måndag 31 maj 2010

SD vill spara kostnader som inte finns

Sverigedemokraterna har presenterat sin "skuggbudget". Som väntat lovar man guld och gröna skogar till de flesta. Detta är inte så svårt och är något som politiker från alla partier skulle vilja. Det svåra kommer när dyra löften ska finansieras.

För alla människor finns perioder i livet när man kostar samhället pengar och för de allra flesta finns också perioder när man ger ett överskott till samhället. Sverigedemokraterna försöker påskina att invandrare kostar pengar genom att bara räkna med den period då de kostar, dvs. den första tiden i Sverige. Man påstår att man kan finansiera en stor del av sina löften genom att minska asyl- och anhöriginvandring med 90%. Då har man bara räknat med utgifter och i någon mån intäkter under de första åren men inte följderna av att samhället går miste om stora skatteintäkter när invandrarna senare i livet arbetar och betalar skatt under flera decennier.

Man räknar det t.ex. som en besparing att man inte behöver betala barnomsorg och skola för invandrade barn. Med samma beräkning skulle man kunna "spara" åtskilliga miljarder genom att förbjuda 90% av barnafödandet.

Invandringens intäkter och kostnader måste naturligtvis beräknas under hela den tid invandrarna finns i Sverige. SCB visar år efter år i sina undersökningar av inkomstfördelningen att invandrarhushåll betalar mer till samhället än de får tillbaka som transfereringar. I den beräkningen ingår ett tvärsnitt av invandrarna, både de som varit i Sverige kort tid och som har varit här längre. Invandrare representerar dessutom ett stort ekonomiskt värde för Sverige redan när de anländer. Vi har visat att ett års invandring tillför Sverige mer än 30 miljarder i värde av utbildning.

Det andra området där Sverigedemokraterna vill spara är internationellt bistånd. När Sverigedemokraterna vill ge intryck av att de bryr sig om människor i nöd, trots att de vill kraftigt minska asylinvandringen brukar de hävda att de vill hjälpa människor på plats istället. Hur man ska kunna garantera säkerheten i hemlandet för någon som förföljs där har man aldrig förklarat. När man nu dessutom vill skära ner biståndet kraftigt står det klart att Sverigedemokraterna vill inte hjälpa människor i nöd varken här eller där.

Länkar: Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, Expressen, DN, DN, SvD, HD, HD, SkD

65 kommentarer:

 1. Pengar som inte finns, du måste skoja, invandringen kostar multum, oavsett om man är emot invandringen eller inte.

  SvaraRadera
 2. Du blir inte rik på en utbildning om du inte använder din utbildning genom att arbeta.
  En utbildning som "inte används" är inget värd.
  I Sverige finns 5,5 miljoner människor i arbetsför ålder. Endast 4 miljoner arbetar.
  Det saknas alltså 1,5 miljoner jobb.
  Endast 10% av de asylsökande har efter 10 år börjat ett arbete.

  SvaraRadera
 3. -- Universitetslektor Lars Jansson har publicerat en utförlig och genomarbetad beräkning av samhällets årliga kostnader för invandringen (Mångkultur eller välfärd?). Han kom fram till att den årliga bruttokostnaden stigit från 100 miljarder 1990 till 240 miljarder 1999, vilket är 24% av offentliga sektorns utgifter. Utan vidare motivering avvisades denna beräkning som rasism av det ansvariga statsrådet. Ett självklart krav är att någon företrädare för den offentliga sektorn hade trätt fram och talat om vad som var fel med Lars Janssons beräkningar, om det nu finns några. Statens offentliga utgifter för 2010 är drygt 800 miljarder. 1/3 går är alltså flyktingkostnader.Ge utgifterna offentlighet, så kommer dagens riksdagsmän inte att sitta kvar många minuter

  SvaraRadera
 4. Intressant, men jag tycker ändå inte att man ska styra ett land som om det vore ett företag med antingen kort perspektiv som SD eller lång som i ditt fall. Släpp invandringen fri. Vem som helst ska kunna konkurrera om arbeten, bostäder och socialt rum. Dock ska alla former av bidrag tas bort. Sänk skatterna till minimum. Ett land ska inte göra vinst. 15% på allt är min idé.

  SvaraRadera
 5. Danska riksbanken redivisade att invandringen till Danmark kostar över 40 miljarder kronor/år. Nederländerna redovisar en kostnad på 70 miljarder/år.

  Sverige tar in 6 ggr fler invandrare än Danmark, och tre ggr fler än Nederländera.
  6 * 40 = 240 miljarder
  3 *70 = 210 miljarder

  Så du menar på allvar att Sveriges invandring inte kostar oss någonting??? I andra demokratiska länder där man kan lyfta likande frågor utan att få rasist/nazist stämpel på sig kan tydligt redovisa kostnader, men i Sverige hävdar SCB att det inte kostar oss någonting?? Hur är det rimlighetsanalys hos er?

  Om invandring nu är en sådan vinstaffär, varför flyr svenskar från Malmö, Landskrona, Eskilstuna osv?

  SvaraRadera
 6. Det var nog det mest Okunniga Naiva ,Dummaste jag läst!

  Läs Lars Jansons bok om invandringens kostnader i Sverige. Där redogör han punkt för punk att kostnaden är ca trehundrafemtio miljarder kr och detta var beräkningar för tio år sedan ,det kostar säkert betydligt mer i dag.

  SvaraRadera
 7. "Universitetslektor Lars Jansson har publicerat en utförlig och genomarbetad beräkning av samhällets årliga kostnader för invandringen (Mångkultur eller välfärd?). Han kom fram till att den årliga bruttokostnaden stigit från 100 miljarder 1990 till 240 miljarder 1999, vilket är 24% av offentliga sektorns utgifter. Utan vidare motivering avvisades denna beräkning som rasism av det ansvariga statsrådet. Ett självklart krav är att någon företrädare för den offentliga sektorn hade trätt fram och talat om vad som var fel med Lars Janssons beräkningar, om det nu finns några. Statens offentliga utgifter för 2010 är drygt 800 miljarder. 1/3 går är alltså flyktingkostnader.Ge utgifterna offentlighet, så kommer dagens riksdagsmän inte att sitta kvar många minuter"

  SvaraRadera
 8. Anonym 21:55,
  Om du läser vår beräkning av utbildningens värde så ser du att vi bara räknat med värde av utbildning som används i arbete.
  Att bara 10% av de asylsökande skulle jobba efter 10 år är en fantasisiffra. 50% arbetar efter 7 år och andra grupper än asylsökande får arbete betydligt tidigare.

  SvaraRadera
 9. Lars Janssons siffror är önsketänkande, präglat av hans fientliga inställning till invandrare.

  SvaraRadera
 10. Anonym 22:04,
  Det finns otaliga undersökningar om invandringens kostnader som visar helt olika siffror så det finns alltid en undersökning en Sverigedemokrat kan plocka fram som passar. Och passar den inte så multiplicerar man bara siffrorna tills man får fram en tillräckligt hög kostnad.

  SvaraRadera
 11. Vi i Sverige sa...
  Lars Janssons siffror är önsketänkande, präglat av hans fientliga inställning till invandrare.

  Verkligen ett seriöst motargument eller inte.
  Då kan man jo med samma typ argument totalsåga dina glädjeskalkylar;
  Vi i Sveriges siffror är önsketänkande präglat av din vänliga inställning till invandrare.
  Men den köper du nog inte då vi alla vet att det gäller olika spelregler här.

  SvaraRadera
 12. "SCB visar år efter år i sina undersökningar av inkomstfördelningen att invandrarhushåll betalar mer till samhället än de får tillbaka som transfereringar."

  Du får gärna visa hur du har kommit fram till detta påstående eftersom du givetvis bör prata om den massinvandring, den sk asylinvandringen (med omfattande anhöriginvandring) Sverige lider sig igenom just nu och inte den arbetskraftsinvandring som absolut har bidragit till Sveriges väl.

  Låt mig visa en annan bild från tex Stockholm: I Stockholm så var 2008 78,7% av invånarna födda i Sverige medans 21,3% var födda utomlands. Socialbidragen gick i 70,5% av fallen till de 21,3% utlandsfödda och endast 29,5% av dem gick till de som var födda i Sverige.

  Om utlandsfödda skulle ligga på samma låga nivå som de som är födda i Sverige gällande socialbidrag så skulle vi sparat 610,346 milj kr, på ett enda år (2008) i Stockholm bara gällande socialbidrag.

  När det gäller en av de största grupperna som sökt sig till Sverige för en bättre tillvaro är den somaliska gruppen.. Hur det ser ut med arbetsförmågan inom denna grupp kan man ju ifrågasätta då det åtminstone i Finland uppskattas finnas mellan 85-90% analfabeter enlig migrationsverket.

  Dessutom så gör sig fortfarande ca 95% av de asylsökande av med sina pass och resedokument, en inte helt orimlig tanke är ju för att öka chansen att få komma in i Sverige.

  Nä sanningen är nog att SD har varit enormt försiktiga med sina besparingar inom det största sveket mot det svenska folket i modern tid

  SvaraRadera
 13. För varje "ensamkommande flyktingbarn" vilket betyder skäggiga islamiska ankarmän betalar staten MINST 1.2 miljoner per år till kommunerna. Det var sådär 1750 som kom 2008, 2250 2009 och nu nu kommer ca 3000 2010. HUr i h-vete får du ihop den lönsamheten. Och därtill kan du lägga anhörighetsinvandringen så fort PUT beviljats.

  Men det är klart 1.2 miljoner betalar ett rum på Grand Hotel i Stockholm. Det måste vara förbannat synd om de stackars skäggiga barnen.

  SvaraRadera
 14. Ceasar,
  Ska man beräkna invandringens intäkter och kostnader måste man naturligtvis göra beräkningen för hela invandringen, hur obehagligt du än tycker det är att räkna med alla de som ger ett stort överskott till Sverige.

  SvaraRadera
 15. Ulmerkotten,
  Du räknar precis som man gör i Sverigedemokraternas skuggbudget. Du tar bara med kostnaderna för nyanlända men inte för de decennier invandrarna arbetar och betalar skatt.

  SvaraRadera
 16. SCB hävdar inte det som bloggägaren försöker belägga, då den invandring vi idag har inte alls går att mäta över den tidsperiod som anges ovan.

  Dock tror jag det är fel att endast 10% av flyktingarna har arbete efter 10år.. Jag tror att mediantiden är 7-8 år, men det genomsnittliga tiden är säkerligen längre än så eftersom en hel del av de kvinnor som anländer från fjärran kulturer inte förväntas arbeta.

  SvaraRadera
 17. Efter att ha läst om deras budget på DN gissar jag på att de är amatörer i ekonomi. Sänkt straffgräns till 12 år är också helt taget ur luften och det kan inte heller genomföras för vi är med i EU och har skrivit under diverse konventioner.

  Skulle de passera 4%-spärren och komma in så blir de säkert kortvariga där precis som Ny Demokrati, som också var amatörer i politik.

  Politik och statsekonomi är precis som ett hantverk. Det kräver kunskap och erfarenhet som SD inte har. Det är därför vi helst röstar på de etablerade partierna istället för missnöjes- och enfrågepartierna.

  SvaraRadera
 18. Men snälla du, jag pratar om hela invandringen.

  Du har sagt att SCB lagt fram sina siffror och de visar att det är ett överskott till förmån för intäkter till staten. Belägg detta istället för att prata strunt.

  Dagens asylinvandring från fjärran länder är oerhört stor, låt mig visa hur extremistisk den är:

  Hur hade det sett ut ifall alla länder tagit emot lika många asylsökande, i förhållande till invånarantal, som Sverige.

  Frankrike skulle då ha tagit emot 580 128 sylsökande istället för 106 770.
  Storbritannien: 553 380 istället för 89 460
  Tyskland: 750 228 istället för 68 900
  Finland: 48 531 istället för 11 360
  Italien: 565 868 istället för 61 970
  Nederländerna: 150 878 istället för 35 410
  Danmark: 49 788 istället för 7 960
  Polen: 350 716 istället för 25 000
  Belgien: 94 623 istället för 40 560
  Irland: 37 414 istället för 10 550
  Österrike: 74 660 istället för 40 590
  Grekland: 102 499 istället för 60 920
  Spanien: 368 289 istället för 15 180
  Portugal: 96 905 istället för 520

  Sammanlagt skulle dessa länder ha tagit emot 3,908 817 asylsökande istället för 660 060 under de tre senaste åren.

  Hur hade det påverkat de länderna?

  SvaraRadera
 19. 500 miljoner, det är den minsta seriösa siffran om man ser till vad "vi" ger andra länders befolkningar...varje dag. Det inkluderar bistånd (alltså, SIDA och de diktaturer de skänker miljardbelopp till).

  Men den siffran är endast den monetära, vi snackar inte om den verkliga kostnaden. Jag hoppar nu snabbt till DN.se för att se dagens exempel.

  Tog nästan 30 sekunder då jag kollade hela sidan (det fanns fler exempel), men här har ni:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/brutalt-mordforsok-upp-i-hovratten-1.1114261

  Pengar betyder inte så mycket i jämförelse, men nog finns även den monetära kostnaden alltid.

  SvaraRadera
 20. Varför är alla ni vänstermänniskor befriade från all form av verklighetsförankring??? Öppna ögonen och sluta pladdra så mycket strunt.

  SvaraRadera
 21. Är det ingen som någonsin tänkt att en utgift blir en inkomst för andra medborgare längre fram i kedjan? Öka omsättningen på våra pengar = mer jobb åt alla då efterfrågan ökar.

  SvaraRadera
 22. Herregud vad korkad du är. Vad exakt är det som INTE kostar? Allt från pappersarbete, till att fixa lägenheter, bidrag, kontaktpersoner, fickpengar, tand- och sjukvård m.m. i all oändlighet.
  För din egen skull, sluta skämma ut dig.

  SvaraRadera
 23. Naturligtvis måste ett land drivas som ett företag, gör man inte det så är det bara att titta i facit efter resultatet: Exempelvis Grekland.

  Förhoppningsvis driver du också din privatekonomi som ett företag, om inte titta i facit: Skuldfällan.

  Att påstå att det finns obegränsat med resurser tyder bara på dummhet eller i bästa fall extrem naivitet.

  SvaraRadera
 24. Vi hade arbetskraftsinvandring under stora delar av 50- och 60-tal från sydeuropa. Nu är det ca 65% ekonomiska migranter och ca 35% flyktingar från "högutbildade" länder som Albanien, Irak, Somalia m fl. Kurder, assyrier/syrianer, araber, palestinier, nordafrikaner, marockaner med flera från länderna i Mellanöstern.
  Sju år i genomsnitt tar det innan en invandrare får sitt första jobb. Det är verkligen inte kvalificerad arbetskraftsinvandringen vi pratar om. Integreringen är många eniga om att den är misslyckad. Vad den kostar i behov av samhällsresurser har jag ingen siffra på. Att vi går "plus" på bidragssökande invandrare låter tveksamt och varför denna massinvandring?

  SvaraRadera
 25. Läs den statliga utredningen "Invandringen och de offentliga finanserna" för att få lite mer på fötterna om kostnaderna.

  Invandrarna har för låg sysselsättningsgrad, det ger att de kostar oss infödda svenskar runt 1,5 - 2 % av BMP per år.

  SvaraRadera
 26. "För alla människor finns perioder i livet när man kostar samhället pengar"
  Självklart kan jag inte mer än att tacka för att mina morföräldrar/föräldrar jobbade och betalade skatt i Sverige så att jag kunde växa upp till 16 års ålder och börja jobba själv.
  Men idag vill jag ha frukten av mitt slit.

  SvaraRadera
 27. Du får läsa siffrorna lite noggrannare. Mediantiden till jobb är sju år för hela gruppen invandrare, 100 000 st. Men 60-70% av dessa kommer från EU-länder, och har alltså ett försörjningskrav på sig. Av de resterande 30-40 000 invandrade flyktingar från icke EU-länder, var enligt SCB 40-60% arbetslösa efter 20 år. Och om vi antar att den siffran skulle gälla från dag 1 (vilket den självklart inte gör) så har vi idag 240-360 000 arbetslösa invandrare att försörja. Lågt räknat. Vilket är ungefär ett Göteborg.

  SvaraRadera
 28. Sen är det också så, att vårt välfärdssystem fungerar inte bara i stunden. Pensionerna t.ex byggs upp under ett helt arbetsliv. Och tidigare generationer har betalat för oss, i form av investeringar i infrastruktur, utbildning osv. Så även om en invandrare får ett jobb dag ett, och betalar skatt, vilket en del faktiskt inte gör, så går vi som samhälle med förlust. Vi dräneras lite grann. Ta in många, och vi tömmer magasinen.

  och beträffande ekonomi och statskunskap som ett hantverk... jag är inte direkt imponerad vare sig av de teoretiska meriterna (obefintliga) eller praktikerfarenheten hos de etablerade poltikerna. Vad får man för träning i en klubb för inbördes beundran a´la folkpartiet? I överklassreservaten inom moderaterna? Bland knätofsarna i centerpartier? Eller kravmupparna i miljöpartiet. Du måste skoja!

  SvaraRadera
 29. Främlingsskygghet är rädsla. Varför kan vi inte bara hjälpa människor som behöver det? Vad är det som säger att "ursvenskar" förtjänar att ha det bättre än andra folk?

  SvaraRadera
 30. ceasar: det hade val varit skitbra! tank en varld dar manniskor hjalper varandra! de som har mycket delar med sig, men raddar folk fran svalt och forfoljelse. den lista du precis presenterade hade ju varit fantastisk om den genomfordes i verkligheten. och alla problem som ni sager uppstar, kan det itne vara sa att om folk slutar fortrycka och diskriminera folk, enbart for att de rakar befinna sig pa en annan sida av en liten linje som nagon politiker en gang fatt for sig att rita ner, sa kanske vi hade kunnat leva ihop i fred allihopa. vilken fin tanke, och en absolut mojlig verklighet. slapp hatet! vi ar alla manniskor! om alla inkluderas sa kan alla hjalpa till!

  SvaraRadera
 31. Jag tycker att det är bra att denna sajt finns så att man själv kan se de undersökningar du väljer.
  Men kan man inte applicera detta citat på "vi i Sverige" också genom att byta ut SD mot "Vi i Sverige"?

  >>>>Det finns otaliga undersökningar om invandringens kostnader som visar helt olika siffror så det finns alltid en undersökning en Sverigedemokrat kan plocka fram som passar.<<<<<

  SvaraRadera
 32. PP,
  De som kom på 1950- och 1960-talet var just "ekonomiska migranter" och har tillfört Sverige stora värden.
  Det tar inte sju år för invandrare att få jobb. Det gäller bara en fjärdedel av invandrarna, de kommunplacerade.
  Det finns lika stor andel högutbildade invandrare som infödda. Jag har t.ex. träffat många kurder som är högutbildade och har välbetalda jobb i Sverige.

  SvaraRadera
 33. Martin,
  Utredningen om de offentliga finanserna tar inte upp alla intäkter och utgifter. Den tar t.ex. inte upp värdet på utbildningen som invandrare tar med sig som är över 30 miljarder per år.

  SvaraRadera
 34. Anonym 01:14,
  DU måste läsa siffrorna noggrannare. Mediantiden för kommunplacerade för att få jobb är sju år. Kommunplacerade är en fjärdedel av invandrarna.
  I din siffra 100000 invandrare ingår ca 12000 återvändande svenskar. Påstår du att det tar sju år att få jobb för svenskar som återvänder från jobb utomlands?

  SvaraRadera
 35. Anonym 01:29,
  Hur får du fram att invandrare som jobbar från dag ett trots det går med förlust? De har inte kostat samhället något under sin barndom och har en utbildning värd över en miljon. Sedan arbetar de och betalar skatt precis som infödda.

  SvaraRadera
 36. Vem tror du du lurar förutom dig själv?

  Det är helt uppenbart att det kostar hur mycket som helst att importera folk till en permanent arbetslöshet. Du försöker blanda ihop dagens ingaasylskälinvandrare med arbetskraftsinvandrare från Europa som kom för många år sedan när det fans jobb i Sverige.

  Dessutom är det så att så länge det finna arbetslösa i Sverige så är det en undranträngningseffekt ingen samhällsnytta att någon kommer hit och jobbar. Om någon som redan finns här, Svensk, Svensk medborgare, EU medborgare eller annan med PUT kan ta jobbet i stället så är nyttan icke existerande.

  Till ex en nyanländ ekonomisk migrant får jobb som städare, men det finns redan X00 000 arbetslösa Irakier mm som lika gärna kunde göra detta jobb. Nyttan är lika med noll.

  Kolla in siffrorna för somalier, finns knappt någon som jobbar över huvudtaget.

  SvaraRadera
 37. Oberoende av vad man tycker så är det fel att nyanlända flyktingar som räddats från förtryck och förföljelse, löper amok på våra gator för att förtrycka och förfölja ett demokratiskt svenskt parti.

  SvaraRadera
 38. @Emma: Är jag hatisk? Mot vem? Kanske menar du att jag tycker politikerna gör Sverige fruktansvärt orätt då de tillåter denna rovdrift på våra upparbetande resurser, men hat känner jag inte mot politikerna. Förakt kan jag sträcka mig till att erkänna.

  Till de som anländer till Sverige och vill lura sig in så har jag förståelse för att de gör det, det är fullt mänskligt att söka sig en bättre vardag. Till de som utnyttjar våra system genom att slänga pass och resedokument enligt smugglarnas inrådan och sedan bedriver terrorism och ockulta seder på Svensk mark får vackert lämna. Gärna i eftermiddag.

  Din godhetsprofil skulle vara kul att testa.. "enbart for att de rakar befinna sig pa en annan sida av en liten linje som nagon politiker en gang fatt for sig att rita ner"

  Ser du likadant på ditt eget hus, din egen familj osv..Är det också en patetisk linje/gräns som du har hittat på. Känner du ärligt talat inte mer för dina närmaste än för tex mig?
  Vill du dela med dig av ditt konto till mig..

  Kan jag skicka mitt kontonr. till Dig?
  Du verkar ju inte tycka det är viktigt att pengarna används till de som så behöver, så jag behöver väl inte uppge vem jag är och varför jag behöver dina pengar?

  Jag kan väl få vara papperslös på din bekostnad?

  SvaraRadera
 39. Anonym 09:37,
  Nyanlända flyktingar löper inte amok på gatorna. Det är olika politiska grupperingar som utnyttjar varandra för att skaffa sig publicitet.

  SvaraRadera
 40. Jag tycker det är jätte intressant varför flyktingar från Irak som måste bo här för att det är så farligt i hemlandet !
  Så fort dom fått PUT så ska dom hem på semester i sitt farliga hemland !
  Jag tycker inte det är ok det är mina skatte pengar som har kul för.
  det går typ 7 linjer dit ingen undrar varför ??

  SvaraRadera
 41. brodeur,
  De flesta invandrarna jobbar. Och de tränger inte undan infödda från arbetsmarknaden eftersom fler invånare också skapar fler jobb. Antalet invånare i ett land har ett starkt samband med antalet arbetstillfällen. Två invånare skapar ett jobb. Räknat på alla åldrar jobbar nämligen hälften av alla invandrare och hälften av alla infödda.

  SvaraRadera
 42. micke,
  Menar du att det inte kan finnas någon som förföljs i länder som har flygförbindelser med utlandet? Finns det ingen som förföljs i Kina eftersom det går många flyg till Kina?
  Det är ju ett bekvämt sätt att intala sig att ingen behöver fly eftersom praktiskt tagit alla länder (kanske inte Vatikanstaten?) har flygförbindelser med utlandet. Till och med Nordkorea.

  SvaraRadera
 43. "De flesta invandrarna jobbar."

  Nej, sluta sprida lögner! Och lär er skilja på invandrare från ex. EU och invandrare från Irak, Somalia, Afghanistan. Är ju viss skillnad på kostnaden för dessa.

  Dessutom: 85% av alla våldtäkter begås av invandrare, 85-90% av alla rån mot niondeklassare i stockholm och malmö utflörs av invandraringdomar. Sverige ligger högst i Europa vad gäller våldtäkter. Rån och misshandel har exploderat i antal sista tio åren. Svenskar flyr från ex. Malmö för att slippa alla negativa konsekvenser! Hur kan ni ignorera detta faktum? Hur mycket våldtäkter, rån, och misshandel ska vi tillåta i det mångkulturella samhällets namn?

  SvaraRadera
 44. "Nyanlända flyktingar löper inte amok på gatorna. Det är olika politiska grupperingar som utnyttjar varandra för att skaffa sig publicitet. "

  Känner ni till Rosengård? Södertälje? Landskrona? Vilken verklighet lever ni i egentligen? Det är inte "politiska grupperingar" som bränner bilar, skjuter på varandra och startar upplopp. Det är invandrare!

  SvaraRadera
 45. Iraqi Airways öppnade nyligen en direktlinje till Sturup. Där sa man tydligt, att kunderna var semstrande irakier. Och vi ger fortfarande uppehållstillstånd av flyktingskäl till personer från Irak. Det var detta Micke menade. Och visst, den dagen Nordkoreaner, eller kineser, med flyktingstatus börjar åka hem på semester, då kommer kag nog att anse att nivån på förföljelse i dom länderna är rätt låg. För att inte säja obefintlig. Hur många utvandrade judar reste hem till Tredje riket på semester?

  SvaraRadera
 46. Nej, det tar inte sju år för återvändande svenskar att få jobb. Det tar inte heller sju år för majoriteten av EU-invandrare att få jobb. Och eftersom medianvärdet är just sju år, så kan man alltså dra slutsatsen att mer än 50% tillhör andra grupper än dessa två. Dessutom anges av någon anledning inte övre resp undre kvartil, vilket annars är standard vid användning av medianvärde. Medianvärde används nämligen då fördelningen i ett underlag inte följer normalfördelningskurvan. I det här fallet kan man gissa, att undre kvartil ligger rätt lågt, runt något år. Och att övre ligger rätt högt, uppemot 15 år. Vilket gör att andelen arbetslösa i denna gruppen är betydligt högre än vad jag räknade fram.

  Fast egentligen är denna sifferexercis rätt ointressant, eftersom det faktiskt finns underlag på arbetslösheten hos gruppen icke EU/icke svenskar efter 20 år i landet. Och den är, beroende på folkgrupp, 40-60 %. Och SCB har siffror på hur många som kommit varje år i denna grupp, ca 30-40 000 årligen de sista 20 åren. Runt hälften får avslag hos immigrationsverker, så gott som alla överklagar, och så gott som alla får uppehållstillstånd i immigrationsdomstolen. För 20 år sedan fanns dessutom inga stora flyktingströmmar från Somalia, så de är inte med i denna statistik. Bland somalierna är arbetslösheten ännu högre än hos andra, över 80%. Vi har alltså de sista 20 åren tagit emot ca 600 000 invandrare/flyktingar från icke-eu-områden. Varav 300 000 fortfarande är arbetslösa, och försörjs av oss.

  SvaraRadera
 47. ”Hur får du fram att… även om de jobbar från dag 1 ...och har en utbildning värd en miljon med sig?”

  För det första: OM de har en utbildning värd en miljon, till att börja med. Många, både från Somalia och från mellanöstern har en mycket bristfällig/obefintlig utbildning. Eller hävdar du att analfabeterna har en utbildning värd miljoner? Hur har de tillägnat sig den?

  För det andra: Ja, ÄVEN om de har en sådan utbildning. Låt oss ta ett exempel, med alla pengar omräknade i dagens värde:

  Mina föräldrar har arbetat hela sina liv, min far från 14 års ålder, min mor från 17 år. Deras samlade inbetalade livsskatt belöper sig då till ca 14 000 000 kr. De har i pensioner fått tillbaka ca 5 miljoner. (de är rätt gamla nu) De har på det hela varit rätt friska, liksom deras barn, men låt oss ta i ordentligt och säja 1 miljon i sjukvård. Ingen barnomsorg, det fanns inte när jag var liten. Plus skolgång för mig och min bror, dvs 2 miljoner enligt din uppgift på skolkostnad. De har alltså bidragit med ett netto till samhället på + 6 miljoner kronor. Plus två färdigutbildade barn. Pengar som använts till att bygga upp infrastruktur och välfärdssamhället, och till stöd för de som haft ett större behov av det sociala skyddsnätet än vi.

  Så man kan mycket väl säga att ”importen” av två stycken normalutbildade invandrare i 20-årsåldern, som direkt får jobb, innebär en förlust för samhället jämfört med mig och min bror, på 4 miljoner kronor. Eftersom de kommer att utnyttja sjukvård, skola, vägar, polis, el, vatten, avlopp, kommunikationer, barnomsorg mm utan att deras föräldrar varit med att betala för uppbyggnaden av detta. Det blir som att bara betala hyreskostnaden fast man bor i en andelsförening.

  SvaraRadera
 48. Anonym 11:55,
  De flesta invandrare jobbar. Du vill att det inte ska vara så. Därför vill du att man ska använda siffrorna för en viss liten grupp som passar dina syften och sedan påstå att det gäller alla invandrare.
  Beträffande våldtäkter och rån så är det promille av invandrarna som ägnar sig åt sådant. Du läser tydligen tidningen mycket selektivt eftersom du inte upptäckt att även infödda svenskar begår allvarliga brott. Även det räknas i promille.

  SvaraRadera
 49. Anonym 12:50,
  Irakiska medborgare, t.ex. kurder som flydde Saddam Husseins regim för många år sedan, kan nu resa till irakiska Kurdistan. De är i många fall svenska medborgare med barn födda i Sverige och arbete i Sverige. Missunnar du dem att hälsa på släkten?

  SvaraRadera
 50. Anonym 12:52,
  Medianvärdet för att få arbete för kommunplacerade är sju år. Det är bara denna fjärdedel av invandrarna som finns med i undersökningen.

  SvaraRadera
 51. Anonym 12:55,
  Du måste räkna på vad DU kostar samhället och ger tillbaka. Inte dina föräldrar. Har du tärt på samhället hela livet eftersom du gömmer dig bakom dina föräldrar?

  SvaraRadera
 52. "De flesta invandrare jobbar. Du vill att det inte ska vara så. "

  För det första, jag hatar inte invandrare. Jag är gift med en invandrare, och de flesta av mina vänner är invandrare. Klart som fan att jag vill att alla ska ha arbete! Försökt inte sätta på mig någon främlingsfientligstämpel!

  För det andra: ni klarar alltså inte av att skilja på invandrare och invandrare? En EU-invandrare, eller en somalisk analfabet har rätt skilda möjligheter att få sig ett arbete eller hur? Skulle vi bryta ner dom i grupper får vi siffrorna som nämnden oven, med en 80%-ig arbetslöshet hos ex. somalier? Skall vi då fortsätta ta ta in tiotusentals människor som aldrig kommer skaffa sig ett och därmed bidra till sammhället? Bara så ni vet, det FINNS andra länder än Sverige som kan ta emot också...

  Sverige ligger på första plats när det gället invandring/person. Tvåan har mindre än häften av vår siffra. Samtidgt sparas det in på skola och sjukvård. K


  Kanske vi borde se till at dom invandrare som vi tagit emot får en chans att gå i skola, lära sig språket osv för att få in dom i samhället? Kanske vi borde se till att inte alla bor i samma område, utan sprida ut dom så chansen till integration ökas? Med en arbetsläshet på nästan 20%, borde vi ta emot tiotusentals arbetslösa per år?

  Om nu invandring är en sådan enorm vinstaffär, varfär stänger Sverige ner forskolar, skolar, polisstationer, sjukhus? Varför är svenska väger i uselt skick jämfört med ex. danska och finska?

  SvaraRadera
 53. Jag har fram till idag betalat 7,2 miljoner kronor i direktskatt till samhället, och i timmar räknat redan gjort ett livsarbete. Så jag landar väl på ca 10-12 miljoner innan jag börjar "tära" i form av pension. Använder du alltid förolämpningar som argumentation? Jag tog inte mig som exempel, eftersom jag inte ville överdriva skatteskillnaden. Och nu är du dessutom inne på verkligheten. Nämligen att OM vi ska ha en invandring i denna omfattning, så måste vi överge vårt nuvarande välfärdssystem. Var och en måste betala för sig, under sin livstid. Och kan man inte det, så sorry, där borta är soppköket. Betalat via välgörenhet. Det är ingen slump att USA har den principen.

  SvaraRadera
 54. Nej, det är INTE rättvisande att ta med arbetskraftsinvandringen på 60- och 70- talet i beräkningen över kostnader, eftersom ingen har ifrågasatt den invandringen. Den var nödvändig för Sveriges utveckling. Du ska ENDAST räkna på den invandring som sker idag och möjligen från 15 år tillbaka. Ungefär det datum då Sverige inte längre klarade av att integrera alla dem som ville integreras.

  SvaraRadera
 55. Anonym 16:25,
  Det passar naturligtvis Sverigedemokrater utmärkt att bara räkna med nyanlända som man gör i sin skuggbudget. Skulle man räkna på infödda svenskar på samma sätt skulle man bara räkna med små barn, vilka ju också är nyanlända.
  Rättvisande är att räkna på hela livscykeln. Därför är det relevant att ta med både nyanlända och de som varit i Sverige länge.

  SvaraRadera
 56. ceasar. sjalvklart kanner jag mer for min familj och mina vanner, for till dessa har jag ett skapat ett band. det ar omojligt att undvika. men jag forstar inte vad det har med saken att gora. absolut. skulle du drabbas av forfoljelse, tortyr och inte kanna dig trygg i ditt hem sa hjalper jag dig mer an garna. dock ar det ju troligare att du skulle behova fly till ett annat land och forhoppningsvis tar andra lander efter sveriges exempel och slapper in fler manniskor sa kanske det ar nagot land som beharmar sig over dig. sen maste du hitta tack over huvudet (lite svart for dig da du flytt och lagt dina sista besparingar pa flykten) tank vad trevligt om nagon hjalper dig med det da. och sen maste du lara dig spraket som ar helt annorlunda fran ditt eget. mojligtvis rehabilitera dig lite fran de massaker du bevittnat. sjalvklart kommer du kosta samhallet pengar. men om samhallet ar smart sa integrerar de dig sa att du kan borja jobba (vilket jag ar helt overtygad om att du vill om du ar valkommen). och tadaa. pengar rular in. och helt arligt sa skiter jag fullstandigt om jag far tillbaka varenda skatteore. vi lagger pengar pa sa mycket mer korkade saker an att radda manniskors liv. (och kom inte med nagon "alla manniskor har inte varit i krig, visa bara luras", vem fan skulle luras om de har ett stralande liv i sitt hemland? vem fan skulle vilja komma till kalla sverige, rycka upp sina rotter och borja om pa nytt om de inte har ett behov av det?)

  och jag maste saga att jag skrams av den omanskligheten som manga har visar. varfor alla ar sa forbannat fokuserade pa vinst? pa ekonomisk vinst? vad sags om kulturell vinst? (den fantastiska falaffel-kultur som vaxt fram i malmo, som en en javel hade klarat sig utan er en lordagsnatt.) human vinst? (har jobbat pa en skola dit nyanlanda barn gar for att lara sig svenska. det finns barn som sett sina foraldrar mordas och valdtas. tank vad bra att vi tar hand om dem.) jag hade kunnat halla pa i evigheter om det inte var for det att jag har ett mote strax.

  poangen ar i alla fall att; kann lite karlek for era medmanniskor, ni kan behova deras hjalp en dag. (och det dar skulle inte lata sa patetiskt kristet som det gjorde, men vafan, ni fattar vad jag menar.) dessutom ar det helt otroligt att ni bara raknar med de nyanlanda. sjalvklart att de itne kan gora nagot utan pengar, utan spraket, utan grund i samhallet. ni far val for fan rakna det pa samma satt som en investering. sen forsta insattningen.

  hade samhallet bara varit battre pa att valkomna och integrera sa hade det inte varit nagot problem.

  problemet ligger i integreringen, inte i immigreringen.

  “My country is the world, and my religion is to do good.” -Thomas Paine. Vax upp och sluta vara sa sjalviska.

  och Ceasar, om den dagen kommer da sverige blir invarderat och jag bor i ett annat land sa ar du mer an valkommen. jag ser ingen anledning att inte hjalpa.

  SvaraRadera
 57. Hej Emma och tack för ditt engagemang,

  Flåt om jag styckar upp ditt svar litegrann:

  "ceasar. sjalvklart kanner jag mer for min familj och mina vanner, for till dessa har jag ett skapat ett band. det ar omojligt att undvika. men jag forstar inte vad det har med saken att gora"

  Min syn på ett samhälle bör vara av samma karaktär som för en familj, jag känner mer för Sverige och de som bor här och jag känner än mer för mina vänner och jag känner som mest för min egen familj vilket nog de flesta ställer upp på (undantag knäppskallar och fanatiskt religiösa).

  Nationen är en mycket tydlig gräns för ett gemensamt samhälle. Utan att gå in på alla områden som kan sägas utgöra vårt samhälle, skulle man kunna säga som bas har vi vårt språk, vår historia, vår kultur och denna gemenskap värnar vi på olika sätt.

  Ett av de tydligaste sätten som vi stöttar vårt gemensamma samhälle Sverige är genom vår skatt, genom denna visar vi solidaritet och omtanke om de våra, med samma självklara avgränsning som en familjeekonomi i första värnar familjen så värnar vi med skatten de våra inom vår nation.

  Du skrev:

  "vad sags om kulturell vinst? (den fantastiska falaffel-kultur som vaxt fram i malmo, som en en javel hade klarat sig utan er en lordagsnatt.) human vinst?"

  Jag tror nog att en och annan god matbit kan slinka in i Sverige, men att tänka på kulinariska begivenheter känns på något sätt futtigt i jämförelse med ett sönderfallande samhälles och dess mångkulturella kaos.

  Du skriver:

  "vi lagger pengar pa sa mycket mer korkade saker an att radda manniskors liv. (och kom inte med nagon "alla manniskor har inte varit i krig, visa bara luras", vem fan skulle luras om de har ett stralande liv i sitt hemland? vem fan skulle vilja komma till kalla sverige, rycka upp sina rotter och borja om pa nytt om de inte har ett behov av det?)"


  Du verkar vara en fin människa och är mycket godtrogen men vi kan inte värna vår gemenskap i Sverige med sådan naivitet.

  Istället för att upplysa dig med fakta så ska jag ge dig ett gott råd, ärligt menat. Jag tror baserat på vad du skriver att du är ung och jag ber dig att vara lite mer skeptisk här i livet. Alla människor är inte goda, alla vill dig inte väl.

  Du skrev:

  "och Ceasar, om den dagen kommer da sverige blir invarderat och jag bor i ett annat land sa ar du mer an valkommen. jag ser ingen anledning att inte hjalpa."

  Den dagen är här för länge sedan, vi har tom betalt för att få genomföra invaderingen.. Det finns trots en uppsjö av tecken i skyn och mängder av facit fortfarande folk som försvarar den och tom vill skynda på invaderingen.

  SvaraRadera
 58. Jo, eftersom just kostnaden ska redovisas, så är det väl logiskt att redovisa... just det, kostnader. Har du någon gång köpt en bil, eller en lägenhet? Har du gjort en budget för detta?
  Tog du med kostnaden sen lägenheten byggdes, eller enbart sen du köpte den? Alltså, inkomster från arbetskraftsinvandringen för 45 år sedan kan du inte ta med i en budget för år 2011. En budget görs för att ha koll på ekonomin i en framtid, inte i en dåtid. Ett sånt här långt inlägg enbart för att förklara vad en budget är. Sånt som gör att man tröttnar att ens debattera kärnfrågan med bloggaren. Det är en fördel om man har lite baskunskaper innan man börjar diskutera.

  SvaraRadera
 59. Anonym 21:52,
  Jag hoppas du inte försöker driva ett företag eftersom du inte inser att investeringar påverkar intäkterna långt efter att de gjorts.

  SvaraRadera
 60. DET HANDLAR OM MANNISKOR! inte om en jalva bil! det handlar om manniskoliv! herregud, hur kan ni halla er sa distanserade fran det faktumet? manniskor. barn, kvinnor, man, ungdomar. manniskor. du vet sadana gjorde av kott och blod, med kanslor, drommar. jag vet mycket val vad en budget ar. jag ager och driver ett foretag. skillnaden ar val att jag itne lagger fokus pa vinst, utan pa manniskor. det ar sadant har som gor att man trottnar att debattera med ignorenta manniskor. det ar en fordel om man har lite humana kanslor och empati innan man borjar diskutera.

  SvaraRadera
 61. och du skulle bara vaga replikera med nagot patetiskt som "vi i sverige ar ocksa manniskor." vi lever inte i krig, du svalter inte, du blir itne bestulen pa din familj. du har det javligt bra. en absolut majoritet i sverige har det javligt bra. jag sager inte att saker inte kan forbattras, for det kan de absolut. men jag ser garna att mina skattepengar gar till ett vettigt humanitart andamal (som faktiskt till och med kan gynna landet) an till fler vapen eller fangelser. se over era prioriteringar och forsok att bli lite mer mannskliga, sa kanske varlden har ett hopp.

  SvaraRadera
 62. Var har vi diskuterat långsiktiga investeringar?
  Vi har diskuterat kostnader och intäkter, det var ju dessa du hade invändningar mot.
  Jag tolkar ditt svar som att du egentligen inte hade ett bra svar.
  Till EMMA:
  Bilen och lägenheten användes som kostnadsexempel i en budget, inte som jämförelse med människor. Läs inlägget en gång till.
  Ja, vi ska ta emot alla som vill ha hjälp, det är vårt mål. Och för att nå dit, och för att kunna erbjuda arbete och skola till alla, så krävs en budget. Bloggaren ville ta vinsten från 60-talets arbetskraftsinvandring, vilket inte går eftersom du endast kan räkna de skatteintäkter som inbetalas under aktuellt räkenskapsår.
  Är något oklart?

  SvaraRadera
 63. Emma: Jag håller med i det du skriver. Tack för att du finns!
  /A

  SvaraRadera
 64. Lars Persson

  Om invandringen är så lönsam,varför redovisar inte riksdagspartierna siffror som styrker detta?
  Det borde ju vara det optimala "vapnet" mot SD....

  SvaraRadera
 65. Du använder 07 som argument. Varför inte senaste
  när nära 10 % arbetslöshet uppvisas.
  Du borde förnya dig, för att kunna bemöta SD skuggbudget, eller hur.
  Om 90 % stoppas vid gränsen, betyder detta att
  dessa ej erhåller det bistånd som de annars erhåller. Du nämner om man stoppar 90 % av barnfödandet, är detta en mycket dålig jämnförelse. Det finns olika uppgifter om vad invandringen kostar. Det finns siffror upp till 300 miljader, och räknar man in den somaliska delen är inte denna siffra oäven idag. Jag tror dina "hästar är på vild flykt...

  SvaraRadera