fredag 30 juli 2010

Vård till papperslösa kostar mindre än SD

"Vi kan inte hjälpa alla", är ett vanligt argument, inte minst från Sverigedemokraterna, för att neka vissa människor grundläggande behov som t.ex. sjukvård. Vi kan inte hjälpa alla i världen men för de som befinner sig inom Sveriges gränser har vi ett speciellt ansvar. Även om man begått hemska brott har man rätt till sjukvård. Därmed är det märkligt att en del vill neka sjukvård till samhällets allra svagaste grupp. Människor som inte har gjort något ont utan bara försöker överleva, de papperslösa flyktingarna.

Man kan naturligtvis försöka avfärda dessa människor med att deras asylansökan prövats och att man inte funnit anledning att bevilja dem asyl. Ett sådant resonemang förutsätter dock att asylprövningen är exakt och felfri. Att det inte är så visas tydligt av att olika migrationsdomstolar gör olika bedömningar av liknande fall. Vad bristande information kan medföra visas också tydligt av att 64 av 253 eritreaner som tidigare fått avslag fick uppehållstillstånd när Migrationsverket fick tillgång till ny information. Att leva som papperslös i Sverige är inte något åtråvärt. Det är ofta den sista utvägen för att överleva.

Är det någon infödd svensk som går miste om sjukvård därför att papperslösa ges vård? Nej, Region Skåne är ett av de landsting/regioner som ger papperslösa vård. Det är alla partier överens om utom Sverigedemokraterna. År 2008 kostade den vården 310 982 kr. Det säger sig självt att det inte inverkar på svenskars tillgång till sjukvård, särskilt om man jämför med regionens utgift för partistöd till Sverigedemokraterna som samma år var 1 394 000 kr.

Lars Persson

Länkar: DN

20 kommentarer:

 1. 310 982 kr räcker till en barnskötare på dagis.....

  SvaraRadera
 2. Alexander,
  Om man tar de pengarna från papperslösas vård kan det betyda att en människa dör för att hon inte fått vård. Är det inte bättre att ta pengarna från de 1 394 000 kr som gick till Sverigedemokraterna?

  SvaraRadera
 3. Ehm... Det är väl ändå till 100% individens egna fel om denne stannar kvar i landet efter att ha blivit nekad asyl och således är en illegal invandrare? Hade denne rest "hem" så hade inte vårdproblemet uppstått. Nu kanske du kommer replikera att "det är för faaaaarligt i dennes hemland", i sådana fall ligger inte problemet kring vårdreglerna utan kring rutinerna i asylutredningen.

  Gratis vård till brottslingar är trams.

  SvaraRadera
 4. Jovisst ! Och om man drar in partistödet för alla partier i Regionen räcker det till vård för de paperslösa och tn barnskötare (t o m en firtidspedagog). Skön diskussion ni har !

  SvaraRadera
 5. Akut livsuppehållande sjukvård har alla som befinner sig i Sverige haft rätt till sedan tidigare, det här handlar om annan typ av sjukvård. Sedan måste det ju vara sjukvårdens ansvar att anmäla människor uppehåller sig illegalt i landet så att dessa kan avvisas. Det handlar inte främst om kostnaden utan om att statens agerande måste vara konsekvent i alla led. Det är INTE konsekvent att å ena sidan säger att personen måste lämna landet men å andra sidan underlättar för denna att stanna genom att erbjuda kostnadsfri vård! Det är ungefär lika konsekvent som en person dömd till fängelse skulle kunna välja om denna vill avtjäna straffet eller inte. Domstolsprövning är ju inte exakt och felfri, det har ju förekommit felaktiga domar där personer som suttit i fängelse senare frikänts, så därför är det ju med samma resonemang lika orimligt att någon över huvud taget skall behöva tvingas avtjäna fängelsestraff mot sin vilja …

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Grymt att ni också uppmärksammar papperslösas situation, gå gärna in och skriv under vår namninsamling till stöd för papperslösas situation.

  Nedan finns vår page på facebook:
  http://www.facebook.com/pages/Ge-Papperslosa-ratt-till-vard/138413812859377?ref=ts#!/pages/Ge-Papperslosa-ratt-till-vard/138413812859377?ref=mf

  Och här är vår namninsamling:
  http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4776

  Det du skriver om Skåne är bra och viktigt, men det är nödvändigt att vi får till en lagändring - det ska inte vara beroende av vilket landsting man befinner sig. Vården borde vara en rättighet och staten borde ta på sig ansvaret för finansiering.

  SvaraRadera
 7. Jösses vad du klagar på alla då.
  Papperslösa har samma problem som alla i hela världen har som reser utanför sitt lands gräns. Åker jag till USA/Kina/Australien/Kenya/Ryssland/+100 länder till och skadar mig får jag betala det själv om jag inte har försäkring och det tänker väl inte du vara med o betala. Sedan har väl SD inte skapat dom lagar vi har nu eller?
  Att det är svårt att ge rätt människor asyl kanske beror på att övervägande mängd kastat sina pass, ett stort antal har skrubbat bort sina fingeravtryck för dom redan fått avslag i något annat EU-land, att dom ljuger mm om sitt ursprung och orsak för asyl och där borde du vara och upplysa dom om att dom skall bete sig rätt när dom söker asyl.
  Att vi tycker olika är ju ett måste och det har du din rätt att göra men du blir i mina ögon bara en som gnyr hela tiden om rättigheter men aldrig om skyldigheter.
  Kan du vara vänlig att mer precisera var alla pengar skall komma ifrån, vill du ha skattehöjning för att finansiera dom papperslösa, att alla skall ha en papperslös i hemmet, göra en fristad åt alla på Gotland mm så säg det då för att bara gömma sig bakom vad SD o andra sagt är i mina ögon fegt!!!
  En sak du kan börja med är att få ut budskapet till människorna i Rosengården att sluta förstöra för millioner kronor, kasta sten på ambulanser, stena brandkåren mm för dessa pengar skall gå till dom papperslösa så har du finansieringen klar.
  Mer pengar finns i dom pengar religionerna får i bidrag.
  Tycker du Lars att vi skall ge detta bidrag till dom papperslösa istället för till Islam/Kristendomen, svara på detta och visa din ryggrad ..
  Ja till invandring bara så du vet..

  SvaraRadera
 8. Menar du att alla som får avslag på sin asylansökan ska ha rätt att vistas här illegalt till dess att de får asyl? Inom vilka andra områden ska vi tillämpa sådan rättspraxis?

  Jag tycker att jag får betala för hög skatt skatt, alltså låter jag bli att betala. Jag tillhör då gruppen "skattelösa".

  Jag är dömd till fängelse, men eftersom domen var felaktig låter jag bli att inställa mig. Då tillhör jag gruppen "fängelsefria"

  /Johan

  SvaraRadera
 9. Anonym 21:53,
  Det du inte tycks ha fattat är att du har möjlighet att ta en försäkring som betalar din sjukvård utomlands. Det har inte dessa människor och vård eller inte kan betyda liv eller död.

  SvaraRadera
 10. ...och Johan har heller inte fattat att det inte gäller om man vill betala skatt eller inte utan om man ska överleva.

  SvaraRadera
 11. Anonym 21:53
  Är det det enda frågan du svarar på då kan du inte ha läst mitt inlägg, ignorant.
  Säger bara att alla som inte har försäkring har samma problem och jag har själv upplevt det.
  Livsuppehållande vård får alla Lars, ingen skall dö för dom inte har pengar så du har fel i ditt grundpåstående. Du vill ha betald förebyggande vård/ tandläkarvård/ proteser mm finasierat.
  Kan du tänka dig att ta bort stödet till religionerna Islam/mm och öronmärka dessa till papperslösa då?
  Kan du tänka dig att rikta skarp kritik till dom som förstör i Rosengården för att öronmärka dessa pengar.
  Kan du hjälpa till genom ditt kontaktnät att upplysa asylsökande att vara ärliga och inte slänga sina pass mm?
  Jag frågar igen, hur vill du finansiera detta, egna pengar, skapa en fond, genom skatter, eller landsmän till dom papperslösa?
  Svara någon gång.

  SvaraRadera
 12. Kan inte ViS beskriva hur man ser på asylinvandringen. Skall inga regler finnas utan skall det vara upp till den invandrades egen åsikt. Eller finns det en liten "främlingsrädsla" även hos ViS som kanske inser att vissa regler behöver finnas.

  SvaraRadera
 13. anonym 21.53
  du är rätt ny på denna blogg va?
  om du tror att lars person tänker svara på dina frågor så tror du fel--frågorna du ställer är det inget fel på,dom förtjänar ett svar
  men som vanligt när det gäller lars så är han svarslös-pinsamt-

  likadant är det när det gäller dom få som komenterar som tycker som lars,,"bra lars dunk i ryggen på lars,bra skrivit lars" men ingen kan ta en debatt, ingen svarar på frågor--pinsamt

  jag har sagt hela tiden att den här bloggen är rena röstmagneten för sd--tack för det lars--
  pelle

  SvaraRadera
 14. Inte lika pinsamt som att fråga samma sak om och om igen fast man har fått svar flera gånger. Kanske inte det svaret du vill höra men svar har du fått. Och ja, jag tycker Lars är duktig och han ska visst ha pepp och dunkar i ryggen för att han orkar hålla på med den här bloggen.
  /A

  SvaraRadera
 15. till ryggdunkaren-a
  om du tar ett exempel----anonym21,53 tycker du att han har fått svar på sina frågor?
  detta fenomen är så vanligt på denna blogg

  vad är det för duktigt med att som lars gör inte kunna svara på vanliga sunda frågor?pinsamt

  och du a som inte kan hjälpa lars när han har uppenbara problem med svarandet,,,,,det är pinsamt!!!
  pelle

  SvaraRadera
 16. Det finns säkert svar på flera andra ställen i bloggen. Lars kan kanske(?) hänvisa till något inlägg, eller så kan man läsa runt lite själv om man har tid och ork.

  Anledningen att jag inte "hjälper till" är att jag tycker han gör ett bra jobb redan. Jag känner inte att jag har "talets gåva" men jag visar mitt stöd på de sätt jag kan. Du får tycka att det är pinsamt men det tycker inte jag.

  Dessutom så är brist på svar också ett svar. Ibland är frågorna bland kommentarerna här så korkade att det kan vara meningslöst att svara. Jag fattar inte hur Lars orkar om jag ska vara ärlig...

  Och jag fattar inte heller varför man ställer samma frågor om och om igen om man ändå känner att man inte får några svar.

  /Ryggdunkare A (and proud of it)

  SvaraRadera
 17. Just det. Svaren finns på bloggen och ibland talar jag om var de finns. Men när jag vet att den som ställer frågan redan har fått svar, men inte gillar svaret, då finns det ingen anledning att svara om och om igen.

  SvaraRadera
 18. just det ryggdunkaren ??????det är exakt vad det är ,ett frågetecken
  även om du inte har talets gåva så kanske du kan tala om var i bloggen som svaren på anonyms frågor finns

  jag kan iallafall inte hitta något svar

  tänk om folk kunde fatta att pinsamt är något som är pinsamt

  och du stolta ryggdunkaren,du vet tydligen inte heller om det fanns svar på anonyms frågor,eller hur?
  och lars hänvisar inte till något inlägg-för att det inte finns något sådant,eller hur?
  då återstår endast ett svar i din teori,"brist på svar är också ett svar"pinsamt!

  vis"när jag vet att den som ställer frågan redan fått svar"det vet både du och jag att anonym inte fått något svar så den gubben går inte
  jag tycker att om man har en blogg och sticker ut hakan så som du gör så ska man kunna svara för sig,annars blir det pinsamt- och inte trovärdigt
  pelle

  SvaraRadera
 19. Ok, jag har fattat att du tycker det är pinsamt, du behöver inte skriva det 100 gånger, jag KAN läsa.
  Jag tycker fortfarande inte det är pinsamt att visa mitt stöd på det viset och allt annat du återigen skrev...
  I guess we'll have to agree to disagree.
  /A

  SvaraRadera
 20. Hej igen från Anonym 21.53.
  Jag har inte läst igenom hela din blogg för jag är ny här och kommer inte att göra det heller.
  I dina regler står det klart och tydligt att Kommentarer ska ha med det ursprungliga inlägget att göra.
  Då skall svaren ha med det att göra oxå, gillar inte översitteri typ ala SD som din kommentar "jag har redan skrivit
  om det tidigare i bloggen" så då kan man skita i och svara.

  Vad du säger är typ att papperslösa skall ha fri sjuk/tandlärkar/syn/hörselvård mm, fri skolgång, fri bostad mm och det skall finansieras
  av partistödet till SD, helt okey om man är odemokratisk o räknar dåligt för det behövs skattehöjning på något sätt för att finansiera det.
  Själv vill jag vara så demokratisk att jag vill slopa stöden till alla vettlösa religioner o ge pengarna till vård för papperslösa för där gör dom pengarna bättre nytta. Du verkar ha det oklart för dig hur det skall gå till.
  Självklart skall man få vård i Sverige men det måste planeras för det annars blir det lätt kaos o pengabrist men det kanske du inte tänkt på..

  Vad är då en papperslös?
  Tja det är som ex en svensk som åker till USA och säger han är politiskt förföljd och behöver en fristad, sannolikt kommer denna personen
  inte att få stanna i USA, personen går då under jorden och blir papperslös. Vad jag förstår av ditt resonemang skall USA nu betala alla
  kostnader för denna personen! ex no:2 jag hämtar hit en Thailändska som efter några månader kan få papperslös status då turist visat löper ut, perfekt då behöver jag inte ens försörja henne själv.
  Ex no:3 som Kenyan kan man då få tävla i löpning som papperslös, man får ju ändå vård om man skadar sig? Givetvis tänjer jag på påståendena men ingen frågeställning är osann utan kan komma att förekomma i din värld.
  Varför krångla till den med att söka Asyl, bättre att ansöka om att bli papperslös direkt för det blir ju en bra semester,
  liksom extra allt fast its free.
  Gillar Ayaan Hirsi Ali och Nyamko Sabuni mycket

  Rolig blogg detta, inga svar bara påståenden åsså känner man sig smart oxå he he ;o)

  SvaraRadera