fredag 14 augusti 2009

SD:s "studiebesök" i riksdagen

Igår kom en undersökning från United Minds som visade 5,6 procent väljarsympatier för Sverigedemokraterna. Genast blev det stora rubriker och spekulationer om en vågmästarroll i riksdagen.

Några timmar senare kommer Skop med en undersökning som visar att SD minskar från 3,3 till 3,1 procent. Blir det lika stora rubriker nu?

United Minds undersökning görs via internet. Det innebär att inte alla har samma chans att vara med, påpekar Jan Strid, lektor vid institutionen för journalistik och masskommuniktion vid Göteborgs Universitet i Svenska Dagbladet. Röstningen i riksdagsvalet görs ju inte via internet.

DN jämför Sverigedemokraternas och Piratpartiets chanser att komma in i riksdagen och menar att de delvis slåss om samma väljare. Sverigedemokraterna har ett bättre utgångsläge, menar man, eftersom de har en bättre organisation.

Piratpartiet har dock chans att bygga upp sin organisation och att konkretisera sin hastigt hoprafsade politik. Sverigedemokraterna däremot har en politik som går ut på att skapa motsättningar mellan människor och inskränka deras frihet. Svenskar ska t.ex. inte få bilda familj med vem man vill. Deras propaganda mot människor med en etnisk tillhörighet de inte gillar är starkt snedvriden. När det blir allmänt känt vad Sverigedemokraterna vill genomföra och vilka konsekvenser det får är det inte längre något bra utgångsläge för SD.

Lars Persson

Fler länkar: SDS

10 kommentarer:

 1. Alla partier slåss om samma väljare. Det är lite det som är poängen med valandet. ;)

  SvaraRadera
 2. Lars,

  Las SD's partiprogram. Det handlar inte om etnicitet och rasism bland merparten av SD's valjare - det handlar om kulturmotsattningar, orande våldsbrottsokning och islamifiering. SD vill begransa invandringen pga av detta, inte pga någon sorts raspolitik som du forsoker få det till. Detta ar faktafel, och om jag får uttrycka mig i dina ordalag, ren propaganda.

  Motsattningar i samhallet vill nog SD begransa, vilket många av de som last på om deras politik forstått, och darav ser dem som ett resonabelt val 2010.

  SvaraRadera
 3. TT,
  SD vill stoppa invandringen från "icke-västliga" länder. Man går alltså efter etnicitet, inte efter anledningen till att man behöver invandra eller individuella egenskaper som kriminalitet.

  SvaraRadera
 4. Jag bör nog påpeka att båda undersökningarna ställde frågan "Vilket parti tycker du bäst om i rikspolitiken?"

  Det är ganska stor skillnad på det och att fråga "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval idag?"

  SvaraRadera
 5. Nu börjas det igen. Svenskar skall INTE FÅ bilda familj med vem de vill, heter det i er tråd. Så står det inte någonstans i SDs olika handlingsprogram.

  Väntar bara på att "invandrare betalar mer skatt än de får i bidrag" som argument för ert ständigt återkommande osakliga påstående om denna sak. Fattas bara.

  SvaraRadera
 6. Johan Bensow,
  Återigen måste jag ge dig rådet att läsa SD:s invandringspolitiska program så att du vet vilken politik du försvarar.

  SvaraRadera
 7. Vi behöver SD i riksdagen. Dom andra partierna blundar ju bara för invandrar problemen. Bara titta nere i malmö, stockholm och södertelje. Misslyckad invandringspolitik

  SvaraRadera
 8. SD påstår att all invandring är av ondo och så tar man som exempel små grupper av personer som ställer till med besvär. Läs t.ex. 98,8 procent av Rosengårds barn och ungdomar bekymrar inte polisen

  Ett sådant parti behövs verkligen inte.

  SvaraRadera
 9. Vi i Sverige,

  Var någonstans säger SD att de anser att "ALL invandring är av ondo"?

  Har du någon källa eller referens till detta påstående (det skall vara referens till officiella dokument/handlingsprogram från SD) eller är det ännu ett i raden av osakliga påståenden om partiet i fråga?

  Börjar bli tröttsamt det här. För er del borde det upplevas pinsamt.

  SvaraRadera
 10. "Sverigedemokraterna däremot har en politik som går ut på att skapa motsättningar mellan människor och inskränka deras frihet."

  Du har fortfarande aldrig funderat på om du skall läsa SD:s program någon gång? Fast iofs, du för ju ett krig mot allt var kunskap och vetenskap heter så förmodligen inte....

  SvaraRadera