söndag 21 november 2010

Finns det några svenskar enligt SD?

Om man vill föra en främlingsfientlig politik är en central fråga vilka människor som är svenskar. För Sverigedemokraterna och andra "invandringskritiska" räcker det inte med att man är född i Sverige för att räknas som svensk. Har man någon utomnordisk förälder är man inte heller riktigt svensk. Ja, inte ens om ens förfäder bott i Sverige i generationer, t.ex. romer, godkänns man som svensk av de invandringskritiska.

I en mycket intressant artikel i DN presenteras en undersökning som visar att de som även Sverigedemokraterna godkänner som svenskar invandrade från nuvarande Turkiet till norra Europa för 6000 år sedan. Då fanns redan ett jägar- och samlarfolk i området som invandrat 4000 år tidigare. De nya invandrarna förde med sig jordbruket och klarade sig därmed bättre än ursprungsbefolkningen.

Den som försöker använda sig av ursprung för att bestämma vem som är en "riktig svensk" kommer bara att trassla in sig i diskussioner man inte kan komma ur. Det finns bara två kriterier som har betydelse för svenskheten genom de speciella rättigheter och skyldigheter de ger. Det är svenskt medborgarskap och folkbokförd i Sverige.

Lars Persson

6 kommentarer:

 1. Är det så att SD har en genetisk agenda eller fokuserar de på kulturell rasism?

  SvaraRadera
 2. Är då inte just romer en folkgrupp som är tvättäkta "rasister" eftersom för dessa är det ursprunget, dvs. blodsbanden, som är ett avgörande kriterium för vem som räknas som en "riktig rom"? Till skillnad mot den politik som Sd förespråkar så räcker det ju inte, för den som inte är född/uppväxt i en romsk släkt, att behärska romani och leva enligt romsk kultur för att bli betraktak som en "riktig rom". Vad skall vi göra med denna grova "rasism" hos romerna? Elle det kanske är en annan måttstock som gäller för dessa?

  SvaraRadera
 3. Ni är ena riktiga tokstollar! Det är klart belagt att Svensk blir man inte det är man. med eller utan sin vilja.

  SvaraRadera
 4. Det som Roger Svensson skriver om romer är intressant. Men hos romer handlar det knappast om rasism. Romer har i århundraden varit en utsatt och förtryckt etnisk minoritet i Europa. För att klara sig och behålla sin "kulturella särart" (för att använda SD-språk), är "blodsband" viktiga för dem. Generellt talat, men det är inte hela sanningen.

  Saken är i alla fall den att en etnisk minoritet aldrig kan hota en etnisk majoritet. Rasismen är alltid majoritetens vapen som används mot minoriteten. Om det är så att minoriteten utgör, säg, en tredjedel av befolkningen, då kan vi tala om etnisk konflikt.

  Allt detta är egentligen inte så invecklat, men människor skapar konstiga föreställningar i sitt huvud...

  När det gäller svenskhet: Ett barn som föds i Sverige av en kurdisk och en bosnisk förälder kommer trots allt aldrig av samhället att accepteras, hon kommer aldrig att anses vara "svensk", eftersom hon inte är vit nog. Hon avviker från normen. Men SD och andra, mer eller mindre extrema, kan inte göra någonting åt det faktum att hon är lika svensk som dem. Om de inte får igenom en massa konstiga lagar där biologi och DNA definierar svenskhet, vill säga. Inte sannolikt.

  SvaraRadera
 5. Tre kolleger. En vars båda föräldrar är födda i Ungern. En vars pappa är född i Tyskland. En vars båda föräldrar är födda i Turkiet.

  De två förstnämnda ses som svenskar. Den sistnämnda inte. Ett exempel på att omvärlden dömer efter namn och utseende. Inte efter hur personerna uppför sig eller vilken arbetsinsats dom gör (alla tre är uppskattade medarbetare).

  SvaraRadera
 6. Om t.ex. samer och romer i lag kan definieras som etniska grupper, måste ju även andra etniska grupper kunna definieras. Så även svenskarna. Och kan man bli svensk måste man väl kunna bli rom eller same. Om någon flyttar från utlandet och bosätter sig här, då blir någon svensk. Om jag flyttar till Sapmi och köper en ren, då blir jag same. Jag reser på måndag. Önska mig lycka till!

  SvaraRadera