fredag 5 mars 2010

Myten om sju svåra år för invandrare

Än en gång odlar migrationsminister Tobias Billström myten att det tar sju år för nyanlända invandrare att få jobb. I en debattartikel i Expressen upprepar han återigen denna felaktiga uppgift. Som vi tidigare skrivit så gäller det bara kommunmottagna, dvs. asylsökande och anhöriga till asylsökande. Den gruppen är bara en fjärdedel av invandrarna. Trots det ger Billström gång på gång intryck av att det gäller alla invandrare.

Tobias Billström är naturligtvis inte omedveten om att det bara gäller en mindre del av invandrarna eftersom regeringen själv har skrivit det i sin proposition. På en direkt fråga från "Vi i Sverige" har Integrationsdepartementet bekräftat att regeringen ger oklar information när man utelämnar detta. Att Billström gång på gång medvetet överdriver integrationsproblemen kan inte tolkas på annat sätt att han, liksom många andra, skyller på invandrarna för att dölja sin egen inkompetens.

Lars Persson

5 kommentarer:

 1. Asyl och dess anhörigdel står väl för ca 40 % av nettoinvandringen de senaste åren.
  Tror väl också att de flesta inser att arbetskraftinvandrare,eu 25 och studerande inte innefattas.

  SvaraRadera
 2. 2008 gick 12% av uppehållstillstånden till flyktingar och skyddsbehövande och 12% till deras anhöriga.

  SvaraRadera
 3. Fredrik Utgård5 mars 2010 18:11

  Men kom igen. Vem är det som fuskar med statistiken? Asylsökande skall givetvis betraktas som en grupp och inom den gruppen tar det i genomsnitt sju år innan inträdet på arbetsmarknaden. Att jämföra en arbetskraftsinvandrare (som ju kommer till Sverige med ett jobb redan ordnat) med en asylsökande är ju verkligen att jämföra äpplen och päron. Billström har rätt och den här bloggen fel. Som vanligt...

  SvaraRadera
 4. Fredrik Utgård,
  Det är just det som är felet med Billströms formulering. Han talar om alla nyanlända när det bara gäller en fjärdedel.

  SvaraRadera
 5. Nettoinvandringen 2007 och 2008 låg på ca 62000 personer.Asyl och anhörig snitt 23000 för dessa år.Närmare 40 % än 24 som du uppger.
  Hur såg det ut 2006 förresten?.

  SvaraRadera