torsdag 17 juni 2010

Bättre undervisning för invandrade barn är redan betald

Sveriges kommuner och landsting kräver mer resurser till undervisning av nyanlända invandrarbarn (Svenska Dagbladet). Som goda exempel tar man upp förberedelseklasser där de får svenskundervisning och anpassad undervisning i andra ämnen. Modersmålsundervisningens betydelse för att lyckas i andra ämnen betonas också.

Det är naturligtvis oerhört viktigt att invandrade elever snabbt kan tillgodogöra sig undervisningen. Det påverkar de fortsatta möjligheterna att skaffa sig utbildning och därmed hela livet. En bra utbildning är viktig både för individen och samhället.

Det borde inte vara något problem att avsätta dessa resurser. Den som anländer som sjuåring har redan besparat samhället från en halv miljon kronor i kostnad för förskola. En 13-åring som anländer till Sverige har inte kostat en miljon i utbildningskostnader som de infödda kamraterna har.

Lars Persson

23 kommentarer:

 1. Citat: "En 13-åring som anländer till Sverige har inte kostat en miljon i utbildningskostnader som de infödda kamraterna har."

  Vidare har den importerade 13-åringen sparat 475.000 i matkostnader, 312.000 i hyra, 68.000 i fickpengar och 65.000 i kläder gentemot den infödde !
  Gör tillsammans med utbildningen nästan 2 mio sparade per 13-åring ! Genialt !
  Om vi sluter ett avtal med Norge om att byta 13-åringar med varandra så sparar bägge länderna ofantliga kostnader.
  En typisk win-win-situation !
  Dessutom behöver ju den norske gutten/piken betydligt mindre SFI än mera avlägsna 13-åringar !
  Alltså blir det nästan en win-win-win-situation !

  Tjalle, ekonom med reservationer

  SvaraRadera
 2. Du tänker fel, frågan är huruvida det är pengar som sverige får tillbaka. Ser man på forskningen, Ekberg, Storesletten mfl så är svaret ett klart nej. Dessutom kan man räkna med att deras utbildning ofta är undermålig, och i inte helt ovanliga fall, ickeexisterande.

  SvaraRadera
 3. det talas mycket om "ensamkommande flyktingbarn"...
  Det finns inga sådana. Vad det finns är barn som övre medelklassen och överklassen i 3:e världen som har köpt flyktingpaket av kriminella smugglare. Det är få svenskar som skulle ha råd att köpa slika dyra paket till sina barn. Dumsvensken tar emot. Stoppa dessa barn vid gränsen och använd pengarna istället till gatubarn i 3:e världen.

  SvaraRadera
 4. nephilimswings,
  Det hjälper inte hur mycket du än önskar att invandrare ska vara outbildade. Statistiken visar att utbildningen bara är något lägre än hos infödda svenskar. Det är större andel invandrare som har hög utbildning än sverigedemokrater som har det.

  Beträffande sjuåringar så är det inte fråga om utbildningens nivå. Är man sju år har man lärt sig gå och prata plus en massa andra färdigheter antingen man gått i förskola eller inte. Men svenska samhället har inte haft några utgifter för de första sju åren.

  SvaraRadera
 5. Tjalle,
  Ekonomi är inte (heller) din starka sida. Om vi byter 13-åringar med Norge så förlorar vi det vi investerat i de 13-åringar som flyttar till Norge.

  SvaraRadera
 6. Anonym 10:20,
  Varför skulle föräldrar skicka sina barn på en riskfylld resa till ett avlägset land om allt var frid och fröjd för dem i hemlandet?

  SvaraRadera
 7. Nä du "rakryggade" Anonym; kan tala om för dig att det inte är någon guldgruva som väntar i Sverige. Vi bör alla lämna tesen om att det är ball att leva på socialbidrag i dagens Sverige oavsett vem som gör det, för det håller inte. Du ska vara glad att du slipper!

  SvaraRadera
 8. Camilla, vad tror du är "ballast"? Att leva på socialbidrag i dagens Sverige eller utan socialbidrag i t.ex norra Irak (Kurdistan)?

  SvaraRadera
 9. Nisse Hult,
  Även om din fråga är riktad till Camilla kan jag säga vad jag anser.
  Det är absolut "ballast" att leva utan socialbidrag i Kurdistan. Jag vet flera som flyttat tillbaka och nu driver företag i Kurdistan.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 10. Lars Persson,
  Vad märkligt att så många från norra irak (Kurdistan) lever i Sverige på socialbidrag när det tydligen går bra att flytta tillbaka och driver företag.

  SvaraRadera
 11. Nisse Hult,
  Hur många från Kurdistan lever på socialhjälp?

  SvaraRadera
 12. Jag har väntat med spänning på den bomb ViS kommer att släppa d.v.s inbesparningen svenska samhället gjort genom att förskolan inte behöver betalas.
  Nästa sak blir naturligtvis kostnader i samband med barnets födelse samt föräldrarnas barnledighet och VAB-kostnader.
  I en förlängning kan man se den inbesparning samhället gjort på barnets mor och farföräldrar, vars pension samhället slipper.

  SvaraRadera
 13. Lars Persson,
  Av irakierna i Sverige så är det mindre än 30 procent som har ett arbete så hur många är det då som lever på socialhjälp?:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=2796378

  15:46 | måndag 27 april 2009
  Många irakier är arbetslösa
  Invandringen av irakier har ökat stort de senaste åren och enbart år 2007 kom det runt 10 000 irakier till Sverige. Idag bor det nära hundra tusen irakier i Sverige och en stor del av dessa är arbetslösa.
  ”Det är svårt för de som är äldre”
  Reseförsäljaren Fadhel Ismail kom från Irak 1992 och han har jobb men hans fru har inte haft samma tur.
  – Min fru är arbetslös. Hon har varit mammaledig vid två tillfällen, och nu efter mammaledigheten är hon redo för att arbeta men hittar inget arbete. Det kan vara svårt.
  En stor del av Irakier invandrade till Sverige på 80 talet, då kriget med Iran pågick. Av de hundratusen Irakier i Sverige så är det mindre än 30 procent som har ett arbete, och bland de är det vanligaste att de jobbar inom vård och omsorg och inom restaurang.

  SvaraRadera
 14. ViS 10.41 !

  Aha, så ligger det alltså till !
  Men då måste väl de länder som exporterar utbildade 13-åringar till Sverige förlora det de investerat i dessa ?
  Alltså pratar vi i verklighet om en win-lose-situation där huvudsaken är att vi vinner ???

  Tjalle, ekonom med reservationer

  SvaraRadera
 15. Nisse Hult,
  Det var inte svar på frågan. En del människor kan återvända till vissa delar av Irak. I vissa delar av Kurdistan är det relativt lugnt, i andra delar mindre lugnt. Och när du talar om hela Irak så är det ännu större skillnader i säkerhetsläget.

  SvaraRadera
 16. Lars Persson,
  Kurdistan är en del av Irak. Därför förmodar jag (om du nu inte har andra siffror) att sysselsättningssiffrorna även är applicerbara på de som kommer från Kurdistan. Om det nu går att återvända och driva företag i Kurdistan, borde inte fler arbetslösa kurder i Sverige prova på det? Eller tycker de kanske att det är trevligare att leva på bidrag i Sverige? I den bästa av världar borde de som inte längre har flyktingskäl att åberopa som skäl att stanna i Sverige tvingas att återvända till sina hemländer. För de flesta från norra irak (Kurdistan) finns just inga hinder att återvända. Det vittnar om inte annat alla nystartade flyglinjer dit.

  På tal om besparingar. Vad sparar samhället i kostnad för invandrare som aldrig kommer hit?

  SvaraRadera
 17. VIS, Det hjälper inte med ditt önsketänkande att invandringen är lönsam. Att importera outbildade analfabeter ger inget tillskott i statskassan. Invandringen till Sverige idag består främst av bidragsinvandring.

  SD väljare

  SvaraRadera
 18. SD väljare,
  Det är lätt att kasta ur sig påståenden som man inte har någon fakta bakom. SD-väljare är experter på det.

  Dessa invandrade 2008:
  Arbete 25%
  Studier 16%
  Anhöriga till andra än flyktingar 33%
  Flyktinganhöriga 12%
  Asyl 12%
  Övriga 1%

  De som har arbete försörjer sig på arbete.
  De som kommer som studenter måste ha sin försörjning ordnad innan de kommer.
  Anhöriga till andra än flyktingar arbetar eller försörjs av sina anhöriga.
  Det är alltså inte främst "bidragsinvandring".

  SvaraRadera
 19. "Anhöriga till andra än flyktingar arbetar eller försörjs av sina anhöriga."

  http://www.migrationsverket.se/info/2061.html

  Försörjningskrav införs den 15 april
  Detta försörjningskrav gäller dock långt ifrån alla.
  Många grupper är undantagna och omfattas inte av kravet. De som är undantagna från försörjningskravet:
  är medborgare i Sverige, annat EES-land eller Schweiz
  har permanent uppehållstillstånd och vistats i Sverige i minst fyra år med uppehållstillstånd för bosättning
  är barn under 18 år
  har fått uppehållstillstånd som flykting eller har beviljats flyktingstatusförklaring
  har fått uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande eller har beviljats status som alternativt skyddsbehövande
  har särskilda skäl, till exempel långvarig nedsättning av arbetsförmågan på grund av sjukdom.
  Undantagna är också vissa av de som fått uppehållstillstånd som skyddsbehövande i övrigt enligt 2005 års utlänningslag där beslutet fattats före 1/1 2010. Försörjningskravet gäller inte heller om barnet till den som bor i Sverige söker själv eller tillsammans med sin andra förälder.
  Exempel på de som omfattas
  Personer som omfattas av kravet är till exempel de som haft permanent uppehållstillstånd kortare tid än fyra år och fått tillståndet på grund av
  humanitära skäl eller synnerligen ömmande omständigheter
  andra svåra motsättningar i hemlandet.
  miljökatastrof .
  Försörjningskravet gäller dock inte personer som har gemensamma barn med den som söker uppehållstillstånd.
  För de personer i Sverige som omfattas gäller att de ska kunna försörja sig själva och ha en bostad som till storlek och standard är lämplig för att de anhöriga också ska bo där.
  Krav på försörjning
  Hur mycket den i Sverige ska tjäna beror på utgifter och övriga inkomster. Migrationsverket gör en individuell uträkning för varje person.
  Bostad av tillräcklig storlek och standard
  Migrationsverket kommer också att meddela vilka minimikrav som gäller genom en så kallad föreskrift som beräknas vara klar i slutet av april.

  SvaraRadera
 20. Menar du Lars att vi bör skicka iväg våra barn till andra länder där utbildning är betald och sedan låta dom återvända till Sverige när dom typ är 20 ?

  SvaraRadera
 21. bloggare på icedaniel.se,
  Nej, naturligtvis inte.

  SvaraRadera
 22. Det här är en viktiga fråga det här med utbildningen. Den belyser frågan om politikens roll! Om invandrare får bra jobb och får använda den utbildning de har kommer Sverige att bli enormt rikt.

  Vi har inte låtit dem använda sin fulla potential ännu.

  Arbetslöshet, ghettobildandet och att invandrare med bra utbildning tvingas bli spärrvakter eller lokalvårdare är VIDRIGT!

  Tack för sammanställningen du gör, Vi i Sverige. jag kommer att ta fram lite liknande uppgifter och blogga om det inom kort!

  Har du läst utredningarna från 60-talet om invandringen och om hur de tillför värde om de får använda sin kapacitet fullt?

  Mvh

  /Torbjörn Jerlerup

  /Torbjörn
  http://ligator.wordpress.com/

  SvaraRadera