söndag 28 februari 2010

OK att förolämpa muslimer men inte judar?

Den gångna veckan har många tidningars opinionssidor handlat om två pudlar. Ilmar Reepalu backade och sade att han inte var medveten om hur allvarliga trakasserierna mot judar i Malmö är. Danska tidningen Politiken bad om ursäkt för att man förolämpat muslimer genom att publicera teckningar av profeten Muhammed.

I första fallet kan inte Ilmar Reepalu be nog om ursäkt. Tidningarna fortsätter mala på. I andra fallet vill man tydligen att tidningen Politiken ska be om ursäkt för att man bett om ursäkt.

Är det OK att förolämpa muslimer men inte judar? Eller beror medias upprördhet på att de tycker att de får förolämpa folk men andra får inte?

Lars Persson

Länkar: SvD, SDS, Expressen, Aftonbladet, SkD, SkD

69 kommentarer:

 1. Lars Persson har intellektuella problem när han jämför publicering av karikatyrer av Islams profet med fysiska och verbala trakasserier mot judar.
  Det första skall man givetvis inte be om ursäkt för i en demokrati medan det andra är rasism.

  SvaraRadera
 2. Lars Persson

  Du kan ju inte vara allvarlig med detta inlägg?

  SvaraRadera
 3. Man önskar nästan att Lars Persson stått på torget i Malmö när raketer och flaskor visslade genom luften mot en fredlig demonstration, eller att hans familj blivit hotad till livet eller att han fått sitt hus vandaliserat av muslimska och vänsterextrema gäng på grund av den religion han bekänner sig till. Då kanske han hade haft någon trovärdighet när han jämställer skämtteckningar med dödshot och fysiskt våld.

  SvaraRadera
 4. Ärligt talat. Om man inte kan ta att någon skämtar om religion så har man klara problem. Hur ofta är inte den kristna guden, eller Jesus för den delen, föremål för skämt? Leder det till strejk och upprörda röster eller tar man det för vad det är, ett harmlöst skämt som inte skadar en enda levande själ?

  Att be muslimerna om ursäkt för en karikatyr av Muhammed är vansinne. Det är att visa att religion är viktigare än det allra mesta, såsom exempelvis yttrandefrihet.

  Att överhuvudtaget jämföra reella hot mot en folkgrupp med en karikatyr i en tidning är absurt! Och dessutom måste jag påpeka att de förföljelser och hot som drabbar muslimer i exempelvis Södertälje, (invandrade kristna är skyldiga i detta fall) även det är något som leder till debatt och starka reaktioner. Så nej, det är inte ok att "förolämpa" vare sig judar eller muslimer. Men det är tydligen ok för muslimer att gång på gång förolämpa de människor som välkomnat dem till sina länder.

  Tess

  SvaraRadera
 5. Den som känner sig kränkt av en skämtteckning på Muhammed har nog de största problemen själv.
  En teckning skadar inte, men det gör flaskor, raketer och stenar./tshee

  SvaraRadera
 6. Vad jag vet har Ilmar Reepalu inte kastat flaskor, raketer och stenar.

  SvaraRadera
 7. Ilmar Reepalu förnekar ju kännedom om att judar i Malmö utsätts för fysiska och psykiska hot.

  SvaraRadera
 8. Nej, men de vars röster han försöker värva har gjort det./tshee

  SvaraRadera
 9. tshee,
  Menar du att socialdemokrater brukar kasta flaskor, raketer och stenar?

  SvaraRadera
 10. "Information om invandring och integration i en konstruktiv och positiv anda."

  VAD i denna blogg är konstruktivt? VAD är positivt?

  Gång på gång försöker jag starta upp en konstruktiv diskussion i vilken jag inbjuder till argumentation på saklig basis. Men antingen så uteblir ett svar eller så är det sarkasmer jag får tillbaka. Jag ser nu att även tshee får sarkasmer till svar.

  Lars Persson, är du vid dina sinnens fulla bruk? Jag börjar starkt ifrågasätta detta! Det är väl SJÄLVKLART att det inte är socialdemokrater som grupp som tshee avser! Utan de skyldiga muslimerna, som Reeplau valt att indirekt försvara genom att visa den nonchalans han gjort. Troligtvis i hopp om att vinna röster åt både sig själv och sina partikamrater. Röster dels från de av muslimerna som är svenska medborgare och därmed har rösträtt, men också från alla dessa hjärntvättade infödda svenskar som tycker att det är så TREVLIGT med mångkultur oavsett vad som blir konsekvenserna, oavsett hur många människor i vårt tidigare fredliga land som hotas, förföljs och utsätts för våld.

  Det spelar enligt dessa inskränkta människor uppenbarligen ingen roll om vi tillåter ett inbördeskrig att bryta ut mellan olika folkgrupper, man har bestämt sig för att det är i enlighet med att värna alla människors lika värde, detta med att låta konflikterna eskalera.

  Detta kan enkelt beskrivas med en enkel formel:
  Mångkultur=Våldshandlingar=Respekt för alla människor lika värde.

  Är det möjligt att du Lars Persson kan se något paradoxalt i detta?

  Tess

  SvaraRadera
 11. Jag utgår ifrån att Reepalu inte är dum; han måste som högste politiker i Malmö naturligtvis känna till de förföljelser som förekommer. Då finns det ingen annan förklaring till att han spelar ovetande än han inför valet inte vill stöta sig med den grupp som enligt samstämmiga uppgifter står för förföljelserna. Om han å andra sidan verkligen inte kände till förföljelserna, ja då är han en urusel ledare för kommunen och borde omedelbart avgå pga inkompetens./tshee

  SvaraRadera
 12. Det här var bara djupt osmakligt, du borde tänka efter innan du jämställer hot och trakasserier med (eventuellt)kränkande satirteckningar. Snacka om en moralisk och intellektuell härdsmälta. Trots bloggens enögda perspektiv har det tidigare ibland postats intressanta inlägg, framförallt de som behandlar statistik, men på sistone är det mest korkade one-liners som dykt upp i RSS-läsaren. Det är dock enkelt avhjälpt med ett knapptryck i Google Reader, så farväl.

  SvaraRadera
 13. Tess, förvänta dig inte att ViS (Lars) ska inleda en seriös dialog med dig. Jag har försökt och gett upp hoppet.
  Se istället det här som ett ”träningsläger”. Du får en chans att för dig själv klargöra olika frågor och att bemöta kritik.

  SvaraRadera
 14. Anna!
  Jag börjar ge upp hoppet jag också. Men du har rätt, som träningsläger fungerar detta perfekt, för de mest absurda former av kritik framförs utan tvivel. Några veckor till här och sen gör jag succé om jag har turen att få en plats i KF efter valet ;)

  Tess

  SvaraRadera
 15. Lars ser ingen skillnad på ett kommunalråd och en Dansk tidning....

  SvaraRadera
 16. det är ju INTE ok att kränka musilmer i sverige!!
  han fick ju 60000 för ett vägrat handslag. vad händer när de vägrar skaka hand med bögar ? med judar ? med kristna apor ?
  / hassan

  SvaraRadera
 17. Johan Bensow2 mars 2010 10:39

  Själv undrar jag när trakasserier, hot och våld mot sverigedemokrater skall beivras. Och när brottslighet mot etniska svenskar, på grund av att de är just detta, skall klassas som rasism, hatbrott samt HMF. Finns det någon likhet inför lagen i Sverige? Jag ser den då inte.

  SvaraRadera
 18. Lycka till i kommunvalet, Tess!
  Du behövs verkligen i politiken.

  SvaraRadera
 19. Johan Bensow,
  Det är inte bara i Sverige som det finns främlingsfientlighet. Om du upplever brottslighet mot etniska svenskar så är det en uppgift för rättsväsendet där du bor, inte det svenska.
  Om du som invandrare har problem så är det konstigt att du vill att invandrare i Sverige ska ha samma problem.

  SvaraRadera
 20. Johan Bensow2 mars 2010 11:55

  Lars Persson,

  Det var inget syftningsfel. Jag menade inte att jag som invandrare har sådana problem. Utan att dessa problem finns - i Sverige. Men det stämmer att det är rättsväsendets sak att hantera sådant. Ser inte ut som att det hanteras väl. Sedan undrar jag var jag har insinuerat att jag vill att invandrare skall ha sådana problem.

  SvaraRadera
 21. Johan Bensow,
  Jag upplever ingen diskriminering mot svenskar och ingen jag känner har klagat. På vilket sätt märker du bättre av det från andra sidan jordklotet än vi som bor i Sverige?

  SvaraRadera
 22. Johan Bensow2 mars 2010 13:29

  Lars Persson,

  Du kanske inte vill se det? Jag ser det dock inte som en tävling i vem som märker av problemet mest. Försynt påtalar jag bara att problemet finns. Det är dessutom enkelt att ta reda på faktum.

  Sedan är det ju fler än du som bloggar om vad som händer i landet och som även belyser problematik som drabbar svenskar. Sådant som du inte ens verkar känna till, eller åtminstonde inte erkänner, att det existerar.

  Du belyser problem som drabbar invandrare och deras familjer. I mångfaldens och toleransens namn får man vara glad över att olika gruppers problem kommer upp till ytan.

  SvaraRadera
 23. Tack Anna! Det känns som att lyckönskningar kan behövas!

  Lars Persson. Du upplever ingen diskriminering mot svenskar hävdar du. Jag ska ge dig några exempel:
  1. Mängder av resurser går till exempelvis modersmålsundervisning och SFI, medan svenska barn med exempelvis dyslexi/dyskalkyli/ADHD och andra problem ofta får gå utan diagnos och hjälp i åratal innan skolan anser sig ha råd att sätta in resurser. Vad händer med dessa barns möjligheter att lyckas bra med sin skolgång?
  2. Kvotering som leder till att människor väljs bort inom utbildning och arbete pga etnicitet eller kön.
  3. Svenskar som av invandrare betraktas som mindre värda. (Se William Petzäll (SD) på youtube, Motion om svenskfientlighet. Källa till påstående om svenskfientlighet anges i videon.)
  4. Svenskar som inte vågar sjunga nationalsången vid högtidliga tillfällen av rädsla för att bli kallade rasister av såväl andra svenskar som invandrare.
  5. Hot, våldshandlingar, trakasserier och uppsägningar riktat mot svenskar p g a politiskt engagemang i SD.
  6. Kvinnor som inte visas tillbörlig respekt och känner sig kränkta som en följd av att inte bli hälsade på på sedvanligt vis, d v s genom vanliga handskakningar.

  Osv osv osv.

  Tess

  SvaraRadera
 24. Tess,
  1. Att tala och skriva svenska är nödvändigt för de flesta jobb i Sverige. Modersmålsundervisning har påvisats underlätta inlärning eftersom man annars kanske inte kan något språk riktigt bra. SFI och modersmålsundervisning gör invandrare mer anställningsbara och minskar därför arbetslösheten. Därmed får samhället mer resurser till att hjälpa de barn du skriver om.
  2. Kvotering pga kön förekommer men kvotering pga etnicitet är sällsynt.
  3. Inbillning.
  4. Inbillning.
  5. Hot drabbar många som engagerar sig politiskt. De flesta hot som riktas mot den här bloggen publiceras inte utan anmäls till internetleverantören.
  6. Mycket få personer (kvinnor och män) råkar ut för att någon inte vill skaka hand och ännu färre känner sig kränkta.

  SvaraRadera
 25. Tack för att du bemöter mitt inlägg denna gång Lars, det uppskattas!

  1. Utifrån det jag vet i dagsläget så vill jag inte helt säga emot dig. Som lärare (dock ej språklärare) vet jag hur viktigt modersmålet är för att man ska kunna lära sig ett nytt språk. Där har du rätt. Men det är konstigt att det alltid finns mer resurser till SFI och modersmålsundervisning än till att hjälpa svenska barn med olika slags svårigheter. Det är vanligt att svenska barn som haft problem i skolan sedan år 1 inte får en diagnos förrän på högstadiet. Men jag har aldrig hört talas om att någon fått vänta i sju-åtta år på SFI eller modersmålsundervisning! Däri ligger diskrimineringen.

  2. Båda delarna förekommer, och i båda fallen är det diskriminering. Vilket som är vanligast är inte relevant.

  3. Vem avgör att det är inbillning? Menar du att den studie som gjorts också är inbillning? Har inte de invandrarungdomar som intervjuats i studien uttalat sig kränkande om svenskar?

  4. Nej, inte inbillning. Jag och många av mina vänner slutade sjunga nationalsången som tonåringar. Som en direkt följd av de konflikter som fanns mellan svenskar och invandrargrupper i min kommun. Konflikter som oftast resulterade i allvarliga fall av misshandel. Dessutom sjunger man inte längre nationalsången på skolavslutningarna, vilket man gjorde under min barndom.

  5. Du har rätt i att hot drabbar många som är politiskt engagerade. Men inte i samma utsträckning. Jag har en partikamrat som under sin tid som kommunpolitiker mordhotats, fått sin egendom vandaliserad och blivit av med flera anställningar p g a sin politiska åsikt. Detta är ärligt talat inget som vilken kommunpolitiker som helst råkar ut för. Det är åtminstone väldigt sällsynt. Utom för de kommunpolitiker som är med i SD, för dem är detta vardag.

  6. Att det är få personer gör det inte mindre värt att uppmärksamma. För de få personer som drabbas är det diskriminering det handlar om.

  Tess

  SvaraRadera
 26. Diskriminering av svenskar ?

  Vad ska vi kalla den av mig tidigare nämnda strykningen av övernattningsmöjligheter för hemlösa ?
  Medan det ska lagstiftas om hem för ensamkommande.
  Till betydligt högre kostnad.
  Att min invändning här avfärdades som att "spela ut grupper mot varandra" säger en del !

  Att jämföra några skämtteckningar i en liten bytidning med aktivt våld mot en folkgrupp säger resten !

  Jag råkade ju ut för en "hälsningsvägran" på en fest häromåret.
  Där Muna pga sin etnicitet (?) inte kunde hälsa eller prata med mig trots att vi var de första gästerna.
  Det gällde att anpassa sig. För mig alltså !

  Tjalle

  SvaraRadera
 27. Det finns ett stort problem med rasism (i bland annat Malmö). Judar trakasseras. Synagogan har vandaliserats exempelvis. Muslimer trakasseras. Mosken har bränts ner, beskjutits osv.

  Bland Israelvänner finns det tyvärr en tendens att dra likheter mellan att kritisera Israel (som Ilmar Repalu gjort många gånger) och antisemitism. Men, det är två helt olika saker. Och det finns bland vissa muslimer en tendens att tolka kritik av extremmuslimsk terror och kvinnofientliga tendenser inom extremmuslimska grupper som islamofobi.

  Men, vi måste ha rätt att kritisera staten Israels politik. Vi måste ha rätt att uppmana judiska grupper att ta avstånd från statens Israels övergrepp. Precis som vi har rätt att uppmana muslimska grupper att ta avstånd från terrorattentat och kvinnofientliga aktiviteter.

  Men, av någon anledning är det bara det ena som är accepterat?

  SvaraRadera
 28. Vad det är synd om dig, Tjalle...

  SvaraRadera
 29. Tycker ni verkligen det ?

  Tycker inte jag !
  Jag menar att det var mer synd om Muna.
  Som efter 19 år i landet fortfarande såg sig förbjuden att prata med "främmande män".

  Tjalle

  SvaraRadera
 30. du behöver hjälp av någon skicklig debattör lars
  för denna blogg reder du inte ut

  varför kan du inte bemöta tjalle sakligt?????????
  //vad det är synd om dig tjalle//
  vad är det för svar?
  varför sticker du ut hakan för när du ändå inte kan svara för dig???

  det är inte så konstigt att det inte tas någon debatt mot sd,det märker man när man läser denna blogg

  vi tar det en gång till

  //VAD DET ÄR SYND OM DIG TJALLE//
  med såna debattinlägg kan ju bara öka ändå mer
  TACK LARS
  pelle

  SvaraRadera
 31. "Dessutom sjunger man inte längre nationalsången på skolavslutningarna, vilket man gjorde under min barndom."

  *suck*

  (Är det här man kan skönja eller sätta fingret på en del av det som SD menar är det svenska vi ska bevara? Det som egentligen inte är ett problem eller inte existerar/existerat?)

  Det gör man visst. Du kan troligen hitta en eller två skolor där man valt bort den i någon missvisad rädsla för att bli kallad rasist (vilket säger mer om den personen än det faktiska läget) men säkerligen fler skolor som i så fall valt bort den av andra orsaker som har att göra med hur man lägger upp avslutningen eller till förmån för andra sånger (det finns inget som säger ATT vi ska göra det även om jag också tycker om att sjunga den på avslutningen - men inte skulle uppröras om den inte fick plats ett år).

  Gör inte allt ni ser till ett invandrarproblem. Måste vara jobbigt att gå omkring och känna sådan rädsla/oro hela tiden. Lider verkligen med er i dessa avseenden.

  SvaraRadera
 32. Tess mfl,
  vagar man fraga om lite mer utforliga fakta vad galler tex skolor dar nationalsangen stallts in? Hur manga har gjort detta? Hur vet ni det i sa fall?
  Hur ofta kvoterar foretag pga etnicitet? Hur lyder motiveringen?
  Liknande problem med hemspraks vs. dyslexiexemplet, hur kan man med sakerhet saga att barn X fick vanta/gick miste om en diagnos pga av att barn Y fick ga pa hemspraksundervisning?
  Problemet med personliga anekdoter ar att det ar svart att dra nagra slutsatser huruvida detta ar en generell trend eller inte.

  SvaraRadera
 33. Anonym 14.52 !

  Om jag nu är avsedd med "mfl" ?

  Citat:
  "Nationalsången ?"
  Svar: Inte en aning !

  Citat:
  "Hur ofta kvoterar foretag pga etnicitet? Hur lyder motiveringen?"

  Ur "Wikipedia" Instegsjobb":
  "Instegsjobb .. innebär att asylsökande med uppehållstillstånd och kvotflyktingar kan få jobb med 75% av lönen betald av staten".

  Citat:
  "hur kan man med sakerhet saga att barn X fick vanta/gick miste om en diagnos pga av att barn Y fick ga pa hemspraksundervisning ?"

  Sveriges resurser är inte oändliga !
  Enligt budgetförslaget för 2010 är "beräknat lånebehov": 106 miljarder SEK !

  OM vi hade oändliga resurser skulle jag vara för att ALLA behövande fick hjälp.
  Men om vi hade oändliga resurser skulle vi knappast behöva låna ?
  Visst ska vi hjälpa nödlidande ! Men då ALLA ! Även inhemska !

  Har du inga som helst problem med att övernattningshem för hemlösa (svenskar) stängs medan det ska lagstiftas om hem för ensamkommande barn ?
  I varje kommun ! Till känd kostnad !
  Eller är detta bara en anekdot ?
  Och jag är bara tjatig ?

  Varför inte underlätta diskussionen här lite med en signatur ?
  Behöver inte vara ditt riktiga namn.
  Så heter jag ju inte Tjalle på riktigt !

  Tjalle

  SvaraRadera
 34. Tjalle,
  tackar for detta! Ditt svar gav iofs upphov till fler fragor. Tveksamt om instegsjobb skulle vara det samma som att kvotera. Instegsjobb ar val snarare en variant av praktikplatssystemet? I-jobben ar forvisso riktade mot en viss grupp men det kan ju praktikplatser ocksa vara. Sen ar "Sveriges resurser är inte oändliga!" inte nat vidare svar pa min fraga, hur vet vi att Xs hemsprak sker pa bekostnad av Ys diagnos (eller Zs hoftledsoperation). Signatur? Ok, ViS 2 :)

  SvaraRadera
 35. Anonym 18:24 ("ViS 2"),
  Du kan naturligtvis använda vilken signatur du vill men från "Vi i Sverige"-redaktionen ser vi helst inte att du använder en signatur som antyder att du tillhör bloggens redaktion.
  Mvh
  Lars Persson

  SvaraRadera
 36. Signatur "fortfarande öppen" 18.24,

  "Praktikplats" ?
  Men bara för "asylsökande med uppehållstillstånd och kvotflyktingar" ???
  Luktar inte det "kvotering" ?
  På vad sätt påverkas detta faktum av att praktikplatser "också kan vara riktade mot en viss grupp" ?

  "Sveriges resurser är inte oändliga!" ?
  Om Sverige måste låna för att få budgeten att gå ihopa och "Xs hemsprak betalas men inte Ys diagnos (eller Zs hoftledsoperation)" så är väl klart att X är i fördel gentemot Y och/eller Z ?

  Du glömde (?) att kommentera om de hemlösa :-)

  Och du får definitivt pluspoäng för "civiliserad diskussionston" !!!
  Där skiljer du dig markant från bloggens redaktion så jag tror inte att du skulle förmodas tillhöra denna oavsett signatur !

  Tjalle

  SvaraRadera
 37. D.
  Istället för att skriva ett långt svar till dig så hänvisar jag dig till att läsa mina tidigare inlägg i denna blogg, framförallt de inlägg jag skrev i den diskussion som följde på ViS inlägg om "Sverigedemokraterna vet inget om demokrati". Du kommer då att förstå att jag inte ser allt som ett invandrarproblem. Och att nationalsången i sig inte är det viktiga, den är bara en del i ett större sammanhang. Det viktiga är att belysa den negativa utveckling som jag ser i samhället i form av att allt mer av svensk kultur avstås, steg för steg, som en följd av svenskars anpassning till invandrare. Och du kommer också att inse att den oro och rädsla jag känner inte är grundlös, utan en enligt mig naturlig reaktion på den vardag som jag upplever.

  Tess

  SvaraRadera
 38. Anonym 14.52.
  Du har rätt i att personliga upplevelser inte ska användas som grund för generella slutsatser. Men generella och allmängiltiga slutsatser var inte syftet i detta fall.

  Diskussionen handlade om huruvida det finns eller inte finns diskriminering riktad även mot svenskar. Och då är inte statistik relevant. Om så bara EN svensk diskrimineras så är det likväl diskriminering. Jag hoppas att du förstår hur jag menar. Hade diskussionen handlat om vilka som blir mest diskriminerade, svenskar eller invandrare, hade förstås statistik varit det enda relevanta att grunda diskussionen på, men så var nu inte fallet.

  Jag tänker inte neka till att jag saknar statistik som klargör hur vanliga problemen är kring dessa punkter. Dock finns det gott om forskning som påvisar att många barn i skolan inte får den hjälp de behöver. Denna forskning kommer man ofta i kontakt med under lärarutbildningen. Likaså ingår i utbildningen kunskap om modersmålsundervisning. Och jag har redan angett var det går att finna en källa till påståendet om svenskfientlighet.

  Övriga exempel som jag tar upp går att läsa om i olika medier, eller är sådant som jag vet att jag är långt ifrån ensam om att uppleva. Fråga föräldrar i några olika kommuner hur det går till på deras barns skolavslutningar. Det kan säkert variera i olika delar av Sverige men i min del av vårt avlånga land är det vida spritt att nationalsången anses som "rasistisk".

  När det gäller det du skriver om instegsjobb så har du rätt. Det är inte kvotering. Men det får samma effekt, d v s att vissa folkgrupper lättare får jobb än andra. Inte tack vare bättre meriter utan p g a etniskt ursprung. Det är diskriminering mot svenskar om något!

  Tess

  SvaraRadera
 39. Hmmm...å ena sidan vill man att de som kommer hit ska integreras...men SFI kostar pengar...

  De tar våra jobb....å bidrag också på något konstigt vis....

  Hur SD än vrider och vänder på det så är invandrare att beskylla för alla problem som finns i samhället.

  SvaraRadera
 40. Tess,

  är inte "diskriminering" detsamma som "kvotering" med kvoten 100% ?

  Anonym 00.26 !

  Nej, invandrare är INTE att beskylla !
  Utan den förda invandringspolitiken !

  Tjalle

  SvaraRadera
 41. SD brukar säga att de inte är emot invandrare utan bara invandringspolitiken. Men deras invandringspolitik är att det nästan inte ska komma några invandrare till Sverige, framförallt inte anhöriginvandrare och arbetskraftsinvandrare. Så SD:s motstånd mot invandringspolitiken är i själva verket ett motstånd mot invandrare.

  SvaraRadera
 42. ViS !

  Jag är INTE SD !
  Som ni implicerar här !
  Jag känner inte heller till deras invandringspolitik.
  Men att vara kritisk mot rådande havererade invandringspolitik är INTE detsamma som att vara mot invandrare !
  Lika lite som krav på förnuftig trafikpolitik är att vara mot trafik. Utan att få denna att bli bättre !

  Arbetskraftinvandrare ?
  Med 437.000 arbetslösa i landet ? Förutom de 900 varslade på Astra i Lund i förrgår !

  Tjalle

  SvaraRadera
 43. "så är väl klart att X är i fördel gentemot Y och/eller Z" - hmm, tycker du gor lite markliga kopplingar har. Sveige lanar for fa att budgeten att ga ihop och detta skall da innebara att pengar gar till X men inte till Y? Kanske. Jag forstar dock fortfarande inte hur belaning innebar att X skulle fa en fordel har (rimligtvis borde en massa andra personer ocksa dra fordel av detta?). Dessutom maste ju hemspraksundervisning och sjukdomsdiagnoser ha olika budgeter? Detta gor det val i sa fall annu svarare att kunna vissa ett samband har. Sen kan man kanske saga att budgeten till tex hemsprak har okat medan sjukvardsbudgeten har minskat, ok, men, igen, hur visar man att den forra har skett pa bekostnad av den senare?

  Praktikplatser/instegsjobb: Man skulle ju kunna saga att praktikplatser i sig ar diskriminerande eftersom de riktar sig till en viss grupp (sag, langtidslosa ungdomar, 18-25), vilket da exkluderar alla ovriga arbetslosa. Denna typ av diskriminering verkar dock vara accepterad av vissa medan instegsjobb inte ar det . Tillbaka till fragan dock. Som jag forstatt syftet med instegsjobb skall detta fungera som en form av praktik som skall underlatta for framtida ansokningar, liknande praktikplatsarrangemanget. Det handlar dessutom om en speciell social grupp i samhallet (flyktingar) och inte om en viss etnisk grupp som Tess skriver. Sa jag far fortfarande inte detta att ga ihop till att det skulle vara kvotering.

  Diskriminering: Igen, hur vet vi att en etnisk svensk blir ranad for att han ar just 'svensk' och inte for att rakar vara rikare? Detta ar igen nat som jag tycker manga SDare for det lite val latt for sig genom att saga att detta skulle vara 'diskriminering' (enl. gallande lagstiftning), och inte ett reguljart personran.

  Hemlosa: Paminn mig igen, vad var din fraga? Sorry!

  Petzäll-kallan: Tess, lyssnade pa radiointervjun pa youtube men dar namndes, mig veterligen, ingen kalla. Lyssnade jag pa ratt inslag? Kan du uppge kallan?


  ViS: Ang. signatur, ok inga problem. Ny signatur: El guapo.

  SvaraRadera
 44. El guapo.
  http://www.youtube.com/watch?v=cvIp2XXVAO0

  William Petzäll hänvisar till en studie en bit in i denna inspelning från KF. Jag har inte lagt någon möda på att hitta studien för att själv läsa den, då jag utgår ifrån att det som William Petzäll hävdar är korrekt. Dock kan du säkert hitta studien om du känner att det är värt besväret att söka efter den.

  Angående detta med etnisk grupp så tillhör väl flyktingar olika etniska grupper? Eller?

  När det gäller det du skriver om olika budget för sjukvård och hemspråk så har du rätt i det. Jag är inte heller säker på att hemspråksundervisningen faller inom skolans budget, så det kan hända att tre olika budgetar är inblandade. Men det handlar också om att lärarna är för få till alldeles för stora elevgrupper, vilket orsakar att en del elevers problem inte uppmärksammas. Då kallas heller inte psykologer in för utredning.

  Oavsett vilken budget som gäller för vad så är det ett grundläggande fel att barn från andra länder har rätt till hemspråksundervisning, samtidigt som barn födda i Sverige får gå i så stora elevgrupper att deras lärare inte hinner se dem som individer och upptäcka deras svårigheter. Invandrarelever får genom hemspråksundervisningen tid att ensamma eller i små grupper bli sedda av en lärare, som då också lätt upptäcker om en elev har svårigheter. Svenska elever blir sällan uppmärksammade på detta sätt, eftersom grupperna alltid är så stora. För att hamna i en liten grupp eller få egen tid med en lärare måste svenska barn först ha fått en diagnos.

  När det ser ut på det här viset har ju politiska beslut angående budget gett upphov till en situation i vilken barn från utlandet får hjälp som svenska barn inte får. Vilket åtminstone jag anser är en form av diskriminering.

  Praktik kan inte jämföras med instegsjobb, av det skälet att praktik inte innebär anställning. När praktiken är slut så är den slut, men en anställning förlängs om man gjort ett bra jobb och det finns behov av arbetskraft. Dessutom brukar praktik inte ge mer pengar än vad a-kassa gör, alltså är det inte ekonomiskt lönsamt med praktikplatser. Som anställd har man lön, och få löner ligger på så låg nivå som a-kassa gör.

  Tess

  SvaraRadera
 45. ...fast nu ställer du, Tess, upp det ena lidandet eller behovet mot det andra. Att hemspråk i sig är det som gör att skolor har stora undervisningsgrupper.

  Du pekar ut grupper som INTE ska ha rätt till vissa saker för att det drabbar den andre. Motpoler alltså. Var går nästa gräns då vi tycker att något inte fungerar i ett samhälle? Vilken är nästa grupp som får ge efter till förmån för den andra?

  Vill du verkligen ha ett sådant samhälle? Där "vi mot dem"-mentaliteten får växa fritt?

  Utan att heller ha läst den källa du hänvisar till är politiker (SD inget undantag) och annat löst folk rätt bra på att antingen välja ut den statistik som passar ens syften eller läsa den och framställa den på sitt eget sätt.

  SvaraRadera
 46. Anonym 23.23 och andra, oavsett om utgiftsposterna tas från samma budget eller ej så tas de från våra gemensamma resurser.

  Grundfrågan är hur många nytillkomna klarar Sverige av att ta hand om - att ge bostad, utbildning och arbete.

  Jag ställer åter frågan till ViS (Lars): Anser du/ni att vårt lands resurser är begränsade?
  Det är en enkel fråga. Svaret är antingen ja eller nej.

  Svarar ViS nej, så är naturligtvis följdfrågan hur just Sverige lyckats skapa outtömliga resurser?

  Svarar ViS ja kan vi börja diskussionen om hur våra ändliga resurser ska användas.

  SvaraRadera
 47. Anna,
  Sverige tillförs resurser genom invandringen. Invandrare är i medeltal nettobetalare till samhället. Därför finns det ingen konflikt mellan invandring och omsorgen om andra grupper.

  SvaraRadera
 48. Ja, det är ditt ständigt återkommande svar. Ett svar som dels är omtvistat, dels meningslöst eftersom grupperna du räknar in är alltför heterogena.
  Den avgörande frågan är dock kostnaden för asylsökande och anhöriginvandrare just nu. Hur många per år kan vi klara av? Hur många kan vi ge bostäder, utbildning och arbete? Det här handlar alltså om kostnaden här och nu – inte om spekulationer kring vad dessa invandrare kanske kan ge i framtiden.

  Förutom dessa rent ekonomiska och logistiska frågor har vi även den andra stora frågan – den sociala och kulturella aspekten. Hur många individer med för oss helt främmande kulturer klarar landet av utan att det sociala kittet vittrar sönder?

  SvaraRadera
 49. En myt blir inte sannare för att man upprepar den, ViS.Det finns vederhäftiga undersökningar om kostnader /intäkter som visar att du far med osanning.
  Det gagnar inte din sak.

  SvaraRadera
 50. Om man vill beskriva invandringens intäkter och kostnader måste man naturligtvis ta med alla invandrare i beräkningen, inte bara de som passar Sverigedemokraternas syften. Man måste också ta med hela livscykeln, inte bara de första åren.

  SvaraRadera
 51. ViS !

  Om invandrare i medeltal är "nettobetalare" varför har ni tidigare finurligt inskränkt detta till att "invandrare betalar mer än de får i bidrag" ?

  Och med nettobetalare menar vi att man betalar mer i skatt än man får i bidrag+sjukvård+skola+pensioner+rättsväsende+plus+plus ..?
  Alltså ger ett positivt bidrag till budgeten ?

  Då är alltså de 106 miljarder vi får låna i 2010 års budget enbart lata svenskars fel ?

  Jag anar lite "kreativ bokföring" !

  Tjalle

  SvaraRadera
 52. Tess: Instegsjobb innebar inte fast anstallning utan ar, likt praktikplaters, en subventionerad form av visstidsanstallning. Jag kan inte se hur den ena ar mer 'kvotering' an den andra. Dessutom ar det flyktingstatusen - och inte den etniska tillhorigheten - som gor att man kvalificeras for denna atgard. Se lank nedan: http://www.sweden.gov.se/sb/d/8980/a/80545.
  Tack for Petzall-lank forresten, skall kolla vid tillfalle.

  @Anna: 'helt främmande kulturer' ar ett ganska vitt begrepp, och som sadant - kan man tycka - blir det meningslost eftersom man kan lagga in lite allt mojligt som man inte gillar. Dessutom kravs det ju forst att man a) ar overens om vad ens egen kultur ar och vilka kulturella uttryck som ar acceptabla och b) var gransen gar mellan en 'bekant' resp. 'frammande' kultur. SDs principprogram skriver tex att 'Kulturen utgörs av den omgivning av självklarheter, minnen och föreställningar som vi lever i och som vi är med om att forma. Kulturen tar olika form genom tid och rum.' Om nu t.o.m SD erkanner att kultur ar, skall vi saga, komplicerat, hur skall vi da kunna avgora vad som ar frammande eller inte om vi har att gora med luddiga begrepp som 'minnen och forestallningar' som deussutom tar olika former och uttryck beroende pa tid och rum? Vilken ar var kulturella referenspunkt?

  /El guapo

  SvaraRadera
 53. Naturligtvis finns det inte outtömliga resurser men det betyder inte att ett "ja" på frågan gör det inte rätt att ställa ett lidande mot ett annat som SD och du hela tiden gör. Världen är inte svart eller vit. Barn brukar resonera så. Vuxna brukar ha kommit längre i sitt tankesätt.

  Svensken behöver inte stå med mössan i hand för att det kommer invandrare. Det som är oroliga för sin egen kulturella identitet är ju rätt larviga och man kan ju undra hur det förhåller sig med deras självbild? Kan inte vara många som tror på sin egen förmåga där inte.

  Dessutom vill SD (enligt partiprogrammet) begränsa invandringen till ett minimum och då är ju en övre gräns inte så intressant utom just för SD:s diskussion.

  Läser man Carina & Stefans blogg just nu märker man att det pyr under ytan hos väljarna då de flirtat med MENA-flyktingar. Jag tolkar det som att ett flertal inom SD har en rätt krass syn på invandrare och det fult bruna görs nu synligt då man nu väljer att vända sig till Nationaldemokraterna istället.

  Man är egentligen inte intresserade av att ha en grundläggande humanistisk människosyn utan att allt daltande med invandrare av alla de slag är av ondo. Nästan så att man skulle kunna tolka det som rasism...

  Men vad vet jag?

  SvaraRadera
 54. El guapo.
  Min poäng är att det väl är lättare att få en visstidsanställning förlängd än att få en praktikplats att följas av en anställning?

  Det som är gemensamt för de flyktingar som kommer hit är att de har en annan etnicitet än den svenska. Vilket innebär att människor med svensk etnicitet många gånger prioriteras lägre än alla möjliga andra etniciteter. Flyktingstatusen i sig tar ju inte bort etniciteten!

  Ja, titta på länken vid tillfälle. Jag tycker att han tar upp en viktig aspekt av detta med allas lika värde, och att han talar väl för sin sak. Synd att ingen i kf gav sitt stöd!

  Tess

  SvaraRadera
 55. Anonym 23.23
  Jag har inte skrivit att vissa grupper ska fråntas rättigheter. Det är en ren feltolkning från din sida. Inte heller har jag skrivit att hemspråksundervisningen är orsaken till de stora elevgrupperna. Jag påpekade bara hur det ser ut, och anser att det är synd att inte svenska barn får det stöd som utländska barn får. Därmed inte sagt att de utländska barnen måste bli av med rättigheter. Eller att den ansträngda skolbudgeten skulle bero på hemspråksundervisningen. Däremot skrev jag faktiskt att jag inte ens är säker på att pengar till hemspråksundervisning kommer från skolans budget! Detta kanske du missade...

  Det vore väl bättre att ge svenska barn samma rättigheter så att alla får samma stöd. Men då infinner sig det stora ekonomiska problemet. Vem ska betala för kalaset? Det spelar egentligen ingen roll vilken budget det handlar om, i slutändan kommer alla pengar från samma sinande ko.

  Du skriver att jag ställer saker mot varandra. Självklart! Det var ju det diskussionen handlade om till att börja med, diskrimineringens "vara eller icke vara". Jag försöker bara påtala att diskriminering finns även mot svenskar. Genom att ge exempel.

  Dessutom är det väl så att politik i grund och botten handlar om att ställa saker och ting mot varandra. Att prioritera. Eftersom det aldrig finns medel nog att tillfredsställa alla behov och önskemål. Ett "vi mot dem" -tänkande är det sista jag vill se. Vilket också är ett av skälen till att jag är sverigedemokrat. För var dag som går blir "vi och dem"-tänkandet allt mer utspritt, det får allt starkare fäste i samhället. P g a en alltför omfattande invandring på en alltför kort tid. Det är dags att slå i bromsen och reda ut den situation vi har innan hela vårt land är drabbat av motsättningar folkgrupper emellan.

  Självklart kan man alltid välja att framhålla den del av sanningen som passar ens egna syften. Och precis som du skriver gör nog många på just det sättet. Men att det fungerar så är också något som jag hoppas att alla människor begriper. Viss källkritik måste man alltid ha i åtanke. När det gäller den studie som jag nämnt så är det upp till var och en att kontrollera den om intresse finns.

  //Tess

  SvaraRadera
 56. El guapo, är din kulturrelativism konsekvent? Vad är det kurder och palestiner vill? Har de en kultur, ett språk?
  Tänk lite.

  ”Men vad vet jag"
  "Naturligtvis finns det inte outtömliga resurser men det betyder inte att ett "ja" på frågan gör det inte rätt att ställa ett lidande mot ett annat som SD och du hela tiden gör. Världen är inte svart eller vit. Barn brukar resonera så. Vuxna brukar ha kommit längre i sitt tankesätt. ”

  Jaså, minsann, ändliga resurser innebär inte att man måste välja vad man ska lägga dem på? Det låter nästan lite religiöst. Verklighetsförankrat är det i alla fall inte.

  ”Svensken behöver inte stå med mössan i hand för att det kommer invandrare. ”
  Så vi kan i princip ta emot hur många som helst? Har vi bostäder, utbildningsplatser och arbeten åt alla i hela världen som väljer att ta sig hit?

  Du inser det orimliga, hoppas jag. Man måste ALLTID göra val och prioritera. Det är vad vi ska diskutera.

  ”Det som är oroliga för sin egen kulturella identitet är ju rätt larviga och man kan ju undra hur det förhåller sig med deras självbild?”
  Det handlar om att vi fått etniska enklaver med människor som inte känner solidaritet med Sverige. Det är det jag menar med socialt kitt.

  ”Dessutom vill SD (enligt partiprogrammet) begränsa invandringen till ett minimum och då är ju en övre gräns inte så intressant utom just för SD:s diskussion.”
  Jag är inte bunden av SD:s partiprogram. Jag har inte ens läst det. Men om nu SD vill begränsa invandringen till ett minimum tycker jag det låter bra. Vi behöver ta en paus. Sverige behöver få en chans att just förse alla dem som har kommit de senaste 20 åren med bra bostäder, utbildning och arbete.

  Det är fullkomligt absurt att man ses som rasist och främlingsfientlig om man tycker att ett litet land som Sverige har en gräns för hur mycket invandrig landet klarar av.

  SvaraRadera
 57. Nej. Jag sa att man kan lätt tolka det som rasism utifrån hur en del resonerar på Carina och Stefans blogg.

  Att en hel del anhängare kan uppfattas som rätt bruna när det blev ställt på sin spets.

  Ja. Man måste prioritera. Det är något helt annat än att utesluta. Att utesluta och skylla problem på en grupp är för mig jättebrunt. Det hoppas jag att du inser.

  SvaraRadera
 58. "Ja. Man måste prioritera. Det är något helt annat än att utesluta."
  Tänk över de där meningarna ett par varv till.

  Man måste prioritera - men det innebär inte att man måste dra ner på nåt för att lägga på nåt annat. Tulipanaros, med andra ord!

  "Att utesluta och skylla problem på en grupp är för mig jättebrunt."

  Med "att utesluta" menar du - vad?
  Majoriteten av världen befolkning bor inte i Sverige, är de uteslutna?

  Att konstatera att vissa invandrargrupper är kraftigt överrepresenterade när det gäller kriminalitet och socialbidragsberoende handlar inte om att "skylla problem" på nån. Det är fakta och utifrån dessa fakta kan man olika åsikter om vad det beror på och vad man kan göra åt det

  Det är det diskussionen ska gälla.

  Istället stoppar vi huvudet i sanden och låter segregationen och balkaniseringen utvecklas i våra förorter som hela tiden fylls på med nytt folk som hänvisas till att leva isolerat från det svenska samhället i arbetslöshet. Men vad gör väl det, vi är ju ”bäst i klassen” när det gäller att ta emot ”flyktingar”.

  SvaraRadera
 59. Anna: "är din kulturrelativism konsekvent? Vad är det kurder och palestiner vill? Har de en kultur, ett språk?". Det har forstod jag inte alls, namnde varken kulturrelativism eller kurder/palestiner. Utveckla. Daremot forsokte jag papeka att 1. 'Kultur' ar ett luddigt och svardefinierbart begrepp och 2. for att veta vad som ar en frammande kultur maste vi forst definiera var egen (dvs, vad som inte ar frammande). Och dari ligger problemet eftersom det inte verkar finnas nan enighet om detta. SDare sager si, "alla" andra sager sa. Om vi inte kan enas om vad 'var' kultur ar sa blir det ganska godtyckligt vad en 'frammande kultur' ar.

  Tess: "det väl är lättare att få en visstidsanställning förlängd än att få en praktikplats att följas av en anställning?". Det vet jag inte. Rimiligtvis borde det vara lika latt/svart att fa sin praktikplats omgjord till fast anstallning som sitt instegsjobb.
  Sen tycker jag att du blandar ihop visstidsanstallning med instegsjobb, de ar val anda inte samma sak?

  /El Guapo

  SvaraRadera
 60. El Guapo.
  Snälla du. De var du som jämförde instegsjobben med en visstidsanställning till att börja med. Jag svarade bara på detta som du skrev:
  "Instegsjobb innebar inte fast anstallning utan ar, likt praktikplaters, en subventionerad form av visstidsanstallning. Jag kan inte se hur den ena ar mer 'kvotering' an den andra."

  Så om någon blandar ihop det är det väl du?

  Och jag tvivlar starkt på att det är lika lätt att få praktik omvandlad till anställning som att få en anställning förlängd. Jag har inget statistiskt belägg för mitt påstående, men enligt min erfarenhet brukar de flesta som haft praktik återgå till arbetslöshet. Arbetsgivaren har passat på att utnyttja billig arbetskraft, men när det är dags att börja betala lön så får praktikanten sluta. Tror inte att risken är lika stor att den som fått instegsjobb får sluta, lön betalas ju redan, bara inte lika mycket lön som vid fortsatt anställning. Åtminstone är detta det intryck jag fått av hur det fungerar.

  Tess

  SvaraRadera
 61. Tess,
  ursakta sent svar, jamen kunde varit tydligare har, trodde att du pratade om visstidsanstallning i bemarkelsen 'vikariat'. Tillbaka till fragan: igen tycker jag att dina slutsatser dras pa lite val tunna grunder ('inget statistiskt belagg', 'egna erfarenheter'). For att kontra sa ar mina egna erfarenheter blandade, en del jag kanner har fatt sin praktikplats omgjord till fast tjanst, andra inte.
  Lon ('ekonomisk ersattning' kanske ar battre ordval) betalas val till bade praktikanter som till instegsjobbare? I bada fallen ar dock ersattningen tidsbegransad. Huruvida de sen blir fast anstallda beror val pa hur de skott sig, foretagets behov av arbetskraft osv. Sen kan jag halla med dig om att praktikplatssystemet kanske inte ar den optimala losningen pa arbetslosheten men om alternativet ar bidgragsberoende, sa maste det val anda vara battre att folk 'jobbar' an att de inte gor det? Om sen praktikplatsen/instegsjobbet leder till fast anstallning, jattebra.
  ViS: sag till om diskussionen borjar bli langrandig!
  /El Guapo

  SvaraRadera
 62. I likhet med "Tess" tycker jag det är viktigare att en svensk pensionär får ordentligt lagad brunsås och hemtjänst med riktigt hög service (helst av någon syriansk professor i kärnfysik) än att en mamma från Irak slipper bli våldtagen av någon gerillagrupp och att en afghansk pappa slipper få sina barn bortsprängda när de är och handlar på torget. Om dessa människor kommer till Sverige ska de omedelbart skickas tillbaka till närmaste krigszon. Marsch pannkaka!

  SvaraRadera
 63. Anonym 11:31,
  Du borde kanske tala om att din kommentar är satir. Det är inte alla som förstår sådant.

  SvaraRadera
 64. Anonym 11.21.
  Ditt oerhört sarkastiska inlägg är egentligen inte värt att lägga tid och kraft på att bemöta! Men jag gör det ändå av den enkla anledningen att du gör mig heligt förbannad när du kränker mig på detta sätt. Vad har du för rätt att tillskriva mig sådana åsikter? Det du gör dig skyldig till är ett rent personangrepp, då du skriver detta utan att ha den minsta aning om vem jag är och uppenbarligen utan att ha minsta lilla insikt i vad jag har för åsikter eller vad SD står för. Det är rent ut sagt förjävligt!

  Jag har inte uttryckt dylika åsikter i ett enda av mina inlägg, av det enkla skälet att jag inte har och aldrig någonsin kommer att ha sådana åsikter. Däremot har jag flera gånger i alla de inlägg jag skrivit påtalat att riktiga flyktingar ska få hjälp, men att vi måste begränsa invandringen när det gäller människor som inte har flyktingstatus men trots detta beviljas asyl. Jag har också framhållit det faktum att vi i SD anser att det är bättre att vi lägger pengar på att hjälpa de människor som är i allra störst behov av hjälp, d v s de människor som inte har medel att ta sig till Sverige utan blir kvar i sina hemländer utan hopp om hjälp.

  Finns det något i detta sätt att resonera som ger intryck av att jag tilltalas av tanken på att kvinnor våldtas och barn sprängs? Om det finns ens en antydan till möjlighet att det kan tolkas så, så garanterar jag att det inte är fallet. Tvärtom är det sådant som får mig att må dåligt, att människor utsätts för sådant utan att jag kan göra ett enda dugg åt det! Och när jag vet att sådant händer runt om i världen känns det än mer vansinnigt att vi ska betala tusentals kronor per dygn för att livnära människor som inte bara haft medel att ta sig hit, utan som när de väl är här dessutom visar sig ha lämnat livssituationer som är relativt drägliga. Människor som dessutom ljuger om sin ålder och hotar och trakasserar de människor i Sverige som ägnar sina dagar åt att hjälpa dem! Borde vi inte istället ta dessa pengar och på något sätt försöka hjälpa de kvinnor och barn som får utstå krigets fasor?

  Syrianska professorer som kommit hit som flyktingar ska inte ägna sig åt hemtjänst om det inte är så att de själva väljer att byta till det yrket. Istället ska de så snabbt som möjligt få ett arbete i vilket deras utbildning kommer till användning. Detta är ett utmärkt sätt att motverka den segregation som vi i SD reagerar starkt på med hänsyn tagen till de negativa konsekvenser den leder till för oss alla, såväl infödda svenskar som flyktingar och invandrare.

  Så innan du försöker göra dig lustig på min bekostnad en gång till kan du kanske vara så god att se till att ha en grund för det du skriver!

  Tess

  SvaraRadera
 65. Tess !

  Jag blev också aningen konfunderad över det "sarkastiska inlägget" men antog att du skulle bemöta det bäst själv.
  Och det gjorde du ju !

  Jag saknar riktiga svar på dina vettiga inlägg här.
  Men inte, i stället gömmer man sig bakom "snällhetssyndromet", där det inte ses något som helst samband mellan landets resurser och dess möjligheter att hjälpa.
  "Sverige är ju ett sååå rikt land !"
  Där alla nysvenskar påstås vara "nettobetalare" och följaktligen, då Sverige tvingas låna för att få budgeten att gå ihop 2010, "gammalsvenskarna" står för minuset !
  Där uppväxt i Sverige anses vara en "kostnad för samhället" då tex. skolgång ses som en gåva utan samband med "skatteintäkter" ?
  Där det därför anses billigare att importera redan färdigutbildade, som trots vedervärdigheterna i hemlandet åtnjutit en förstaklass Sverigeanpassad utbildning med "stort A" i alla ämnen inklusive kärnfysik (i Syrien).
  Där ALLA problem med invandring enbart beror på "svenskarnas rasism".
  Där en fråga om inte även hemlösa gammalsvenskar bör få hjälp avvisas med att "det är ju att ställa grupper mot varandra, fy på dig !" ?
  Där min svärmor på ålderdomshemmet en dag fick besked att "i fortsättningen får du bara ett halvt frukostägg ! För vi måste spara !"
  Medan nya hem för ensamkommande barn ska lagstiftas om.
  Där detta av en del förklaras med att "det är ju olika budgetar" !
  Där inget asyllurendrejeri är uppenbart nog att få ifrågasättas, det må vara att man blivit "tvångsgift med en häxdoktor" eller att man efter att ha fått PUT plötsligt minns att "man dock avlat ett barn med med sin skilda man i hemlandet". Och så wups är den f.d. maken här.
  I ett land som har 437.000 arbetslösa och där det inte finns någon inhemsk kultur !
  Utan invandrare bara av en slump hamnar i detta landet med konstigt språk på andra sidan jordklotet.
  Och där genast vill införa den kultur de såg sig nödgade att fly från.

  Fss: Visst tusan måste vi hjälpa nödlidande. Dock även dylika gammalsvenskar. Och utan detta eviga trixande !

  Tjalle

  SvaraRadera
 66. Tjalle!

  Jag saknar också riktiga svar. Det finns några personer som faktiskt bemött mig sakligt och det är jag glad för, men jag önskar att fler gjorde valet att diskutera med mig istället för att ägna sig åt barnslig pajkastning. Jag har aldrig någonsin hört talas om att man kan reda ut svårigheter och konflikter genom en massa trams, utan det som krävs är seriösa diskussioner i vilka man granskar och analyserar de olika problem och förslag på lösningar som finns. Faktum är att jag nästan börjar undra om de som bemöter mig med en massa trams egentligen inte vill lösa problemen som finns i vårt samhälle idag. Det verkar nästan som att de tycker att det är mer givande att ägna sig åt dumheter än åt att samarbeta med andra människor för att med varandras hjälp försöka åtgärda sånt som är fel i världen!

  Du har så rätt i det du skriver i ditt inlägg. Man blundar för alla paradoxer, man förnekar infödda svenskar rättigheter som man aldrig skulle drömma om att förneka invandrare. Tänk bara vilken uppståndelse det skulle bli om man på ett hem för ensamkommande invandrarbarn började ransonera frukostäggen, eller kaffet som även det ransonerats för våra pensionärer på vissa orter. Kan nästan se rubrikerna framför mig...

  Och så detta att det alltid ska bli en fråga om två motpoler, ANTINGEN "vi" eller "dem". Kan man inte försöka vara lite nyanserad, se saker i annat än svart och vitt? Kan nästan tro att flertalet av de som bemött mig i denna blogg lider av border-line, så oförmögna som de är att se saker ur mer än ett perspektiv. Att kräva lika rättigheter för infödda svenskar som för invandrare är inte med nödvändighet en fråga om antingen eller, det är en fråga om både och i väldigt många fall. Men det vägrar flertalet att inse. Istället får man hör att man är rasist... för att inte bara invandrare utan även pensionärer ska få äta sig mätta till frukost! För att inte tala om hur lynchad man blir när man anser att svenska pensionärer kanske till och med borde ha större rätt till frukostägget om man blir tvungen att välja vem som ska få det. Att de har större rätt av den anledningen att de i hela sitt liv jobbat och betalat skatt i Sverige och förlitat sig på att därmed kunna få en dräglig ålderdom. Jag tycker faktiskt att jag hellre ger frukostägget till Sven som slitit ett helt liv och genom detta betalat för omsorg på äldre dagar, än till Ahmed som på boendet för ensamkommande barn utsätter personalen för sexuella trakasserier... vilket ju också är en helt normal sysselsättning för "barn".

  Något annat som slagit mig är att vi i SD oftast beskylls för att "dra alla över en kam". Vi får höra att vi inte ska döma alla invandrare för att några uppför sig fel. Vilket jag självklart håller med om! Man måste se människor för vilka de är som individer, inget snack om den saken. Men hur kan det komma sig att de människor som i denna blogg försvarar invandringen med näbbar och klor inte själva är lika nyanserade som de kräver att sverigedemokrater ska vara? De drar alla invandrare över en kam när de menar att invandrare aldrig ljuger om sin ålder, aldrig begår brott, aldrig vägrar att ens försöka ta del av den svenska kulturen. Vart tog det då vägen, det där med att se att individer skiljer sig åt? Och likaså drar de alla sverigedemokrater över en kam... några få anhängare till partiet uppför sig illa och vips så ska alla vi som är medlemmar betraktas som främlingsfientliga. Snacka om att kasta sten i eget glashus!

  Du ska ha tack Tjalle för att du är en av de få personer som ser nyanserna och därför har mycket bra att tillföra debatten!

  Tess

  SvaraRadera
 67. Tess

  Du ser inte själv i ditt resonemang att du först säger att folk borde sluta se saker som "svart eller vitt" eller "vi mot dem" för att i fortsättningen utveckla just resonemanget till att ställa det ena mot det andra? Att få det att låta som om pensionärernas mat ställs mot "den hemska invandraren", att Svensken måste välja. Snacka inte om brist på nyanser för att sedan måla i samma entoniga gråskala själv.

  Sedan i ditt resonemang om att dra alla över en kam så pratar du här om ett politiskt partis principprogram (indirekt, medvetet eller inte) och därmed torde du förstå att det är det som folk reagerar på. Står du inte bakom SD:s eget program? Du kanske borde byta parti?

  ...snacka om borderline och glashus...

  SvaraRadera
 68. Anonym 16.27.
  Att man ser nyanserat på saker och ting innebär inte med automatik att man slipper ifrån att göra prioriteringar. Det är ett faktum att val ibland måste göras. Då måste man väga saker mot varandra. Det viktiga är dock, när man gör sina val, att man noga begrundat vad det är man får lov att ställa mot varandra, vad det är man väljer emellan. Och för att kunna begrunda detta noga måste man se nyanser, inte stirra sig blind på ett problem ur bara ett perspektiv.

  Jag undrar varifrån du får intrycket att jag inte ser nyanser. För jag tycker då att jag är ganska duktig på att se saker ur olika perspektiv. Varför skulle jag annars i flera tidigare inlägg ha poängterat att det kan vara berikande med utbyte kulturer emellan, att vi svenskar kan ha saker att lära från andra kulturer? Varför skulle jag annars göra skillnad på människor som lever under fruktansvärda förhållanden och skulle behöva hjälp men inte får någon, och somliga människor som tar sig hit och ljuger om både det ena och det andra för att beviljas asyl?

  Jag är ledsen om jag får det att låta som att pensionärernas mat ställs mot "den hemske invandraren"... för det är då verkligen en förenkling av sanningen! Faktum är att det i grund och botten inte är pensionärernas mat som jag ser som det stora problemet. Det är egentligen bara en bagatell i det stora sammanhanget, även om det med all säkerhet är en jobbig bagatell för de pensionärer som inte får äta vad de vill till frukost.

  Anledningen till att jag över huvud taget tog upp detta med pensionärernas mat är att jag fick kastat i ansiktet att jag tydligen har problem med om inte pensionärernas brunsås är tillräckligt vällagad. Detta bemötte jag och berörde då för första gången ämnet med pensionärernas mat och tog ställning i den frågan. Men att jag bemöter något som jag blir beskylld för utan att själv ha tagit upp det som ett problem till att börja med ska tydligen läggas mig till last även det...

  Kan du försöka förklara vad i hela världen det är du vill ha sagt om detta med principprogrammet för jag förstår ärligt talat inte vad det är du menar. När har jag pratat om SD:s program i anslutning till att dra alla över en kam? Vad har partiprogram ens med saken att göra? Och VAD är det som får dig att ifrågasätta om jag står bakom mitt eget partis program? Det är det väl självklart att jag gör!

  Tess

  SvaraRadera