söndag 10 januari 2010

Alla svenskar är inte Jehovas vittnen

Tänk dig att du är invandrare i ett annat land. Människorna där får veta att du är från Sverige. "Då är du kristen", säger någon. "Alla i Sverige är kristna". Du försöker säga att du inte är troende och att religionen spelar liten roll för de flesta svenskar. Personerna du talar med vill inte höra på det örat. "Jag vet hur kristna är. Jag hörde talas om en som var med i Jehovas vittnen". "Ja, och så mördar ni folk", säger en annan. Du tittar oförstående på honom. "Jag säger bara en sak", fortsätter han. "Knutby".

Det är lätt för oss att se det absurda i resonemanget, men samma resonemang tillämpas på fullt allvar för muslimer och alla som kommer från ett land som kallas muslimskt. Många av de som för resonemanget är journalister och politiker och borde således veta bättre.

DN och Svenska Dagbladet gör dock ett försök att nyansera bilden. I DN skriver Dilsa Demirbag-Sten att "Vår bild av muslimerna är präglade av skäggiga män". Hon skriver att politiker och media går via självutnämnda företrädare för religionen när de ska tala med muslimer. "Samma kollektivisering är ett verktyg för de främlingsfientliga krafterna att skuldbelägga alla muslimer för allt ont som händer i landet", skriver hon.

Svenska Dagbladet intervjuar tio muslimer om deras sätt att tro. Alla tio har föga överraskande olika sätt att tro och här finns spännvidden från de som läser koranen varje dag till de som inte tror på någon gud. Dock hade bilden nog blivit mer riktig om flera av de tio hade representerat de icke-troende. Problemet för imamen Abd al Haqq Kielan från Eskilstuna är att ungdomar struntar i moskén. "Definitivt är det så", säger han. "De lockas inte direkt av något religiöst budskap, de flesta. Det svenska samhället är så sekulariserat och andra värderingar prioriteras".

28 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Tack!
  Fast... Abd al Haqq Kielan får lite för ofta "tolka", han också. Han är också en skäggig man...

  SvaraRadera
 2. Nämn en religon som utövas av immigranter i relativt modern tid som ställt till så mycket strul för orginalbefolkningen runt om i världen...
  Vilket land som helst...
  Hör vi något om buddister??
  Hör vi något om Hinduer??
  Hör vi något om ........??
  Ja det gör vi.

  SvaraRadera
 3. Anonym 10:27,
  På vilket sätt har religion strulat till det för dig?

  SvaraRadera
 4. Vi i Sverige

  På flera skolor i Västerås har fläskköttet plockats bort efter påtryckningar om muslimer,vad tycker ni om det?

  SvaraRadera
 5. Anonym 11:45,
  Jag tittade på matsedeln för flera av Västerås skolor och det var helt vanlig svensk husmanskost. Inget tyder på att fläsk är uteslutet. Det står att särskild kost finns vid medicinska, etiska och religiösa skäl men inte att alla måste äta den särskilda kosten.

  SvaraRadera
 6. Vi i Sverige

  Har en kompis som jobbar på en skola där fläskköttet tagits bort,vad tycker du om det?Är det något som du stöder?Om du tvivlar på att det är sant tycker jag du ska göra ett studiebesök och se med egna ögon....

  SvaraRadera
 7. Anonym,
  Jag frågade hur religionen har strulat till det för dig. Nu vet vi. Du har en kompis som säger att fläskköttet tagits bort på skolan han jobbar på.

  SvaraRadera
 8. Vi i Sverige

  Jag har inte sagt att religionen ställt till det för mig,det är en annan anonym.Jag undrar hur du ställer dig till det faktum att fläskköttet tagits bort på vissa skolor i Västerås?Skolan som min kompis jobbar på är en av dem,är detta något du tycker är okej?

  SvaraRadera
 9. Berätta gärna vilken skola det är.

  SvaraRadera
 10. Islamofobi är något som drabbar många människor. Diskriminering av muslimer är allvarlig och ska bekämpas. Givetvis ska generaliseringar om grupper undvikas. Men det ska vara möjligt att både granska och fördöma islam precis som andra religioner.

  Alla länder som har dödsstraff för homorelationer är muslimska.
  Inget muslimskt samfund i något land accepterar samkönade relationer.

  Inget muslimskt land har några positiva lagar för homosexuella som äktenskap, partnerskap, lagar mot diskriminering etc. Tvärtom har de flesta av dem förbud mot homorelationer.

  Det här betyder givetvis inte att kristna länder och kristna samfund skulle sakna problem. Men en del kristna samfund har börjat respektera homorelationer.

  Det är dags att fler liberaler och socialister som annars, med rätta, jobbar för homorättigheter börjar granska även de muslimska samfundens homofientlighet. Att tiga är ett svek mot muslimska bögar och lesbiska.

  Bengt

  SvaraRadera
 11. Vet inte om de flesta tycker att alla muslimer är islamister, talibaner eller fanatiska våldsverkare eller allmänt bigotta över lag. Men det finns andra problem med Islam och de flesta muslimer när man skall integrera dessa i ett icke-muslimskt samhälle. Liksom det skulle vara problem å deras sida att integrera större mängder av oss som är kristna, eller andra icke-muslimer, i deras länder/områden. Det kan knappast vara till anstöt att nämna dessa fakta.

  SvaraRadera
 12. Förstår inte riktigt Bengts argument ovan, att diskriminering av homosexuella förekommer råder det ingen tvekan om i den Islamiska världen men vad har vi svenska muslimer med saken att göra? Varför ska vi stå till svars för vad nån ayatolla har fått för sig? Den gruppen människor som fängslats/torterats/dödats i självmordangrepp och faktiskt utstått den grövsta behandlingen inom alla kategorier är just vanliga muslimer som inte accepterar diktaturerna i Islamvärlden/mellanöstern. Men min poäng Bengt är att som muslim i Sverige kan man inte påverka situationen, de allra flesta av oss tar avstånd från alla våldshandlingar och övergrepp, vad mer kan man göra liksom?? Vi är också väl medvetna om att vi är en liten minoritet här i Riket och begär inget annat än medborgliga rättighter,att bli bemötta som alla andra,...jag menar, tänk om jag nu skulle generalisera och fråga dig Bengt och herr "anonym" ovan, varför ku-klux-klan hatar så många?,ni delar ju tron liksom,de påstår sig vara rättrogna kristna ju så.....Löjligt utan tvekan..ändå får jag frågan dagligen om vad jag tycker om Bin-laden,homosexuella,terrorism och för nån vecka sedan , fråga om hurvida vi muslimer vill ta över Sverige!!!...
  ..

  SvaraRadera
 13. Anonym 20:14, det finns många länder som är kristna (i den bemärkelsen att kristendomen är den dominerande religionen) och många av dem är välfungerande demokratier.

  Men inget land där islam är den dominerande religionen är en välfungerande demokrati.

  Detta enkla faktum är grunden för min oro inför islam. Det handlar inte om individer.
  Precis på samma sätt byggde inte mitt motstånd mot kommunismen på erfarenheter av enskilda individer som var kommunister - det handlar i båda fallen om ideologier vars praktik när de kommer till makten leder till död, fattigdom och förtryck.

  SvaraRadera
 14. Hej Anna

  När du säger att inget muslimskt land i världen är en välfungernade demokrati bör du ta dig en titt på det största muslismkt dominerade lander i världen, Indonesien. För bara tio år sedan styrdes Indonesien av en militärjunta men sedan dess har landet utvecklats och blivit den bäst fungerande demokratin i regionen. Andra exemel finns, ta dig lite tid och studera ett par databaser rörande demokratistudier: freedomhouse.com och polity 4 är ett par exempel. Det stämmer att arabvärden inte framstår som något demokratiskt föredömme, men om du breddar din analysram lite så framkommer en mycket diversifierad bild.

  MVH / Gustaf, Statsvetare och tidigare i rikets tjänst

  SvaraRadera
 15. @Gustaf, Statsvetare !

  Du verkar inte vara helt up-to-date när det gäller Indonesiens utveckling !

  I provinsen Aceh är sharia-lagstiftning införd sedan september 2009 och utvecklingen här visar att islamsk lagstiftning används bl.a. för att regulera och kontrollera kvinnors agerande och därmed utesluta dem från beslutsprocesserna.
  Det är f.ö. sedan nämnda datum lagstiftat här att t.ex. äktenskapsbrott kan bestraffas med piskning eller stening.
  Det debatteras om att införa sharian i hela Indonesien.

  Indonesien är kanske "den bäst fungerande demokratin i regionen" men räcker det att vara enögd bland blinda ?
  Du får nog ta något annat exempel för att vederlägga Anna !

  Mvh
  Tjalle

  SvaraRadera
 16. Gustaf, jag har faktiskt "breddat mina analysram" :-) och Indonesien befinner sig helt klart högre upp på demokratitrappan än t.ex. Saudiarabien.
  Men sharia är på frammarsch i och med att Aceh infört kroppsstraff enligt sharia. De kristna i Indonesien skulle nog inte ge så höga demokratipoäng till sin nation.
  Det är väl ganska sorgligt att Indonesien ses som det bästa exemplet när det gäller demokrati i muslimska länder?

  SvaraRadera
 17. Blir det inte lite skumt att blanda ihop korten med demokrati och islam/kristendom?
  Det har ju knappast varit demokrati sen 1000-talet i Sverige då kristendom kom på bred front.

  Diskriminering av homosexuella är en diskussion både frikyrkorna i Sverige och de olika muslimska kyrkorna måste ta tag i snarast.

  SvaraRadera
 18. Vad menar du, Andreasn?
  Jag hävdar inte att kristendom är förutsättningen för demokrati. Det jag hävdar är att islam tycks förhindra demokrati.

  Det som möjliggjorde utvecklingen i väst var (enligt min uppfattning) att man skilde på kyrka och stat. Den utvecklingen har inte islam genomgått. Ju mer präglat ett samhälle är av islam, desto mindre demokrati. (Men självklart finns det inte diktaturer enbart i muslimska länder.)

  Sen krävs det inte alltid så djupgående analyser för att se ett mönster. Det räcker med att se på verkligheten.

  Den muslimska världen är efterbliven. Vad kan det bero på? Det vore väl en intressant fråga att försöka besvara innan vi låter en ny religion få ökat inflytande i vårt samhälle?

  SvaraRadera
 19. De flesta muslimer jag känner är hederliga coh fridfulla människor. Dom läser positiva budskap i sin heliga bok (dom som längre bryr sig). Problemet är att en minoritet av muslimer - lika selektivt - läser andra utdrag us samma bok och dessa stöder religiös fanatism och våld. Den enda lösningen, och moraliska muslimers ansvar, är att ta klart avstånd till dessa "utdrag", till grymma coh fanatiska "hadiths", och så vidare och ta till sig enbart de goda sidorna av den muslimska tron. vi väntar ...

  SvaraRadera
 20. Hej Anna igen

  Det stämmer att Sharialagar till viss del har införts för den muslimska befolkningen i Aceh. Detta må du och jag tycka är fel eller till om med upprörande. Det förändrar dock inte det faktum att Indonesien har relativt fria och rättvisa val samt ett i stort rätt så fungerande rättsystem. Landet är pecis som andra länder på samma ekonomiska utvecklingsnivå korrupt, dock förhåller sig inonesien väl i förhållande rörande korruption i relation till andra stater på samma ekonomiska utveklingsnivå. Huruvida sharialagar gäller på vissa områden i en del av landet innebär inte att landet inte är en fungerande demokrati. Jag själv tycker att dödsstraff är högst motbjudande. I högst fungerande demokratier som Japan och USA avrättas hundratals personer varje år, detta finner jag avskyvärt. I indonesien är den sifran kring 10 om året, oftast klart färre de senaste åren. Detta betyder dock på intet sätt att USA och Japan inte är lika demokratiska stater som Sverige så som vissa i den svenska vänstern tycks hävda, det amerikanska och japanska folken står nämligen fast bakom beslutet att utöva dödsstraffet i deras länder. Att jag känner djup avsky för både dödsstraff och spöstraff förändrar inte detta faktum.

  MVH / Gustaf

  SvaraRadera
 21. Som sagt, det är tråkigt att Indonesien är det bästa exemplet på ett land där islam är den dominerande religionen.

  Hur tror du att det går om islam får samma grepp om det övriga landet som den har i Aceh?
  Jag vet inte, och det gör knappast du heller.

  Men som sagt - Vestigia terrent.

  SvaraRadera
 22. Citat:
  Tänk dig att du har kritik mot, eller okänner oro för, invandringspolitiken. Människorna du pratat med läser att du är en av dem som kritiserar denna politik. "Då är du invandrarfientlig eller rasist", säger någon. "Alla som är kritiska mot invandringen till Sverige är rasister!. Du försöker säga att du anser att alla människor has samma värde och att du finner rasistisk tänkande frånstötande och att många some känner samme oro som du, delar dessa ideal. Personerna du talar med vill inte höra på det örat. "Jag vet hur dom invandringskritiska är. Jag hörde talas om en some var nazist", säger en annan. Du tittar oförstående på honom. "Jag säger bara en sak", fortsätter han. "Auschwitz".

  SvaraRadera
 23. ”… här finns spännvidden från de som läser koranen varje dag till de som inte tror på någon gud. Dock hade bilden nog blivit mer riktig om flera av de tio hade representerat de icke-troende.”

  Hur i helsefyr kan någon som är icke-troende beteckna sig själv, eller bli betecknad, som muslim? Ett absolut nödvändigt, grundläggande villkor borde väl vara att man har någon tro …

  SvaraRadera
 24. Till Anna ovan, samtliga inlägg enligt ett mönster:"de är vår motsats", "de har negativ påverkan och negativ essens", "deras närvaro växer därför och kommer utgöra ett hot"
  Jag vill kalla det för islamofobins grundrecept, sprid detta senare och glöm ej att beröva dem deras svenska identitet, som sagt allt enligt ett recept. Du sammanfattar det bra"Vestigia terrent".......... men du skrämmer mig, din retorik användes på 1600 talet mot de spanska muslimer och judar som några år senare avlägsnades, 30-talets nationalsocialistisk propaganda i tyskland och dagens SD retorik. Jag tror inte du sympatiserar med dessa i övrigt förutom just i punkten om Islam, borde inte varningsklockorna ringa då?, ska vi behöva förklara Aceh provinens utveckling eller din myt om muslimernas ökade inflytande i samhället?

  SvaraRadera
 25. Anonym 18.36, har du samma inställning till dem som kritiserar kommunismen?

  SvaraRadera
 26. Lite grundläggande fakta: kommunism = ideologi, Islam = en personlig tro, du kritiserar min personliga tro och anser den vara... ja.. Jimmy Åkesson förklarde det väl i Aftonbladet. Som muslim kan man vara anhängare av såväl höger som vänstern, dina och övriga islomofobers tappra försök att islamisera oss muslimer(se receptet i fg.kommentar) kommer inte lyckats.
  Din analys av omvärlden är också på lågstadienivå,"djupare analyser behövs ej", enligt dig, du klassar ca 1/4 av världens befolkning som efterblivna och ett problem utan att "ytterligare analyser behöves"??
  Böcker inom följande kategorier rekomenderas starkt: Kolonialism och Postkolonialism, Slavhandel, Korstågen, "Det svarta guldet", Terrorsimens historia.

  SvaraRadera
 27. Islam är en uppsättning levnadsregler - både andliga och rent praktiska - som styr varje del av livet. Målet är ett kalifat. Statsmakt, rättsväsende och utbildning ska följa Koranen och sharia.

  Det kallar jag ett politiskt system.

  Att du valt att se religionen som din privatsak är positivt. Men till skillnad mot kristendomen så har inte moské och statsmakt skilts åt. Det åligger varje muslim att verka för att även statsmakten hamnar inom religionens sfär. Även om många muslimer med dig inte ser det som ett mål, så finns det tillräckligt många runt om i världen och i Sverige som har just det målet – att påbuden i Koranen ska efterlevas och att umman ska ta form även i en världslig makt.

  Du ser tydligen de muslimska länderna som offer för västvärldens förtryck och exploatering. Länder har förtryckts och härjats under historiens gång, men vi ser i dag att många av de förtryckta rest sig och börjat skapa bättre liv för sina medborgare. Tyvärr så hör inte de muslimska länderna till den kategorin.

  Jag tror att lösningen vore att de förpassade religionen till den privata sfären.

  Jag ställer gärna upp på att mäta mina kunskaper med dina när det gäller kolonialismen och dess följder, slavhandeln (både den transatlantiska och den arabisk/muslimska som rent juridiskt avskaffades först 2007), korstågen (vad som initierade dem och hur länge de varade) och så vidare. Men eftersom det skulle kräva en hel del utrymme så är frågan om just den här bloggen är rätt forum för denna duell.

  SvaraRadera
 28. Det är intressant att du tillämpar samma retorik som den du är emot. Du skriver: "Alla svenskar är inte Jehovas vittnen". Församlingen i Knutby är inte Jehovas vittnen, de tillhör en helt annan organisation. Du drar alla frikyrkor över en kam, precis som andra drar alla muslimer över en kam.

  Johnny

  SvaraRadera