tisdag 1 juni 2010

SD är inga budgetexperter, säger Jimmie Åkesson

”Vi har inga experter att tillgå”, är Jimmie Åkessons försvar när SD:s hemmasnickrade skuggbudget kritiseras av Jan Ekberg, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Det märks. Man behöver inte själv vara expert för att förundras över de märkliga påståenden och beräkningar som skuggbudgeten är uppbyggd kring.

Det som framförallt gör budgeten oseriös från början till slut är att man bara räknar kostnader och intäkter för nyanlända invandrare. Skulle man göra en motsvarande beräkning för infödda svenskar och bara ta med nyanlända skulle man komma fram till en sysselsättningsnivå på 0%, mycket låg utbildningsnivå, höga vård- och bidragskostnader och inga skatteintäkter.

SD bryr sig tydligen bara om de närmaste tre åren, kanske därför att man räknar med att det är på sin höjd så länge man sitter i Riksdagen. Därför bryr man sig inte om att det man sparar på att minska invandringen med 90% under dessa tre år gör att svenska samhället går miste om de intäkter som invandrare skulle tillfört de följande decennierna. Till exempel tillför ett års invandring utbildning till ett värde av över 30 miljarder.

Man saknar också kännedom om de allra mest uppenbara sambanden. I budgeten skriver de att invandringen måste kraftigt begränsas för att inte fylla på det redan befintliga överutbudet av arbetskraft. Tydligen har de inte förstått att fler människor också ger fler arbetstillfällen. Det är ingen slump att Tyskland med 82 miljoner invånare har 38 miljoner arbetstillfällen medan Sverige med 9 miljoner invånare bara har 4,4 miljoner sysselsatta. I Sverige jobbar hälften av alla infödda och hälften av alla invandrare, räknat på alla åldrar. Två invånare ger ett jobb.

Sverigedemokraterna drar sig som vanligt inte för att påstå rena lögner som att 30% är sysselsatta efter 3 år i Sverige. Man hänvisar till uppgifter från Integrationsdepartementet men den undersökning de gjort handlar bara om en fjärdedel av invandrarna, de kommunplacerade. Men när Sverigedemokraterna hittar en uppgift om en mindre grupp som passar deras syften drar de sig inte för att påstå att det gäller alla invandrare.

Sverigedemokraterna vill också försvåra integrationen av invandrare på flera olika sätt. Man vill slopa modersmålsundervisningen trots att det visats att goda kunskaper i modersmålet underlättar inlärning, också av svenska, och trots att flerspråkighet är en stor tillgång i arbetslivet. Alla asylsökande ska tvingas bo på förläggning trots att Boverket visat att de som ordnar eget boende snabbare kommer in i arbetslivet. Man vill också försvåra för invandrare att få sitt första arbete genom att slopa instegsjobben.

De mest välintegrerade familjerna är de som består av både infödda svenskar och invandrare. Dessa betalar mycket skatt och får mycket lite ekonomiskt bistånd. Däremot hotar de Sverigedemokraternas dröm om en homogen befolkning. Därför vill Sverigedemokraterna försvaga dessa familjers ekonomi genom att införa en straffavgift på över 40000 kr för den som vill bilda familj med en utländsk medborgare.

Med tanke på att Sverigedemokraterna får åtskilliga miljoner i partistöd borde de haft råd att låta någon ekonomikunnig göra deras skuggbudget. Det borde skattebetalarna kräva för de pengar de tvingas betala till SD. Men då hade SD naturligtvis tvingats finansiera sina vidlyftiga löften på annat sätt än genom minskad invandring.

Lars Persson

42 kommentarer:

 1. Intressant att du refererar till Jan ekberg,han har uppskattat kostnaden för invandringen till 40 miljarder kr/år....

  SvaraRadera
 2. Jag läser och håller med!

  SvaraRadera
 3. Alltid detta elaka prat om SD!
  Jag röstar SD 2010!

  SvaraRadera
 4. Man behöver väl inte precis ha doktorerat i nationalekomi för att förstå att det finns en enorm mängd variabler att ta med och att många av dessa också bygger på uppskattningar. Hur gör man tex för sjukvård? Vad sätter man för kostnad på den? Hur gör man med kostnader för kriminalitet och allt runt detta? Och sedan har man ju "kvalitativa faktorer" dvs hur får man in positiva coh negativa aspekter av multi-kulti? Det possitiva är väl att vi i alla fall börjar prata om frågan, som fram tills nyligen helt tigts ihjäl av de etablerade partierna. Jag tycker personligen att alla partier är skyldiga att göra en beräkning av kostnaderna för invandringen och motivera hur man ställer sig till den. Det kostar trots allt mellan 15-40 miljarder dvs mellan 2-5000 kr per svensk och år, så nog är politikerna skydliga att förklara deras ståndpunkt.

  SvaraRadera
 5. Elaka prat? Så man får inte kritisera logiska bristningar? Blir du upprörd om jag påstår att 1+1=2 och inte 5? Snälla kastrera dig själv.

  SvaraRadera
 6. Anonym 21:08,
  Det finns många olika uppfattningar om invandringens intäkter och kostnader. Alla är inte överens om att invandringen kostar överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 7. En mycket trovärdig budget av SD. Skall bli intressant att se hur detta kommer att påverka valutgången i höst.

  SvaraRadera
 8. I Sverige där storebror samlar in nästan alla data om alla, så har man dock valt att inte samla in data efter födelseland, föräldrars födelseland etc.
  Det är det första som måste ändras på när SD får vågmästarroll.
  Nationalekonomiskt har nog de flesta invandrare varit bra för Sverige, då talar jag om den klassiska arbetskraftsinvandringen.
  Men de senaste 10 årens somalier, irakier eller afghaner ser man praktiskt taget aldrig arbeta, så visst tusan måste de vara en belastning. Dessutom är de knappt anställningsbara då de inte har någon kompetens i dagens kunskapssamhälle.

  SvaraRadera
 9. Anonym 21:46,
  Ser du alla somalier, irakier och afghaner så du kan uttala dig om ifall de arbetar eller ej? De som jag träffat av de nationaliteterna arbetar och är uppenbarligen kompetenta för sitt arbete.

  SvaraRadera
 10. Just därför behövs trovärdig statistik

  SvaraRadera
 11. Tja, SD verkar ha fått ihop en rimlig kalkyl i förhållande till partiets resurser och att "Vi i Sverige" får stora skälvan över detta är inget förvånande.
  Sen kan jag fatta att det i röda lägret bitas naglar då flera av SD-förslagen har en tydlig social ansvarig profil, något som jo inte går ihop med vänsterns uppmålade skräckbild av SD.
  Vänstern borde sansa sig och konstatera att det finns en rad gemensamma ytor att samarbete med SD om.

  SvaraRadera
 12. en enkel fråga!
  Hur kan man beräkna att 1 års invandring
  tillför utbildning för 30.000.000.000 kronor,
  när man inte är intresserad av att visa vad det kostar i övrigt.
  Allt från immigrationsverket, rättsväsende i flera hänseende, advokater, handläggare i kommuner , lärare som får avdela mer uppmärksamhet, SFI, tolkar,
  hemspråksudervisning, merkostnader med översättningar, för att inte tala om de mer reda ersättningarna i pengar, hyror, pensioner,
  tandvård, sjukvård m.m.
  iofs går inte alla negativa och positiva värden att mäta men hade det varit en sån jäkla vinst så skulle alla gränser i världen stått öppna, eller hur

  SvaraRadera
 13. Kommentarsfälten på nätet är snart det enda stället man hittar SD. Så tack för att ni berikar mitt liv... Det känns... lite som... lite som att gå på ett museum över världens dumhet.

  SvaraRadera
 14. Vem ser alla Somalier?
  Hmm jag har haft+ 40 arbeten sen -60talet och under ett par år var jag bodde ett ställe var det fans 1000 somalier så jag inte en enda gång en somalier i tåget eller bussen klockan sex på väg till jobbet, däremot klockan 16.45 när jag passerade lokala köpcentret på väg hem, fans det somalier överallt.
  Jag har jobbat med kurder, juggar, ungrare, svenskar, nordbaggar, amerikaner, fransoser och gud vet allt i fyra länder, men aldrig sett en enda somalier på en arbetsplats, tyvärr...

  SvaraRadera
 15. Anonym 22:06,
  De saker du räknar upp har inget att göra med värdet på den utbildning invandrare har med sig. Du kan läsa i detalj hur beräkningen är gjord under Bibliotek, Värdet av invandrares utbildning.

  SvaraRadera
 16. De som intalar sig att invandringen inte kostar pengar är så naiva och trångsynta att jag inte orkar ta upp diskussionen men en sak vill jag nämna:
  Gå in på www.scb.se och kolla i statistikdatabasen över ekonomiskt bistånd (socialbidrag):
  Födda i Sverige: 3524472000 kr
  Utrikes född inkl flykting: 5933821000kr.

  Och det är "bara" socialbidrag...

  SvaraRadera
 17. peerpede!
  På mitt jobb har vi haft en hel del Somalier inhyrda. Så visst jobbar en del av dom i alla fall... Men om man röstar Sd vill man förstås inte tro på det. Om man som du haft över 40 olika jobb så måste man vara en riktig hoppjerka. Du kanske har problem att passa in?

  SvaraRadera
 18. Anonym 00:25,
  Du lyfter fram bara en av många utgiftsposter och tar ingen hänsyn till intäkterna. En sverigedemokratisk specialitet.

  SvaraRadera
 19. Det känns som man behöver kunna läsa för att ha en utbildning eller duga för det simplaste jobb i dagsläget.

  Detta bör väl säga en del då.

  "En inblick i hur det kan se ut gavs när Borlänge kommun kartlade de nyanlända vuxna förra året. 53 procent var analfabeter."

  Källa: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/invandringen-bor-inte-innebara-sju-svara-ar_3855107.svd

  SvaraRadera
 20. Anonym 06:09,
  Ytterligare ett typiskt sverigedemokratiskt inlägg. Du tar en liten grupp som exempel för alla invandrare. Och sedan hänvisar du till ett påstående som inte är sant.

  SvaraRadera
 21. Hej Vi i Sverige,

  De senaste 10 åren så har det varit en betydande ökning av asylsökande från Irak, Somalia och Afganistan.

  Det är också från dessa länder som anhörighetsinvandringen är som störst.

  Det är olyckligtvis så att det är från dessa länder som flest analfabeter anländer till Sverige.

  Detta är ingen liten gruppering av invandrare, så exemplet ovan av anonym är relevant för att belysa den stora skillnaden som existerar i olika typ av invandring.

  En direkt fråga till bloggägaren: Har du kikat på hur Somaliers arbetsfrekvens ser ut i förhållande till andra invandrare?

  SvaraRadera
 22. Mycket bra!
  Att SD ens valde att snickra ihop sin skuggbudget utan experter visar bara på att dom redan innan misstänkte att dom skulle behöva vinkla siffrorna för att ha nånting alls att komma med. Jimmie Åkessons uttalande om att dom inte har några experter att tillgå.. ja, vad ska man säga? Det kan väl inte vara SÅ svårt att hitta en expert som man kan hyra in. Oseriös budget för ett oseriöst parti som hittar på "fakta" för att dölja sin verkliga agenda. Ska inte säga att alla SD-anhängare är rasister, men SD är i alla fall ett rasistiskt parti.

  SvaraRadera
 23. Ceasar,
  om man vill veta hur invandringen påverkar Sverige så är det relevant att titta på HELA invandringen, inte på utvalda grupper.

  SvaraRadera
 24. Jag hoppas varenda svensk röstar på SD 2010!

  SvaraRadera
 25. Anonym sa: "Det kostar trots allt mellan 15-40 miljarder dvs mellan 2-5000 kr per svensk och år". Billigt! Jag betalar gladeligen 2-5000 kronor/år för att hjälpa folk i behov av hjälp till ett bättre liv! Vi svenskar som har det så bra, har vi verkligen inte råd att lägga dom pengarna? Motståndarna till invandringen borde se över sin människosyn och fundera ut vad som egentligen är viktigt i livet.

  SvaraRadera
 26. Anonym 11:05,
  Så dumma är inte svenskarna.

  SvaraRadera
 27. Hej Lars,

  Tack för att du orkar stå upp mot internetmobben. Det känns både befriande och uppfriskande. Jag önskar att fler (inklusive mig) hade samma driv.

  SvaraRadera
 28. "Vi i Sverige",
  visst lägger jag bara fram en av många utgiftsposter, det var ju bara ett exempel. Men vilka är de intäkter du talar om?
  Jag har aldrig sett nån rapport som visar att invandringen genererar någon ekonomisk vinst för Sverige. För övrigt är jag inte Sverigedemokrat utan jag kommer nog rösta M, det viktigaste är att inte Mona&Co kommer till makten. mvh "Anonym 00:25"

  SvaraRadera
 29. Tack, Martin. Det viktigaste är att bemöta alla missuppfattningar och myter om invandringen, t.ex. i fikarummet på jobbet. Hoppas du hjälper till med det.

  SvaraRadera
 30. Anonym 13:44,
  Bra att du inte ska rösta på Sverigedemokraterna. I vårt bibliotek finns information om intäkter från invandringen. Läs där så blir du ännu mer övertygad om att du inte ska rösta på SD.

  SvaraRadera
 31. Intressant att Ekberg duger nu men ViS får nog inse att vad han menar är att inbesparingen tar betydligt längre tid än vad sd tror.
  Sedan detta mantra att invandringen alltid skapar lika många jobb. Det är en faktoid och gäller inte i en modern ekonomi.Se bara på det faktum att antalet sysselsatta 1990 och 2007 årshögkonjukturer var lika stort medan befolkningen ökat med ca 600 000 i arbetsför ålder.
  Sedan förstår väl de flesta skattebetalare skillnaden om volvo anställer en person som tillverkar för exportmarknaden än om en ny sfi lärare anställs.

  SvaraRadera
 32. Ang kostnadsberäkningen. Jag gjorde ett försök att sätta ett belopp per invånare som vi betalar i skatt för invandringen. "Det kostar trots allt mellan 15-40 miljarder dvs mellan 2-5000 kr per svensk och år". En annan svarar "Billigt! Jag betalar gladeligen 2-5000 kronor/år för att hjälpa folk i behov av hjälp till ett bättre liv!".......Vad man bör beakta är dock att när jag uppskattade siffran 2-5000 kr per svensk, så detlade jag bara den totala kostnaden med antalet medborgare. Så det gör att det man utropar "billigt!" är något du kommer att betala varje år. Dvs 5000 kr från grav till vagga i snitt, dvs 80 år X 5000 kr= 400 000 kr under din livstid. Och för en 4 barnsfamilj, så är det 20 tkr per år. Om du sedan också räknar bort att det finns en hel del av Sveriges befolkning som inte betalar någon skatt, så är det ju de som jobbar som får betala för dem också, så för den som har för avsikt att jobba i framtiden, så blir bördan större än mina uppgifter ovan. Om det är värt det eller inte, jag det får väl var och en bestämma. Själv skulle jag hellre se att vi hade en väldigt en stor invandring, men fokuserad på vad de kan tillföra Sverige. Tänk om vi kunde locka hit 20 000 nyutexaminerade toppstudenter från Kinesiska och Indiska tekniska utbildningar! Det skulle skapa helt fantastiska möjligheter för vår exportindustri och för våra F&U intensiva företag, universitet etc. Dessa skulle bli en fantastisk tillgång för Sverige. Tex i Silicon Valley, så ägs idag 40% av företagen (i stort sett bara high teck) av människor med bakgrund från Kina eller Indien. Men vi har istället bestämt oss för att bjuda in anhöriga från Somalia.

  SvaraRadera
 33. Anonym 20:26,
  Du behöver lära dig en hel del om invandringen till Sverige om du tror att de huvudsakligen kommer från Somalia. År 2008 kom 4% av invandrarna från Somalia.

  SvaraRadera
 34. Enligt ViS;s logik är det en stor vinst för samhället när invandrare tar hand om andra invandrare i invandringsindustrin...törs man gissa att Lars Persson är offentliganställd, eller rent av pensionär, kanske förtida eller avtal....

  SvaraRadera
 35. Anonym 22:54,
  Hela vårt samhälle går ut på att ta hand om varandra. Vi gör bilar åt varandra, odlar mat åt varandra, transporterar varandra...

  SvaraRadera
 36. Utmärkt inlägg, Lars! Skicka in det som insändare till några dagstidningar.

  SvaraRadera
 37. Jag i Sverige3 juni 2010 16:34

  Jag tror inte att SD:s skuggbudget har fått alla siffror rätt, det är ett komplext uppdrag att räkna på invandringens kostnader. Olika siffror har presenterats i olika sammanhang men frågan är Lars, tror du alltså verkligen att den totala invandringen till Sverige ger mer intäkter än kostnader? Det tror inte jag.

  Med det sagt vill jag påpeka att jag som SD-väljare inte röstar på SD i första hand p.g.a. invandringens kostnader. Jag röstar SD därför att jag inte tycker om det Sverige jag ser, jag vill inte se en massa somalier (som inte är turister, besökare, gästarbetare, forskare etc. utan permanenta invandrare) på bussen vare sig kl 6 på morgonen eller kl 16.45 på köpcentret. Detta har ingenting med rasism eller främlingsfientlighet att göra utan bygger på att jag vill att Sverige ska få behålla sin unika identitet, kultur och befolkning och få utvecklas i en lagom och naturlig takt. En sparsam invandring kan absolut vara en del av den utvecklingen, men inte brutal, tokliberal massinvandring.

  Allt detta är egentligen bara subjektivt tyckande, jag inser att jag är i minoritet och att de flesta i dagens Sverige är mer eller mindre tokliberala och vill att Sverige ska vara ett massinvandringsland. Man ser inget problem med samhällsomstörtning och att det Sverige som en gång fanns raseras på nolltid, jag kan respektera att man tycker så, men jag skulle också vilja ha lite förståelse och respekt för att man kan ha en mer konservativ åskådning utan att man döms ut som dum. Att sätta dumetikett på, verkar ju vara din specialitet mot SD-väljare.

  SvaraRadera
 38. Lars! You rule! Jag har följt den här bloggen nästan sedan starten och den är superb. Jag hoppas att du fortsätter!

  Ofta känns det som att man resonerar med ett dagisbarn när man förklarar:

  a) Människor dör i krig och konflikter. b) Därför flyr folk till andra länder (men oftast i närområdet). c) Om vi skulle skicka tillbaka alla människor som söker sig till Sverige innebär det att vi låter en del av dem dö.

  Ännu märkligare är det att så många människor är beredda att räkna ut vad andra människor är "värda" och "importera högutbildade" istället för att acceptera att några tusen människor om året söker sig till Sverige för att undvika att dö i krig och konflikter. Det är ju inte så ofta man föreslår att vi ska låta pensionärer dö för att de inte är lönsamma eller konservativa. Eller avrätta förståndshandikappade som "bara går på bidrag".

  SvaraRadera
 39. Tack för uppskattande ord om bloggen. Trevligt med omväxling. :-)

  SvaraRadera
 40. Jag i Sverige3 juni 2010 21:04

  @Anonym 17.34
  Resonera med ett dagisbarn? Den där översittarattityden är absurd, jag tror ytterst få ifrågasätter uppkomsten av flyktingar och att en del av dessa flyktingar t.o.m. hade kunnat riskera att dö om de inte just bestämt sig för att bli flyktingar.

  Vad som är konstigt är dock att Sverige, ett land mycket avlägset rent geografiskt ska ta emot en så oproportionerligt stor andel flyktingar. Observera att detta inte ens är politiskt inkorrekt, att ansvaret ska fördelas mer jämnt och att hela EU ska hjälpa till m.m. kan man höra politiker från de "etablerade" partierna prata om.

  Du tycker kanske att alla andra länder ska höja sig till Sveriges nivå eller högre. Om vi istället hade sänkt oss till Danmarks eller Finlands nivå hade det varit en bra början, kan jag tycka.

  Frågan är, är det så enkelt att man är ond och inskränkt om man är emot massinvandring och god och moralisk om man är för? Nej, anser jag, men många massinvandringsförespråkare som du verkar tycka så. I längden blir världen en bättre plats och fler människor "räddas" om man istället för att bejaka onaturliga folkomflyttningar bedriver en politik som förbättrar och bygger upp de områden flyktingarna kommer ifrån. Resurser kan satsas på att fånga upp flyktingarna i deras närområde, därifrån har de större chans och möjlighet att återvända för att bygga upp sina hemländer. Fast du vill väl hellre fortsätta med brain drain och att alla läkare och ingenjörer och andra bemedlade ska betala människosmugglarna för att kunna komma till Sverige och köra taxi, bara för att det blir så mångkulturellt, mysigt, gott och moraliskt då.

  SvaraRadera
 41. Du ger dig verkligen aldrig med dina konspirationsteorier om SD....

  SvaraRadera
 42. Bra inlägg!

  En sak som många inte inser är att ingen flyr till Sverige för skojs skull. Att fraktas i en lastbåt eller i en lastbil i flera månader för att komma ifrån Afghanistan till ett schysst ställe gör man knappast för att man vill utnyttja stället som blir ens räddning.

  När man däremot blir kränkt, inte får respekt för den kunskap man har, inte får en fungerande utbildning och blir systematiskt utesluten ur samhället för att man helt enkelt inte vet eller kan göra vad man behöver för att lösa sin situation så blir den moraliska tröskeln lägre och lägre.

  Få en fungerande integration istället för att lägga multum med pengar på att förhindra folk från att komma in genom stängda gränser. Ta nytta av de kunskaper, förmågor och den vilja som en klar majoritet av alla invandrare har att göra rätt för sig och få en rättvis bit av kakan. Många som lyckats fly hit är riktigt häftiga människor, ta vara på det, istället för att skicka tillbaka dem till dödligt farliga områden.

  SvaraRadera