torsdag 9 december 2010

Tänk om vart femte barn inte fanns

En ledare i Dagens Nyheter skriver om det låga barnafödandet i Europa och spekulerar om dess orsaker. Sverige har lite högre barnafödande än många andra europeiska länder. Invandringen, som domineras av unga vuxna, har stor betydelse. 22 procent av barnen föds av en mor som är född utomlands. 10 procent av barnen och ungdomarna har två utrikes födda föräldrar och ytterligare 11 procent har en förälder som invandrat.

Den höga andelen som är barn till invandrare beror inte, som många tror, på att dessa familjer skulle ha många barn. Bara 6 procent av invandrarfamiljerna består av fler än 4 personer jämfört med 4 procent bland inrikes födda. Istället beror det på att många som invandrar är i fertil ålder. En stor del av invandringen är familjeåterförening och många anhöriginvandrare får barn under de första åren efter invandringen.

Tänk om vart femte barn i Sverige inte fanns! Och hur tänker de som ägnar all sin tid (på skattebetalarnas bekostnad) till att säga att dessa människor inte borde finnas?

Lars Persson

13 kommentarer:

 1. Om barnafödandet ä lågt bland befolkning i Europa så bör man väl från politikst håll simulera detta med högre barnbidrag, istället för en ökad invandring eller har jag fel ?

  SvaraRadera
 2. Anledningen till att många föräldrar är invandrare är ju att de är i rätt ålder. Det hjälper inte med barnbidrag om man inte är i fertil ålder.

  SvaraRadera
 3. Att barnafödandet är lågt bland den europeiska befolkningen beror ju till stor del på att alltfler väljer att göra karriär istället för att bilda familj - pengar har blivit viktigare än barn. Är själv gift och har barn med en invandrare samt har en förälder som är invandrare men vi har inte fler barn än en helsvensk släkting till mig. Men som du skriver, merparten av de som invandrar gör det i fertil ålder och skaffar barn med sin partner - det ser man ju inte minst på många par där kvinnan är från Thailand eller Filippinerna och drygt 20 år yngre än sin man, där får männen plötsligt barn igen även om de kanske normalt borde varit förbi småbarnsåldern sen länge.

  Så, man kan krasst konstatera att utan invandring skulle vi få slå igen många fler skolor än idag pga taskigt elevunderlag. Vi skulle riskera ett ännu större behov av arbetskraftsinvandring då det inte skulle finnas tillräckligt med folk att ta över efter 40-talisterna. Vi skulle riskera att bli utan personal på många platser där svenskar inte vill jobba utan överlåter det åt invandrare att sköta (lågavlönade jobb inom äldreomsorgen, städjobb osv).

  Barnbidraget är f.ö. bra som det är, vi har trots allt flerbarnstillägg vilket ju faktiskt är ett sätt att stimulera barnafödandet. Den största anledningen till det låga barnafödandet är som jag skrev i början, den europeiska befolkningen som är i fertil ålder har inte tid med barn för de vill hellre jobba och göra karriär.

  SvaraRadera
 4. "Vi skulle riskera att bli utan personal på många platser där svenskar inte vill jobba"

  Vilket liv det hade blivit om någon skrev likadant om invandrare,då skulle rasistanklagelserna hagla.Nog finns det väl en stor del svenska kvinnor(oftast)som jobbar inom städsektorn och äldreomsorgen?

  SvaraRadera
 5. Mycket bättre med svenska barn.

  SvaraRadera
 6. Anonym 23:51,
  Av vilken anledning?

  SvaraRadera
 7. EU med sin 10 procentiga arbetslöshet är med sina 500 miljoner redan överbefolkad, Tyskland 82 miljoner, Nederländerna 16 miljoner osv...är redan ett gigantiskt miljötryck på dessa länder,borde minska sin befolkning,inte öka, rena vansinnet,lögn och förbannad dikt att vi skulle ha någon befolkningskris(annat än att vi är för många redan),och då ska man komma ihåg att det är bara i norden vi har så hög sysselsättningsgrad bland kvinnor, uppåt 80%,inte i alla länder man kan få betalt av staten för att passa varandras ungar t.ex.,samt att pensionsåldern är lägre i många länder än i Sverige, så det finns en mycket stor arbetskraftsreserv(om det skulle behövas, vilket det inte kommer att göra) utan invandring, hur många miljoner kan ViS med flera kan tänkas ta emot får man aldrig reda på,hur många? svara på det nu. Det finns nämligen hur många miljoner som helst som "vill ha ett bättre liv".

  SvaraRadera
 8. Stefan A,
  Märkligt resonemang att det inte skulle finnas plats för barn i Europa, och i synnerhet i glesbefolkade Sverige. Om det inte föds några barn blir det så småningom inte heller några i arbetsför ålder. Fattar du?

  SvaraRadera
 9. @Alexander: och ändå är det den krassa sanningen. Fast det blundar väl du för att t.ex. din egen partiledare ALDRIG utfört ett hederligt arbete. Han är ju inget annat än en patetisk broiler som helt saknar verklighetsförankring.

  Det mest eftertraktade yrket för svenska ungdomar är oftast kändisyrken. Visst finns det många svenskar som jobbar inom vård och städning, men det är oftast kvinnor som aldrig fick chansen att utbilda sig för att deras män var sådan som idag är typiska SD-väljare - ville att kvinnan skulle stå hemma vid spisen.

  Så återigen, ska vi ha det som SD vill kommer vi att bli utan personal inom vård och städning eftersom kvinnor helst ska stå hemma vid spisen.

  SvaraRadera
 10. "SD-väljare vill att kvinnor helst ska stå vid spisen"

  Till skillnad från många invandrarmän som låter sina kvinnor göra vad de vill?

  "Visst finns det många svenskar som jobbar inom vård och städning"

  Dåså,vad är problemet?

  SvaraRadera
 11. Jag tycker bara att det är bättre med Svenska barn, jag gillar det mer så enkelt är det..

  SvaraRadera
 12. Om vi har behov av arbetskraftsinvandring så kan vi ju tillåta det. Det är ju dessutom redan utbildad personal, du har ju själv visat att det är en fördel.

  Vad är det för fix idé att inte svenskar skulle kunna göra serviceyrken? Dom kanske inte låter sig utnyttjas till 50kr timmen svart som är norm i sverige. Men åk till Oslo, vilka är det som jobbar inom serviceyrkena där??

  SvaraRadera
 13. Vi har inte haft något egentligt behov av arbetskraftsinvandring de senaste 35 åren (förutom ett fåtal högutbildade, läkare o dylikt) ändå har vi haft en hög invandring... ...Och nu påstås det återigen att vi behöver en massa invandrare för att det ska gå ihop, att det påståtts i decennier, och att "prognosmakarna" haft fel gång på gång verkar ingen ta nån notis om.

  Läs den här moderatens prognos från 2002, och se hur fel han haft:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/moderaterna-vill-ha-tva-miljoner-invandrare-pa-15-ar_60511.svd

  SvaraRadera