torsdag 10 juni 2010

Sverigedemokraterna vill inte ha kompetenta kandidater

I sitt invandringspolitiska program skriver Sverigedemokraterna att bara svenska medborgare ska ha rösträtt i allmänna val. Med det brukar följa att bara de som har rösträtt själva är valbara. Men på SD:s valsedel till landstinget i Kalmar är var tionde kandidat utländsk medborgare. Det är nödvändigt för att få ihop tillräckligt kompetenta kandidater menar förstanamnet Claus Zaar när han intervjuas av Barometern. Men om SD:s politik genomförs utestänger man alltså dessa kompetenta kandidater och tvingas sätta upp mindre kompetenta på listan.

"Vi har inte haft, och kommer inte att få, möjligheten att genomföra alla våra politiska förslag", säger Claus Zaar.

Sverigedemokraterna har alltså inte ambitionen att genomföra den politik de går till val på. Det är ytterligare ett bevis på att man ser politiska uppdrag som en inkomstkälla och inte som förtroendeuppdrag.

Lars Persson

Fler länkar: DN

21 kommentarer:

 1. Nåja redan nu har väl enbart svenska medborgare rösträtt i val till riksdagen.Utländska medborgare har väl rösträtt i sitt hemland.
  Problemet för ViS är väl det faktum att invandrare kan sympatisera med sd.

  SvaraRadera
 2. Problemet är att Sverigedemokrater inte utför det arbete de och andra politiker har betalt för av skattemedel. Nämligen att komma med förslag och genomföra en politik som gör samhället bättre. Inte ens de själva tycker att det spelar någon roll vad de har för politik eftersom den ändå inte kommer att genomföras.

  SvaraRadera
 3. Jag kan se att som vanligt har ViS ingen grund för sina påståenden. Vet du vad ViS? Du borde nog komma och lyssna någon gång på något av våra medlemsmöten. Förmodligen kommer du att bli chockerad av hur många förslag som framförs i syfte att förbättra samhället. Och bara för att informera dig så får de allra flesta av oss inte någon som helst ekonomisk ersättning för dessa möten, eller för allt annat jobb vi lägger ned. Det som driver oss att ägna tid åt partiarbete sena kvällar och helger är viljan att göra samhället bättre för människor. En inkomstkälla har vi redan genom våra vanliga arbeten.

  Therese Borg (SD)

  SvaraRadera
 4. Therese Borg,
  Varför kommer då dessa goda förslag inte utanför medlemsmötena?

  SvaraRadera
 5. Det gör förslagen, i den mån tidningar publicerar våra artiklar och insändare, och i den mån vi får mandat som ger oss möjlighet att framföra våra förslag. Ett vanligt problem är alltså inte brist på förslag, utan att vi inte når ut till folk med allt det vi vill åstadkomma. Men vi gör så gott vi kan. Exempelvis kommer vi i vårt lokala valmanifest i min kommun att presentera gott om förslag på vad vi vill göra. Frågan är hur många som kommer att ta del av manifestet, när människor verkar dra sig för att besöka hemsidan i den felaktiga tron att vi är rasister som enbart har åsikter angående invandrings - och integrationsfrågor.

  Therese Borg (SD)

  SvaraRadera
 6. De dåliga förslagen har ju inga problem att komma fram, t.ex. i SD:s skuggbudget. Så vad händer med alla de bra förslagen?

  SvaraRadera
 7. När det gäller SD:s skuggbudget vill jag påstå att vi har helt olika syn på den. Medan du hävdar att den är ett dåligt förslag så är jag av motsatt mening och säger istället att den är ett bra förslag. Ett bra förslag som faktiskt blivit uppmärksammat till skillnad från många andra bra förslag.

  Vad som händer med alla de bra förslagen har jag redan antytt. Ibland publiceras de inte av media, och i många kommuner och landsting saknar SD mandat och kan därför inte föra fram sina förslag i fullmäktigesalarna. Det är också svårare för ett parti som inte har insyn i vad som sker i nämnder och förvaltningar att komma med konkreta förslag på åtgärder. Först när insynen är tillräcklig kan man formulera konkreta förslag som är anpassade till rådande förhållanden, exempelvis när det gäller ekonomiska aspekter. Innan man har fullgod insyn kan man bara peka ut i vilken riktning man vill driva sin politik, vad som är målsättningen. Det förstår du säkert ViS.

  Slutligen är det ett faktum att media ofta vinklar sina rapporteringar kring SD så att partiet framstår i dålig dager. Det leder ibland till att väldigt bra förslag framställs som dåliga eller, vilket är vanligare, att allt som kan ses som negativt skapar stora rubriker medan sådant som är bra inte nämns över huvud taget.

  Therese Borg

  SvaraRadera
 8. bloggare på icedaniel.se11 juni 2010 22:10

  Varför är du alltid så sur på SD? Ja, dom vill ha en inkomstkälla. Men det vill väl politikerna i riksdagspartierna också. Se bara hur det fuskas i Moderaternas prov-val i Stockholm.

  SvaraRadera
 9. Det är naturligtvis intressant för väljarna att veta om kandidaterna har ambitionen att genomföra en viss politik eller om de bara är nöjda med att lyfta lönen.

  SvaraRadera
 10. Vad är det för lön du talar om ViS? En plats i kommun - eller landstingsfullmäktige, vilket är vad det handlar om för majoriteten av alla som kandiderar i valet, är knappast något som man kan försörja sig på. Annat är det väl med riksdagen, men innan någon kommer så långt har det lagts ner en enorm mängd obetalda arbetstimmar. Och de som kandiderar till riksdagen är dessutom bara en handfull om man ser till antalet partimedlemmar, oavsett vilket parti det rör sig om.

  Om ditt mål var att klargöra för väljarna huruvida SD vill ägna sig åt politik eller åt att tjäna pengar så antar jag att svaret nu är uppenbart.

  Therese Borg (SD)

  SvaraRadera
 11. Tänkte bara fråga ViS en sak. Om man kan rösta utan att vara medborgare, om man kan åtnjuta fri tandvård, fri sjukvård i Sverige även som illegal invandrare varför ska man då bli svensk medborgare? Vad sänder ett sånt eftersträvande ut för signaler till nyanlända människor?

  Kim Fredriksson

  SvaraRadera
 12. Tjusig ny layout !
  Den gamla med BRUN text på ljusBRUN bakgrund var väl inte så ideologisk lyckad ?

  Men:
  "En blogg om alla vi som bor i Sverige".
  ???
  Heter det inte "...om alla OSS .." ???
  Eller är det någon nymodig grammatisk finess ??
  Som halvgammalt folk inte förstår ?

  Tjalle

  SvaraRadera
 13. Självklart vill SD inte ha kompetenta o duktiga politiker.
  De kostar ju pengar för partiet eftersom de vill ha lön för sitt arbete. Partiet vill inte heller ha aktiva kommunföreningar för då kan de inte lägga beslag på det kommunala partistödet!

  SvaraRadera
 14. @kim f: rosta i riksdagsval maste man vara svensk medborgare for att fa gora; ovriga rattigheter (sjukvard; skola osv) maste man, som utlandsk medborgare, vara legalt bosatt i Sverige for att fa ta del av. Vissa typer av akut sjukvard ar tillganglig for saval utlandska medborgare som for ej bosatta, tex turister. Att saga att illegala invandrare atnjuter samma rattigheter som andra bosatta ar direkt felaktigt.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 15. Varför hatar vissa SD? Beror det på att de identifierar sig med invandrare, för att det är så "synd" om dem? Medan svenskar inte ses som något att bry sig om? Förstår de inte att överdriven "snällhet" mot främlingar kan leda till att det egna folket blir åsidosatt och känner sig undanskuffat?

  SvaraRadera
 16. feminix,
  De flesta människor ser ingen skillnad i värde hos människor pga. deras ursprung. De som bor i Sverige är "det egna folket" oberoende av etnisk tillhörighet.
  De flesta människor tycker att snällhet är en bra egenskap och förstår inte varför man inte ska vara snäll.

  SvaraRadera
 17. Therese Borg: ja det är mycket konstigt att man aldrig hör från SD om saker som inte har med svenskar/invandrare att göra och vad som är dåligt och bra med dessa grupper. Det beror helt säkert på att ni hela tiden missförstås av media och andra partier. Så är det säkert.

  SvaraRadera
 18. Bästa Camilla,
  Kanske borde du ta en titt på Therese Borgs hemsida? Den är lärorik.

  Pappan

  SvaraRadera
 19. Och Lars ViS P,
  SD har givetvis ambitionen att förverkliga sin politik. Men har även ödmjukheten att inse att det kommer att ta tid att vinna ett uppskrämt folks förtroende.

  SD är idag det enda invandrarvänliga alternativ som har en möjlighet att komma in i riksdagen. Det svenska folket är av naturen gästvänligt och öppet för andra folk. Men när det tvångsmatas som en fransk gås med invandrare som inte ens vill vara här (utan med sina anhöriga som råkar bo här, och därför aldrig anpassar sig), så uppstår givetvis irritation, så småningom ren invandrarfientlighet. Det är denna tråkiga utveckling som SD hoppas råda bot på. Att skrämma möjliga väljare från att ens själva ta reda på vad SD har för framtidsvision, det är inte bra. Det står t ex klart och tydligt i SD:s principprogram att partiet är MOT rasism, Ändå säger du att SD är ett rasistiskt parti! Varför? Befrämjar din anti-SD-kampanj den demokratiska processen? Det civiliserade, undersökande samtalet? Väljarnas frimodiga öppenhet för nya lösningar på gamla problem?

  Jag tror inte det. Om du tror det, kan du då inte berätta för mig på vilket sätt din verksamhet är till hjälp för Sverige?

  Pappan

  SvaraRadera
 20. Pappan,
  Ingen som vill verka trovärdig kan påstå att SD är ett invandrarvänligt parti. Enligt SD borde 90% av invandrarna inte få vara här och inte en enda från "icke-västliga" länder.

  SvaraRadera
 21. Att nuvarande flyktingmotagning inte kan gallra mellan behövande och kriminella illustreras av ledarna på Sveriges tyngsta kriminella gäng (offenlig uppgift - väl kända namn i allmän press):

  Naser Dzeljilji - Naserligan
  Mehdi Seyyed - Bandidos
  Denho Acar - Original Gangsters
  Milan Sevo - Jugoslaviska nätverket
  Süyar Gürbüz – Asir
  Ali Reza Dashti Pour – Tigrarna
  Shahin Amani - Black Cobra
  Semi Oeslati - Black Scoropion

  Det finns två sätt att lösa detta politiskt:

  1. Rösta på något av de befintliga partierna som inte tycker att det är något fel på nuvarande invandringpolitik.

  2. Rösta på SD som vill ställa högre krav på invandrare och reformera invadringpolitiken.

  //Fredrik

  SvaraRadera