktande av problemet. Och varför är alla anonyma i diskussionen? Att stå för vad man tycker är ett första steg i att ha en öppen diskussion.

  SvaraRadera
 15. Våldtäkter förekommer i alla kulturer. Min egen uppfattning är att det beror på en patriarkal struktur som funnits länge i samhället, samt en hel del andra delkomponenter. Samtidigt finns det grader i helvete. Den muslimska kulturen är oerhört mycket mer eftersatt och intolerant jämfört med t.ex. den västerländska. Skillnaden mellan synen på kvinnor och deras rättigheter är himmelsvid mellan väst och Mellanöstern.

  Den eftersatthet vad det gäller kvinnors rättigheter både i den muslimska kulturen men också i den intoleranta och kvinnofientliga religionen Islam gör att den ska kritisera. Jämförelsevis har väst kommit mycket långt i sitt arbete mot en fri och öppen värld och ett bejakande av kvinnors rättigheter; även om det finns en del att jobba på. Islam däremot har inte kommit någon vart och har problem av helt andra dimensioner än vad väst har. Därför är kultur och etnicitet viktigt för att påvisa att problem är betydligt större i vissa kulturer eller religioner än andra.

  T.ex. begår invandrare 50% av alla våldtäkter, trots att de bara utgör 12.5% av befolkningen (vilket ger en överrepresentations-siffra på 1:4). Detta utgör ett stort problem och således är etnicitet och kultur viktig för att komma åt problemet. Problemet har nämligen andra dimensioner inom t.ex. den muslimiska kulturen: hederskulturen är ett bra exempel.

  Källa för mitt påstående:
  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf

  Sid 19 står det först, sen finns statistik samlad längre bak i dokumentet.

  Angående anonymiteten speglar det väl samhället i stort: det är svårt att uttrycka sin åsikt utan risk för repressalier i form av hot och våld, social stigmatisering eller dylikt. Varför behövs annars hela Götgatan spärras av med hundratals poliser när SDU har en demonstration? Vi lever förvisso i en demokrati, men det gör inte alla människor till demokrater. Om du t.ex. hade totaltsågat Islam och kallat det för en "jävla skitreligion" (vilket är alldeles okej enligt vår yttrandefrihet) så kan illvilliga krafter ganska snart kunnat spåra upp dig; en enkelt knapptryck och de vet vilken adress du bor på (I detta fall Nacka eller Blidö) och man gör sig själv således ganska sårbar. Därför är anonymitet ofta att föredra, eftersom det ger en ökad trygghet och att man dessutom kan uttrycka sina uppriktiga åsikter alltid, utan att behöva tänka på ev. negativa konsekvenser. Samtidigt som det gäller att inte vara paranoid ska man inte heller godtrogen. Alla människor vill inte varandra väl, alla människor respekterar inte de demokratiska spelreglerna. Anders Behring Breivik är ett exempel på det.

  Sen kan man ju fråga sig huruvida det gör någon egentlig skillnad om jag kallar mig Jonas, Sten, Stig eller Anonym. Mina åsikter är ju detsamma och blir ju inte mindre värda; för debattörernas del betyder ju namnet ingenting. Någon personlig relation har man ju sällan med dem man diskutera med på internet.

  SvaraRadera
 16. Barbro Sörman31 juli 2011 18:13

  "Den muslimska kulturen är oerhört mycket mer eftersatt och intolerant jämfört med t.ex. den västerländska. Skillnaden mellan synen på kvinnor och deras rättigheter är himmelsvid mellan väst och Mellanöstern."
  Vilken muslimsk kultur pratar du om? Muslimer är lika olika som kristna. Och pratar vi om muslimer i Saudiarabien eller i Sverige? Den här typen av yttranden är så otroligt innehållsfattiga eftersom de är så generella att de inte säger något. Du behöver inte berätta för mig om "patriarkala strukturer". Jo, tack, jag är väl medveten om det. Men jag känner mig inte mer förtryckt av muslimer än av vanliga, svenska helyllemän. Jag kan säkert leta upp 100 000 etniskt svenska män som hyser samma föraktfulla syn på kvinnor som du beskyller alla muslimer för. Skillnaden är obefintlig.
  Och när det gäller anonymitet; jag anser att det är möjligheten att vara anonym som gjort klimatet på nätet så hatiskt. För mig är det en styrka att kunna stå för vad jag tycker, men det är ju inte alla som tycker att de kan det och det är JÄVLIGT sorgligt. Jag räknar kallt med att de som inte vågar stå för sina åsikter på nätet inte vågar göra det IRL heller. Jag känner mig alltså inte speciellt hotad.

  SvaraRadera
 17. Men enligt ditt resonemang är det helt omöjligt att ens skönja några mönster eller tillstymmelse till skillnader mellan olika regioner i världen. Alla är lika, men samtidigt är alla olika. Det finns inga kulturer, alla kulturer är lika bra. Det är en kulturrelativisering som både är felaktig och kontraproduktiv för utvecklingen i världen. Dessutom är det märkligt att man bara kan applicera kulturella fenomen på mat, dans och andra triviala saker. Ponera att vi inkluderar mat och dans i ditt resonemang; helt plötsligt kan det inte ses som ett kulturellt eller regional fenomen att man äter ris i Kina eller pasta i Italien - alla är ju olika och man får inte generalisera.

  Självklart sker det i debatten vissa generaliseringar; dessa är absolut nödvändiga för att vi överhuvudtaget ska kunna diskutera nånting! Givetvis ska man vara nog med att nyansera bilden och poängtera att det inte gäller alla (inom en viss grupp) men samtidigt måste man få uppmärksamma vissa problem som verkar förkomma mer på vissa ställen och vissa kultur än andra. Med detta inte sagt att ALLA i nämnda land/religion/kultur tänker exakt likadant.

  Låt mig illustrera ett exempel:
  Det finns 54 länder i världen som har Islam antigen som statsreligion eller största religion. Ingen av dessa länder är demokratiska (ja, några är måhända det på papperet men de kommer sist på alla Index-rankingar över mänskliga rättigheter), ingen har riktig yttrandefrihet och det stora flertalet har lagar mot blasfemi. Den gemensamma nämnaren för dessa länder är Islam och därtill är länderna vad man skulle kunna definiera som "kulturellt närstående", dvs. de regionala skillnaderna finns men är inte så stora jämfört med övriga världen.

  Härifrån borde man då kunna urskilja vissa generella mönster. De är inga absolut sanningar, definitivt inte, och de omfattar inte alla som bor i de länderna eller tillhör den kulturen. MEN, det finns saker som otvivelaktigt förenar vissa länder (vilka länder det än må vara).

  I länder med stor muslimsk befolkning är t.ex. kvinnors rättigheter ofta kraftigt inskärpta och ibland förbjuds de tom att göra vissa saker (läs: köra bil i SA, klä sig som de vill i Iran, gifta sig med vem de vill i Kurdistan eller Syrien), homosexuella är i större utsträckning förföljda och bespottade, jämställdheten är obefintlig, det finns en inkonsekvens i rättsystemet (t.ex. att en våldtäkt av en kvinna inom Islam måste bevittnas av 4 personer, varav x antal bekanta till kvinna för att en gärningsman ska kunna dömas), hedersmord förekommer (lyser med sin frånvaro i väst), kulturen och heder styr vilken man en kvinna ska ha, kvinnor ska vara oskulder när de gifter sig (däremot är det skitsamma för män) osv osv. Listan kan göras lång. Varför råkar dessa företeelser ske just inom länder/kulturer med Islam som den gemensamma nämnaren? Är det en slump? Nej, det är ingen slump; däremot visar det att både den muslimska kulturen och Islam är inkompatibla med demokrati och frihet. Kärleksbudskapet i alla ära, men mtp på mängden förbud, frihetsinskränkningar och intolerans (oavsett om det gäller kvinnor, judar eller homosexuella) så kan man knappast hävda att Islam är särskilt tillåtande religion.

  SvaraRadera
 18. Jag tror inte att du kan leta upp 100 000 etniskt svenska män som hyser samma föraktfulla syn på kvinnor. Det är ungefär som att säga att du kan finna lika stor andel män med talibanernas kvinnosyn i Sverige. Jag känner ingen, och har aldrig hört nån, som på allvar tycker att kvinnor ska ha burka i Sverige (förutom vissa muslimska ledare.)

  Hur kommer det sig annars att det är just i den muslimska kulturen som kvinnoförtrycket är som störst? Hur kommer det sig då att det är inom det muslimska kulturen som hedersmord förekommer? Hur kommer det sig då att det är 70 000 unga, varav flertalet med utländsk bakgrund, i Sverige som känner att de inte kan välja partner efter eget tycke? Frågor som kulturrelativismen definitivt inte ger något svar på.

  Angående anonymiteten; du angriper problemet från fel håll. Jag står också vad jag tycker. Jag står för mina åsikter IRL, absolut. Jag anser inte att nätet är hatiskt; det speglar bara den generella attityden hos människor. Det är bra att du inte känner dig speciellt hotad, men andra kanske inte delar din uppfattning eller åtminstone vill hålla sig på den säkra sidan.

  SvaraRadera
 19. Barbro Sörman31 juli 2011 20:39

  Anonym 19.45: Jag är inget fan av religion över huvud taget. Däremot tycker jag att det är viktigt med religionsfrihet i en demokrati. Jag har lika mycket emot fundamental islamism som jag har mot fundamental katolicism (som ju är en EXTREMT kvinnofientlig del av kristendomen)

  Anonym 19.46: Jag anser att ALLT våld mot kvinnor och barn till stor del är hedersrelaterat. Det handlar om män som anser sin hävdvunna överhöghet hotad. I Sverige dödas i genomsnitt 20 kvinnor/år av en närstående man. Förra året anmäldes 27 200 fall av kvinnomisshandel i Sverige. Jag tvivlar på att alla dessa gärningsmän var muslimer. Dessutom är mörkertalet stort. Så jag tror inte att det är svårt att hitta "svenska" män med pissig kvinnosyn, nej. Det handlar inte alltid om burka eller inte. Jag känner personligen flera kvinnor som inte får gå ut med sina kompisar eftersom de har väldigt svartsjuka ("svenska") män. Vad är det, om inte hederskultur?

  SvaraRadera
 20. Vilken tur då att vi har så få katoliker i detta land. Muslimer därmot är en inte obetydlig andel, som dessutom växer. Tur också att en omfattande sekularisering har skett inom kristendomen, till skillnad från islam. Katolicismen är förvisso rutten, men den har å andra sidan tillåtit samhällsutveckling och demokrati, till skillnad från islam.

  Fundamental islamism? Det handlar inte fundamental islamism nödvändigtvis; det jag vill påvisa är att den gemene muslimen har långt mer kvinnofientliga åsikter än gemen svensk. Inte alla, men den genomsnittlige som sagt.

  Ja, 20 fall är hemskt och 20 fall för många. Jag hittar dock bara belägg för 16 (http://www.dn.se/nyheter/sverige/sexton-kvinnor-dodas-varje-ar-av-sin-man) men sak samma. Frågan är dock: Vad är motsvarande siffra i Iran? 2000? Vi ska givetvis göra allt i vår makt för att hindra att kvinnor dödas, men vi måste samtidigt kunna erkänna att problemet är av helt andra dimensioner i den muslimska kulturen än i den svenska. Letar man lite så kan man säkert hitta svenska män med "pissig" kvinnosyn; däremot är det betydligt lättare att hitta muslimska män med pissig kvinnosyn.

  Låt mig ge ett enkelt exempel: Det dör 12 byggarbetare (1 i månaden) varje år i Sverige. Där givetvis djupt tragiskt och olyckligt och något vi måste arbeta mot. Men vad är motsvarande siffra i t.ex. Kina? (om vi justera för folkmängden). Ja, den är nog avsesvärt högre. Problemet är, återigen, alltså av en helt annan dimension i Kina än vad det är i Sverige. Vid en kommentar kring säkerheten i Kina kan man ju inte säga "Ja, men det dör ju folk på byggarbetsplatser i Sverige också!" Förvisso sant, men inte särskilt många och problemen är inte alls lika omfattande.

  De kanske är svartsjuka. Däremot har jag aldrig hört om ett svensk hedersmord. Har du?
  Däremot har vi alla hört om Fadime, Pela och Abbas. Tycker följande artikel säger det mesta (även om jag inte gillar AB i vanliga fall):

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article10747321.ab

  Varför finns den här formen av extrem kvinnoförtryck bara inom den muslimska kulturen, och inte i den svenska?

  Riktigt hur man ska kunna bortförklara detta, även med de mest kulturrelativistiska argument, har jag svårt att förstå.

  (Därmed vill jag inte bortförklara eller förminska våra egna problem. Jag frågar, som så många gånger förut, eftersom kulturrelativster aldrig lyckats förklara det för mig på ett vettigt sätt).

  SvaraRadera
 21. Barbro Sörman31 juli 2011 22:19

  Men snälla människa. "Varför finns den här formen av extremt kvinnoförtryck bara inom den muslimska kulturen"
  Var befinner du dig? Om kvinnor mördas, misshandlas, våldtas och stängs in av sina HELSVENSKA män, är inte det ett extremt kvinnoförtryck? "Det kanske är svartsjuka" Så då är det ok? Kanske lite förståeligt? Kanske kvinnorna borde ha agerat på ett annat sätt för att inte bli utsatta för denna "svartsjuka"? Eftersom detta förtryck inte är orsakat av religiösa skäl så gör det det hela lite mer acceptabelt och något man får ta med i beräkningen?

  SvaraRadera
 22. Tack för din oförtrutliga kamp mot hatet och lögnerna, Lars!

  Efter de fasansfulla händelserna i Oslo och Utøya tvingades Jimmie Åkesson plötsligt att bli politiskt korrekt. Det kläder honom illa.

  Läs gärna min recension av Jimmie Åkessons uttalande:

  http://fladder-musen.blogspot.com/2011/07/jimmie-akessons-stora-forsoningstal.html

  Jag skrev även ett öppet brev till Aftonbladets Lena Melin med anledning av hennes lama kommentar till Åkesson:

  http://fladder-musen.blogspot.com/2011/07/oppet-brev-till-lena-melin.html

  SvaraRadera
 23. Barbro Sörman1 augusti 2011 07:17

  Till Anonym 22.19: Bara ett förtydligande: Jag vet att situationen för kvinnor i andra delar av världen är eländigare än i vårt land. Fattigdom brukar ha den effekten på ett samhälle. Intersektionalism kallas det. Eller som John Lennon säger: "Woman is the nigger of the world."
  Detta gör inte det svenska förtrycket mindre allvarligt. Och som sagt; jag har mycket svårt att tänka mig att det ligger muslimska förövare bakom alla siffror i statistiken. Och hur förklarar du det? Vad säger det om det svenska samhället? Vad är din lösning? Att bekämpa islam? Idiotiskt!

  SvaraRadera
 24. Hej Barbro,

  I min kommentar "Varför finns den här formen av extrem kvinnoförtryck bara inom den muslimska kulturen, och inte i den svenska?" tillsyftades hedersmord, inte generell kvinnomisshandel.

  Hedersmord = När man mördar någon för att denne anses ha "smutsat" ner ens heder.

  Svara gärna på den frågan. Undanflykten att alla former av mord är hedersmord fungerar ej. Jag är säker på att Iran har sina egna beskärda del av "vanliga" kvinnomord. Att relativsera problemet och låtsas om att alla mord vore hedersmord är bara ett sätt att undvika att ge ett ärligt svar.

  Sen har jag lite svårt att förstå hur jag ska få dig att förstå. Låt mig göra ett nytt exempel, som är lite enklare:

  Grundförutsättningar: Malaria. Malaria är dåligt. Alla siffrorna är tagna i förklaringssyfte.

  I Sverige dör varje år 20 personer i malaria. I Sydafrika dör varje år 2000 personer i malaria.

  Vad kan man utifrån texten säga om malaria?
  1. Malar är dåligt. Svar: Ja
  2. Malaria finns både i Sverige och Sydafrika. Svar: Ja
  3. Malaria är ett större problem i Sydafrika än Sverige. Svar: Ja
  4. Malaria är dåligt, således bör vi minska antalet malariafall så mycket som möjligt. Svar: Ja.

  Dina övriga "frågor" tänker jag inte besvara då du ägnar dig åt fånerier; frågorna är inte heller relevanta för diskussionen.

  Visst fungerar fattigdomen som EN förklaringsgrund till problemet, men den är definitivt inte hela förklaringen. När BRÅ har gjort undersökningar mellan svenskar och invandrares brottslighet och JUSTERAT FÖR SOCIOEKONOMISK STATUS så är invandrare fortfarande överrepresenterade i storleken 1;2.1. Varför det?

  Din sista kommentar:
  - Återigen, kvinnoförtryck (eller ja, malaria om det blir lättare att förstå) finns även i Sverige och vi ska givetvis kämpa emot det.

  Nej, det är givetvis inte bara muslimska förövare som ligger bakom detta. Däremot är de kraftigt överrepresenterade. Det svenska samhället är ett progressivt samhälle som gått igenom stor utveckling vad det gäller kvinnors rättigheter, homosexuellas rättigheter, demokrati, yttrandefrihet osv. Därmed inte sagt att det fortfarande finns problem. Islam däremot varken progressivt och har lagt hämsko på utvecklingen i en hel region. Detta kan vi statisktisk bevisa.

  Lösningen är att, via yttre påtryckningar, reformera Islam i en demokratisk (och gärna sekulär) riktning. Detta görs via diskussion, kritsering och att stå upp för mänskliga rättigheter, som ofta inskärps (framför allt för kvinnor) i den muslimska kulturen.

  SvaraRadera
 25. Till Anonym 31 juli 2011 12:18

  Jag har läst Brå-rapporten som du länkade till (Brå;s rapport gäller brottslighet under åren 97-01 fördelat på ursprung).

  Men där finns inga uppgifter om religiös tro hos misstänkta gärningsmän. Den säger inget om de är muslimer, kristna, ateister och agnostiker ej heller om graden av religösitet.

  Att utifrån den hävda att islam är en farlig religion är i ordets rätta bemärkelse politiskt inkorrekt (felaktigt).

  Det skulle till och med kunna vara så att troende muslimer är underrepresenterade i brottsstatistiken.
  En hypotes jag inte anser vara orimlig.

  Det har förstås ingen betydelse för tempelriddare som sedan 1400-talet bekämpat islam.

  SvaraRadera
 26. Hej Ola,

  Det är förvisso sant att det inte explicit står "muslimer". Ingen sån undersökning har gjorts, vad jag vet. Däremot är det mer än rimligt att anta att gärningsmän från delar av världen med hög koncentrationen muslimer också är muslimer. Det finns ju heller inget som säger att urvalet inte skulle vara representativt för befolkningen som helhet.

  I Irak definieras 97% av befolkningen som muslimer - det är ju mer än rimligt att anta att invandrare från denna region också är muslimer.

  Tror nog inte att det finns några tempelriddare längre. Ja, förutom en norsk galning då.

  SvaraRadera
 27. Barbro Sörman1 augusti 2011 17:47

  Till Anonym (kan ni inte i alla fall hitta på ett alias så man vet om det är samma människa man svarar eller någon ny förmåga?) :
  Vad är skillnaden mellan ett "vanligt kvinnomord" och ett hedersrelaterat? Om förövaren är en närstående man?
  Jag förstår att du känner dig rätt maktlös i dina försök att få mig att förstå eftersom du gör dina antaganden utifrån ett helt snedvridet synsätt. Det går helt enkelt inte att förstå hur du tänker.
  Det största, grundläggande felet du gör är att du behandlar islam och därmed muslimer som en homogen företeelse. Ett annat fel du gör, som gör ditt resonemang väldigt splittrat är att du inte kan bestämma dig för om du ska diskutera svenska muslimer eller muslimer i hela världen. Islam i Sverige eller i hela världen.
  Nej, det går inte att förstå ditt resonemang. Även om jag beundrar ditt pedagogiska försök med malariaexemplet. Den intressanta frågan är hur islam är ett hot mot mig, dig, Sverige och den svenska kulturen. Hur kan det komma sig att du känner oro (jag antar det eftersom du sitter här och ägnar tid åt att hävda islams farlighet) utifrån det du vet. Jag har tillgång till samma information som du. Det jag vet gör mig inte speciellt rädd.

  SvaraRadera
 28. Barbro

  Vad tycker du om att badhus inför skilda badtider för kvinnor och män?Vad säger du om att skolor tar bort fläskkött?

  SvaraRadera
 29. Barbro

  Ponera följande, i ett land finns det 20 000 rödhåriga och 20 000 mörkhåriga.19 800 av de rödhåriga har misshandlat kvinnor,för de mörkhåriga är siffran 600.Anser du att man kan diskutera den höga siffran för rödhåriga,eller ska man påpeka att det minsann finns mörkhåriga som gör samma sak?Judar har mördats av många olika folk,är det ett skäl att inte ta extra allvarligt på nazism?

  SvaraRadera
 30. Hej Barbro,

  Mitt alias är Jonas.

  Skillnaden mellan ett hedersmord och ett "vanligt" kvinnomord är att ett hedersmord görs i syfte att återställa familjens "heder". Kvinnan har på något sätt besudlat familjens heder genom att t.ex. göra något så hemskt som att ha haft "fel" pojkvän. Noterbart, och en tydlig skillnad, är att hedersmord ofta kan begås av t.ex. en bror eller farbror; mord på kvinnor i nära relationer begås ju nästan alltid av deras män.

  Ett "vanligt" kvinnomord är precis som ett "vanligt" mansmord (här i avseendet att män dödar män, vilket är betydligt vanligare än att män dödar kvinnor btw). Någon heder är det sällan som ska försvaras utan snarare ren illvilja eller, om man så vill, psykotiskt infall.

  Nej, jag behandlar inte islam som en homogen företeelse. Däremot påpekar jag det faktum att hedersmord förekommer inom den muslimska kulturen i betydligt högre utsträckning än någon annanstans; likadant med inskränkning av kvinnors rättigheter o.d. Islam och den muslimska kulturen utgör en del av förklaringsgrunden.

  Angående min inkonsekvens i huruvida det är svenska muslimer eller muslimer i hela världen så finns det en enkel anledning; i Sverige har vi en rättsstat som skyddar kvinnors rättigheter. Således är våldet inte lika utspritt med färre hedersmord som följd. Den säkerheten finns inte i Iran, vilket gör att problemen är större där. Däremot så har det ju mycket lite att göra med hederskulturen som sådan; den finns ju där oavsett rättsstat eller inte. Skillnaden är att den, i större utsträckning, tolereras i en land utan en fungerande rättsstat.

  Islam utgör inget direkt hot mot varken mig, dig eller den svenska kulturen. Jag har aldrig hävdat det, det vara bara du något (felaktigt) tillskrev mig. Jag är inte Sverigedemokrat; frågan om "hur hotar det den svenska kulturens" brukar vara mångkulturförespråkares stora fråga för att få invandringskritiker att bekänna färg. Jag anser inte att den hotar den svenska kulturen. Däremot ser jag värden och yttringar i den, precis som inom andra extrem rörelser, som jag tycker är både motbjudande och farliga och som jag vill motarbeta. Det är som med kommunism eller nazism; den utgör inget direkt hot mot mig, men jag finner dem motbjudande, frihetsinskränkande och jag tror de kommer ha en destruktivt inverkan på samhället. På den basisen är det alltså fullt legitimt att kritisera en, i mina ögon, totalitär ideologi eller religion. Sen kan man ju ha åsikter huruvida den faktiskt är frihetsinskränkande eller inte; jag har dock presenterat mina argument varför den är det och således givit goda argument varför jag tycker som jag tycker.

  På mikronivån: Vore ju trevligt att träffa några invandrartjejer på krogen. Märkligt, om nu det inte finns någon hederskultur, att invandrartjejer är så hopplöst underrepresenterade på krogen. Invandrarkillar däremot verkar inte göra annat än att springa på krogen. Om inte annat vore det ju skönt att förvissa sig om att alla kan välja partner efter eget tycke. 70 000 unga, flertalet invandrartjejer, kan inte välja partner efter eget tycke. Det är ett problem värt att kämpa mot i min värld.

  /Jonas

  SvaraRadera
 31. Barbro Sörman1 augusti 2011 20:45

  Alexander: Skilda badtider för män och kvinnor har det funnits förr i svenska badhus. Jag har inga problem med det av samma anledning som vi har skilda omklädningsrum. Alla vill inte visa upp sig halvnakna, eller se halvnakna människor av det andra könet. Det har jag full respekt för.
  Ditt exempel med hårfärgerna var ju intressant. Man kan ju göra rätt många generaliseringar här i världen. T.ex kan man konstatera att två av Sveriges värsta serievåldtäktsmän båda heter Niklas. Man kanske borde undersöka om detta enbart är en tillfällighet eller om alla som heter Niklas har en speciell benägenhet att våldta.
  Mig veterligt finns det inget förbud mot fläskkött i svenska skolor, så det är ett icke-problem. Det brukar vara så, att om det serveras något med fläskkött i så får muslimer något annat.

  Jonas:Jag tycker absolut att man ska kritisera religion över lag. Men det blir väldigt ensidigt att koncentrerar sin kritik till enbart EN religion. Det finns många mindre trevliga avarter av kristendomen som förtjänar att belysas innan vi slår oss för bröstet och hävdar att vi är så mycket mer utvecklade.
  Jag håller inte med dig om din distinktion mellan "vanliga" mord och hedersmord. Jag anser som sagt att när en man mördar eller misshandlar en kvinna han har en kärleksrelation med så handlar det om att återupprätta sin heder som han sett som hotad. Även bland etniska svenskar.
  Det är tråkigt att du, när du äntligen lyckats förklara vad du menar, avslutar med ännu en fördomsfull tirad men det får vara nu.

  SvaraRadera
 32. Barbro

  "Mig veterligen finns det inget förbud mot fläskkött i svenska skolor"

  Två förskolor/skolor i Västerås har tagit bort fläskköttet efter påtryckningar från muslimska föräldrar,är det något du tycker är bra?

  Jag tolkar ditt svar som att du stödjer skilda badtider,gäller det även ett hypotetiskt exempel mellan t ex svarta och vita?

  "Man kanske borde undersöka om detta enbart är en tillfällighet"

  Vad tycker du då?Är det bara tillfälligheter som gör att invandrare från vissa länder är kraftigt överrepresenterade i brottslighet,och speciellt vissa typer av brott?

  SvaraRadera
 33. Hej Barbro,

  Vi kan komma överens om att vi inte överens, som det brukar heta. Diskussionen har nått sitt slut och det kändes på det hela taget konstruktivt.

  Däremot anser jag att min avslutande tirad är något man kan och bör fundera över.

  /Jonas

  SvaraRadera
 34. Hej Anonym 1 augusti 2011 16:21

  Nej man kan inte säga någonting om muslimers andel av brottsligheten då det inte ens finns uppgifter på hur många det är. Detsamma gäller även kristendom, många Svenskar är till och med medlemmar i Svenska Kyrkan utan att vara troende. Samma förhållande kan förekomma för utrikes födda.

  I Brå-rapporten som du hänvisade till finns inte heller några belägg för att skillnader i brottslighet mellan personer från andra ursprung skulle ha kulturella/etniska orsaker. Forskarna som skrev rapporten pekar inte heller på några sådana förklaringar de diskuterar istället:

  “• Det är svårt att bryta upp från hemlandet och bosätta sig i ett nytt
  land.
  • Sociala faktorer som generellt ökar risken för brott är vanligare
  bland invandrare.
  • Det mottagande som invandrare får i Sverige har brister.”

  En intressant iaktagelse är att nästan samtliga invandrargrupper har en högre brottslighet än svenskfödda, det gäller även för invandrare från våra Nordiska grannländer.

  Forskarna framhåller också att den stora majoriteten invandrare inte är registrerade för brott
  “ Andelen i de olika grupperna, som inte var misstänkta
  för något brott alls, varierade mellan 88 och 95 procent.”
  (95% för födda i Sverige med Svenskfödda föräldrar.)

  Rapporten visar också på en högre överrepresentation för grova brott ( våldtäkter mm).
  99,78% av utrikes födda var dock inte misstänkta för våldtäkt.
  En förklaring skulle kunna vara att trots att den stora majoriteten invandrare klarar sig relativt bra i Sverige finns det en mycket liten grupp med stora sociala och kanske psykiska problem.

  Det är i sig ett allvarligt samhällsproblem som man måste försöka göra något åt.
  Men lösningen kan knappast vara att onyanserat frammana bilden av att utrikes födda från vissa delar av världen kommer från en underlägsen kultur/etnicitet.

  (länkar till rapporten igen: http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf)

  SvaraRadera
 35. Justerat för socioekonomisk status så är invandrare fortfarande överrepresenterade i brottsligheten i storleksordningen 1:2.1. Motsvarande siffror obeaktat socioekonomisk status är 1:2.5. Överrepresentationen kvarstår alltså, trots att man justerar för socioekonomisk status. Vad beror det på?

  Ditt första resonemang är en smulande förvirrande; någon måste ju begå brotten? Varför ska man se brottslingar bara som en stor, grå, odefinierad klump av människor?

  SvaraRadera
 36. Om den svenska polisen gör liksom den danska och oftare visiterar de med utländsk bakgrund så kan det förklara att det är lättare att åka fast om man ser utländsk ut.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/invandrare-visiteras-oftare-av-polis

  SvaraRadera
 37. Jo förvisso, men det är väl magstarkt och tro att det skulle vara hela förklaringen.

  Vari ligger problemet i att det EVENTUELLT skulle kunna vara så att kulturen skulle kunna spela en roll? Jag förstår inte rädslan över att "hitta" saker som inte är lika i alla kulturer. Mat, kläder, dans och annat trivialt pratar vi ju mer än gärna om att de skiljer sig åt. Varför skulle inte samma sak kunna appliceras på brott?

  Nånstans blir ju logiken att det överhuvudtaget inte existera några kulturer och att alla människor är lika. Det är väl ett påstående som kan motbevisas bara genom att man går på stan i en kvart; vidare kan man konstatera att tack gode gud att alla inte är lika.

  SvaraRadera
 38. Dessutom får man väl i ärlighetens namn säga att det inte är så konstigt att invandrare blir visiterade ofta. Orsak-och-verkan blir ju lite knepig i den här situationen: är invandrare överrepresenterade i brottsligheten för att de visiteras oftare, eller visiteras de oftare för att de är överrepresenterade i brottsligheten?

  Sen får man väl säga att polisen gör en segmentering som baserar sig på statistik och empiri. Det är givetvis så att gamla människor och kvinnor i betydligt mindre utsträckning än män eftersom män står för huvuddelen av alla brott. Samma tankesätt kan appliceras på invandrare och svenskar.

  Med tanke på hur statistiken ser ut så är det inte så konstigt att invandrare blir visiterade oftare, även om det är synd att det drabbar oskyldiga.

  SvaraRadera
 39. Anonym

  Det intressanta är att de som är positivt inställda till invandringen gärna generaliserar i positiva omdömen.Invandrare är duktiga på att ta hand om sina äldre och de är företagsamma,det är vanliga ord som dessutom verkar gälla alla invandrargrupper.När det däremot handlar om negativa saker påpekas det direkt att man inte ska generalisera, och dessutom skiljer de då gärna på olika grupper av invandrare.

  SvaraRadera