torsdag 27 maj 2010

Partiet som vill bestämma vem man ska gifta sig med

De flesta i Sverige ser det som en självklar rättighet att var och en själv ska få välja livspartner, utan restriktioner från vare sig myndigheter eller personer. Åtgärder för att stoppa tvångsäktenskap är därför viktiga. Regeringen presenterar idag en strategi för detta.

Rättigheten att välja partner innefattar dock inte bara att man inte ska tvingas in i ett äktenskap. Om valet ska anses vara fritt får det heller inte finnas några hinder att bilda familj med vem man vill, undantaget minderåriga och nära släktingar. Ett parti vill införa restriktioner för svenskar att leva tillsammans med vem de vill i Sverige. Det partiet är Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna vill ha en homogen befolkning. Som ett led i detta vill man hindra svenskar att bilda familj med andra etniska grupper. Det ska enligt deras politiska program ske genom att begränsa invandringen till ett minimum och helt stoppa invandringen från "icke-västliga" länder. Den som vill bilda familj med någon från ett västligt land ska betala en straffavgift på ett prisbasbelopp (drygt 40000 kr).

Idag är det lätt att resa och att kommunicera över hela världen. Det innebär också att svenskar finner sina partners över hela världen. 11% av barnen som föds har en inrikes och en utrikes född förälder. En sådan inhomogen befolkning går inte för sig, tycker Sverigedemokraterna.

Nyamko Sabuni skriver i Svenska Dagbladet att Ungdomsstyrelsen räknar med att 70000 unga upplever restriktioner från omgivningen vem de kan gifta sig med. Det verkar som att Integrationsdepartementet begränsar sin strategi till att gälla de restriktioner som förekommer inom invandrarfamiljer. Men den senaste undersökningen från SOM-institutet om attityder till invandrare visar att fortfarande vill inte 12% ha en invandrare ingift i familjen.

Rätten att bilda familj med vem man vill står inskrivet i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna men det är fortfarande inte accepterat av en alltför stor del av Sveriges befolkning. Att ett parti som kandiderar till riksdagen inte accepterar detta är anmärkningsvärt. Så anmärkningsvärt att Sverigedemokraterna inte vill tala om det men det finns inskrivet i deras politiska program.

Lars Persson

Fler länkar: DN, Dagen

13 kommentarer:

 1. RÖSTA PÅ SD 2010!

  SvaraRadera
 2. marianne,
  Varför? För att du vill att staten ska bestämma vem du eller dina barn ska gifta sig med?

  SvaraRadera
 3. Har någon frågat invandrarfamiljer om dom vill att deras döttrar/söner gifter sig med en svensk???
  Vi Sverige som verkar ha svar på allt, vad tror ni resultatet skulle bli?

  SvaraRadera
 4. Bra att ViS äntligen svängt och ser det som SD påtalat länge, tvångsäktenskap. Någon lösning kan dock inte ViS peka på. Utan förkastar som vanligt SD förslag om avgift. Kanske man även där kan hoppas på en omsvängning från ViS sida.

  SvaraRadera
 5. Visste inte herr Lars Jönsson att muslimska kvinnor bara får gifta sig med muslimer, medans männen får välja mellan muslimer, kristna och judar.SD ökar å din blogg förändrar ingenting.

  SvaraRadera
 6. Anonym 01:30,
  Herr Lars Jönsson får väl svara själv vad han vet, men jag vet att det inte finns någon lag i Sverige som förbjuder muslimska kvinnor att gifta sig med icke-muslimer. I vår redaktion finns exempel på äktenskap mellan muslimska kvinnor och icke-muslimer.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 7. Johan Bensow31 maj 2010 09:17

  Att SD skulle förorda förbud mot giftermål mellan svenskar och utlänningar från icke-västliga länder är en rejäl överdrift för att inte säga desinformation eller strunt. Att ställa krav på den som äktar utländska medborgare genom en avgift är något annat och ett bra sätt att avlasta de offentliga utgifterna för den som invandrar. Man skulle kunna utöka detta till att gälla större försörjningskrav på de personer/familjer som till Sverige vill ta sina respektive och anhöriga. Alla förslag som i princip går ut på att kostnaderna för invandringen flyttas från skattsedeln till de som själva invandrar och deras anhöriga i Sverige är bra förslag.

  SvaraRadera
 8. Johan Bensow,
  Det finns inga kostnader för samhället pga att invandrare kommer till svenska anhöriga. Det är tvärtom en mycket bra affär för staten. Därför finns det ingen anledning att belägga det med straffavgift.

  SvaraRadera
 9. Johan Bensow1 juni 2010 07:24

  Att säga att det inte finns kostnader för invandrare till svenska anhöriga (även om de inte lever på bidrag) tycker jag verkar vara önsketänkande. Kostnader finns alltid för värdlandet då någon invandrar. De är också större än man tror. En direkt kostnad är om den invandrade vill lära sig språket. I stället för att staten skall stå för den kostnaden - samt ge skattefria bonusar åt sådant som man bör förväntas klara av - bör självfinansiering vara utgångspunkten.

  Grundtanken bör som jag ser det alltså alltid vara att invandring skall finansieras av invandrarna själva och/eller deras anhöriga i landet. Jag tycker att SDs förslag om endast fem års försörjningskrav är för lågt ställt. Det borde gälla permanent.

  Sedan detta med utbildade invandrare som bidrar till vår ekonomi. Det motsäger jag inte, det är en faktor som väger upp de stora kostnader vi har för i synnerhet asylinvandringen. Men det torde ju vara en nagel i ögat på de som menar att vi förbättrar villkoren för människor från fattiga länder när det i själva verket för följden att sådana länder förlorar behövlig arbetskraft och den vinning de kunde ha skapat där.

  SvaraRadera
 10. Johan Bensow,
  En infödd har vid 20 års ålder kostat samhället några miljoner. Den som invandrar som vuxen har vid invandringstillfället kostat 0 kr. Varför ska den som bekostat invandringen av en person som är värd miljoner för samhället dessutom betala en straffavgift?

  SvaraRadera
 11. Johan Bensow1 juni 2010 11:45

  Om kostnaden stannade endast vid invandringstillfället skulle det kanske ligga något i resonemanget, förutsatt att det handlar om arbetskrafts- eller anhöriginvandring. Men redan då vederbörande söker uppehållstillstånd och sedermera medborgarskap så tillkommer kostnader, större än man kan tro. Lägg därtill kostnaderna för språkundervisning etc. Dessa kostnader skulle kunna täckas upp av en avgift. Det är inte frågan om någon straffavgift utan att själv finansiera det man önskar sig. Som livet fungerar i stort alltså. Detta är den enda rimliga utgångspunkten för invandring och integration, som de flesta av världens stora invandringsländer följer, Sverige är ett extremt undantag med sina vidlyftiga bidragssystem. Där blir det skattebetalarna som kollektivt bestraffas med notan. Sådant skapar frustration och missnöje och negativa attityder till invandring.

  SvaraRadera
 12. Jag räknade på det och man gick rejält pluss ändå. Kommer SD att berätta det i sitt partiprogram då?

  SvaraRadera
 13. Hej på er Sverige demokrater, det finns en del bra i ert partiprogram, men att man inte skulle få gifta sig med vem man vill, låter för mig korkat. t.e.x om jag blir kär i en kvinna från öststaterna? vem skulle hindra det,det gäller något som heter kärlek . inte underlivs byx kärlek, vi behöver folk som vill jobba , nu när vi födda på 40 alet försvinner , vem hjälper Sverige då, med arbete? vi behöver våra invandrarare inte de som sitter på häcken och dricker kaffe och röker hela dagen, dom har Sverige ingen nytta av , men jobben OK

  SvaraRadera