tisdag 20 juli 2010

Här finns undersökningen Martin Ezpeleta hänvisar till

Vi har tidigare presenterat en undersökning av värdet på den utbildning invandrare tar med sig till Sverige. Martin Ezpeleta hänvisar idag till den i sin krönika i Aftonbladet. Hela undersökningen finns i vårt bibliotek, Värdet av invandrares utbildning. En sammanfattning finns också publicerad på Newsmill.

Det totala värdet av utbildningen hos de som invandrade 2008 har beräknats till 64 miljarder kronor. Efter att man tagit hänsyn till att en hel del kommer att utvandra efter några år återstår 46 miljarder. Den helt dominerande delen, 43 miljarder, står de för som stannar kvar i Sverige till pensionen. Dessa siffror gäller om sysselsättningen är 100 procent. År 2008 var sysselsättningsintensiteten för invandrare, exklusive gäststudenter, 70 procent. Den del av utbildningsvärdet som Sverige drar nytta av blir då 32 miljarder. Det kan jämföras med kostnaden för svenskundervisning som var 1,5 miljard.

Lars Persson

24 kommentarer:

 1. Hur förklarar du att 76% av läsarna bli arg över artikeln på newsmill?

  SvaraRadera
 2. Anonym 02:55,
  Att ett antal Sverigedemokrater, Nationaldemokrater och nazister inte gillar när deras mytbildning störs.

  SvaraRadera
 3. På fablernas sida står du och blodtörstiga tyranner, kommunister och massmördare. Där får du stöd:-)

  SvaraRadera
 4. dom 30%som inte har jobb-vad lever dom av?
  dom 70%som har jobb som dom har tagit ifrån oss svenskar-vad kostar det
  är du medveten om att när en invandrare får jobb i sverige så tar han detta jobb ifrån en svensk som samhället får försörja?har du räknat med detta lars

  har du räknat med vilket elände tex en utlänsk läkare ställer till i vården genom att han varken förstår eller kan prata svenska begripligt

  om vi inte hade denna kostsamma invandring så skulle vi ha råd att ge våra svenska läkare bra lön så dom inte tex jobbar i norge och då skulle vår sjukvård vara av mycket högre kvalitet(man skulle förstå vad doktorn säger)
  pelle

  SvaraRadera
 5. Är du med och städar när väl Sverige havererar om en 15-20 år?

  SvaraRadera
 6. Bra inlägg. Självklart blir Sverigedemokrater, rasister och nazister ledsna. Det måste man ha förståelse för. På samma sätt som konservativa och nyliberaler blev ledsna när Jämlikhetsanden slog hål på myten om att ekonomiska ojämlikheter är bra.

  Nästan alla blir upprörda när deras verklighet ifrågasätts. Men vore människor rationella skulle de såklart bli glada. Men idén om rationella människor är tyvärr också i stort sett en myt.

  SvaraRadera
 7. pelle,
  De invandrare som inte arbetar försörjer sig på samma sätt som infödda som inte arbetar. Många försörjs av sina anhöriga. En del studerar och försörjer sig på studielån. Andra försörjs tillfälligtvis av arbetslöshetsersättning, eller ekonomiskt bistånd. Det gäller främst nyanlända som behöver stöd medan de t.ex. lär sig svenska.

  Invandrare tar inte jobb från svenskar eftersom fler människor ger upphov till högre konsumtion och därmed skapar fler jobb. Läs "Invandring - sysselsättning och samhällsekonomi" i vårt bibliotek. Två invånare ger ett jobb.

  De invandrade läkare som mina anhöriga och bekanta kommit i kontakt med har pratat utmärkt svenska och det har inte varit något problem med förståelsen.

  Eftersom invandringen inte är kostsam så påverkar den inte sjukvården negativt.

  SvaraRadera
 8. "Eftersom invandringen inte är kostsam"

  Du har ju tidigare skrivit att det inte finns någon fullständig beräkning av invandringens kostnader....

  "Fler människor ger upphov till konsumtion och skapar däemed fler jobb"

  Då borde ju alla skaffa 5-6 barn och Sverige öppna gränserna totalt,är det något Vi i Sverige förespråkar?

  SvaraRadera
 9. Vi i Sverige

  Dessutom accepterar ju Martin Ezpeleta kostnaden på ca 40 miljarder/år som Jan Ekberg kommit fram till...

  SvaraRadera
 10. Citat: "Fler människor ger upphov till konsumtion och skapar däemed fler jobb"

  Upprepar tidigare svar härtill:
  1. Sedan 1950 har Sveriges folkmängd ökat med 2,3 mio människor.
  Sedan 1950 har jobbtillväxten inom privata sektorn varit i stort sett noll.
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Privat-och-offentlig-sysselsattning--historiskt/

  2. Citat Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström:
  "Inga nya jobb netto har kommit till sedan 1950-talet i privat sektor, totalt sett har inga nya jobb skapats på 20 år i Sverige."
  På dessa 20 år har Sveriges folkmängd ökat med 750.000 personer ! Utan att ETT enda nytt nettojobb skapats !

  Så ingångscitatet verkar ha lite realitetsbrister !

  Tjalle, på semester och med lånad skraltig dator !

  SvaraRadera
 11. det var det jag misstänkte"att invandrare som inte har jobb försörjs på samma vis som svenskar som inte har jobb--det betyder en massa kostnader

  hur mycket är arbetslösheten i sverige?omkring 10%kan jag tänka mig--och ändå vill du ta in mer lycksökare! då kommer min fråga igen---när är bägaren full tycker du? du har väl ett tak på denna invandring lars?
  eftersom du tycker att vi ska ta imot utlänningar och det är så "lönsamt"så borde du veta när bägaren är full,annars känns ju ditt påstående inte så trovärdigt

  när det gäller utlänska läkare så är detta av egen erfarenhet jag pratar och av andra i min stad som upplever samma problem
  tillochmed tidsbokningen på min vårdcentral säger att folk vill ha dom svenska läkarna istället för utlänningarna

  att du och dina anhöriga inte har dessa problem kan bero på att dom förstår hans språk (du har ju själv sagt att dina vänner består av utlänningar

  och du hur mycket du önskar att det ska vara som du säger så kan du aldrig förklara bort det faktumet att när en utlänning får ett jobb så tar han det ifrån en svensk
  pelle

  SvaraRadera
 12. har du hört talas om instegsjobb lars?

  som jag har fattat det så får en arbetsgivare 75%av lönen betald av staten(oss)om han anställer en invandrare

  är det så lars?

  var det så att mona shalin sa att om en invandrare söker samma jobb som en svensk så ska invandraren ha jobbet,

  är det så lars?

  vad är det du propagerar för lars????
  vad är det som gått snett???

  och detta i vårt land som våra förfäder byggt upp
  pelle

  SvaraRadera
 13. Pizzapagare, bärplockare, städare... Det är väl inga jobb som svenskar gärna vill ha eller?
  Annars är det fritt fram för vem som helst att starta eget och öppna en pizzeria och jobba 14timmar varje dag om man vill.

  Och förresten var det inte läkarbrist som var problemet inom sjukvården? Att det inte utbildas tillräckligt många läkare så att man är tvungen att "importera". Eller går utbildade svenska läkare och är arbetslösa?
  /A

  SvaraRadera
 14. Det är idiotiskt att dra till med argumentet att invandrare snor jobb från etniska svenskar. Det är det sista man ska göra om man är negativt inställd till invandring.

  För övrigt är den här statistiken ganska ointressant. Det vore intressant med mer specifik statistik vad det gäller asylinvandrare, invandrare sorterat efter ursprung, utbildningsnivå och så vidare.

  SvaraRadera
 15. osaka
  av vilken anledning ska man inte tala om fakta att invandrarna tar våra jobb?
  pelle

  SvaraRadera
 16. pelle,
  Därför att det inte är sant. Om du inte får jobb är det inte för att invandrare tar jobben. Istället bör du tänka efter om orsaken kanske finns hos dig själv. Kanske är du för negativ? Arbetsgivare behöver medarbetare som löser problem, inte överdriver dom och ger upp.

  SvaraRadera
 17. ViS Är det den attityden som gör att fler invandrare är arbetslösa.
  Sedan hävdar du att 2 invandrare skapar ett jobb,då kan man väl lika gärna hävda att 2 invandrare skapar en ny arbetslös.

  SvaraRadera
 18. Anonym 17:33,
  Nej, två infödda skapar också ett jobb men inte en arbetslös. Barn och studenter, t.ex., är inte arbetslösa även om de inte förvärvsarbetar. Men de konsumerar, och därför skapar de jobb.

  SvaraRadera
 19. Det är alltså därför invandringen kostar pengar, eftersom du menar att invandringen skapar en person som skall betalas över skattsedeln.

  SvaraRadera
 20. Anonym 21:59,
  Du har visst lite svårt för att fatta. Man arbetar ungefär halva sin livstid. Resten av tiden är man barn, student, arbetslös eller pensionär. Därför arbetar hälften av alla infödda och hälften av alla invandrare. Därför ger två personer, invandrare såväl som infödda, upphov till ett arbete.

  SvaraRadera
 21. vis
  så du menar att dom 10%som är arbetslösa i sverige är negativa?det är det som är orsaken,är det så?

  är dom rädda för att arbeta menar du?
  du menar alltså att dom 10%håller sig undan jobbet?

  nu får du förklara dig-beror den 10%procentiga arbetslösheten på att det är brist på jobb eller inte?

  jag undrar vem det är som har svårt att fatta?
  pelle

  SvaraRadera
 22. Ja, man vet inte om man ska skratta eller gråta efter läsningen av dessa kommentarer. Mycket bra inlägg, kul med bloggare som är väl insatta.

  Fortsätt så!
  Johanna

  SvaraRadera
 23. Ja man vet inte om man skall skratta eller gråta.
  Invandring sker väl oftast i vuxen ålder då bör ju invandringen av två, nästan generera två jobb, vilken är snittet för den infödda befolkningen.
  Och tänk om det nya jobbet som Lars talar om,viket tydligen kommer såsom genom ett trollslag, kommer i den offentliga sektorn som betalas över skattsedeln.
  För övrigt skall Lars titta på antalet arbetande vid 1990 ock 2007 högkonjukturer = antalet var detsamma fastän den arbetsföra befolkningen ökat med över halv miljon mestadels invandrare.

  SvaraRadera
 24. Anonym 22:27,
  Ytterligare en märklig teori framkastas. Den här gången att jobb inom offentliga sektorn inte skulle vara riktiga jobb. Det är naturligtvis ingen skillnad på om en läkare jobbar i ett landsting eller privat.
  Att det är ungefär lika många som arbetar nu som 1990 trots att befolkningen har ökat beror på att vi arbetar allt kortare del av vårt liv. Kraven på högre utbildning har naturligtvis sitt pris i att människor börjar jobba senare. På 10 år har t.ex. antalet högskolestuderande ökat med 100000.

  SvaraRadera