lördag 10 april 2010

SD-mobben misslyckades

Sverigedemokraterna hade föga förvånande det dåliga omdömet att utnyttja en tragisk händelse i Landskrona för att vinna röster. Häromdagen kom en undersökning från Sifo som visade att SD har tappat 2,4 procentenheter i kommunalvalet sedan 2006. Eftersom man jämför med läget 3,5 år sedan går det inte att avgöra hur SD:s agerande de senaste dagarna påverkat opinionsläget.

Nu publiceras dock en mätning från Demoskop om partisympatierna för hela landet. Den är utförd under perioden 31 mars till 7 april, alltså just den period då SD, bland annat Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson, agerade för att utnyttja dödsfallet. Den visar att Sverigedemokraterna minskar med 1,1 procentenhet och faller långt under riksdagsspärren till 3,2 procent.

Vi kanske nu kan hoppas på att slippa sådana här osmakliga kampanjer från Sverigedemokraterna. Om Nationaldemokraterna är kloka (vilket de naturligtvis inte är) så ställer även de in sina aktiviteter för att utnyttja den tragiska händelsen.

Lars Persson

Länkar: SvD, GP, Dagen, HD, YA, ekuriren, SkD, KB, Expressen

39 kommentarer:

 1. jaså du menar sifo--aha, sifo där man ringer upp folk och frågar vad dom ska rösta på--där folk inte får vara anonyma aha,sifo där folk som uppringda inte vet om det är afa -eller någon annan terror organisation som ringer
  under ett sådant telefonsamtal skulle då jag inte våga säga att jag röstar på och verkligen inte i en så farlig stad som landskrona

  gör en undersökning där folk får vara anonyma istället då ska du få se ett annat resultat
  pelle

  SvaraRadera
 2. En undersökning från Sentio gav SD 7,6.De har ofta ökat efter att ha synts i media och dískuterat sin politik,dvs motsatsen till de rödgröna som verkar få ökat stöd när de är tysta.Det kanske kan ge en vägledning om hur siffrorna utvecklas framåt hösten?

  SvaraRadera
 3. @pelle. Nja, nu ar ju faktiskt sifoundersokningar anonyma. Tror man inte att det ar sifo som ringer kan man alltid lagga pa och istallet rosta pa SD tva ganger via nan ovetensakplig natomrostning.

  /El guapo

  SvaraRadera
 4. Robert / Andra generationensinvandrare10 april 2010 12:55

  Hela sverige är irriterat.

  Vi tvingas ju äta upp allt PK-media skriver om.

  Som att det är synd om muslimer, invandrare, folk som inte vill jobba, folk som inte gör rätt för sig och sen är det mest synd om, denna grupp skall även åtnjuta "offerstatus", DVS. de kriminellainvandrarna eftersom att de svenska är offentligjorda gång på gång i media.

  Så visst är vi irriterade!

  SvaraRadera
 5. pelle är ironisk he he
  pelle sitter och småler
  pelle

  SvaraRadera
 6. Det ligger faktiskt nåt i det Pelle säger. Om jag blev uppringd och utfrågad skulle jag avstå från att svara vilket parti jag tänker rösta på eftersom jag vet att jag inte är anonym.

  Jag har varit med om enkäter där man sagt att man får vara anonym, men där jag sedan fått personliga mejl med uppmaning att svara på enkäten.

  "Skämmighets-faktorn" när det gäller SD är enorm. Man får ju hela tiden höra att de som vill rösta på SD är hatiska rasister. Jag vet att jag inte är det. Jag vet att jag bara vill att Sverige ska få en chans att skapa en vi-känsla och en chans att ge människor bostäder och arbeten. Och det kräver att vi starkt begränsar invandringen ett bra tag framöver.

  SvaraRadera
 7. Jag hoppas att Sverigedemokraterna inte kommer in riksdagen i höst! De får nog mellan 3,2 och 3,9 procent av rösterna.

  SvaraRadera
 8. Lars behöver inte vara orolig, Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen i höst......

  SvaraRadera
 9. Såhär låter det när Sverigedemokrater ringer upp.

  http://www.youtube.com/watch?v=upXZ1im1leU

  SvaraRadera
 10. vis
  kan du förklara för mig varför du ska syna alla komentarer innan ni lägger ut dom här?
  vilka kommentarer är ni rädda för?

  det kan ju inte vara dom som i sina kommentarer skriver "djävla svartskalle" tex eller något annat lågt-för dom kommentarerna tar ni ju med

  jag har sett att folk kan kalla varandra dumma i huvudet ,dom tar ni med

  som ni själva tex "pelle är irriterad" inget svar på min kommentar utan bara ett påstående om vilket tillstånd jag befinner mig i---och det är helt ok för mig så länge ni tar med det jag kommenterar var gång om era tillstånd

  jag har sagt det förut ska man ta debatten med er så ska man göra det från en annan blogg så ni inte kan ta bort kommentarerna när ni blir bortsnackade (det är ju då ni tar bort kommentarerna)fegt jaa typiskt utlänskt helt enkelt
  pelle

  SvaraRadera
 11. Jimmy Windeskog10 april 2010 22:32

  En minskning som inte är statistiskt särkerställd ger inte så mycket information. Vad SIFO däremot (i Aftonbladet) visade innan helden är att SD ökat med mer än 50 % i Landskrona när det gäller riksdagsröster. Det är Framgång det!

  SvaraRadera
 12. Jimmy Windeskog10 april 2010 22:34

  Vidare är ju de enda som utnyttjat detta i politiska syften media och etablissemanget som givetvis vill ge svenskar i allmänhet och SD i synnerhet skulden för detta brutala mångkulturella mord.

  SvaraRadera
 13. el guapo
  anonym?sifo anonym? kan du förklara för mig hur den undersökningen är anonym

  om någon ringer upp något telefonnummer så är det väl den som ringer upp som väljer om han vill vara anonym eller hur?
  den uppringda kan väl inte vara anonym??

  hur ska den uppringda veta vem som ringer?
  det kan ju visa sig vara en vänsterpartist som sätter en yxa i dörren hos den uppringda


  jag vore väldigt tacksam om du kunde förklara det för mig
  pelle

  SvaraRadera
 14. Inte en chans att SD missar riksdagen i höst. I valet 2006 fick de 2.93 %, och alla mätningar innan valet visade på ca 1.5 %.

  som sagt, skämmighetsfaktorn är enorm. SD idag är minst dubbelt så stort som 2006. Idag ger ju även mätningarna i snitt runt 4.5 %. Lägg på det skämmighetsfaktorn, så inser man lätt att SD kommer att få minst 7-8% i valet i september och bli Sveriges 3:e eller 4:e största parti och därtill vågmästare.

  SvaraRadera
 15. Det måste ju vara en stor svaghet för Sverigedemokraterna om en stor andel av dess sympatisörer skäms för partiet.

  SvaraRadera
 16. skämningsfaktorn är fel utryck
  folk tror att dom blir misshandlade av dom antidemokratiska elementen i samhället tex vänstern afa och naturligtvis invandrare, om
  man talar om att man röstar på sd

  ta tex han vänsterpartisten som var med i landskrona honom skulle inte jag vilja möta i skogen ensam,och med tanke på vad komunisterna gjorde med folk vid andra värdskriget så förstår jag att folk tänker så och så tänker nog de flesta
  när man ser honom så förstår man hur farligt det är med politik (det var han som sa att det skulle anställas fler i offentliga sektorn)då fattar ni nivån på politiken,ska han betala det ur egen ficka då?för några pengar finns ju inte!

  när valet kommer och vi kan rösta anonymt då kommer rösterna--var så säker

  GUAPO
  du som kan så mycke om sifo undersökningar vart tog du vägen????
  jag bad dig tala om för mig hur sifo var anonym
  jag väntar på svar
  pelle

  SvaraRadera
 17. vis
  det är en stor svaghet att en del är rädda att rösta på sd
  men grejen är att mer och mer svenskar inser att invandringen är mer att vara rädd för så det blir bara lättare att ta det beslutet
  pelle

  SvaraRadera
 18. Transportarbetarförbundet utesluter aktiva Sverigedemokrater, och det är kanske inte det enda fackförbundet, det kan vara en av orsakerna till att man inte vill skylta med sin politiska hemvist i denna sk. demokrati.

  SvaraRadera
 19. @pelle. Det har du en poang i, *riktigt* anonym kan man kanske aldrig vara. I alla fall, vad jag menade var att 1) uppgifterna man lamnar till sifo/demoskop etc registreras inte i ens namn. Alltsa gar det inte for utomstande att ga in och kolla ifall pelle rostade pa SD eller inte (och nej, den som ringer och gor undersokningen har inget intresse av att veta vad enskilda personer rostar pa.); 2) litar man inte pa att det ar nan fran Sifo/demoskop som ringer sa ar det bara att lagga pa. Deltagande i opinionsundersokningar ar inte obligatoriskt.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 20. För att återgå till inlägget.Nu vet jag inte om sd kretsar slog mynt i någon större grad på tragedin i Landskrona.Däremot så var andra väldigt snara att säga att man inte skulle använda händelsen som någon slags kritik för en misslyckad invandringspolitik.Varför,därför att med sd politik så hade kanske kvinnan levt idag.Detta vet Vis och andra som är okritiska till invandringen, mycket väl.

  SvaraRadera
 21. ViS. Here we go again.
  "Det måste ju vara en stor svaghet för Sverigedemokraterna om en stor andel av dess sympatisörer skäms för partiet."

  Vad är det som är så svårt att fatta? Inser du att vi Sverigedemokrater ständigt är på vår vakt, eftersom vi VET att det förekommer en hel del otrevligheter för att få oss att ändra åsikt. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Vi blir avskedade från våra jobb, vi utesluts ur facket, vi hotas, misshandlas, får vår egendom vandaliserad. Och du är fräck nog att bortse från dessa vidrigheter för att istället påstå att våra sympatisörer skäms för oss.

  Jag har på sistone varit i full gång med att försöka värva kandidater och med att få människor att bli aktiva inom partiet. Men kan du gissa vad ca 98 % av alla sympatisörer säger? Jo, att de inte vågar ta den risken! De röstar på oss, de försöker lite försiktigt påpeka inför bekanta att SD kanske kan ha en del bra att komma med, men mer vågar de inte göra!

  Du hävdar att SD tappar sympatier. Dream on säger jag bara, dream on. I valet 2006 var det EN person som kandiderade i kommunvalet i min hemstad. I år är vi, trots alla som inte vågar ställa upp, så många som minst TOLV. Alltså en rejäl ökning. Finns det något som säger att detta är unikt för bara min kommun? Och finns det något som säger att antalet anonyma sympatisörer inte ökat lika mycket? Nog får du se SD i riksdagen om några månader allt, och när valet är över och detta är ett faktum så ska jag tänka på dig och le mitt första skadeglada leende någonsin!

  Avslutar med att fråga följande. Sover du gott på nätterna efter att ha ägnat dina dagar åt att motarbeta alla demokratiska rättigheter som finns? Eller händer det att du plågas av dåligt samvete för vad du ställer till med?

  Tess

  SvaraRadera
 22. El Guapo.
  Ditt resonemang håller inte. Om en andel av alla som tänker rösta på SD inte vågar säga det i telefon utan väljer att lägga på, så blir ju SD självklart underrepresenterade i opinionsundersökningarna. För det är säkert inte många, om ens några, som lägger på för att de inte vågar tala om att de ska lägga sin röst på något av de partier som ingår i sjuklövern.
  SD får alltså lägre siffror av alldeles uppenbara anledningar!

  Att den som ringer inte har intresse av vad man svarar finns det ingen garanti för. Skulle inte förvåna mig ett dugg om åsiktsregistrering sker som ett led i att kartlägga "högerextremister" som vi så felaktigt kallas.

  Tess

  SvaraRadera
 23. guapo
  hur funkar sifoundersökningen?
  ringer man upp ett förutbestämt antal tele--nummer och dom som lägger på räknas som noll,fortsätter man då att ringa upp andra nummer tills man får ihop till det förutbestämda antalet?
  pelle

  SvaraRadera
 24. Tess,
  Din, liksom många andra Sverigedemokraters definition på demokrati tycks vara att man inte kritiserar Sverigedemokraterna. Vi har sett det synsättet många gånger tidigare i historien och resultatet har alltid inneburit diktatur och ofrihet.

  SvaraRadera
 25. ViS. Jag har sagt det förr. Kritisera. Ifrågasätt. Diskutera och argumentera med mig. Men sluta med sarkasmerna och ironin och förlöjligandet.

  Allt du gör är att påstå saker, det ena mer vettlöst än det andra. Du nämner inte en enda punkt i vår politik för att sedan ifrågasätta hur vi resonerar kring den. Dock är du hjärtligt välkommen att prova, jag kan lova att du får ett svar! Men du kanske inte vill ha svar för då finns det ju risk att det blir tydligt för alla. Det faktum att vi har en tanke bakom vår politik. En mycket logisk och verklighetsanpassad tanke. Och det passar inte dina smutskastningssyften särskilt bra, eller hur?

  Tess

  SvaraRadera
 26. Du är fullkomligt makalös, ViS! Det är tydligen inget som bekymrar dig att människor som visar sympati för SD trakasseras. Det är din definition av demokrati som är rutten!
  Du vet mycket väl att det inte handlar om ”kritik” – det är ren förföljelse!
  Skäms!
  Till och med Expo skriver om detta faktum http://expo.se/2010/48_3040.html

  SvaraRadera
 27. @Tess: Det stammer att undersokningen kan ge fel bild men det ar en helt annan fraga. Nu gallde det huruvida man som svarande ar anonym eller inte vilket (vilket man ar). Att SIFO/demoskop skulle syssla med asiktsregistrering eller att AFA forsoker 'outa' SDare genom att latsas vara fran ett opinionsinstitut later som en konspirationsteori.
  @pelle. Vanligtvis gors ett representativt urval som skall spegla befolkningen (ca 3000 svar for att kunna generalisera eller kolla trender; valundersokningar som man ser i tidningarna brukar baseras pa ca 1000 svarande); antingen skickas enkater ut eller sa ringer man upp. Kontaktuppgifterna tas fran offentliga register. Far man inte tillrackligt manga svarande sa gors en efterundersokning och eventuell viktning for att undvika overrepresentation.

  /El Guapo

  SvaraRadera
 28. Tyvärr en väldigt befogad konspirationsteori El Guapo. Så sent som för några dagar sedan rapporterades att AFA åsiktsregistrerat människor som AFA själva klassar som högerextremister... och även deras flickvänner!

  Så illa är det i verkligheten. Därför är det inte helt långsökt att misstänka att den som ringer upp kan ha annat än rent mjöl i påsen. Anonymiteten är ju beroende av att den som ringer upp faktiskt skyddar ens uppgifter, och vad har man för garanti för att det faktiskt sker?

  Tess

  SvaraRadera
 29. Jimmy Windeskog13 april 2010 13:47

  Även Expo och andra antidemokrater har ju också en omfattande, olaglig registerering av demokrater de avskyr.

  SvaraRadera
 30. guapo
  med andra ord -så om utav 1000 personer 200 lägger på luren och inte vill(vågar) svara så fortsätter man då tills 1000 personer svarat?
  är det rätt tolkning av vad du säger?

  SvaraRadera
 31. @pelle. Alltsa, for att kunna gora statistiskt sakra berakningar pa urvalet och for att felmarginalen inte skall bli for stor sa kan man inte ha ett for stort bortfall. Om sa, kan det behovas goras ytterligare intervjuer for att fa upp sifforna. Sa det blir val ett 'Ja' pa fragan antar jag :)
  @tess. Nu ar det val anda en viss skillnad pa Sifo och AFA. Sen kan man ju fraga sig varfor AFA skulle ringa upp och fraga nan fran SD om det skulle rosta pa SD (det borde de val rimligtvis gora), fast jag kanske missuppfattar.


  /EL Guapo

  SvaraRadera
 32. Den som verkligen vill sätta sig in i hur man gör undersökningar och kompenserar för svarsbortfall kan få sitt lystmäte här:

  http://www.scb.se/Pages/List____257299.aspx

  SvaraRadera
 33. Först och främst har jag aldrig liknat Sifo vid AFA. Det som sagts är att AFA kan utge sig för att vara Sifo, någon annan koppling finns inte vad jag vet.

  Självklart skulle inte AFA ringa till folk som de redan vet är SD:are bara för att få det bekräftat ytterligare en gång. Men vad är det som hindrar att de slår upp telefonkatalogen och på måfå väljer nummer som de ringer upp, under den falska förespeglingen att de ringer från Sifo? Kan inte vara särskilt svårt att komma på en sådan idé, och det finns säkert godtrogna människor som går på det och svarar. Sen vaknar de på morgonen och hittar sin bil sönderslagen på parkeringen... Förstår du nu hur jag menar?

  Tess

  SvaraRadera
 34. Fortsätt så, Tess. Paranoia är en användbar egenskap inom Sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 35. ViS. Det är skillnad på att vara paranoid och att vara försiktig. Sedan jag blev offentlig som SD:are har jag från många i min bekantskapskrets fått höra att de är väldigt oroade över min säkerhet. De vill att jag flyttar från min nuvarande bostad, och jag har till och med en vän som har erbjudit sig att skaffa mig en bil för att jag inte ska behöva utsätta mig själv och min dotter för risker genom att gå vart vi än ska. Tilläggas ska att flertalet av de personer som oroar sig för min och min dotters säkerhet INTE är sverigedemokrater. Som jag också nämnt tidigare har jag partikamrater som jag VET utsatts för mordhot och vandalisering, och som även blivit av med sina jobb. Så att vi i SD är paraonoida är rent skitsnack. Precis som det allra mesta du kläcker ur dig.

  Nej, den som är paranoid är du. Det är du som ser SD som ett hot och det är väl ändå höjden av paranoia. Sedan när blev demokrati ett hot? Att AFA i likhet med dig är ett hot mot demokratin är däremot ett faktum.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?ProgramId=86&Artikel=3611730

  Och jag ber dig igen ViS. Framför kritik och ifrågasätt vår politik. Jag ser fram emot en seriös diskussion... men lägg av med alla försök att förlöjliga SD och mig för den enda som framstår som löjlig är du själv!

  Tess

  SvaraRadera
 36. guapo
  ok då vet jag hur det funkar
  då är det nog så att sifos undersökningar inte känns så trovärdiga därför att skrämselfaktorn är hög när det gäller sd--röster

  men den kommer nog att ge med sig när folk ser att sd kommer in i de stora samanhangen,detta är jag helt övertygad om

  vis
  vad beträffar parannoia som du kallar att ha sunt förnuft,så är det väl så att om den gamla damen i landskrona varit lite paranoid(vara påläst)så hade hon inte gått fram och tillrättatvisat en invandrare

  jag törs inte göra detta på grund av att jag är paranoid(väl medveten om jag kan bli misshandlad)
  pelle

  SvaraRadera
 37. Jag följer Thoralf Alfsons blogg och noterar hur det rena skära hatet bara växer. Hur han blir djärvare och djärvare i sina uttalanden. Detta hat behöver näring och hans huvudsakliga syssla verkar vara att finna näring för detta hat. Märklig människa!

  SvaraRadera
 38. En uppriktig fråga, Eva, vad är det för hat du hittar? Jag ögnade igenom de inlägg som ligger på första sidan. Kritiska var de och fixerade vid invandringen, men hatfulla? Det tyckte jag inte.

  SvaraRadera