söndag 21 november 2010

Hundratals tvingas fly från Danmark

Mellan 500 till 800 par har enligt Jyllands-Posten tvingats fly från Danmark på grund av de danska raslagarna. Liknande lagar vill Dansk Folkepartis "hang-arounds", Sverigedemokraterna, införa i Sverige.

En dansk medborgare som vill leva tillsammans med en partner från ett land utanför Norden eller EU tvingas fly från sitt land om paret inte uppfyller det poängsystem som baseras på bland annat utbildning, bostadsort och ekonomiska tillgångar. Sydsvenskan berättar om Thomas Christensen och Elina Zanina som nu flyr till Sverige och bosätter sig i Landskrona.

Integrationsministern Birthe Rønn Hornbech tror att fler länder kommer att införa samma poängsystem. Men även i Danmark höjs nu röster för att man gått för långt.

Lars Persson

7 kommentarer:

 1. Det är ju självklart att den som önskar ta en partner från ett annat land också fullt ut måste kunna stå för dennes försörjning och inte skall ha någon som helst rätt att begära att skattebetalarna skall gör det. Vilka villkor man skall ställa på en person som önskar ta hit en partner för att säkerställa att denna kan försörja sin partner (om nu inte den tilltänkta partnern kan visa att denne klarar det själv), kan dock naturligtvis diskuteras.

  SvaraRadera
 2. Roger Svensson,
  Thomas och Elina som Sydsvenskan berättar om skulle knappast ligga samhället till last eftersom Thomas har arbete och kan försörja båda. Ändå får de inte leva tillsammans i Thomas hemland.

  SvaraRadera
 3. @ Vi i Sverige

  Jag uttalade mig inte om det specifika fallet, det är mycket möjligt att de danska reglerna är onödigt restriktiva. Vad jag hävdade var det är självklart att ett land har som villkor att den som önskar ta dit en partner kan garantera dennes försörjning om den tilltänkta partnern inte kan garantera det själv! Har du något emot att det finns sådana villkor?

  SvaraRadera
 4. Det finns ingen anledning att kräva en bankgaranti på 100000 DKK eller som SD vill, en straffavgift på över 42000 SEK. Det har ingenting med självförsörjning att göra. Tvärtom så försvårar ju SD:s straffavgift självförsörjning.

  SvaraRadera
 5. @ Vi i Sverige

  Om du nu avvisar bankgarantier vilka villkor vill du då i stället se för att man skall kunna garantera självförsörjning?

  SvaraRadera
 6. Det behövs inga villkor för att dessa familjer ska försörja sig själva. Det sker ändå och till och med i större utsträckning än helsvenska familjer. Det finns ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda i Danmark.

  SvaraRadera
 7. @ Vi i Sverige

  Vad då ”inte behövs”? Så det skall inte finnas några regler som förhindrar att t.ex. någon som går på försörjningsstöd tar hit en partner och sedan skall kunna begära försörjningsstöd denne bara för att de ”flesta inte gör det”. Med samma bisarra logik behövs det ju inga lagar som förbjuder mord för de allra flesta kommer ju ändå inte att mörda!

  SvaraRadera