söndag 31 juli 2011

Man måste inte ljuga bara för att man får

Torbjörn Tännsjö skriver idag på DN Debatt om dilemmat mellan att uttrycka sig fritt och risken med att inspirera till exempelvis terrordåd som det i Norge. Bland annat tar han upp frågan om självcensur. Bör man avstå från att uttrycka sig fritt, t.ex. inför terrorhot? Tännsjö är ambivalent på den punkten.

I ett fritt och demokratiskt samhälle ska det inte finnas censur från samhällets sida. Man har rätt att alltid säga sanningen och man har oftast rätt även att ljuga. Det hindrar dock inte att man har självcensur. Det är en del av det ansvar man har att medverka till demokratin. Självcensuren bör ge utrymme även att säga obekväma sanningar. Däremot måste man inte ljuga bara för att man får. Lögner, även om de är tillåtna, ger inget positivt tillskott till demokratin.

Lars Persson

8 kommentarer:

 1. Nej, men bilden av t.ex. invandring är mångfacetterad. Det finns ingen definitiv "sanning" om den. Man kan inte anklaga folk som inte tycker lika som en själv i invandringsfrågan för att ljuga. Det finns t.ex. problem för de som vill ha mer invandring och ett mångkulturellt samhället i form av att invandrare är såpass överrepresenterad i brottsstatisken, att de är i högre utsträckning lever på socialbidrag, att förekomsten av hedersmord ökat (eller ja, det fanns inte innan), att antisemtiska åsikter finns inom den muslimska kulturen, att kvinnors rättigheter inte är en självklarhet hos många invandrare osv.

  Samtidigt finns det många positiva exempel på invandrare som jobbar och sliter och som vill göra rätt för sig. Som varken stjäl, bråkar, våldtar eller tycker att homosexualitet är en sjukdom. Därför är det väldigt svårt att nå ett konsensus i denna fråga.

  Jag tror inte på censur. Inte ens självcensur. Lite mer tilltro till människan än så har jag.

  SvaraRadera
 2. För välbeställda kapitalister är flyktinginvandringen mycket bra. Samhället tar alla kostnader och dessa får en stor grupp arbetskraft som pressar lönekostnaderna. Inte konstigt att Reinfeldt & Borg ser till att det kommer hit fler flyktinginvandrare än någonsin tiidgare.

  SvaraRadera
 3. Barbro Sörman31 juli 2011 19:06

  Jag tror på ansvar. Och en hälsosam självcensur. Jag tror på solidaritet och humanism. Och en insikt i att det inte finns en "sanning". Bara olika sätt att se på världen och människorna i den. Och olika slutsatser att dra av givna fakta.

  SvaraRadera
 4. Jag instämmer i det Barbro skrev, förutom "en hälsosam självcensur". Jag är emot all form av självcensur, även "hälsosam" sådan. Sen är det klart att man, om man vill, kan göra livet lite svårare för sig om man påpekar att grannens ungar är jävligt störande och fula (om de nu är ens uppriktiga åsikt). En social självcensur kanske kan vara främjande för sociala kontakter; däremot är all form av självcensur i en politiskt kontext nog inte särskilt hälsosam. Det är mycket lätt hänt att vi en dag censurerar oss själva i oerhört viktiga frågor, där censur är att legitimera någon annans förtryck; ett lysande exempel är kvinnors rättigheter inom Islam.

  SvaraRadera
 5. All erfarenhet visar att vi människor vill bo med människor som talar samma språk och har samma värderingar och traditioner och samma religion som man själv har. Mångkultur leder alltid till konflikter, hat och inbördeskrig. Tyvärr är verkligheten sån. Vackra ord ändrar inte detta.

  SvaraRadera
 6. feminix,
  Tala för dig själv. Du är inte "vi människor".

  SvaraRadera
 7. Har du hört talas om Jugoslavien? Sudan?

  SvaraRadera
 8. Jag säger bara Hagamannen (Kurt Niklas Lindgren) vs Farstapedofilen (Salar Mohammad Hassan).

  Där har vi ett fint exempel på hur smidigt svensk media hanterar sin censur. Hagamannen publicerad med bild och fullständigt namn i svenska tidningar. Salar Mohammad? Trots att han är dömd, intet från nån av Sveriges stora tidningar.

  Fler exempel på hur människor som uppfattas svenska behandlas olika jämfört med de med invandrarbakgrund är inte svårt att hitta.

  Det värsta med censur i dagens läge är att internet finns, det är alltså inte så svårt att leta upp saker trotts att media vill gräva ner det. Att censurera tjänar bara till att försvaga medias trovärdighet och ger bränsle åt extremhögern. Extremhögern kan genom att visa på medias censur lätt framstå som rena sanningsägare.

  Som ni håller på håller jag med om en tidigare kommentar. Ni borde fan skämmas! Behandla alla lika så väl svenskar som invandrare menar jag!

  SvaraRadera