söndag 27 februari 2011

Sverige ger återigen skydd till danska flyktingar

Minnessten i Helsingborg, rest av danska flyktingar. Foto: Jesper Olsson (http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Helsingborg_Minnessten_dansk.jpg)
Under den nazistiska ockupationen av Danmark under andra världskriget flydde tusentals danskar till Sverige. Sedan Dansk Folkeparti i praktiken tagit makten i Danmark har återigen hundratals danskar tvingats fly till Sverige.

Fokus Öresund berättar om den danska advokaten Laura Riisgård som nu tvingas fly till Sverige för att kunna leva tillsammans med den man hon valt. Gouresh Chikhalkar från Indien kan inte få uppehållstillstånd i Danmark på grund av det danska poängsystem som Danmark infört och som Sverigedemokraterna vill införa även i Sverige.

I Malmö tar man emot flyktingarna med öppna armar. "De bidrar till Malmös styrka; att vi har en mycket ung befolkning", säger kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson. "Våra egna undersökningar visar att danskar generellt är glada för att vara här. Jag hoppas att de som drabbas av den danska lagstiftningen får ett gott liv här och eventuellt bor kvar av lust och inte nöd."

Bara hälften av de som tvingats lämna Danmark på grund av reglerna för anhöriginvandring planerar att återvända. Även Laura Riisgård tvekar att flytta tillbaka till Danmark. "När jag ser att över halva Danmarks befolkning ställer sig bakom reglerna, så blir jag riktigt bedrövad. Vill jag utsätta min fästman och våra kommande barn för ett land där de inte är välkomna? Och samhällsekonomiskt är det bara helt huvudlöst, för man mister möjligheten till den skatt som jag och min fästman skulle betala", säger Laura Riisgård.

Lars Persson

5 kommentarer:

 1. Jimmy Windeskog27 februari 2011 12:39

  Så du tror att DF tagit maken med 13.8 % av rösterna. Förstår man så lite om hur den parlementariska politiken fungerar så kanske det inte är så konstigt att man formar så pass extrema idéer som att massinvandringen skulle ha något positivt med sig.

  Du skulle förmoldigen få mindre extrema åsikter om du skulle bilda dig en smula på ämnet, jag tror dock inte att du verkligen kan eller vill ta till dig staskunskapsfakta.

  SvaraRadera
 2. Jimmy Windeskog: Hur skulle det vara om du själv bildade dig själv lite? DF har som vågmästarparti lyckats otroligt bra, det finns många danska politiker som har uttryckt frustration över hur oproportionerligt mycket makt de har, speciellt då i invandringsfrågor.
  Och höger om KD betyder inte att man har extrema åsikter. En stor majoritet av svenska folket har dessa "extrema" åsikter.

  SvaraRadera
 3. Jimmy Windeskog1 mars 2011 17:45

  Att vara vågmästare är verkligen inte samma sak som "i praktiken tagit makten", i egenskap av statsvetare kan jag garantera en okkunning själ som dig om detta.

  Och det är ju inte den enda enorma okunskapen höär. Artikelförfattaten avslöjar ju i rubbriken att han inte vet vad begreppet "flykting" betyder.

  Kan m,an inte sådana här enkla saker är det ju då inte så konstigt att man söker sig till extremismen, politisk extremism bottnar nästan alltid i stor okunskap.

  SvaraRadera
 4. En fråga som inte alls har med ditt inlägg att göra men du kan säkert skriva om den åndå eftersom som du kan mycket om ämnet. Den senaste tiden har det varit mycket snack om flyktingbarn och tidningarna rapporterar mycket om deras situation i Sverige. Men de skriver aldrig om hur barnen lyckas ta sig till Sverige. Om jag skulle ge en 10 åring kille 10000 spänni handen och säga ta dom är pengar och åk till Afganistan tro jag inte hans skulle lyckas. Han kanske skulle komma till Stockholm sen skulle någon lura av han pengarna. Än mindre ta sig till Somalia. Men dessa barn från dem här länderna lyckas med bedriften . Därför tro jag att det är vuxna ligor som organiserar det hela för att tjäna pengar och att de vuxna känner deras föräldrar i hemländerna. Om jag ska lyckas få iväg min 10 åring behöver jag tog betala en organisation av vuxna för att de ska lyckas. Eller vad tror du ?

  SvaraRadera
 5. Det förekommer ju ofta uppgifter i media om att det finns människosmugglare som hjälper till. Men som du skriver, de har inte med det här ämnet att göra. Danskarna behöver ju bara köra över bron.

  SvaraRadera