onsdag 27 januari 2010

Integrationsproblem som nästan inte finns

Man skulle kunna tro att en debatt mellan statsministern och oppositionsledaren bara skulle handla om stora, viktiga frågor. Det är ju dock många frågor som ska diskuteras på en begränsad tid. Att både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt ägnar tid åt ett integrationsproblem som nästan inte finns, burkan, tyder väl på att de egentligen inte vill debattera utan försöker få tiden att gå. Att flera medier dessutom ger de största rubrikerna åt den delen av debatten säger något om journalisters förmåga att bedöma vad som är väsentligt.

Nyligen visade en undersökning i Danmark att det inte finns en enda kvinna i landet som bär burka. Någon liknande undersökning har mig veterligt inte gjorts i Sverige. Var och en kan ju dock själv räkna efter hur många gånger man sett en kvinna i burka (Kvarteret Skatan räknas inte) och bedöma hur betydelsefull frågan är.

Lars Persson

Länkar: Aftonbladet, DN, SvD, Expressen, Expressen, SDS, Dagen, HD, SDS, SvD, DN

7 kommentarer:

 1. Åk till Råby i Västerås så får du se....

  SvaraRadera
 2. Det finns inga integrationproblem i Sverige - och HÖR SEN!
  Skulle någon komplett obildad person (förmodligen fr sd) påstå det är det en STOR lögn!
  Skulle ni själv stöta på någon som inte vill integrera sig, kom ihåg att denne är bara en individ, inga onödiga generaliseringar, tack! Skulle ni stöta på tusen sådan fall som inte vill integrera sig, kom ihåg att detta är bara individer, så det räknas ínte.
  Framför allt kan vi ju ALDRIG "ställa grupp mot grupp", hur skulle det gå? Folk kanske skulle kunna börja tro att integration var ett problem. FÖR SÅ ÄR DET INTE!
  Vi i det rika Sverige måste visa stor tolerans och förståelse inför dess stackars tortyroffer, och behandla dem på bästa sätt för att undvika att de förlorar sin identitet genom att bli som oss. Vi töntiga och kulturlösa svennar MÅSTE anpassa oss och lära av all den fina kultur de bidrar med, fatta!
  //HR

  SvaraRadera
 3. Att vara anonym är nästan som att bruka burka.
  ;-)
  Vi kommer inte att i Sverige få några lagar om vilka kläder som får bäras.
  Anledningen till att debatten blev lite lam kanske är, att de vill lämna dörren öppen för samregerande efter valet.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag kan bara beklaga hur ni på denna bloggen tramsar bort viktiga saker.

  Eftersom muslimska kvinnor ofta endast får utbilda sig till yrken som är närliggande kvinnans sociala roll som mor och maka och vårdande innebär det att hon utbildar sig till lärare för mindre barn eller inom vården. Vården kräver god hygien, barnen behöver kunna se en person och läsa av kroppsspråket för att utveckla förståelse för andra. Förutom att burkan ger kvinnan en begränsad hörsel och syn, vilket är meningen, hon ska bara kunna se framåt och mycket begränsat, därmed vet mannen vad hon ser då säkras mannens heder eftersom kvinnan uppför sig som hon ska, moraliskt.

  Vi har tack och lov övergångsställen med ljudsignaler för synskadade. Det gör att heltäckta kvinnor kan passera ett övergångsställe i Sverige, men i muslimska länder blir kvinnor trafikskadade då de inte kan se sig omkring.

  Jag förstår inte att en blogg som talar om integration vill skänka bort den svenska friheten för kvinnor och det vi lite äldre feminister kämpade för och det arv vi tog över efter våra förmödrar.
  Det är en ren sorg att läsa denna bloggen, man blir verkligen oroad över kvinnors situation i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Det var ju redaktionen på studio ett som frågade Fredik och Mona om saken. Bägge tycktes mena att klädseln inte är det viktigaste för integration.

  radio

  SvaraRadera
 6. antalet muslimska kvinnor som bär burka eller niqab i Sverige är kanske mindre än 1% jämfört med 99% av muslimska kvinnor som inte gör det. tycker att det är inte värd att läga nergi å tid på den här diskussionen.

  SvaraRadera