fredag 26 november 2010

Utbildning biter inte på alla

I Göteborgsposten finns idag en debattartikel av Lisbeth Lindeborg, som bland annat signerat med titeln fil dr. Artikeln visar att utbildning inte biter på alla.

Lindeborg slänger ur sig påståenden som att stora delar av invandrarbefolkningen inte kan svenska och inte accepterar lagarna. Beträffande laglydigheten så är det bara ett fåtal procent av invandrarna som är dömda för brott, en betydligt lägre andel än exempelvis inom Sverigedemokraternas kansli. Var hon hämtat uppgiften att en stor andel inte kan svenska framgår inte. Eftersom hon tydligen inte bor i Sverige är det förmodligen baserat på hörsägen.

Lisbeth Lindeborg påstår att segregationen firar triumfer och att invandrare lever i parallella samhällen. Mot dessa påståenden står fakta. De flesta invandrare bor i samma områden som infödda svenskar och jobbar på samma arbetsplatser som infödda. Bara 14 procent bor i något av de områden som klassats som utanförskapsområden, och även där bor både infödda och invandrare.

I familjer som består av både invandrare och infödda finns den mest effektiva integrationen. Sådana familjer blir allt fler. Idag har 11 procent av barnen i Sverige en utrikes och en inrikes född förälder. Det är lika många som har två utrikes födda föräldrar.

Lars Persson

4 kommentarer:

 1. Så enligt din mening är utbildning lika med hjärntvätt. Multikulti fungerar inte. Sverige är ett levande bevis. Folk är bara rädda att stora stygga staten och kommunerna ska utesluta dej som inte älskar att bli kulturberikad. Det börjar likna ett angiverisamhälle.

  SvaraRadera
 2. Lars har du något procenttal på hur många av våra asylinvandrare som bor i dessa utanförskapsområden. Att som du bunta ihop alla invandrare och räkna procent bevisar väl bara att du inte förstår begreppet segregation.De flesta inser nog att det finns skillnader, mellan låt oss säga en norsk eller somalisk invandrare i hans möte med det svenska.

  SvaraRadera
 3. "Bara 14 procent"... Det där är en meningslös siffra. Jag vet inte varifrån den kommer eller om den stämmer, men låt oss anta det. 14 procent av alla invandrare, då räknas allt ifrån norrmän till huvudjägare från Borneo (om vi nu tar in några såna). Att klumpa ihop alla dessa blir helt meningslöst. SD gör sig ibland skyldiga till den typen av generaliseringar, men det blir ju inte bättre av att andra sidan gör samma sak.

  Hur många människor i Sverige i absoluta tal är invandrare som inte kommit in i samhället? Hur många kan ingen svenska efter 2 år, 5 år, 10 år? Hur många har aldrig haft ett riktigt (= ej åtgärds-)jobb? Hur mycket ökar eller minskar detta för varje år? Och finns det uppenbara tendenser att vissa folkgrupper integreras sämre än andra? Somalierna? Afghanerna? Det är den typen av siffror som behövs om vi skall kunna resonera vettigt kring såna här frågor utifrån statistik. Annars får vi nöja oss med att konstatera uppenbara trender med "ögonmått" - eller desperat förneka desamma...

  SvaraRadera
 4. Det finns brist på kunskap bland de som kommenterar också... Ja, "invandrare" består av ungefär ett hundratal olika nationaliteter. Och ja, för många människor är det svenska språket ett svårt språk att lära sig, mest beroende på att deras modersmål inte är germanskt; det finns inga liknande ord och skriften är helt olika. Hur svårt skulle det vara för en svensk att lära sig "indiska"? (Jag kallar det "indiska" trots att det handlar om en hel del olika språk och dialekter). Sedan är det mycket svårare för en "invandrare" att bli anställd. Mörkhyade och människor med "konstiga" (och "muslimska") namn sållas helt enkelt bort. Men det viktigaste: Som ny i Sverige saknar man helt och hållet ett kontaktnät i samhället. Minst 75% av alla jobb i Sverige fås genom kontakter. Och slutsatsen är?

  SvaraRadera