Migrationsminister Tobias Billström skriver i Svenska Dagbladet att barn inte ska behöva skiljas från sina föräldrar därför att en förälder inte kan ansöka om uppehållstillstånd inom Sveriges gränser. Han skriver:
"Dagens bestämmelser om i vilka fall en ansökan om anhöriginvandring kan ske inifrån landet är för stränga. Därför ska lagen ändras så att föräldrar med barn i Sverige i fler fall ska kunna ansöka om och beviljas uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning inifrån landet.
Inom Regeringskansliet pågår nu arbetet med att ta fram ett sådant förslag."
Frågan har bland annat aktualiserats därför att den ryska medborgaren Inna Skorik och hennes nyfödda barn ska utvisas trots att hon är gift med en person som har permanent uppehållstillstånd och de har ett gemensamt barn sedan tidigare. Vi har tidigare skrivit om detta (Svensk lag gäller tydligen inte för Migrationsverket).
Utlänningslagen säger att uppehållstillstånd skall beviljas till den som är gift med en person som har anknytning till make eller barn som har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Anledningen till att Migrationsverket kräver att Inna Skorik ska återvända till Ryssland och ansöka därifrån är 18 § i utlänningslagen som säger:
"En utlänning som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ska ha ansökt om och beviljats ett sådant tillstånd före inresan i landet. En ansökan om uppehållstillstånd får inte bifallas efter inresan."
Varken Migrationsverket eller Tobias Billström har tydligen läst fortsättningen på paragrafen där det står:
"Detta gäller dock inte om
5. utlänningen enligt 3 § första stycket 1-4, 3 a § första stycket 1-3 eller andra stycket har stark anknytning till en person som är bosatt i Sverige och det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att ge in ansökan där"
3 § första stycket 1 avser: "en utlänning som är make eller sambo till någon som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige".
3 § första stycket 2 avser: "ett utländskt barn som är ogift och
a) har en förälder som är bosatt, eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning, i Sverige, eller,
b) har en förälder som är gift eller sambo med någon som är bosatt, eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning, i Sverige".
Så frågan till Tobias Billström måste bli vad det är i lagen som måste ändras för att man inte ska fortsätta splittra familjer. Det enda som behöver ändras är kanske att Migrationsverket måste börja följa lagen.
Tobias Billström skriver också om ämnet i Göteborgsposten.
Lars Persson
Migrationsverket tillämpar tydligen ALLTID lagarna på sämsta möjliga sätt för individerna.
SvaraRaderaMin hustru ansökte i början av 2006 om uppehållstillstånd-anknytning. Ansökan gjordes i Sverige då hon redan hade uppehållstillstånd-arbete. Nu på hösten 2009 får hon avslag med motiveringen att hon skall söka från hemlandet. 3 år senare alltså....!! Min hustru driver bolag i Sverige, taxerar inkomst, är komplicerat gravid (tvillingar), talar svenska, vi är gifta sedan mer än 3 år, och har passerat intervju hos migrationsverket i Solna med perfekt resultat.
Hur faan tänker dom egentligen!?
Pär Lindgren
Hej Pär,
SvaraRaderaVår erfarenhet är att det finns handläggare på Migrationsverket som vill arbeta konstruktivt för människors bästa (de flesta, förhoppningsvis). Sedan finns det de som tycks ha tagit jobbet för att hindra människor att invandra. Din fru och du tycks ha råkat ut för en av de senare. Överklaga, det har lönat sig i fall vi känner till.
Pär, vi tog bort ditt telefonnummer från ditt meddelande. Det är inte bra att publicera sitt telefonnmmer i sådana här sammanhang.
Vill du diskutera mer privat så är du välkommen att använda vår e-post adress
vi.i.sverige1@gmail.com