söndag 14 februari 2010

Starka kvinnor söker svenska män

Vi har avvaktat med att kommentera den debatt om ”fruimport” som Svenska Dagbladet startat för att se om det skulle utveckla sig till en hetsjakt på mångkulturella familjer. Reportageserien har tagit upp problem som finns men fram till nu bara tagit upp negativa exempel. Idag kommer en artikel som i någon mån visar de positiva sidorna.

Vi som arbetar med bloggen ”Vi i Sverige” kommer själva från familjer där ena parten har invandrat och vi känner åtskilliga andra sådana familjer. Precis som bland helsvenska familjer finns det allt ifrån lyckliga till mindre lyckliga äktenskap. Men inte i en enda av de familjer vi känner till förekommer våld eller förtryck.

Att använda ordet ”fruimport” borde betraktas som höjden av sexism. Det utmålar kvinnor från andra länder som viljelösa föremål som kan importeras utan att de själva har något att säga till om. Verkligheten i de allra flesta fallen är istället att starka kvinnor söker svenska män därför att de inte accepterar kvinnosynen i sitt hemland. De tar initiativet till att förbättra sin situation. Svenska män har gott rykte för att vara jämställda och ta ansvar för familjen. När kvinnor från Thailand, Kina eller Vietnam söker svenska män är det för att bygga upp en jämställd familj, inte för att de vill komma till det kalla Sverige med sitt konstiga språk.

Det är för övrigt inte bara kvinnor som kommer till svenska män. En betydande del av anhöriginvandringen är män som kommer till kvinnor och även en del män till män och kvinnor till kvinnor.

Att bygga upp en mångkulturell familj är ingenting för ekonomiskt svaga. Det är stora utgifter förknippade med resor och inte minst byråkratin. När familjen förenats i Sverige är man oftast hänvisad till att leva på en lön den första tiden. Trots det visar statistik från SCB att familjer med en svensk och en invandrare har goda inkomster, betalar mycket skatt och får obetydligt med ekonomiskt bistånd.

Svenska staten gör inte mycket för att underlätta för dessa välintegrerade familjer. Tvärtom är det ofta omöjligt för en flickvän eller pojkvän till en svensk att få besöksvisum för att bättre veta vad man ger sig in på. En generösare syn på detta skulle kunna minska antalet äktenskap som inte blev vad parterna tänkt sig.

Lars Persson

Fler artiklar i Svenska Dagbladet: SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD

Fler länkar: Aftonbladet

19 kommentarer:

 1. Tack för ett bra inlägg läs min blogg på http://stockholmnative.blogspot.com för exempel på de problem som man kan drabbas av när man försöker få visum till Sverige och även utresetillstånd från Filippinerna

  SvaraRadera
 2. Mycket bra inlägg, Jag med många andra mår illa av SvD vinklade reportage. Och det utlovade reportaget om "lyckliga" förhållanden förpassades till en liten notis.

  Hannes Delling fokuserar ju enbart på det negativa och man märker ju tydliga rasistiska tendenser i hans skrivande.

  Alla dessa artiklar kommer straffa mångkulturella familjer ännu mer och det kommer bli ännu svårare och dyrare i framtiden att förena familjen.

  SvaraRadera
 3. Helt rätt. Tack för att någon skriver om dessa väsentliga aspekter som inte får plats i en artikelkommentar.

  SvaraRadera
 4. Tack för ett bra blogginlägg.

  SvaraRadera
 5. Bäste Lars !

  Bra inlägg ! Du kan ju !

  Läser med bestörtning i SvD att migrationsverket inte får avslöja våldsmän, "mannens integritet väger tyngre".
  Vem fastlägger sådan idioti ?

  Tjalle

  SvaraRadera
 6. 1) Min sambo är är från Thailand. Hon har varit hos en väninna som är massör. Väninnan har knådat så hårt att min sambo fått ett blåmärke på armen. Gissa vem som kommer bli misstänkt för det!

  2) På nyårsafton ordnade min gamla mor ett samkväm för andra gamla. Jag lade ner obetalt arbete på att transportera mat, duka, möblera, lägga upp mat. Jag, min sambo och hennes dotter deltog i samkvämet. Några dagar senare gick rykte att jag hade 2 fruar och att jag var som pascha och lät dem slita, då de hjälpte till att duka av.

  SvaraRadera
 7. När min sambo sökte uppehållstillstånd ingick frågor om man är dömd för sexualbrott, har besöksförud etc. Således görs en kontroll.

  SvaraRadera
 8. Arne,
  Ja, det stämmer. Man ska svara på frågan "Har du dömts för brott någon gång eller belagts med besöksförbud? Ange vilket/vilka brott du dömts för och vilket straff du fick."

  Dessutom upplyses man om:
  "Migrationsverket kan kontrollera om det finns uppgifter om dig i polisens register. Vi gör kontrollen för att skydda den person som vill bosätta sig här i landet. Om det finns anledning att tro att den sökande eller dennes barn kan komma att utsättas för våld eller annan allvarlig kränkning får Migrationsverket avslå ansökan, även om förhållandet är seriöst. Se 5 kap. 3 a § första stycket 1 utlänningslagen och (2006:716) och 17 § första stycket i samma kapitel."

  SvaraRadera
 9. Jag vill tillägga att jag ej förnekar eller förringar de fall SvD skriver om. Jag har bara ej sett dem i min bekantskapskrets. Killar som byter tjejer har jag sett, men det är inte förbjudet, och det är många gånger en "landsmaninna" som medvetet går emellan i ett förhållande. Vanligare är faktiskt tjejer som byter killar, det är heller inte förbjudet, man kan aldrig äga en annan. Med det vill jag bara peka på en snedvriden skuldbörda. Som rubriken säger, "starka kvinnor", så har jag i min krets sett fler förållanden där kvinnan är den dominanta parten. Jag ser fler blåsta killar, som satsat hela sin själ och ekonomi i ett förhållande, än blåsta tjejer. Det skulle behövas ett varningens ord till blyga, godtrogna killar också, men det skulle bara ge mer negativitet till de flera lyckliga förhållandena. I mitt arbete har jag stött på många välubildade kvinnor med chefspositioner i större företag i Malaysia, Filippinerna och på Taiwan som helst umgås med västerländska män därför att vi har en mordernare kvinnosyn. Nu handlar detta främst om sydostasien, och kvinnorna tar i allmänhet initiativen att starta ett förhållande, inga viljelösa mesar alltså, och inte någon "frujakt" från mannens sida. Jag talar inte om "barflickor", utan om "vanliga" tjejer, är väl säkrast att påpeka. Kvinnor i dessa länder är inga analfabeter, de läser tidningar och talar med kompisar, precis som här.

  SvaraRadera
 10. Av 1000 inlägg så kommer ett jag kan hålla med om till nära 100%. Jag är imponerad!

  SvaraRadera
 11. Vad tyst det blev på SVD och Hannes Delling...tog de timeout???

  SvaraRadera
 12. svd borde borde hålla sig för god för att ha en artikelserie med rasistiska undertoner

  SvaraRadera
 13. Jag kom in på den här bloggen idag för första gången och fick då se att den försvarade den svenska asyl-och flyktingpolitken, vilket måste vara en mycket hopplös uppgift. Men det här inlägget om "fruimport" verkade lite mer vettigt. Jag anser att den kriminellt styrda asyl-och flyktingpolitiken är en katastrof för Sverige, men jag är gift med en thailändska. Kan detta gå ihop? Ja, det kan det av några olika skäl. Först och främst kostar hon inte de svenska skattebetalarna en krona. Jag bekostar allt, säger allt. Inte ens SFI belastar hon. Det fixar vi hemma på ett mycket snabbare och effektivare sätt. När hon börjar jobba har hon inte kostat samhället någonting. Tvärtom har hon levererat in moms på allt som hon köpt med mina pengar. Hon kommer aldrig att trakassera eller förfölja andra. Hon kommer aldrig att snatta, råna, misshandla eller våldta(!) någon. Hon kommer aldrig att missbruka bidrags-systemet. Hon kommer aldrig att kräva några särrättigheter för sig, alltifrån mat, provocerande klädsel eller bönehus av olika slag. I Thailand tar man inte heller i hand när man hälsar, men om någon vill göra det med henne här så kommer hon aldrig att göra något problem av det. Hon kommer aldrig att anmäla någon för diskriminering. Det kan sammantaget bara komma gott från henne, inget dåligt. Hon tillhör gruppen önskvärda invandrare.
  Men så finns det de andra, de som jag anser som icke önskvärda. Det är de som smugglats in av kriminella ligor och som belastar de resurser som vi skulle använda för att hjälpa sjuka, svältande och döende människor ute i världen.
  Och om de dessutom gör sig skyldiga till allt det som jag skrivit ovan, då är det oerhört provocerande. Och insmugglade människors importerade fruar/män är lika oönskade som importörerna.
  När vi talar om "fruimport" så måste vi skilja på vem som importerar vem. Skillnaden kan vara enorm. Jag återkommer med mer kommentarer om svenska män och deras thailändska fruar.
  Lasse

  SvaraRadera
 14. Lasse,
  Varför låter du inte din fru gå på sfi? Är det för att hon inte ska träffa andra människor och bli mer självständig?
  Har du bestämt att hon aldrig ska anmäla någon för diskriminering? Tänk om hon blir diskriminerad och vill anmäla?
  Bestämmer du vad hon ska äta och hur hon ska klä sig?

  Lars Persson

  SvaraRadera
 15. Lars Persson, det är du som håller i denna blogg. Skojar du eller menar du allvar med din kommentar? Om du menar allvar så tackar jag för mig. Jag visste inte om att bloggen låg på denna nivå.
  Lasse

  SvaraRadera
 16. Starka kvinnor söker svenska män, starka kvinnor har blivit förtryckta av andra starkare män eller regeringar.
  Som invandrarkvinna vill jag ALDRIG mer ha en persisk man, jag kan tänka mig en försvenskad finne

  =)

  SvaraRadera
 17. Lars Persson: "Redaktionen för "Vi i Sverige" består av familjer med både svensk och utländsk bakgrund. Vi lever laglydigt, arbetar och betalar mer skatt än vad helsvenska familjer gör i medeltal."

  Ni berättar ju själva att ni är så mycket bättre än oss helsvenska. Eller varför får inte din fru plugga till exempel utan måste arbeta? Bestämmer du vad hon ska äta och hur hon ska klä sig?

  Nina Moradi: Nackdelen med massinvandring är att för eller senare tar de viljelösa svenska männen slut. Svenska feminister, som inte står högt i kurs ens bland svenska män, har räknat ut detta. Därför detta tjabbel om "fruimport".

  SvaraRadera
 18. Den där Lasse är en skam, skam, skam! För alla oss som har flickvänner från länder långt borta!
  Likaså männen i SVD artikeln, och dessa finns jag har stött på en del, det finns ett gäng sådana dårar, fler än man tror tyvärr. Svenska män kan "i vissa fall" vara lika förtryckande som andra, hör sen alla!

  /DJ

  SvaraRadera
 19. Feministiskt initiativs motiv ar enkla att genomskada. Dom ser om sitt eget hus. Dom vill minska konrurrensen fran andra kvinnor for att ha en storre chans till en svensk man som dom kan dominera. Svenska man ar krankta och bor sluta upp med att acceptera allt som trycks ned i deras halsar. Revoltera eller emigrera!

  SvaraRadera