tisdag 2 februari 2010

Sverigedemokraterna vet inget om demokrati

Indignationen är stor bland Sverigedemokrater sedan TV4 och Kanal 5 stoppat en amatörmässig "opinionsundersökning" där Sverigedemokraterna fick 46,1 procent av rösterna. Undersökningen genomfördes genom att vem som helst kunde SMS:a sitt val. De naiva skaparna av undersökningen kunde tydligen inte förutse att en uppmaning att rösta på Sverigedemokraterna genast gick ut på allehanda SD-bloggar.


Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder frågar på sin blogg om tv-kanalernas företrädare också är för att skrota de allmänna valen om det skulle visa sig att Sverigedemokraterna får för höga siffror. Han anser tydligen att en undersökning med ett deltagande av en tiondels promille av befolkningen har samma dignitet som ett allmänt val med 70-80 procent valdeltagande. Det säger en hel del om Sverigedemokraternas uppfattning om vad demokrati är.


Lars Persson


Länkar: DN, SvD, SDS, HD, GP

52 kommentarer:

 1. oj oj oj vad orolig du är muhamed
  pelle

  SvaraRadera
 2. *SD vill införa fler folkomröstningar, ungefär så som de har i Schweiz.
  *SD vill införa en konstitutionsdomstol så politiker inte längre kan strunta i grundlagen så som de regelbundet gör idag.

  Detta är uppenbarligen alla riksdagspartier emot eftersom de alla nu har haft chansen att införa detta (eller iaf startat processen).

  Slutsats: SD stävar mot ett mycket mer demokratiskt samhälle än alla riksdagspartierna.

  Det säger en hel del om Sverigedemokraternas uppfattning om vad demokrati är.

  SvaraRadera
 3. Nu är ni bra oroliga va???
  För första gången har svenska folket möjlighet att sätta stopp för asylcirkusen.
  95% utan giltigt skäl fifflar sig i i sverige..
  Kallar du det demokrati?
  Ett hån mot dom stackare som ej har pengar att mygla sig hit med.
  Kalle

  SvaraRadera
 4. Vad spelar det för roll att endast en liten del av befolkningen deltagit i undersökningen? Ett faktum är fortfarande att resultatet togs bort, och då är det självklart att, i likhet med Björn Söder, ställa sig frågan vem eller vilka det är som avgör när resultaten ska få tala för sig själva.

  Att ta bort en sådan här undersökning är odemokratiskt, det varken kan eller bör förnekas. TV4 och Kanal 5 gillade inte resultatet av en dåligt utförd undersökning och var tydligen rädda att människor skulle få fel intryck (Kan inte svenska folket tänka själva?) och då skulle det tystas ner. Bättre hade det varit att från början anordna en seriös undersökning som garanterat ett representativt urval. Alternativt att låta skevheten i resultatet rättas till med tiden genom att anhängare till de övriga partierna också visat engagemang och röstat på sitt parti. Det hade varit demokratiskt!

  Nej, sluta lasta SD för att inte veta vad demokrati är, när det uppenbarligen är andra i vårt samhälle som är främmande för begreppets innebörd. SD får inte komma till tals i debatter, däremot går det bra att tala om partiet i dess frånvaro. Vidare blir folkvalda sverigedemokrater motarbetade och nonchalerade i såväl kommuner som landsting. Vilket torde vara mot folkets vilja, åtminstone den del av befolkningen som röstat på SD. Vilket svek mot dessa människor att vägra lyssna på de politiker som förespråkar dem! Inte nog med detta utan många som är medlemmar i partiet vågar inte vara offentliga med detta för att de genom att öppet stå för sina politiska åsikter riskerar sina arbeten. Detta är klockrena exempel på vilken skendemokrati som råder i Sverige idag. En skendemokrati som SD inte på något sätt orsakat genom sitt demokratiska sätt att arbeta!

  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 5. Jag vill bara tacka er "Vi i Sverige" för att ni orkar hålla på med den bloggen och svara på alla möjliga kommentarer (fastän många som skriver här inte verkar vilja diskutera egentligen)
  Folk hittar gärna syndabockar så fort det blir problem. Idag är det invandrare, imorgon någon annan grupp.
  Mvh, A

  SvaraRadera
 6. Jag tror inte Björn Söder anser att text-TV valet har samma dignitet som ett allmänt val, då han verkar vara en någorlunda intelligent person.

  Anledningen till paralellerna är troligen att de tog bort valet pga SD's höga siffror, istället för att tala klarspråk och erkänna att det var ett dåligt system, då resulttet troligen var missvisande.

  SvaraRadera
 7. He he, alla verkar helt besatta av SD, ett parti där inte ens är i riksdagen.
  Varför denna besatthet Lars Persson? Bara att scrolla denna sida genom visar hur du i varje bloggpost mal på om Sd hit - SD dit och antagligen SD i din hjärna 24-7...
  Vad är du räd för Lars?

  SvaraRadera
 8. som jag har hört hade endast 650 röstat, varav 250 på Sverigedemokraterna. I ärlighetens namn tror jag ju faktiskt att SD får fler än 250 röster i Riksdagsvalet 2010 - snacka om att göra en höna av en fjäder! Däremot kan man ju undra hur de andra valbarometrar kommer till - och så är det förstås helt förkastligt att ta bort frågan när man inte tycker om resultatet. Men, är det någon som är förvånad?

  SvaraRadera
 9. Till A.
  Här har du en som gärna diskuterar. Jag kan inte tala för alla Sverigedemokrater, endast för mig själv, men för mig är det främmande att göra invandrarna till syndabockar för de problem vi har i samhället idag. Ska vi prata syndabockar så är det de styrande politikerna som utses till detta, inga andra!

  Att jag vill se ett slut på massinvandringen beror på att det i långa loppet leder till en ohållbar situation om det fortsätter på samma sätt. Konflikterna mellan olika folkgrupper i Sverige växer sig allt starkare, och allt fler människor, svenskar såväl som invandrare, lever under allt annat än goda förhållanden även här i vårt rika land.

  Jag vill se ett slut på massinvandringen och jag vill se mer av assimilering, detta dels pga ovan angivna problem, men också för att jag vill värna om vår svenska kultur och den känsla av samhörighet som den ger. Men jag vill samtidigt inte överge alla de människor som lever i misär utan anser att vi genom olika typer av insatser borde göra mer för att hjälpa dessa människor till ett bra liv i sina hemländer. Inte för att jag är rasist och anser att människor från andra länder är mindre värda, utan för att jag helst skulle se att ingen människa behöver slitas upp med rötterna och fly till ett främmande land. Men också för att det på sikt är ohållbart att lösa problemen i världen genom massinvandring. Hälften av världens befolkning kan inte bo i Sverige, eller kan de?

  Det är så lätt att kalla oss sverigedemokrater för rasister, det är så lätt att påstå att vi inte erkänner alla människors lika värde. Men har man verkligen tänkt efter innan man påstår något sådant? Låt oss säga att vi drabbas av krig i Sverige idag. Hur skulle ni som menar att vi i SD är främlingsfientliga vilja ha det då? Skulle ni vilja fly till ett land där samma konflikter som ni flydde ifrån blommar upp igen fast i mindre skala? Skulle ni vilja lämna släktingar och vänner för att troligen aldrig mer återse dem? Eller skulle ni vilja att stöd från andra länder gav er möjlighet att stanna i ert hemland? Jag vet då vad jag skulle välja!

  Fientligt inställd mot invandrare är jag inte. Jag tillbringar en stor del av min vakna tid varje dag i sällskap med människor från andra länder, en stor andel av dessa människor är dessutom muslimer, och tro det eller ej men de allra flesta utav dem har jag en god relation till, jag betraktar dem som fina människor som ibland har en hel del att lära mig. Jag lägger en hel del möda på att försöka hjälpa dessa människor att komma in i det svenska samhället, på att ge dem samma möjligheter som vi som är födda i Sverige. Men jag ser också mer av problemen, konflikterna och det alltför vanliga kvinnoförtrycket än vad många andra gör. Och jag är realist nog att inse att bubblan kommer att brista om vi fortsätter med den invandrings - och flyktingpolitik som vi hittills haft i Sverige. Jag tror inte att jag kommer att vilja se vad som sker den dagen bubblan brister...

  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 10. Men skärp er! Tror ni verkligen inte att de hade skrotat projektet om tex Miljöpartiet hade fått 46%?
  Det krävs ingen högskoleutbildning i matematik för att inse att siffrorna är grovt missvisande.
  På tal om siffror så är det oerhört ignorant att kasta ur sig påhittade påståenden som att "95% fifflar in sig i Sverige!"

  Ni klagar på att de etablerade partierna för skev politik, men ta då ansvar och föregå med gott exempel!
  Jösses...

  SvaraRadera
 11. Traditionella opinionsmätningar ger missvisande resultat eftersom ungefär var tredje sd-väljare inte vill säga i telefon att de ska rösta på ett medialt svartmålat parti. Denna missvisning sågs vid valet 2006 och även vid EU-valet senast. (Och den kan ses, lite svagare, i Danmark för dansk folkeparti.) Men ingen ansvarig verkar se något problem så länge sd underskattas i mätningarna. Då behöver inga mätningar tas bort eller korrigeras.

  Med tanke på den status som dessa mätningar (inte minst SCB:s) åtnjuter är detta systematiska fel rena skandalen. Och om man oroar sig för demokratin är det ännu ett skäl att korrigera detta då opinionsmätningar kan påverka valbeteende.

  Heder åt Lars Persson för att han åtminstone inte odlar de konspirationsteorier som vissa medier gett uttryck för. Sd:s skeva siffror i TV4/5 kan förklaras med dess sympatisörers starka engagemang och aktiva bloggande och bloggläsande.

  SvaraRadera
 12. TV 4 kanal 5 och ViS drabbas av panik bara för att 200 av SD;s 500 000 sympatisörer råkade sms;s till en röstmätningen ingen visste om....hahahaha, vad ska dom göra, vad ska dom ta sig till, när SD blir tredje största partiet i riksdagen efter valet? blir oroliga åtta månader för de odemokratiska bloggarna och media...

  SvaraRadera
 13. @Schack !

  Apropå "oerhört ignorant":

  Från riksdagens hemsida:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3322&dok_id=GW01SfU3

  "Ett problem som blivit allt vanligare och som kan riskera att förlänga handläggningstiderna är frånvaron av identitetshandlingar... Under 2007 var andelen (av asylsökande som saknade pass eller andra identitetshandlingar) 94 %."

  Påhittat ? Av riksdagen ?
  Den aktuella (?) siffran är nu 95,6%.

  Tjalle

  SvaraRadera
 14. 263 röstade på SD. Det blev tydligen för mycket för TV4...

  SvaraRadera
 15. Tjalle,
  Det Schack anmärkte på var påståendet att 95% fifflar sig in i Sverige, inte hur många som har identitetshandlingar.

  SvaraRadera
 16. Vad visar denna undersokning? Egentligen inget om vad folk kommer att rosta i valet utan mer om hur fort ett parti kan kontakta sina medlemmar och fa dem att stalla upp for sitt parti. Alla partier hade samma forutsattningar men det var bara SD som utnyttjade den. Varfor kunde de andra partierna fa sina medlemmar att stalla upp?

  SvaraRadera
 17. ViS,
  de 95% hänvisar INTE till andelen asylsökande som HAR id-handlingar utan till andelen som INTE HAR dylika.

  Och är jag obotligt stygg om jag betvivlar att 95% kan resa runt halva jordklotet utan id-papper ?
  Eller reser alla i ett lönnfack i en container ?

  Fss: Jag kritiserar inte de asylsökande !
  Jag kritiserar de ansvariga (läs: oansvariga) "myndigheterna" !
  Citat Merit Wagers blogg:
  "De har inga ID-handlingar och sådana krävs inte heller av ”maken/makan” som ansöker på anknytning på svenska ambassaden."

  Tjalle

  SvaraRadera
 18. Nybliven sverigedemokrat, ett väldigt bra inlägg som uttrycker precis det jag också anser. Men vänta dig inte att ViS ska svara dig. Lars bemöter aldrig seriösa väl genomtänkta inlägg.
  Överraska mig. Lars!

  SvaraRadera
 19. Tack Anna, det känns skönt att veta att vi är fler som tänker på samma sätt!

  Och ja tack, ett bemötande vore trevligt. Eller är det så att vi i SD blir utestängda från debatt även här?

  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 20. helt rätt anna
  om någon idiot skriver --jävla svartskalle--turkjävel--blattesvin--osv---,då trivs lars muhamed person

  för då behöver bara muhamed vara sig själv för att svara--och då avslöjar muhamed sig själv direkt som invandrare

  därimot sakliga inlägg där man klär av honom hans siffror och argument så är han bara en uppkäftig vilsen muhamed
  pelle

  SvaraRadera
 21. Den där undersökningen visade helt säkert inte någon korrekt siffra men vad som är mer intressant är att den visar att Sverigedemokraternas väljare är engagerade.
  Ännu intresantare är faktumet att TV 4 valde att plocka bort sin undersökning när resultatet ej blev det önskade, det om något tyder på att man från deras sida inte vill ge den demokratiska folkviljan sin chans att säga sitt och dels att man inser att Sverigedemokraterna faktiskt har rätt i sak.
  Ingen tror väl att TV 4 agerat på detta viset om vilket annat parti fått dessa siffror.

  SvaraRadera
 22. Här var det många kommentarer, jag hade tänkt svara på en kommetarer som ligger högre upp av nyblivne sverigedemokrat 2/februari 23.30

  Jag har några frågor angående din kommentar. Det är alltså ärliga frågor och jag försöker inte vara ironisk på något sätt.

  1) Jag undrar vad du menar när du säger massinvandring. Det låter lite som om folk kommer hit lite hur som helst och jag tror inte migrationsverket bara släpper in folk hur som helst (och vet det dessutom av personlig erfarenhet).

  2)Sen undrar jag hur mycket invandring du skulle anse vara lagom mycket.

  Jag vill också uppmärksamma något viktigt som många verkar glömma:
  Alla invandrare är inte flyktingar.
  Det finns människor som flyttar hit för att de vill och har valt det och betalar själva för det. Jag får ofta läsa "invandringen kostar" men vad räknar man då som invandrare? En person som själv väljer att flytta till Sverige har inte automatiskt rätt till en massa stöd och bidrag och inte ens SFI men det är många svenskar som verkar tro det. Att man kan bara komma hit och ta en massa bidrag. Men det är inte alls sant! Jag fattar inte att folk kan tro något sånt.

  3)Sen undrar jag hur du har tänkt att Sverige ska hjälpa människor kunna fortsätta leva i sina hemländer. Har du några förslag eller idéer hur detta skulle fungera? Ska skattepengar gå till detta? Tror du att svenskar skulle vara villiga att bidra till det och hur mycket i så fall?

  Jag menar inte att Sverige ska rädda världen. Men du skrev att du tycker vi ska hjälpa dem som behöver.

  4)Jag undra också vad du menar med assimilering?

  Sen skrev du något om att kalla sverigedemokrater för rasister. Jag antar att den delen av kommentaren var inte svar till mig eftersom jag aldrig har kallat någon rasist.

  Däremot kan jag tycka att många kommentarer här är främlingsfientliga och går inte att svara på eftersom det inte finns något att svara.

  Jag kanske inte håller med dig men din kommentar gick i alla fall att svara på och du verkar mena väl eller åtminstone försöker det.

  Men tanken att Sveriges problem skulle enbart bero på något som kallas för massinvandring och bara man slapp det så skulle allt bli bra tycker jag är fel helt enkelt.

  Finns det problem tycker jag vi alla ska hjälpas åt med att lösa dem. Men då måste man komma över tröskeln av vi och dem och vara beredd att vara ärlig mot sig själv om sina fördommar.(från båda sidor)

  5) Sedan undrar jag lite om detta: Du har vänner som är invandrare men du tycker att det finns för många av dem i Sverige? Hur tänker du där? Vet dina vänner om att du ser de som ett problem?

  Dessutom kan man faktiskt mycket väl se ner på invandrare fastän man umgås med dem. Jag säger inte att just du gör det för det vet jag inte. Hur som helst jag tycker att det är klart bättre att åtminstone försöka lära känna varandra om man ska kunna leva tillsammans.

  Du säger också att syndabockarna i det fallet är politikerna men det är faktiskt invandrarna som drabbas. Det låter fint att prata om politik men det är faktiskt människor det handlar om.

  Här debatteras det om siffror fram och tillbaka och statistik hit och dit. Men de som flyr för att rädda sina liv är inga siffror.

  Jag tror att de allra flesta som bor i Sverige vill det allra bästa för detta land oavsett var de föddes och hur de kom hit. Att vara fler ser jag mer som en styrka än ett problem.

  Jag tror att det är det ViISverige försöker visa här (det är min uppfattning i alla fall) Att vi är på samma sida.

  Mvh,
  A

  SvaraRadera
 23. Hej A och tack för att du svarar på mitt inlägg! Nu ska vi se, du har många frågor och jag ska försöka svara på dem så gott jag kan.

  1) Jag läste för några få månader sedan en mycket intressant artikel i Aftonbladet, skriven av en man som jobbat många år inom migrationsverket. Han skrev om det faktum att flertalet av de människor som kommer hit inte klassas som flyktingar enligt det regelverk som finns, men att man ändå klassar dem som flyktingar för att de ska få stanna i Sverige. Jag försökte att hitta artikeln igen nu för att kunna ange en källa, men jag lyckas inte hitta den. Det är delvis detta jag menar med massinvandring, att de som kommer hit ofta inte är de som är i störst behov av hjälp. Och att de klassas som flyktingar fast de inte är det, och därmed får rätt till bidrag de annars inte skulle få.

  Ska vi börja tala i siffror så har jag dåligt med statistik på fötterna. Men jag kan hänvisa till situationen i min egen kommun, där vi i flera områden är en minoritet svenskar. Min dotter, snart 3 år gammal, går på ett dagis där 80 % av barnen och 50 % av personalen är invandrare eller flyktingar. Det tragiska resultatet av detta är att min dotter lär sig att använda fel begrepp om saker (hon tar efter personalen som inte vet det korrekta svenska ordet på olika föremål) och hon har börjar bryta på arabiska! Vilket förstås får mig att reagera negativt. Ett välutvecklat språk är oerhört viktigt, inte minst inom utbildningssystemet, så jag är orolig för vad detta ska få för konsekvenser på lång sikt. Utöver detta så är det för mig (och för många andra svenskar i samma kommun) vardag att kliva på bussen för att åka hem, och inse att jag är den enda svensken på bussen, att jag inte förstår ett enda ord av det som sägs omkring mig. I det läget känns inte statistik viktigt, inga siffror kan få mig att känna mig tillfreds med att jag känner mig som en turist i mitt eget hemland. Det jag upplever är att det är en massa invandrare. Och än värre blir det, ett stort antal nya flyktingar ska tas emot i kommunen inom kort.

  Kan jag uppleva det som något annat än massinvandring när jag är i minoritet? Frågar jag med risk för att låta fördomsfull :) Men det är väl här det kommer in, det där inom mig som vill värna den svenska kulturen. För hur ska den kunna finnas kvar i ett samhälle där svenskar är i minoritet. Hur ska jag kunna fira mina högtider i gemenskap med grannar som inte har en aning om vad högtiderna innebär och som oftast inte heller vill delta i dem? Det blir svårt att tända granen på torget eller dansa kring midsommarstången när vi är så få svenskar. Mina svenska högtider och traditioner är inte mer värda än mina kurdiska eller somaliska grannars högtider. Men jag anser inte att det är rätt att svenska traditioner och högtider ska få försvinna från delar av det svenska samhället!

  2) Vad som är lagom invandring skulle jag vilja uttrycka så här: Den mängd människor som vi kan ta emot i Sverige utan att det leder till utanförskap och främlingskap för vare sig de som flyttar hit eller för oss svenskar! Den mängd människor som vi kan ta emot utan att det ska resultera i att svenska barn inte får lära sig sitt eget språk på dagis. Den mängd människor som vi klarar att "integrera" i samhället med avseende på språkkunskap som gör att vi kan kommunicera med varandra och därmed lära känna varandra, och med avseende på att svensk lag och kultur ska kännas till och visas respekt, vilket inte är fallet i många områden i svenska kommuner idag. Jag tycker inte om att ideligen behöva ingripa mot pågående stölder, vandalisering och misshandel som utländska barn och ungdomar i närområdet ägnar sig åt. Jag tycker inte om att mötas av ogillande blickar från mina utländska grannar för att jag kommer hem med en påse från systemet i ena handen, eller för att jag har en kort kjol på mig! Likväl som de säkert inte skulle uppskatta om jag tittade ogillande på deras burkor eller radband! Ömsesidig respekt ska kunna uppnås med andra ord.

  Jag fortsätter i ett till inlägg...

  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 24. Fortsatt svar till A.

  3)Jag har ingen enkel lösning på exakt hur vi ska hjälpa, och självklart kan ju behovet av hjälp se olika ut i olika länder. Men som jag ser det bör det i första hand handla om att bistå med sådant som behövs, t e x ekonomiska medel, teknik, utbildning, vård och läkemedel, vatten och mat... I SD:s handlingsprogram anges följande: "En utökad flyktinghjälp i krisområdenas närhet". Detta beskrivs också utförligare i ett senare stycke i samma handlingsprogram.

  4)Med assimilering menar jag att man ska visa respekt för seder och bruk i det land man kommer till, och visa en vilja att anpassa sig till den nya kulturen i en sådan utsträckning att man kan ta aktiv del i det svenska samhället så som det ser ut och fungerar.

  5)Jag skriver att jag tillbringar en stor del av min vakna tid ihop med invandrare, men det beror på att jag träffar dem genom mitt jobb, och det innebär med automatik att de inte kan bli mina privata vänner. Och av samma anledning vet de inget om mina politiska åsikter. Politiken hör till mitt privatliv och ska hållas åtskilt från mitt yrke.

  Så angående att jag skriver om detta att vi kallas rasister. Jo, det var ett svar till dig det med. Inte för att du kallade oss rasister i det du skrev, men att ha invandrare som syndabock anser jag är synonymt med att vara rasistisk. Därför tog jag upp det.

  Och du har rätt i att det är människor det handlar om när det gäller politik. Det är just därför jag är så pass engagerad i politiken... för att jag bryr mig om människor och vill att de ska ha det bra! Jag ser att väldigt många människor i Sverige just nu inte mår bra. Jag är en av dem. Och jag ser att vi har oerhörda problem över hela jorden med människor som lever i misär. Detta vill jag förändra. Genom en politik som jag tror på. För bevisligen har inte den politik som hittills fått råda lyckats särskilt bra med att minska på problemen. Snarare har det bara blivit värre.

  Du skriver att problemen vi har knappast kan skyllas enbart på massinvandringen. Jag kan inte annat än hålla med dig! Invandringen är ett stort problem men långt ifrån det enda. Och det är ytterligare en av anledningarna till att det är just SD som är mitt parti. För det som många glömmer är att partiet faktiskt har ett så gott som heltäckande handlingsprogram, det är inte ett parti som driver en enda fråga. Och mycket av det som står i handlingsprogrammet ligger det en hel massa vett i enligt mig. T ex när det gäller familjepolitik, miljöpolitik och skolfrågor.

  Oj vad det här inlägget blev långt. Jag hoppas att jag lyckades ge bra svar på dina frågor! Skriv gärna tillbaka igen, för som sagt så diskuterar jag gärna.

  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 25. Till "A" och "Nybliven SD".

  Litet tips:
  Titta på Merit Wagers blogg om de ibland (ofta) lite egendomliga "regelutläggningarna" och andra konstigheter på Migrationsverket.

  Tjalle

  SvaraRadera
 26. "Med assimilering menar jag att man ska visa respekt för seder och bruk i det land man kommer till, och visa en vilja att anpassa sig till den nya kulturen i en sådan utsträckning att man kan ta aktiv del i det svenska samhället så som det ser ut och fungerar." - sa da pratar vi alltsa 'assimilering light', vilket ju ar nat som redan pagar. Sen ar ju 'seder och bruk' ett ratt luddigt otryck, vad menas har? Att det skall vara tyst efter kl. 11? Att man haller upp dorren for nan? Hur ar det tankt att samhallet skall kontrollera sa att folk verkligen 'respekterar seder och bruk'? Later som ett valdigt dyrt projekt. Vad hander om man inte respekterar dessa seder och bruk? Blir det boter da? Eller kanske t.o.m utvisning. Da ligger atminstone jag illa till.

  SvaraRadera
 27. Svar till anonym.
  Jag försöker ge sakliga och genomtänkta svar i mina inlägg och får ett som jag uppfattar det sarkastiskt svar från dig. Har du ens läst vad jag skrivit? Jag skriver om utanförskap, bristande respekt för människors olikheter, kriminalitet och våld, om oro för att den svenska kulturen ska gå förlorad. Jag skriver om oro för de människor som inte har medel till att ta sig hit, om oro för vad som ska ske den dagen vi inte kan ta emot fler människor i Sverige. Detta ligger långt ifrån sådana bagateller som när på kvällen det ska vara tyst eller när dörrar ska hållas upp! Så snälla, försök inte få mig att framstå som en småsint gnällkäring som inte har annat för mig än att hitta något att gnälla på. Jag är seriös i de åsikter jag framför och blir helst seriöst bemött! Dörröppnande anser jag inte hör till seder och bruk, snarare till vett och etikett. Något som många svenskar skulle behöva lära sig mer om än flertalet av de invandrare och flyktingar jag känner!

  När det gäller "assimilering light"... Det är säkert olika vad man anser om detta beroende på vad man har för erfarenheter. Men enligt mig är det för mycket light. Är det vettigt att vuxna människor från andra länder näst intill KRÄVER sänkta kunskapskrav och muntliga prov i skolan med hänvisning till språkliga svårigheter? Ska inte gällande kursplaner och betygskriterier gälla för alla? Är det vettigt att muslimska kvinnor (inga extremister) ska fördöma sex före äktenskapet, och försvara våldtäkter inom äktenskapet och kalla det för "svårigheter att komma överens"? Är det okej att de för detta synsätt vidare till sina döttrar som min dotter kommer att vara bästa vän med under sin uppväxt? Hur ska det påverka min dotters syn på vad som är jämlikhet, på vad kvinnor har för rättigheter? Är det vettigt att som invandrare vägra hälsa och le tillbaka gång efter gång, att vägra göra ett försök att lära känna varandra och lära av varandras olikheter? Är det vettigt att jag ska mötas av ogillande blickar för att jag lever mitt liv på samma sätt som de flesta svenskar? Finns det någon rim och reson i att skolor, förskolor och företag ska anpassa sin verksamhet till andra kulturers högtider och religioner, samtidigt som barnen inte får sjunga svenska nationalsången på skolavslutningen? Är det vettigt att jag inte ska kunna göra mig förstådd hos mina grannar eller på bussen hem? Om du anser att detta är tecken på assimilering så lägger vi olika innebörd i det begreppet!

  Vidare. Jag har inte föreslagit straff för de som inte blir assimilerade. Tanken har inte ens föresvävat mig, men att du uppenbarligen tänkt tanken är skrämmande!

  Jag anser att det stora problemet är att så många människor från andra länder kommer hit på en och samma gång. Människor från andra kulturer håller ihop i samma bostadsområden och i samma föreningar, vilket gör det näst intill omöjligt för ett möte olika kulturer emellan. Detta skapar ett tänkande i form av vi och dem, och fördomarna och konflikterna kommer därför att fortsätta gro. Jag tror att minskad invandring kan hindra den utvecklingen. Svenskar och invandrare kommer att tvingas möta varandra när det inte längre går att hålla sig inom små minisamhällen som är mer eller mindre isolerade från det svenska samhället, och med detta följer kommunikation som säkerligen leder till ökad förståelse och respekt från båda hållen.

  Nej, några straff vill jag inte ha i detta sammanhang. Det jag vill ha är möten som gör att vi kan närma oss ett gemensamt vi. Ett vi som innebär att svensk kultur visas respekt, på samma sätt som jag respekterar mina somaliska grannars kultur. Ett vi som gör att även invandrarna gärna klämmer i och sjunger nationalsången på skolavslutningen... för att Sverige har blivit deras land också, för att de ser svensk kultur som berikande istället för som en kränkning.

  Hoppas att jag varit tydlig nog denna gång!
  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 28. Tjalle! Tack för tipset, jag ska kolla bloggen.

  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 29. "men också för att jag vill värna om vår svenska kultur och den känsla av samhörighet som den ger"

  Vad är den svenska kulturen.. egentligen Nybliven sverigedemokrat? Och jag håller med Anonym som skrev den 4/2 kl 12:20. Vad är det vi måste hålla så hårt på? De exempel hen raddar upp? Att vi absolut och prompt måste få fira julavslutningar i kyrkan?

  Ja,jag kan hålla med om att det är galet att vi inte "får" sjunga svenska nationalsången på skolavslutningar, eller ska jag skriva "vågar" för det ska inte skyllas på invandrarna, utan på alla oss som inte vågar stå upp mot de som har "tagit" nationalsången och gjort den smutsig och ful!

  SvaraRadera
 30. Heja, Nybliven Sverigedemokrat!
  Det är strongt av dig att inte låta dig provoceras. Det du skriver är sant och vettigt.
  Tack!

  SvaraRadera
 31. Jag kan inte ge en definition på vad den svenska kulturen är. Kultur är inget statiskt, utan något dynamiskt som skapats under historiens gång och som vi också skapar här och nu och kommer att fortsätta skapa i framtiden. Kultur skapas i sociala sammanhang, och vittnar därför om det som är gemensamt för oss, om det som förenar oss kring sånt som vi upplever som välbekant. Men kulturen är för den skull inte identisk för alla som vuxit upp i samma samhälle. Vi har en gemensam kärna i kulturen, en gemensam utgångspunkt som vi har förståelse för just för att vi vuxit upp i samma land och formats av ungefär samma normer och värderingar. Och det är denna utgångspunkt som får oss att känna en samhörighet i det enkla faktum att vi är svenskar. Och som får oss att känna ett utanförskap när vi hamnar i en främmande kultur. Den tysta kunskap som finns i alla sociala konstruktioner, däribland kulturen, kan inte ses eller till fullo förstås kulturer emellan. Just för att det är en tyst kunskap!

  Det är denna tysta kunskap jag är rädd att förlora. För det är i den som samhörigheten och därmed känslan av trygghet, av att vara en del av något, att ha en identitet, finns. Det är inte det praktiska utförandet av vissa traditioner som betyder mest, utan den känsla av samförstånd som infinner sig som en följd av det praktiska utförandet.

  Kulturen skapas i sociala sammanhang skrev jag. Det innebär att kulturen påverkas av det samhälle vi lever i. Tyvärr är samhället starkt splittrat, det finns inte en tyst kunskap som är gemensam för ALLA som bor i Sverige. Tvärtemot står en stor del av landets befolkning utanför denna gemensamma kärna. Jag skulle vilja att den kultur som vi skapar idag blir gemensam för alla, inte bara för oss som är födda i Sverige utan även för de som flyttat hit. För att det ska kunna ske måste kulturen få förändras. Men jag vill inte se den förändras så mycket att den blir främmande för oss som är födda i Sverige. Jag vill ha kvar den tysta kunskap som gör att jag känner en tillhörighet. Och jag vill få föra den svenska historien vidare till kommande generationer genom att låta kulturen vittna om det som varit. Det må så vara att det inte krävs för överlevnad, men jag anser att vårt kulturarv ändå har ett stort värde, ur både ett historiskt och ett socialt perspektiv... och jag tycker att det är tragiskt om jag ska behöva be om ursäkt för att jag känner så!

  Det vi måste hålla hårt på är vår möjlighet och framförallt rätt att ha kvar sådana traditioner och värderingar som vi känner berikar våra liv. Dessa ska kunna existera sida vid sida med andra kulturers högtider och värderingar, de ska inte ersättas av sådant som är främmande för oss svenskar av det enkla skälet att det är detsamma som att beröva oss vår identitet som just svenskar. Jag som svensk är inte ett dyft mer värd än vad min kurdiska eller somaliska granne är. Men jag har ett lika högt värde, och samma rätt att få behålla mina traditioner som min granne har att behålla sina. Däribland att få se min dotter sjunga svenska nationalsången på skolavslutningen om några år bara för att det skulle ge min en trevlig känsla av nostalgi att se min dotter göra detsamma som jag själv gjorde för så många år sedan, för att det skulle väcka fina barndomsminnen till liv och ge mig en stunds glädje! Om ni ursäktar...

  Jag vill säga ännu en gång att jag inte ser invandrarna som syndabockar, utan de politiker som fattar besluten. Det har blivit fult att sjunga svenska nationalsången bara för att sången missbrukats av både rasister och nazister. Men då kanske det vore på tiden att våra kära politker visar lite råg i ryggen och ger oss nationalsången tillbaka genom att säga att det är okej att sjunga den. För ärligt talat, vilken lärare vill riskera jobbet genom att föreslå något så "rasistiskt" som att sjunga nationalsången på avslutningen? Den stackars läraren kan ju misstänkas vara medlem i SD och då vore den anställningen ett minne blott... i demokratins namn!

  Och tack så mycket Anna för visat stöd!

  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 32. Anonym 21.13, frågan är vad du menar med din fråga "Vad är den svenska kulturen"?

  Vem som helst i vilket land som helst som får den frågan har nog svårt att ge ett klart och uttömmande svar. De som bäst skulle kunna svara är förmodligen antropologer, etnologer eller sociologer.

  Men ändå tror jag att så gott som alla människor upplever att de tillhör en viss kultur.

  Kulturen omfattar allt ifrån vårt språk, rättstraditioner till så enkla saker som hur vi hälsar och hur nära vi står varandra när vi samtalar.

  En same har en samisk kultur, precis som en kurd eller en srilankes har sina. På samma vis har vi en svensk kultur. Den är kanske inte så exotisk och den är förmodligen ganska lik t.ex. norrmännens, och tyskars och engelsmäns, men trots det tror jag att till och med du, anonym, kan skilja på en norrman och en svensk.

  De kulturella skillnaderna – myter, traditioner, matvanor, rättsuppfattning m.m. – är däremot ganska stora mellan en svensk och en sudanes.

  Vi är alla människor, och vi kan och ska alltid bemöta varandra med respekt, men i den respekten ingår också att se varandras olikheter, eftersom de utgör en del av vår identitet.

  SvaraRadera
 33. Nybliven Sverigedemokrat,
  Du verkar ha en viss uppfattning om hur invandrare är och jag tror inte det finns något jag kan göra eller säga som skulle kunna påverka det.
  När jag skrev att alla invandrare inte är flyktingar så menade jag inte att de har ändå registerats som flyktingar. Jag menar de som har betalat helt själva för att flytta hit med allt vad det innebär, lärt sig svenska plus alla oskrivna regler som det är meningen man ska gissa. De finns också.
  Jag ser att du är orolig och att du inte trivs med att bo i ett invandrartätt område men varför gör du det? Du har rätt att bo var du vill så klart men jag förstår inte varför någon skulle välja att bo där man inte trivs oavsett anledning.
  Det finns inte heller någon eller något som hindrar dig från att bevara din kultur. Om invandrare som bor i ett främmande land lyckas bevara några seder och bruk tror du inte att du kan göra samma sak i ditt eget land? Vad är problemet? Måste invandrare vara med och dansa runt midsommarstången? Varför? Det är bara att fira det man vill fira med andra som också vill det.

  Det finns säkert otrevliga invandrare precis som det finns otrevliga svenskar. Men alla är inte så. Dra inte alla invandrare över en kam.

  Och om språket: Invandrare från England eller USA behöver knappast lära sig svenska för att bli accepterade. När jag försökte lära mig svenska så svarade svenskar på engelska för att de ville "öva". Jag lärde mig till slut ändå men det var väldigt löjligt när jag pratade på svenska medan svenskarna själva inte ville det. Varför inte uppaskatta sitt eget språk? Varför tycka att engelska är mer häftigt?

  Jag har anpassat mig så mycket det går att anpassa sig och lite till. Jag tänker inte skämmas för att jag råkade föddas någon annanstans än Sverige. Jag trivs här och är en bra medborgare, jag bidrar till samhället och der är många fler som gör precis samma sak.

  Men jag tror inte du vill se oss som är så utan vill bara se de som inte anpassar sig. Och det är ditt val det.
  Jag kan också välja att se svenskar som främligsfientliga bara för att några är det. Men jag vill hellre fokusera på de som är vänliga och generösa och öppensinniga och inte ser mig som ett hot för jag är inte det.

  Jag är en människa lika mycket som du. Bara att man föddes i ett visst land betyder det inte att man är tvungen att leva där resten av sina dagar. Det kan hända att man vill flytta till ett annat land. Några flyttar till Sverige, några flyttar från Sverige.
  Det är så världen är idag. Folk reser mycket och ibland flyttar de också. Det behöver inte vara dåligt. Allt beror på hur man ser på saken.

  Det känns som att du är väldigt rädd och jag önskar du kunde se att det är ingen som hotar dig. Det är ingen som kan hindra dig leva ditt liv som du vill om inte du själv tillåter dem.

  "ogillande blickar"? "Vägrar att hälsa"? Jag vet inte vad du har träffat för några människor men det är tråkigt om du tror att alla är så. Och om någon inte vill hälsa så vad bryr du dig om det egentligen? Varför bryr sig om någon som inte vill hälsa på en? Och förresten du kanske träffade någon som hade en dålig dag och inte ville hälsa på någon. Det behöver inte vara personligt.

  Mvh, A

  PS: Till ViISverige: Jag hoppas det är ok att jag skrivit så väldigt långa kommentarer. Det blir så långa diskussioner... Men ni väljer så klart om ni vill publicera den eller inte. Ha det gott!

  SvaraRadera
 34. A,
  Tack för mycket bra kommentarer. En del Sverigedemokrater blir sura för att vi inte alltid svarar om och om igen på de argument de framfört så många gånger förut och som vi svarat på så många gånger förut. Tack för att du bidrar till diskussionen på ett positivt sätt. Vi publicerar de flesta kommentarer och mycket gärna dina.

  SvaraRadera
 35. Hej igen A!
  Det är synd om du får intrycket att jag drar alla invandrare över en kam, för så är inte fallet. Eftersom du frågar om varför jag inte trivs med situationen så är det en självklarhet att jag tar upp det som jag ser som ett problem. Och då hamnar fokus på de invandrare som inte vill bli en del av svenska samhället, på de invandrare som "missköter sig". Jag är inte dummare än att jag ser skillnad på individ och individ. Jag tycker mig till och med minnas att jag skrivit i mina inlägg att många invandrare har en hel del att lära mig, och att jag gärna vill lära känna de invandrare som bor i mitt område för att jag tror att vi har mycket att lära av varandra. Om jag drog alla över en kam, skulle jag då känna en vilja att lära känna, att lära mig av dessa människor? Det tror jag knappast!

  Du skriver att jag kan flytta om jag inte trivs i ett invandrartätt område. Min fråga till dig är då på vilket sätt det skulle leda till att situationen blir bättre? Skulle det leda till mer förståelse för varandra, till mer respekt för andra folkgrupper, om vi ökar på segregationen ännu mer? Dessutom är det ett faktum att jag inte kan flytta till ett område med mindre invandrare. Det finns ytterst få sådana områden kvar i min kommun, och i dessa område bosätter man sig inte om man inte har en ganska väl tilltagen lön. Jag har helt enkelt inte råd att flytta och tycker inte heller att jag ska behöva känna behov av att göra det!

  Du skriver att jag inte hindras från att ha kvar min kultur. Nej det har du rätt i. Jag kan fortfarande dansa runt midsommarstången. Men jag tycker att det är synd att jag ska behöva leta efter andra som vill dela den traditionen med mig, synd att jag ska behöva leta efter ett midsommarfirande i min egen kommun. Jag skulle föredra att vi var så pass många svenskar kvar i området att vi skulle kunna fira tillsammans där vi bor, inte behöva stå ensamma kring midsommarstången som det ändå inte är någon mening med att resa eftersom den skulle slitas i stycken inom några få timmar precis som allt annat som förstörs i området.

  Det handlar återigen inte om att vara rasist, utan om en sorg över att den svenska kulturen försvinner mer och mer för var dag medan andra kulturer, som jag inte är en del och inte heller erbjuds att att del av, tar över.

  Det du skriver angående språket. Här är det du som drar alla över en kam. Jag föredrar nämligen inte engelska, utan svenska. Det spelar mig ingen roll om den som kommer hit talar arabiska eller engelska, jag tycker ändå att man bör lära sig språket i det land man flyttar till. För att det är en förutsättning för att vi ska kunna kommunicera, lära känna varandra, ta del av varandras kulturer och till slut komma att ingå i en och samma kultur som vi alla känner oss trygga i.

  Ja jag är rädd. Skulle inte du bli det om du upplevde detsamma som jag? Skulle inte du se det som oroande att våld och kriminalitet är en naturlig del av vardagen? Skulle inte du se det som oroande att människor fortsätter sina krig mot varandra trots att de kommit hit till Sverige, även om de gör det i mindre skala, inte lika öppet? Är det krig över hela jorden vi vill ha, eller är det fred?

  Detta om ogillande blickar och ovilja att hälsa. Jag tror inte att alla är sådana. Utan jag framhöll det som exempel på vad jag anser är en misslyckad assimilering. Jag skrev också att det sker gång på gång. Med innebörden att vissa personer, inte alla, uppför sig så gång efter annan. Det kan inte skyllas på en dålig dag. Jag tycker att det är vansinne att vi som har våra barn på samma dagis inte ska kunna visa lite vilja att lära känna varandra. Våra barn tillbringar sina dagar ihop, de blir vänner med varandra. Ska vi då inte kunna hälsa på varandra och kanske försöka bli vänner vi med? Är det verkligen jag som har en motvilja mot invandrare, eller de som har en motvilja mot mig?

  Mvh
  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 36. Efter ha läst igenom debattinläggen mellan nybliven SD och A så förstår jag varför inte politiker vågar ta debattten med SD!
  A framstår precis så okunnig och arrogant som många förväntar sig att medlemar i SD ska vara!
  Stort tack til nybliven SD för dina kloka inlägg.

  SvaraRadera
 37. A, du håller tillsynes en hövlig ton, men den är nedlåtande. Du slår in öppna dörrar när du breder ut dig med dina självklarheter. Du kunde gott ha kortat rejält och ändå fått fram kontentan: Var inte rädd för det som är nytt. Alla invandrare är inte likadana. En del invandrare är inte flyktingar.

  Tomma vackra fraser vars enda funktion är att visa för dig själv och andra hur ”god” du är. Du avvisar Nybliven sverigedemokrats upplevelser, men dina upplevelser tillmäter du ett större generellt värde.

  Nybliven sverigedemokrat, du har en ängels tålamod!

  SvaraRadera
 38. Att kalla mig okunnig och arrogant ser jag som personangrepp.
  Anna tycker jag är nedlåtande och att nybliven sverigedemokrat har en ängels tålamod.

  Jag tycker jag diskuterar på precis samma goda ton som nybliven demokrat gör och jag tyckte att vi hade en mycket bra diskussion i alla fall tills ni började lägga er i.

  Nybliven sverigedemokrat, går det att diskutera med dig någon annanstans kanske? Jag är bara en person och orkar inte debattera mot 3 personer samtidigt. Jag hade tänkt diskutera just med dig för att du verkar vara förstående och villig att diskutera. Om du känner dig att jag är otrevlig på något sätt så säg gärna till.

  Jag kan förstår till viss del hur du känner dig tro det eller ej. Men jag vill gärna bo kvar i Sverige och jag hoppas du förstår det. Och det kanske du inte ha någonting emot personligen men sverigedemokraternas politik kan göra att jag inte kan bo kvar så jag kan inte hålla med det hoppas jag du förstår.

  Jag ser att det finns problem men jag vill gärna att vi löser dem tillsammans. Du ska inte behöva flytta och inte jag heller. Men att du ska bo i ett område där du inte trivs ser jag som onödigt lidande för dig helt enkelt. Du behöver inte bo där för att påverka situationen.

  Jag tycker i alla fall att vi har en bra diskussion och i bra ton även om vi inte håller med varandra. Att det blev långa kommentarer ser jag inte heller som något negativt, gör du det? Du skrev vad du tycker och hur det känns för dig och jag skrev om mina upplevelser, tankar och åsikter. Jag har aldrig sagt eller ens tänkt att mina upplevelser skulle vara viktigare än dina. Jag kan bara skriva ur mitt perpektiv. Jag tycker inte jag har varit otrevlig på något sätt och jag hoppas du håller med mig åtminstone om detta.

  Detta med engelska nämnde jag som ett exempel jag menade inte att alla svenskar är så utan att själva handligen visar att personen inte respekterar sitt eget språk. Det tycker jag är farligare än att en invandrare inte skulle lära sig svenska.

  Jag tycker att var och en har ett ansvar att vårda sitt språk och sin kultur. Man behöver inte avlägsna alla andra kulturer från omgiviningen för att kunna ha en egen.

  Som sagt, jag tycker att vi har diskuterat på ett bra sätt och jag vill gärna att vi avrundar och avslutar diskussionen på att positivt sätt.

  Så (med risken att låta som om jag försöker visa att jag är "god") vill jag ändå tacka för mig och tacka för att du delade med dig. Jag tycker du har gett mig en bra bild av hur du har det, hur du känner och tänker och varför. Jag har också varit ärlig och skrivit om hur jag har det. Jag tycker att vi har haft en givande diskussion i alla fall.

  Mvh,
  A

  SvaraRadera
 39. Anonym 08.18. Stort tack, din kommentar gör mig riktigt glad ska du veta! Det är verkligen skönt att höra att någon förstått det jag vill ha sagt.

  Anna. Tack för att du stöder mig i debatten. Och än är inte mitt tålamod slut, jag kan gärna tänka mig att fortsätta diskussionen!

  Mvh
  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 40. vilket skitland sverige har blivit på grund av våra godhetstävlande flumpolitiker som tillåter denna invandring
  jag är så fruktansvärt otrygg i mitt land och känner att det är mer än nog nu


  kan vis svara på följande
  när går gränsen för attinte ta in mer invandrare i landet?

  hur många invånare ska vi vara i landet?
  jag tänker på miljöförstöring tex som det drar med sig -mer bränsle osv

  invandrarna föder ju mer ungar som ska försörjas i 20 år innan dom kan börja arbeta--det är ju dina egna ord--men när invandrarbarn tar 20år på sig då är det väl bara positivt eller hur det är väl skillnad när det är en svensk unge som ska behöva försörjas då är det väl bara negativt

  beträffande kritiken till anna
  som ett utuggat tuggummi
  ta någon som man kan mobba förlöjliga göra spe av
  --jag har följt denna blogg under en tid och även annas inlägg och dom har det inte varit något fel på-därimot dom spydiga svaren som kommer--dom är under all kritik---kan det vara så att anna är kvinna?
  varför kan inte v i s vara lite ödmjuk för?
  det är likadant om man tex går ut en kväll -hur ödmjuka är invandrar ungdomar? tänk efter nu
  -just det en stor likhet med svaren ifrån v.i.s
  kaxigt just det

  för min del är inte jag förvnad att v.i.s vill ge bort vårt land till muslimer och att anna som är kvinna får på pälsen eller att halal slakt är ok--jag hoppas även ni andra ser mönstret
  pelle

  SvaraRadera
 41. Hej A. Jodå, jag instämmer till fullo i att vi har en på många sätt givande diskussion. Faktum är att det väl får ses som näst intill enastående att du som invandrare och jag som sverigedemokrat kan föra ett civiliserat samtal och försöka förstå varandra. Det är detta jag önskar att jag kunde få uppleva med fler invandrare, ett positivt möte där vi lär av varandra.

  Jo en aning nedlåtande tycker jag nog att du varit, men det kanske inte varit din avsikt, och i så fall stryker vi ett streck över det! Däremot tycker jag att det vore synd om vi flyttar diskussionen till något annat ställe, just eftersom vi har en givande diskussion som jag tror att även andra människor kan få nya insikter av. Hoppas att du förstår hur jag menar. Och så är du inte ensam om att få lite påhopp, jag har ju fått mothugg jag med. Det får vi ruska av oss eller helt enkelt bemöta tycker jag.

  Självklart förstår jag att du vill bo kvar i Sverige. Och det är absolut inget som jag har något emot. För jag ser inte dig som en av dessa människor som orsakar problem. Och visst kan jag förstå att du aldrig kan hålla med mig, att du inte kan ge stöd för SD:s politik. Men det kan jag acceptera. Precis som jag kan acceptera att alla har olika politisk åsikt även när det gäller de mer etablerade partierna.

  Jag är glad att du precis som jag ser att det finns problem. Jag kan tänka mig att även du ibland upplever den där känslan av utanförskap som jag beskriver. Och jag håller med dig fullt ut när det gäller att vi måste lösa problemen gemensamt. Men det är där det skiter sig om jag får uttrycka mig så. Dels p g a att det är svårt att skapa sådana möten som du och jag har nu, när det är så oerhört många invandrare och flyktingar som kommer hit. Men också p g a att främlingsfientlighet finns åt båda hållen. Det är inte bara svenskar som är fientliga mot invandrare utan det finns också gott om invandrare som är fientliga mot svenskar. Och när det gäller dessa invandrare blir jag arg och besviken. Jag är inte mer än människa, och min naturliga reaktion blir att tycka att det är fel att mina skattepengar ska gå till att försörja människor som kommer hit och behandlar mig illa och får mig att känna rädsla och otrygghet i mitt eget bostadsområde. När det gäller den typen av invandrare anser jag att det ska finnas två alternativ, och det är att antingen bli en del av det svenska samhället eller åka hem igen. Det låter kanske hårt men det är så jag tycker. Sverige är mitt hemland, ett land som jag på många sätt älskar och är stolt över. Och jag vill inte se det landet lösas upp i en identitetslös massa utan gemensam historia och utan gemensamma mål och värderingar. Hoppas att du förstår min reaktion. Och att du förstår att det inte handlar om alla invandrare, utan om dem som gör att vi svenskar känner ett hot mot såväl vår kultur som vår ekonomi som vår säkerhet.

  Jag anser inte att det är rasistiskt eller odemokratiskt att tänka och känna så. Utan naturligt och mänskligt. Många andra svenskar känner på samma sätt. Men politikerna har så här långt struntat i att många känner så här. Därför anser jag att SD behövs nu. För att ta tag i ett problem som håller på att växa oss över huvudet. Och som i långa loppet kan få många svenskar att ta ut sin frustration och rädsla även över sådana som du som faktiskt vill vara en del av det svenska samhället. Och en sådan utveckling vill jag inte se.

  Tack själv A för en givande diskussion. Hoppas att vi kan fortsätta föra den!

  Mvh
  Nybliven Sverigedemokrat

  SvaraRadera
 42. vill du -a- vara en del av det svenska samhället?
  vad anser du om halal slakt?
  pelle

  SvaraRadera
 43. pelle,
  Vill du vara en del av det svenska samhället?

  SvaraRadera
 44. Anonym 21.12... vem är det du ställer frågan till? Nu är jag lost :)

  Men jag måste säga fy fan för halal slakt. Stackars djur!

  SvaraRadera
 45. svara på min fråga istället för att svara med en motfråga
  pelle

  SvaraRadera
 46. Påminnelse
  Kommentarerna ska ha anknytning till det ursprungliga inlägget. Det här är ingen insändarsida.

  SvaraRadera
 47. Som redan nämnts var det en fråga om "vansinniga" 263 Sverigedemokrater som kapade undersökningen och röstade lite fler gånger än vad det var tänkt.

  Men, det bevisar ju vad vi redan vet: Sverigedemokrater fifflar gärna med siffrorna och det är egentligen rätt få som stödjer dem.

  SvaraRadera
 48. Svar till Freddy: Rätt få? Då är du dåligt påläst, extremt dåligt till och med. Men å andra sidan kan man ju inte begära att sådana typer som dig ska veta vad de pratar om.

  // Karpstryparn

  SvaraRadera
 49. Instämmer ned dig Karpstryparn. Särskilt få vill jag verkligen inte påstå att vi är! Glädjande också att vi blir fler för varje dag :)

  Tess (fd Nybliven Sverigedemokrat)

  SvaraRadera
 50. Det här va helt grymt att läsa!
  Gillar verkligen att läsa dina inlägg Nybliven Sverigedemokrat!
  Hoppas att många fler har/får din insikt/förståelse i partiet!
  Tyvärr tror jag att det finns många smygrasister i partiet som inte helt förstår vad det handlar om (det gör det iofs även i andra partier bevisligen)
  Tror även att många fler skulle förstå SD om personer som du fick komma till tals oftare utan att kallas rasister och läggas i ignoreringsfacket.

  Jag blir lite trött på folk som hela tiden ska försvara flyktingpolitiken med ett
  - Ja men alla är inte si eller så..
  Det är sällan ngn som hävdar det och det behöver inte hela tiden påpekas
  Om ngn skulle säga att han/hon tror att alla är på ett visst sätt är det enl. mig onödigt att ens debattera med personen

  Vill även ge ett svar ang de som kommunicerade på engelska:
  Jag är ibland en av dem anledningen är att det ofta blir alldeles för tidsödande att försöka kommunicera på svenska när man ofta får översätta mkt iaf, men jag håller med om att det vore mkt bättre för alla om man försökte. (notera nu att jag inte alltid pratar engelska med alla så slipper ni skriva det)
  Mvh Wiktor

  SvaraRadera
 51. Stort tack Wiktor, verkligen roligt att höra att jag nått fram till dig! Och jag önskar verkligen att fler resonerade som dig och ville låta oss komma till tals lite oftare. För så mycket kan jag ju säga som att jag knappast är ensam om att tänka så här. Majoriteten av de sverigedemokrater jag känner är på samma spår som mig, och alltså inte ens i närheten av rasister.

  Det jag nu hoppas på är att jag ska få fortsätta sprida detta budskap. Jag har anmält intresse för att ställa upp som kandidat i kommunvalet i höst och hoppas verkligen att jag ska få chansen att få göra något bra för samhället och alla oss som bor i det... trots att det kommer att kosta mig mitt jobb.

  Mvh
  Tess (fd Nybliven Sverigedemokrat)

  SvaraRadera