onsdag 16 februari 2011

Människor importeras inte

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, utger sig för att stå på utsatta kvinnors sida. Det är därför ofattbart att man förolämpar kvinnor som kommit till Sverige som anhöriginvandrare genom att kalla dem "importerade". Varor, och t.ex. djur, importeras men människor är inte viljelösa och ointelligenta varelser.

Kvinnor och män som kommer till Sverige därför att de har en partner här har gjort ett medvetet val. De är i de flesta fall starka personer som tar initiativ för att påverka sin egen framtid. De flesta familjer som skapats på det här sättet fungerar bra, liksom helsvenska familjer. Men liksom det inträffar att den ena parten i helsvenska förhållanden utnyttjar den andre så förekommer det även i äktenskap där den ena parten invandrat. Det kan vara den invandrade parten som utnyttjas men också den svenska parten. Den invandrade parten har dock ett sämre skydd från samhället.

Om man försöker bortse från Roks nedvärdering av invandrade kvinnor och istället tittar på deras förslag till förbättringar så finns det en del att beakta. Ingen ska tvingas stanna i en våldsrelation därför att man annars riskerar att utvisas från Sverige. Svenska myndigheter måste också sluta försvåra för parterna att lära känna varandra innan giftermålet. Idag är det omöjligt att få besöksvisum för att hälsa på en partner i Sverige för personer från vissa länder. Den som ansöker om besöksvisum är helt utlämnad till enskilda tjänstemäns godtycke och vissa tjänstemän vid utlandsbeskickningarna ser som sin uppgift, kanske på grund av sin politiska tillhörighet, att förhindra att människor från vissa länder besöker Sverige.

Lars Persson


Länkar: Newsmill, DN, Aftonbladet, SvD , Dagen , Aftonbladet

12 kommentarer:

 1. Väldigt bra skrivet.
  Jag och min fru blev mycket illa berörda av detta rasistiska och sexistiska utfall från ROKS. Min fru råkar komma från ett utomeuropeiskt land och det är fruktansvärt osmakligt av ROKS att endast pga av detta peka ut henne som ett slags handelsvara och ett "offer". Lika äcklande är deras beskrivning av mig som en våldsam, hjärtlös, människohandlare... Att psykopaterna inom ROKS ens får något utrymmer i media är sorgligt.

  SvaraRadera
 2. Håller med föregående replik, bra skrivet...
  Jag är också gift med en tjej från ett annat land och man känner sig verkligen kränkt, både som man och kvinna...
  Hur kan dom få gå ut med detta ovetenskapliga jippo. Det finns givetvis många anledningar till att fler utlandsfödda kvinnor söker sig till kvinnojourerna. En av anledningarna är att om dom inte har det sociala skyddsnätet. En annan att dom omedelbart blir trodda om dom säjer så, och inte kritiskt granskade. Folk på kvinnojourerna vill att dom ska ge dom dessa anledningar för att bekräfta deras teorier.
  Det är helt oseriöst...

  SvaraRadera
 3. Håller fullständigt med dig på alla punkter. Själv anser jag inte bara att ROKS förslag till skydd för de invandrade kvinnorna är bra, men jag tycker även att män som misshandlar invandrade kvinnor borde dömmas hårdare än vid "vanlig" hustrumisshandel eftersom de invandrade kvinnorna är om möjligt ännu mer utsatta.

  SvaraRadera
 4. Det behöver inte diskuteras att varje fall där misshandel förekommer är ett fall för mycket. Såtillvida verkar förslagen som presenterades helt ok.
  När man slänger sig med ett begrepp som "fruimporten" så drar man ett täcke av skam över alla som ingår i den här gruppen, både kvinnor och män. Om det är ca 5 % av kvinnorna som anmält till kvinnojour kanske övriga 95% lever i de mest lyckliga förhållanden man kan tänka sig, det vet vi inget om. Varför vill ROKS förstöra vardagen för dessa?
  Och den där Unni Drougge, skäms hon inte!? Visa inte upp den nunan i tv en gång till...

  Black Jim

  SvaraRadera
 5. Mycket bra skrivet!
  Jag reagerade kraftfullt på ROKS begrepp. Men samtidigt bedrövligt av tidningarna på nätet att också skriva imorterade fruar. Tycker man ska polisanmäla ROKS men även tidingarna för rasism och förtal.

  SvaraRadera
 6. Eh vänta här nu, det står väl ingenstans att ROKS kallade det fruimport. Det var titeln på artikeln, AB?? På samma sätt som de skriver dagis i titeln och sedan förskola (som det heter sedan 1998) i löpande text.
  AB skriver för att få läsare.
  Bortse inte från att vi har ett stort problem - män som tar hit kvinnor som blir utsatta PGA ATT DE HAR EN MAKTOBALANS I FÖRHÅLLANDET SOM MÄNNEN UTNYTTJAR!! Att en kvinna (eller man) från ett fattigt land söker sig bort från hemlandet är inget nytt eller konstigt. Och tyvärr är det lätt att utnyttja, för vad kan man ställa för krav på sitt förhållande när man inte vill tillbaka till hemlandet? Hur jämställt blir det?

  SvaraRadera
 7. Mycket bra skrivet bara att håla med ! Svenska medborgare ska få gifta sig med vem dom vill. Grotesk att kalla en mans kärlek för "fru import". Däremot är jag väl både för och emot 2 årsreglern. Är en kvinna misshandlad och kan besvisa det ska hon få stanna. Men tyvärr så finns det nog människor som skulle utnyttja reglern om den inte fanns. Folk skulle ta en slant för att gifta sig och sen skilja sig efter ett par månader och sen fortsätta så för att tjäna pengar. Men att det skulle bli så har jag inga belägg för. Bara spekulation.

  SvaraRadera
 8. Anonym 06:53,
  Jo, det är ROKS som använder ordet "fruimport". Det innebär dock inte att även tidningarna måste använda den nedsättande beteckningen.

  SvaraRadera
 9. Hade man pratat om att stoppa "judeimporten" så skulle man kunna bli dömd i domstol. Men tydligen går det bra att prata om utländska kvinnor på samma nedvärderande sätt. Finns det inte skäl för en polisanmälan??

  SvaraRadera
 10. Anonym 16:48,
  Jo visst kan du polisanmäla.

  SvaraRadera
 11. Kan vi inte allihopa polisanmäla? Ju fler detso större chans att det tas upp. Om 10 st polisanmäler så kan vi ha chans att ROKS ansvarige om denna rasism/förtal hamnar inom lås o bom, iallafall dryga böter och hamnar i belastningregistret:)
  Hon heter Carina Diaz och jobbar på ROKS i Luleå. Kan säga att jag ringde dit och bad att få tala med henne - men det fick jag inte. Istället talade jag med en annan kvinna där. Jag frågade om hon var en importkvinna, då blev hon upprörd!

  Roks använder begreppet ”fruimport” för att beskriva en situation där en svensk man inleder en relation med en utländsk kvinna.

  SvaraRadera
 12. Men vad är det ni inte fattar? De pratar om kvinnor som misshandlas och utnyttjas pga två-årsregeln, inte om att införa ett förbud för svenska män att gifta sig med utländska kvinnor!

  Jag brukar hålla med om vad som skrivs här, men detta är ju cynisk, nyliberal psykopati! Har ni känslor? Förstår ni att andra människor inte gillar att bli slagna?

  ROKS pratar om fruimport när kvinnor behandlas som sexiga, tänstvilliga varor. Inte när svenskar gifter sig med utlänningar.

  Checklista: gifte du dig med din fru för att hon inte var en svensk feministfitta som vägrar att städa och diska åt dig? Hotar du din fru med skilsmässa och deportation varje gång ni blir osams? Slår du henne och säger att hon inte har någonstans att fly? Ja, då är det fruimport.

  Hur jävla cyniska och känslokalla är ni entligen? Alla kvinnorna som säljer sex i Haitis flyktingläger gör det förstås av fri vilja de också? De har säkert investerat i Tantra-kurser innan jordbävningen som nu ger en lönsam återbetalning.Och skulle en man gifta sig med en kvinna därifrån för att sedan misshandla henne i Sverige och hota med deportation när hon vill gå till polisen, ja då är hon förstås en stark individ vars enda problem är att ROKS, en organisation som driver betydligt fler kvinnojourer än er jävla sexist-blogg, kallar henne importfru?

  Lägg ner den här bloggen Lars Persson. Den är på en låg nivå redan, men du har just visat att du själv har Flash-back-åsikter.

  SvaraRadera