onsdag 22 december 2010

De folkvalda måste ta makten över migrationspolitiken

Migrationsverket måste bli bättre på att följa upp vad som händer med de människor som utvisas från Sverige, kräver Regeringen. Det är naturligtvis ett självklart krav som inte ska behöva komma från Regeringen. Varje statligt verk måste på eget initiativ följa upp sitt arbete och ändra sitt handlingssätt efter det som kommer fram av uppföljningen. Frågan har aktualiserats eftersom UNHCR kritiserat Sverige för att man utvisar kristna irakier till Irak.

Det finns många exempel på att tjänstemän på Migrationsverket försöker skapa den migrationspolitik som de folkvalda är satta att utforma. Ett exempel är att man fortsätter att splittra familjer och kräva att personer som har barn i Sverige måste resa tillbaka till sitt hemland för att söka uppehållstillstånd därifrån, trots att politikerna stiftat en lag som säger att det inte är nödvändigt. Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik fortsätter att skylla på politikerna och hävdar att Migrationsverket inte har möjlighet att ge uppehållstillstånd till anhöriga som redan finns i Sverige. Kryphålet man har hittat är att en del inte kan identifiera sig. Men det i sin tur beror ibland på att Migrationsverket bestämt sig för att inte acceptera identitetshandlingar från vissa länder, t.ex. Somalia.

Regeringens krav på bättre uppföljning är förhoppningsvis ett första steg i att ta tillbaka makten över migrationspolitiken från enskilda tjänstemän på Migrationsverket.

Lars Persson

Fler länkar: SR, SvD

18 kommentarer:

 1. 2004 arbetade jag som juridiskt ombud för bland annat kristna Irakier. Gick igenom material som fanns på svenska UD:s hemsida och Human Rights Watch rapporter, samt andra, det stod klart för mig att kristna i Irak dödas för att de är kristna. Migrationsverket hävdade att det var upp till Iraks regering att ge minoriteter skydd samt att de skulle kunna återvända till Kurdistan, de kom från Bagdad.

  Migrationsverket har och hade goda kunskaper hur situationen är men vill ändå inte erkänna problemen. Tjänstemännen är väl insatta hur det ser ut i olika länder men Migrationsverket genomsyras av en kultur där så få som möjligt ska få stanna, även de som har skyddsbehov.

  Jag mådde dåligt att mina klienter skickades till en säker död, slutade efter två år som jurist för skyddsbehövande.

  Det är förvånande att det först nu får ett större genomslag om hur minoriteter har det i Irak.

  SvaraRadera
 2. Varje land har en skyldighet att ta hand om sina egna alla kan inte bli omhändertagna i Sverige!
  Hjälp kristna irakier i sina närområden i så fall inte i Sverige.
  Alla minoriteter i hela världen skall samsas i Sverige och leva sida vid sida när de inte kan det i sina egna hemländer.
  Ett orimligt krav på Sverige och kostsamt vilka vill ha ett sådant Sverige INGEN?

  SvaraRadera
 3. Berit,
  Hur ska det gå till att skydda människor från förföljelse i närområdet när det är i närområdet de förföljs?

  SvaraRadera
 4. Lars du flyttar bara närområdet till Sverige. Du måste tänka utanför lådan som Berit och inte vara så fastlåst, det går att hjälpa dom där dom bor och det är bättre på sikt.

  SvaraRadera
 5. Anonym 21:06,
  Bättre för vem?

  SvaraRadera
 6. Bättre för alla Lars.

  SvaraRadera
 7. Anonym 22:11,
  Bättre för alla som heter Lars? Det tror jag inte.

  SvaraRadera
 8. Uppföljning ?

  Hur ska man praktiskt kunna följa upp personer som man avvisat pga ej accepterade identitetshandlingar ?

  Om jag inte tror att Ali Ben Hassan (fingerat namn) verkligen är Ali Ben Hassan så gör jag mig väl icke trovärdig om jag nu söker densamme för uppföljning under detta namn ?

  God Jul !
  Tjalle

  SvaraRadera
 9. Varför skall man kräva att de kan identifiera sig? Det räcker väl med att de är förföljda.

  SvaraRadera
 10. De kristna i Irak är ca 700 000 skall vi hjälpa alla eller det fåtal som har ekonomiska resurser att ta sig till Sverige. Med Lars något cyniska sätt bör hjälpen satsas på de penningstarka, humant? Hjälpen bör väl ändå satsas i närområdet.

  SvaraRadera
 11. Anonym 15:53,
  Det finns ett talesätt som säger "Ingen kan göra allt men alla kan göra något". Argumentet att man inte kan hjälpa alla är ett svepskäl som "invandringskritiska" använder sig av för att kunna skita i andra människors väl och ve.

  SvaraRadera
 12. Lars

  Hur många kan vi hjälpa då?Finns det någon gräns?

  SvaraRadera
 13. Lars vill tydligen hjälpa de penningstarka, resten skiter han i.

  SvaraRadera
 14. Från vad flyr dom Kristna?

  SvaraRadera
 15. De kristna flyr från ett samhälle som inte riktigt har fattat det här med mångkultur.

  SvaraRadera
 16. Anonym 14:05,
  Och Sverigedemokraterna vill göra Sverige till ett sådant samhälle.

  SvaraRadera
 17. Patetiskt inlägg Lars af Viisverige, håll dig till ämnet om varför Kristna behöver fly istället. Utveckla istället din tanke om hur man kan hjälpa dom där dom bor.

  SvaraRadera
 18. ok såg denna nyhet på Sveriges radio.
  "Polisen i Indonesien skärper under julhelgen säkerheten kring landets kyrkor. Detta för att förhindra attacker från våldsamma islamister, som på en del håll har försökt hindra kristna från att hålla gudstjänster".

  Roligt att Vi i Sverige buntar ihop Sverigedemokrater och Islamister i samma skithög, enda vettiga på länge.

  SvaraRadera