onsdag 10 februari 2010

Seder blir maktmedel för att detaljstyra människors liv

Seder och bruk kan ibland vara ändamålsenliga. De kan ha uppkommit av praktiska skäl eller av hänsyn till omgivningen. Men många seder har inte längre eller har aldrig haft en sådan funktion. Att ”ta seden dit man kommer” blir istället ett maktmedel för de som vill detaljstyra andra människors liv.

Ett aktuellt exempel är sättet att hälsa. Plötsligt dyker det upp mängder med förnärmade människor som hävdar att det enda sättet att hälsa i Sverige är att ta i hand, medan att lägga handen mot bröstet och buga inför en kvinna är kvinnoförnedrande. Handslag är faktiskt inte det enda sättet att hälsa bland svenskar. Det nytillkomna sättet att krama kända såväl som okända är något som långt ifrån alla svenskar känner sig bekväma med. Skulle det väcka lika mycket indignation att dra sig undan om en flyktigt bekant ger en hälsningskram?

De flesta av oss som valt att avstå från droger har väl någon gång blivit beskyllda för att inte ”ta seden dit vi kommer” när vi avstått från att dricka alkohol. Samma problem kan vegetarianer uppleva när de inte vill äta kött. Detta är saker som ingen annan har olägenhet av och som andra personer därför inte har med att göra.

Ändå finns det många som har bestämda åsikter om hur andra människor ska leva. Det är ok för en tant att ha hatten på i kyrkan medan en yngling inte får ha keps i klassrummet. Att hänvisa till seder när man tvingar eller förbjuder kvinnor att bära sjal blir ett medel för att utöva makt.

Det finns yrken som kräver att man är klädd på ett visst sätt och att man hälsar på ett visst sätt. Den som vill arbeta inom yrket måste följa reglerna eller välja ett annat yrke. Men man behöver inte hälsa på ett visst sätt för att sköta en maskin på en verkstad. Det finns situationer då man måste visa ansiktet för att identifiera sig. Men om man föredrar att täcka sitt ansikte när man promenerar gatan fram så ska man ha den möjligheten.

Strävan att skaffa sig personlig makt kräver oerhört mycket energi som inte leder till några framsteg i samhället. Tänk vilka stordåd vi kan åstadkomma om vi slutar lägga oss i det vi inte har med att göra och istället använder energin till något produktivt.

Lars Persson

Länkar: GP, GP, DN, Aftonbladet, SDS, SkD, Newsmill


22 kommentarer:

 1. Jag gillar den här bloggen men nu tycker jag att du förenklar något. Det som sker här är att mannen gärna tar män i hand men inte kvinnor. tänk dig att han istället inte ville ta homosexuella, kristna eller hinduer i hand.

  SvaraRadera
 2. jag gillar oxå den här bloggen
  den har hjälpt mig att värva nya sdröster
  tack
  pelle

  SvaraRadera
 3. Anonym:

  Ja vadå? Ska han inte få någon ersättning då?

  SvaraRadera
 4. Citat Persson:
  ”Men man behöver inte hälsa på ett visst sätt för att sköta en maskin på en verkstad.”

  Man behöver inte hälsa alls för att sköta en maskin på en verkstad !
  Men om en hälsning inte känns igen som en hälsning så är den fullständigt överflödig.
  Och hur ska den sålunda hälsade bete sig ?
  Några tips ?

  Tjalle

  SvaraRadera
 5. Detta måste vara en av de bästa värvarbloggarna för sd!
  Ingen detalj är för lite för att inte tas upp till försvar för den kulturfrämmande och civilisationsbefriade invandringen som nu pågår....
  "Lars Persson", om denne person existerar och inte är SSU-kontoret på Sveav 68, kan ju försöka handhälsa på en muslimsk kvinna i burka, med tillhörade make, i hennes hemland och sedan här rapportera resultatet - om han överlever!
  /HR

  SvaraRadera
 6. Så bra skrivet HR! För visst är det lustigt att vi inte kan kräva att de som kommer hit ska anpassa sig till vår kultur, medan vi garanterat skulle få lov att anpassa oss till deras om situationen var den omvända!

  Och precis som du säger, detta måste med all säkerhet vara en av de bästa värvarbloggarna för SD. Tack Lars Persson för att du gör det så lätt för oss! Vi behöver inte lägga någon större möda på att bedriva valkampanj, allt vi har att göra är att hänvisa till denna blogg så blir vi genast fler.

  Tess (fd Nybliven Sverigedemokrat)

  SvaraRadera
 7. Svår nöt för DO att knäcka. Etnicitet trumfar dock kön. Så tycker jag man kan tolka DO's dom. För kvinnan skulle ju lika gärna kunna ha varit den som blivit mest "kränkt" av att muslimen vägrade hälsa på henne. (Däremot kunde hon inte ha anmält att hon kände sig kränkt som etnisk svenska). Och det här tramset var värt 60K?

  SvaraRadera
 8. HR och Tess,
  Är det därför SD har trillat under fyra procent i ytterliggare en undersökning?

  SvaraRadera
 9. ViS, ärligt talat så vet jag inte riktigt vad det kan bero på. Bara under de senaste dagarna så har jag ensam lyckats värva ett tiotal nya röster, och medlemsantalet på diverse sidor och i diverse grupper på fb blir högre för var dag. Så mätningen går inte ihop med den trend jag tycker mig märka av, dvs att vi blir allt fler. Ärligt talat så blev jag väldigt förvånad när jag fick se den senaste SIFO-undersökningen tidigare idag!

  Som jag ser det finns det två möjliga förklaringar, och jag tror att sanningen är ett mellanting. Dels är inte opinionsundersökningar helt pålitliga, så det är inte säkert att nedgången är så stor som det verkar. Så sent som i fredags stod det i SvD att 4,4% stöder SD enligt Skops senaste mätning. Sen kan det också vara så att många just nu nästan "glömt" SD eftersom det bara är de etablerade partierna som syns i debatten i medierna. Dock tror jag att den senare effekten ska kunna motverkas ganska snabbt och enkelt, vi är många som är engagerade och talar för SD!

  Tess

  SvaraRadera
 10. 4%?+
  Vi får se. Vill minnas at SIFO gör en "korrigeringar" av resultatet..
  Det kommer ju dessutom fler undersökningar. En i mitten av sept, den enda som gäller.
  Finns ju en viss beröringsskräck inför sd. Sd sorteras ju ofta in undet alt "övrigt".
  Som sd-are förväntas man ju, enl media iaf, vara lågavlönad och halvt om halvt retard..
  /HR (ej medl av sd, men gillar rättvis behandling, dvs är icke-sosse)

  SvaraRadera
 11. bra inlägg. att i kommentarerna bara säga att sverigedemokraterna vinner på detta har inte med saken att göra. att kontra med att visa muslimska länder som ett dåligt exempel där man tvingas "ta seden dit man kommer" är knappast ett argument för att samma sed är en bra princip i sverige.

  det enskilda fallet är svårt att veta så mycket om men det är en bra grundprincip att vara konsekvent och behandla folk lika. det vill säga att inte ha lagar om kläder på allmän plats för någon. och sen att dessa lagar finns i muslimska länder gör dem ju inte bättre här. känner ni sd-förespråkare inte ibland att ni blir det ni hatar? dvs trångsynta, överdrivet tänkande på er egen etnisk/religiös grupp. eller är det krig mellan grupper som är målet och att alla ska tänka bara på sin grupp (folk/religion/etnicitet/kultur)?

  SvaraRadera
 12. Elin!
  Det kan inte förnekas att det ligger något i det du skriver. Vi kan nog ibland framstå som precis lika trångsynta som de grupper som vi kritiserar. Åtminstone när debatten rör sig på ytan såsom den gjort i kommentarerna ovan. Dock tycker jag att du tar i när du pratar om att vi skulle bli det vi "hatar", för något hat är det inte fråga om! Och tro det eller ej men det är konflikter och krig mellan folkgrupper som vi strävar efter att undvika!

  Om du vill veta mer om vad vi (eller åtminstone jag själv och en del andra sverigedemokrater) verkligen anser så läs mina kommentarer till "Sverigedemokraterna vet inget om demokrati". Efter att ha läst dessa tror jag att du kommer att inse att trångsynthet inte har med saken att göra det heller.

  Mvh
  Tess (fd Nybliven Sverigedemokrat)

  SvaraRadera
 13. Vet ni, SD kan faktiskt vara det (håll i er) ENDA INVANDRARVÄNLIGA ALTERNATIVET I SVENSK POLITIK just nu. I alla fall om det är så att det som framför allt alstrar den otäcka egenskapen invandrarfientlighet är påtvingad och mörkad massinvandring.

  Pappan

  SvaraRadera
 14. Pappan.
  Tack för de orden! Önskar att många fler inser det du påtalar, nämligen att SD faktiskt är invandrarvänligare än flertalet partier.

  Tess

  SvaraRadera
 15. Ett religionskrig är så gott, som oundvikligt, här i Sverige, då våra barnbarn kommer upp i medelårs åldern. En chans till att stoppa detta finns, och det är att det islamiska folket omskolar sig till kristen religion istället. Ty deras utomeuropeiska religion, ligger absolut inte i samklang med våran kristna, som vi haft här i Norden, sedan asatron för tusen år sedan, över huvud taget.
  Eller så måste också den islamska invasionen hit till Sverige stoppas omedelbart Detta är ett direktiv. Innan dessa har blivit i majoritet och sätter in sina sharialagar här i Sverige!
  Det går fort tills dom har blivit den största folkgruppen tack vare deras höga nativitet. Och detta i svenskarnas egna hemland, som det ser ut nu, så måste hela regeringen bytas ut, mot en mera Sverigevänlig och kristen regering. Ty våra förfäder, som byggt upp vårat fäderne land ligger alla i jord nu.
  Tänk om de finge den minsta aning om att deras efter kommande i led ger bort deras byggnadsverk, till ett helt annat folk utomeuropeiskt folk, med en helt annan utländsk diktatorisk religion, som absolut inte hör hemma här uppe i Norden!
  Jag skäms faktiskt,

  SvaraRadera
 16. Ingvar,
  Muslim eller kristen är i många fall bara en stämpel som getts människor utan att de är särskilt religiösa. Det är bara när religionen blir fundamentalistisk som den är till skada och då är kristen fundamentalism lika illa som muslimsk.
  Det går inte att med nativiteten räkna ut hur många religiösa fundamentalister det kommer att finnas i framtiden eftersom religiös tro inte är ärftlig.
  Om det spelar någon roll så uppstod även kristendomen utanför Europa.

  SvaraRadera
 17. Ja det svenska folket saknar regler idag av hur många utomeuropeiska invandrare det kan tas emot, trots att vi har en kristen religion. År 1945 tog vi emot 21126 personer, men ifrån närbelägna grannländer, under andra världskrigets fasor.
  Förra året kom det in ( 102280 st nya ) från fjärran länder, så gott, som alla med islamisk religion, som absolut inte ligger i samklang, med våran kristna.
  Detta kan inte sluta på annat vis, än i en katastof, som Tage Erlander sa de sista åren, då han var stasminister.
  Sverige har fått ett världsberömt rykte om sig, att vara invadrarnas paradis åtminstånde politiskt. Klimatet är väl inte så lockande, rätt att våren är på väg nu. Och alla i utomeuropeiska länder vet om att de, som bor i Sverige har de rätt till socialbidrag, om de inte kan försörja sig själva o.s.v

  SvaraRadera
 18. Ingvar,
  Du är tydligen kristen fundamentalist eftersom du inte kan tolerera människor som inte har en kristen tro.
  Av de drygt 100 tusen som invandrar till Sverige varje år är ca 12000 återvändande svenskar. Flera tiotusentals kommer från EU-länder, bl.a. de nordiska. Av de som kommer från utomeuropeiska länder är det många som varken är muslimer eller har någon annan religion.
  De flesta invandrarfamiljer är självförsörjande och försörjer dessutom några till. Kanske försörjer de dig?

  SvaraRadera
 19. Vi i Sverige sa...
  Ja det Du har rätt, men här i Sverige har vi haft kristen religion sedan vi hade asatron för tusen år sedan.
  Det finns flera olika religioner runt om i Världen, jag har farit runt och bemött dem, under mitt yrkesliv.
  En sak har jag upptäckt och det är, när religionerna krockar med varandra, som det uppstår konflikter om vem, som är bäst.
  Här i Sverige, så kommer det säkerligen att uppstå en sådan.
  Antingen, så åker islamisterna ut, d.v.s om det kristna svenska folket vaknar.
  Eller så blir de tvingade och lära sig, att ideligen be mot Mekka. Det är bara så, eller hur...

  SvaraRadera
 20. Vad beror det på att protestanter och katoliker, som stridit mot varandra i många omgångar, nu förenar sig och bildar kristen front nere i Europa nu! De lyssnar inte till herrarna, som styr i Bryssel.
  Antagligen, så blir det en större kristen demonstration nere i Antwerpen nu till våren eller sommaren mot islams invasion med deras religion och moskéer. Jo de anser att dessa hör inte hemma i ett modernt kristet Europa.
  Här i Sverige har politiker och deras myndigheter för media, lyckats med att sätta ett stort lock över hela Sverige om detta, ty det svenska folket, skall absolut vara helt ovetande om detta. Eller hur

  SvaraRadera
 21. Ingvar,
  De flesta människor jag träffat som bekänner sig till någon religion är också toleranta gentemot andra religioner. Du utgår från din egen intolerans när du målar upp skräckscenarier.

  SvaraRadera
 22. Jag tänker inte gå in på detta med religionen och "vem" som är mest fundamentalist, kristen eller muslim. Men att påstå att skräckscenarierna som Ingvar målar upp är tagna ur hans egen intolerans är inte rimligt. Vi är ju redan på god väg mot inbördeskrig i Sverige, hur blind måste man inte vara för att undgå att se det? Folkgrupper FÖRFÖLJS i Sverige idag, på grund av sin religiösa tillhörighet. Det är ett faktum. Ett väldigt väldigt oroande faktum!

  Tess

  SvaraRadera