lördag 12 februari 2011

Ömsesidig generositet lönar sig

Paulina Neuding, chefredaktör för Magasinet Neo, skriver idag på Svenska Dagbladets ledarsida om hur generösa svenskarna är mot invandrare. Det kan behövas lite mer fakta för att få en riktig bild.

Först och främst börjar hon med att tala om flyktingar men går sedan över till att tala om invandrare. Bara en mindre del av invandrarna är flyktingar och villkoren för den som kommer som flykting eller den om kommer av andra skäl skiljer sig avsevärt.

Hon skriver att Svenska för invandrare är gratis. Ja, och det är också annan grundläggande undervisning i Sverige, för infödda så väl som för inflyttade. Man kan få upp till 12000 kr om man slutför SFI men det gäller bara om man klarar kursen snabbt. Det är långt ifrån alla som klarar det. Som jämförelse så får en svensk student 13600 kr i studiebidrag för en termin och det betalas ut till alla i förskott utan krav på studieresultat. För SFI kan man inte få något studiebidrag.

Man kan få boende och dagersättning, skriver Paulina Neuding. Det gäller asylsökande och dagersättningen är 24 kr/dag för en ensamstående och 62 kr/dag för en familj med 2 vuxna och 2 barn.

Anhöriga kan få flygbiljett av Migrationsverket för att ta sig hit, skriver Neuding. Återigen gäller det bara anhöriga till flyktingar. Det måste man ansöka om och det beviljas bara till dem som inte kan betala resan själva. Migrationsverket kan också neka om det finns brist på medel.

Har man inget jobb kan man få försörjningsstöd, skriver Neuding. Det gäller alla i Sverige, infödda som inflyttade.

Även gratis skola och högskola, sjukvård till låga kostnader och gratis tandvård till nitton års ålder är förmåner som gäller alla i Sverige.

För att komplettera bilden måste man också se till vad invandrare ger till svenska samhället. Först och främst arbetar de och betalar skatt. Dessutom tar de med sig utbildning till ett värde av mer än 30 miljarder per år.

Ömsesidig generositet lönar sig.

Lars Persson

9 kommentarer:

 1. Det enda du egentligen gör är att bekräfta det hon faktiskt säger. Men du försöker marginalisera det genom att ställa det mot infödda svenskars situation.

  Alla invandrare, som knappast kan ses som en homogen grupp, betalar inte skatt och arbetar. Och långt ifrån alla har en utbildning eller en utbildning som har någon användning här i Sverige.

  Det du gör är samma sak som du kritiserar Neuding för att göra, du ger bara en sida av verkligheten.

  SvaraRadera
 2. http://www.dnv.se/press/PressItem.aspx?Type=3&FileName=2006-06-12invandrare.html
  '

  "whoops".

  Motsvarande siffra är ca 19% bland "infödingarna".

  SvaraRadera
 3. "Alla invandrare, som knappast kan ses som en homogen grupp, betalar inte skatt och arbetar. Och långt ifrån alla har en utbildning eller en utbildning som har någon användning här i Sverige." Och det ar/har val inte svenskar heller om vi nu skall vara petiga. I alla fall, hur skall SD ha det egentligen? Nu passar det alltsa inte att prata om invandrare som kollektiv (vilket ViS i och for sig inte gor heller), men nar SD drar igang pa invandrares overrepresention av misshandel/ran/sjalvmordsbombare eller huruvida muslimer ar si eller sa, da ar det ok? Som vanligt missar de 'invandringskritiska' poangen som ViS forsoker gora, dvs att prata om genomsnittet, undantag hittar man alltid.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 4. Nu generaliserar du hejvilt om invandrare, men det kanske bara är ok att generalisera om man försöker framställa det som av svenskar uppfattas som positiva sidor?

  SvaraRadera
 5. Om man vill kritisera den skadliga invandringen och multikulturalismen, bör man helt klart vara försiktig när det gäller att generalisera.

  Samtidigt kan det naturligtvis vara fullt legitimt att identifiera mönster när man analyserar situationer.

  Om man tex tar exemplet med överfallsvåldtäkter i Oslo under en given trårsperiodperiod (2006, 2007, 2008 ?), så kunde man konstatera att de till 100% begicks av "icke västliga invandrare". Man kunde också bryta ned denna grupp och tydligt se vilka länder som var överrepresenterade.

  Man kan sedan dra slutsatser av denna fakta och därefter ändra det preventiva arbetet och politiken på ett sätt som förhindrar dessa tragedier.

  Eller så kan man som man gör i Sverige, stoppa huvudet i sanden och av politiskt korrekta skäl mörka fakta och offra en massa människor på multikulturalismens altare.

  Man skall inte låta ideologi och politik styra fakta, journalistik, forskning och vetenskap. Vi har sett hur man genom historien gjort så i flera sammanhang (både religiösa och politiska) och det går alltid åt skogen i det långa loppet.

  SvaraRadera
 6. LP,

  Det skulle vara intressant att se den undersökningen om överfallsvåldtäkter i Oslo som så många hänvisar till. Jag antar att det finns en undersökning och inte bara påståenden från en person i polisuniform?

  SvaraRadera
 7. LP,
  Tack för länken till undersökningen:
  https://www.politi.no/vedlegg/lokale_vedlegg/oslo/Vedlegg_103.pdf

  Den visar att av 33 överfallsvåldtäkter och 38 gärningsmän är det bara 6 gärningsmän som är kända. Det är dessa 6 personer som har icke-norsk bakgrund. Påståendet att 100% av överfallsvåldtäkterna begicks av personer med utländsk bakgrund baseras alltså på 6 personer.

  Man kan med liknande statistiskt underlag säga att 100% av överfallsvåldtäkterna i Örebro och Umeå under utvalda tidsperioder begicks av personer med svensk bakgrund.

  SvaraRadera
 8. Om ni undrar varför vissa kommentarer inte publiceras så beror det på att de innehåller länkar till sidor som vi betraktar som rasistiska och därför inte publicerar.

  SvaraRadera
 9. Om bloggen hade publicerat mitt inlägg hade ni inte enkelt kunnat skriva det inlägg som börjar på "LP, Tack för länken...".

  I mitt censurerade inlägg samlade jag en hoper länkar, däribland den du anger ovan, med uppmaningen till läsaren att gräva själv. Du valde ut en informationskälla som du anser stödjer din "Örebrotes".

  Jag har aldrig påstått att den pdf ni länkar till (som jag angav) är den källa "en person i polisuniform" använder då hon säger att de tre senaste åren har samtliga överfallsvåldtäkter i Oslo begåtts av invandrare av "ikke-vestlig bakgrunn".

  Jag vet inte vilka av mina länkar ni menar är "rasistiska" och som därför diskvalificerar mitt senaste inlägg, men jag kan knappast tro att det är länken till NRK som ju snarast är att betrakta som Norges motsvarighet till SVT.

  Från NRK hämtar jag därför följande citat:

  "Poltitet sier at gjerningsmennene utelukkende er ikke-vestlige innvandrere.

  - Vi har pågrepet fire personer. I alle de andre sakene opplyser kvinnene at gjerningsmannen har et ikke-vestlig utseende eller snakker et ikke-vestlig språk, sier Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet.

  Det betyr at i samtlige overfallsvoldtekttssaker i Oslo de siste tre årene, knyttes ikke-vestlige innvandrere til voldtektene."

  källa
  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.6944861

  Min norska är inte så lysande, jag bor i södra Sverige, men nog måste detta på ren svenska betyda att man från polisens sida anser att samtliga överfallsvåldtäktsmän inom den angivna tiden och platsen är "ikke-vestlige".

  Och än en gång, att ni väljer att kalla chefen för Oslopolisens vålds- och sedlighetssektion för "en person i polisuniform", säger kanske mera om bloggen än ni verkar förstå.

  För övrigt har Stavanger problem som är snarlika de man har i Oslo. Där anger man att 16 av 17 överfallsvåldtäktsmän under 2008 och en bit in i 2009 då artikeln skrevs, enligt offren var "ikke-vestlige".
  Man kan ställa sig frågan om det handlar om en rasistisk-feministisk konspiration där kvinnor falskeligen säger till polisen att de blivit utsatta för våldtäktsmän som är "ikke-vestlige", eller om det finns sanning i deras påståenden. Detta kan man såklart diskutera och följa upp. Jag vet inte vad polisen kommit fram till då man undersökt saken, men kanske kan vi få klarhet i detta om ni låter era läsare ta del av vad jag skriver här.

  Hoppas nu bara att källan passerar den politiska censuren då det gäller Stavangerfallet. Jag chansar:

  http://www.demokraten.no/lokalnytt/article4699788.ece

  SvaraRadera