tisdag 8 juni 2010

Imponerande insats av utlandsfödda elever

Skolverket har på uppdrag av Svenska Dagbladet undersökt studieresultat för elever med olika nationell bakgrund. Eftersom eleverna har fått så olika möjligheter finns det som väntat stora skillnader i hur många som klarar behörighet till gymnasiet.

89% av alla elever klarar behörighet till gymnasiet. Av elever födda utomlands lyckas elever från Finland bäst med 82%. Av somaliska elever klarar 25% gymnasiebehörighet. Man måste då tänka sig in i den situation de befinner sig i. Först och främst har många missat flera år i svensk skola och har kanske pga den krigsliknande situationen i Somalia och flykten därifrån inte fått kontinuerlig undervisning före ankomsten till Sverige. Somaliska elever som kommer till Sverige före skolstart lyckas betydligt bättre. 75% klarar gymnasiebehörighet trots att undervisningen inte bedrivs på deras modersmål. Det säger sig självt att det ligger hög ambition och en stor arbetsinsats bakom att majoriteten uppnår målet.

Det är naturligtvis ytterst viktigt även för samhället att så många som möjligt kan tillgodogöra sig undervisningen. Därför måste undervisningen vara individuellt anpassad efter elevers bakgrund och förutsättningar. Modersmålsundervisning har visat sig ge bättre studieresultat även i andra ämnen. Att stoppa den undervisningen, som vissa partier vill, är därför ingen bra idé, varken ekonomiskt eller mänskligt.

Lars Persson

Fler länkar: DN, Expressen, SvD

15 kommentarer:

 1. Faktum är att det saknas hårda data kring effekterna av modersmålsundervisning. Många forskare har visat att modersmålsundervisning borde vara bra, men ingen har kunnat koppla deltagande i modersmålsundervisning till förbättrade studieresultat. Skolverket försökte förra året, men eftersom man inte hanterade de omfattande selektionseffekterna (föräldrarna till de elever som deltar i modersmålsundervisning har ex högre utbildning) så är saknar studien värde. Den forskning som bedrivs på området är hyperideologisk, och det saknas fortfarande kvantitativa bevis. Lärarna som undervisar i modersmål är dåligt utbildade, och det är uppenbart att de sätter alldeles för höga betyg. 45 procent av eleverna får MVG i modersmål, vilket kan jämföras med 16 procent av eleverna som får MVG i ämnet svenska.

  SvaraRadera
 2. Att jämföra finländare med somalier är en fruktansvärd oförskämdhet!

  SvaraRadera
 3. En rimlig åtgärd vore således att stoppa invandringen ifrån länder som Somalia och fokusera på invandring ifrån våra nordiska grannländer. Det finns ju överhuvudtaget inga argument till stöd för att vi ska tillåta invandring ifrån länder som påverkar vår egen befolknings framtid negativt. Det räcker med de flyktningar som vi tar oss an, men det är ju som bekant färre än 10% av de vi tar emot.

  SvaraRadera
 4. Martin,
  Unga människor som kommer till Sverige har ett helt arbetsliv framför sig när de bidrar till välfärden. De har dessutom inte kostat Sverige något de första åren av sitt liv.

  Och Martin, vet du vad empati är? Vi hjälper människor fast de inte är lönsamma för tillfället, unga, gamla, handikappade, sjuka, förföljda.

  SvaraRadera
 5. Hur kan du få detta till imponerande kunskaper?
  Du är ett skämt!
  rim

  SvaraRadera
 6. Vi kan inte hjälpa alla, tyvärr. De spelar ingen roll om de inte kostat något de första åren av sitt liv.

  Om vi nu tar somalierna som ett exempel är det oerhört få som har ett jobb 5 år efter att de kommit hit och de somaliska kvinnorna jobbar knappt över huvud taget. Hur menar du att de bidrar till vår välfärd? Vi gör dessa människor en tjänst som situationen ser ut idag. Vi betalar ut mer i bidrag än vad vi får tillbaka i skattepengar. Det är sanningen.

  Detsamma ser ut att gälla deras barn. De kostar ingenting i början av livet precis som du säger. Något som dessutom är värt att nämna är att en elev i dessa utsatta områden kostar betydligt mer än eleverna i mer välbärgade områden. Är dessa pengar väl investerade när de inte når upp till de grundläggande kraven? Men vilken arbetsgivare tror du kommer vilja anställa någon som inte lyckats få godkänt i tre ynka ämnen? Dessutom är det ett IV-program som gäller för de elever som bara är godkända i några få ämnen.

  Arbetsmarknaden är redan idag väldigt tuff för ungdomar till följd av alla de regleringar socialdemokratisk (och även till viss del borgerlig) politik fört med sig. Är det dessa individer med godkänt i få ämnen som ska ta över 40-talisernas jobb och bidra till vår välfärd?

  Om man tror på det är man oehört naiv. Dessutom har många av dessa jobb rationaliserats bort i vårt tjänstesamhälle. Här eftersöks inte lågkvalificerad arbetskraft i någon större utsträckning. Utan det krävs större kunskaper. Än en gång? Vart ska dessa personer som uppenbarligen inte kan grundläggande matematik, skriva simpel svenska eller kan en gnutta engelska.

  Säg mig, hur ska dessa bidra till din kära välfärd?

  SvaraRadera
 7. Imponerande att 75% av de med Somalisk bakgrund inte ens klarar grundskolan med godkända resultat?

  Efter att ha bott i Angered och träffat min beskärda del av Somaliska invandrare kan jag bara säga att statistiken inte överaskar.
  Att "bötfälla" svenska ungdomar kan de däremot vara fenor på. Att kasta mer skattepengar in i detta svarta hål kommer inte att förbättra något.

  Empati?
  Hela Somalia är ett havererat land med omätligt stora problem. Att importera dess lands befolkning är att importera landets problem.
  halva Afrika och väsentliga delar av Asien är underutvecklade stridszoner. Den enda vara som de har överskott på är barn. Det importerar vi i Sverige. Striderna fortsätter och likaledes invandringen till Sverige.

  Vi måste vända detta vansinne.

  SvaraRadera
 8. Såg att mitt tidigare inlägg var lite rörigt då det är svårt att få en överblick i den här lilla rutan och jag är rejält stressad.

  Dessutom kommer man inte klara av gymnasiet om man inte får godkänt i princip alla ämnen heller.

  Jag gick ut grundskolan ganska nyligen och skrattar bara då jag läser att det är skolans fel att dessa elever inte klarar sig. Min högstadieskola låg i brytzonen mellan ett medelklassområde och ett miljonprojektsområde. De elever som vi talar om här, de 75% av somalierna som inte går ut med godkänt i tre ämnen, de var inte i skolan. När de väl var där ägnade de inte dagarna åt studier i alla fall. Det må hända att en del somaliska flickor faktiskt studerade.

  Det jag nu skriver är ingen rasistisk fakta utan baserat på empiri. Problemen ligger helt enkelt inte i skolan. Jag vill nästan vrida på mig lite då jag hör hur vuxna politiker lägger skulden på undervisningsmetoder och liknande och helt blundar för hur verkligheten ser ut och vilka konsekvenser det får när en stor grupp människor inte klarar av grundskolan. Om man inte klarar av grundskolan är man i de allra flesta fall fast i ett liv av bidragsberoende då ingen arbetsgivare kommer vilja ha med dig att göra.

  Nu blev det ytterligare en massa av text, men jag anser bara att debatten om integration och invandring förs på ett så pass naivt sätt av politiker och den kulturella eliten. Vi måste erkänna problemen! Det känns inte som att någon gjort det än.

  / En konfunderad 18-åring

  SvaraRadera
 9. Anskar,
  75% av de somalier som kommer till Sverige före skolstart klarar gymnasiebehörighet. Det hade de inte gjort om de inte varit i skolan.

  SvaraRadera
 10. 47 procent av avgångselever födda i Turkiet når gymnasiebehörighet.

  •Av elever födda i arabiska länder från Marocko till Irak – med minoriteter som kurder, assyrier/syrianer, berber – når 54 procent behörighet.
  Det är snarare urusla siffror än imponerande,
  trots stora insatser till enorma kostnader i stödundervisning(skriver enorma då kostnaderna som vanligt i sverige är höljd i dunkel), den där gåvan på 30 miljarder i utbildning, naggas ständigt i kanten. Verkar bli en lång het sommar i Rinkeby och GBG, ordnar iaf. jobb, om så bara till polis och brandkår.

  SvaraRadera
 11. Det är en mycket destruktiv inställning som kommer fram i flera av kommentarerna här. Man vill inte erkänna att många som kommer hit som flyktingar har getts mycket sämre möjligheter än svenska elever men att trots det många klarar gymnasiebehörighet genom hårt arbete. Samtidigt vill man inte ge dessa elever möjlighet att kompensera för det de förlorat genom specialundervisning.

  Inför valet i höst bör alla tänka efter om man vill vara en av dessa, som bara ser problem och aldrig ser möjligheter.

  SvaraRadera
 12. Tveksamt om de som brukar kommentera här har gymnasiebehörighet. Jag brukar själv undra hur de hinner med att spamma hela dagarna. Kanske går de på BIDRAG? Kanske är de inte LÖNSAMMA?

  I mitt Sverige får de gärna vara det. Men man kunde ju önska att de ställde upp på att andra människor inte ska behöva skjutas och bli våldtagna i sina hemländer bara för att de (statistiskt sett) inte tros bidra tillräckligt till Sveriges BNP.

  SvaraRadera
 13. Stig Stigsson20 juni 2010 13:01

  Det är ganska imponerande att denna blogg får 25% att vara "imponerande". Det är väl snarare en katastrof, om man jämför med 88% som svenska elever har som standard.

  SvaraRadera
 14. Stig Stigsson,
  75% är imponerande med tanke på att undervisningen bedrivs på ett annat språk än modersmålet.

  SvaraRadera
 15. Nu har ju jag inte läst alla era artiklar än,..men jag anar vart dem alla lutar!

  Hur i helv... någon kan anse att undervisning i barnens hemspråk är en given rättighet i Sverige,får mig bara att se rött!!!

  Ser människor som er inte verkligheten över huvudtaget?
  Detta är inte en fråga som handlar om rasism utan om ren dumhet!

  Det är inte ovanligt att barnen går ut hela skolan utan att kunna Svenska,..inte heller deras föräldrar eller farföräldrar har tillräckliga kunskaper i "vårt" språk.
  Skolor där flertalet elever i en klass inte har Svenska som sitt modersmål och där de Svenska eleverna också börjar att bryta är inte heller sällsynta!

  Finns det 170-180 olika länder representerade bara i Malmö?...Klart att alla skall kunna lära sig sitt eget språk då!? ....Svenskan är förståss inte lika viktig?

  Man kan aldrig generalisera åt något håll i frågan men det är precis det ni gör med sådana här bloggar!
  Min insikt är därför då att ni helt enkelt bara kan se EN sida utav saken.

  Inläggen handlar ALLTID om orätttvisorna mot invandrarna men ALDRIG tvärtom.
  Att landet faktiskt gör mycket för invandrarna
  har ni tydligtvis glömt bort?

  Att det finns flickor som vägras gymnasie utav sina föräldrar p.g.a att de skall giftas bort som 15 åringar och därför sen helt stå utan utbildning är förståss också ett fel begånget utav samhället?

  ALLT verkar vara samhällets fel när ungdomarna sedan växer upp och blir ligister,rasister,våldtäktsmän o.s.v
  Våld som utförs utav "icke-Svenskar" är förståss heller inte individens fel?

  Blir så förbannat trött på detta hyckleri samt totala mörkläggning som förblindar våra ungdomar om hur verkligheten egentligen ser ut.

  Det finns ingen ursäkt till varför man inte klarade skolan,..varför man misshandlade en kamrat eller slog i sönder fönsterrutan oavsett var man är född eller vilka föräldrar man har.
  ( även om vi är så glada för ordet: förmildrande omständigheter )

  Alla skall behandlas på lika vilkor men så kommer aldrig att ske,för den speglade propoganda som ni för här leder inte till någon rättvisa utan bara till att folk fortsätter att vara enkelriktade.

  Invandrarna kommer att hata andra människor än mer då de fortsatt komemr att känna sig mer "utsatta" än vad de egentligen är.
  "Svenskar" blir förbannade för att ni sprider en felaktig "insikt" i deras vardag.

  Är väldigt ledsen att behöva tala om för er att världen är full utav människor som inte bryr sig om någon annan än sig själv och som inte drar sig för att trampa ner alla som står i deras väg.
  Vår verklighet kantas utav ett allt värre våld,..inte sällan utförda utav "invandrare".

  Att detta inte pågår kan ni ju försöka förklara för alla dem utsatta.
  Säkert utförs inte dessa brott utav alla de välutbildade människor som ni så gärna pratar om utan utav dem som enligt mig utav olika anledningar har valt en annan väg i livet...oavsett påbrå

  Dessa människor väljer ni att bortse ifrån och istället måla HELA himlen ljusblå om hur bra vi har det och hur bra invandrare "normalt" klimatiserar sig.

  Troligtvis är det snarare VI andra som tvingas inse att det är landet som anpassar sig efter resten av världen än tvärtom.

  Sen får var och en själv välja vad de föredrar
  men enligt mig sprider ni bara lögner då helheten totalt utelämnas!

  Den dagen ni slutar att särskilja människor som oss och dem så är jag nöjd!

  SvaraRadera