söndag 13 december 2009

Aftonbladets Johanne Hildebrandt förstår inte varför SD får 5 procent

För några dagar sedan var det Aftonbladets Monica Gunne som inte förstod sig på invandringspolitiken. Idag förstår inte Aftonbladets Johanne Hildebrandt varför SD får 5 procent i senaste opinionsundersökningen.

Kanske beror det på att Johanne Hildebrandt och hennes journalistkollegor på flertalet mediaföretag ständigt hjälper till att ge en negativ bild av invandringen genom att sprida desinformation? Som t.ex. att återigen upprepa lögnen att det tar sju år för invandrare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Kanske försvarar sig journalistkåren med att de bara återger vad regeringen skriver. Ett pressmeddelande från regeringen nyligen skrev nämligen just detta. Sanningen är dock att det bara gäller en fjärdedel av invandrarna, nämligen de som får asyl och deras anhöriga. På en fråga från Vi i Sverige svarar Henrik Emilsson, Integrationsdepartementet:


Du har rätt i att målgruppen för reformen inte framkom tydligt i pressmeddelandet. I propositionen och i det faktablad som presenterades samtidigt med pressmeddelandet på regeringens hemsida framgår det vem målgruppen är för reformen.

http://www.regeringen.se/sb/d/11291/a/136026
(här finns länk till propositionen och informationsmaterial)

"Den målgrupp som omfattas av lagen är flyktingar, andra skyddsbehövande med uppehållstillstånd och deras anhöriga i åldern 20–64 år.
Även nyanlända i åldern 18–19 år omfattas om de saknar föräldrar i Sverige."

För tydlighetens skull bör tilläggas att anhöriga ovan gäller anhöriga som ansluter till en person inom två år efter uppehållstillstånd.

Uppgiften om mediantiden från uppehållstillstånd till arbete gäller för målgruppen för reformen, alltså bara en del av alla nyanlända invandrare.

Journalister kan inte försvara sig med att de bara återgett ett felaktigt pressmeddelande. Det är journalistens jobb att göra efterforskningar, inte att bara skriva av andra. Att okritiskt återge vad regeringen skriver sysslade Pravda med under sovjettiden.

Lars Persson

Fler länkar: SvD, Aftonbladet, Expressen, HD, GP

Uppdatering: För övrigt är inte Expressens Jan-Olof Bengtsson mer noggrann med att kolla fakta.

17 kommentarer:

 1. Kan stödet för SD bero på att många upplever negativa sidor av invandringen?

  SvaraRadera
 2. Om du läser kolumnen en gång till så kanske du förstår att jag ironiserar över uppståndelsen över SD´s resultat.
  Hälsningar
  Johanne Hildebrandt

  SvaraRadera
 3. Johanne Hildebrandt,
  Om du läser vad jag skriver en gång till så ser du att det jag anmärker på är att du upprepar en osanning, och därmed medverkar till att ge en negativ bild av invandrare i allmänhet.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 4. Anonym 10:38,
  Nej, jag tror inte många, om ens någon, påverkas negativt av invandringen. Det som brukar dras fram är att någon blivit dåligt behandlad av någon enskild person. När den personen råkar vara invandrare används det som ett argument mot hela invandringen men om personen är infödd svensk är det bara individen som döms.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 5. "Jag tror inte att någon påverkas negativt av invandringen"

  Fråga de som fått bilar brända till vrak....

  SvaraRadera
 6. Sedan kan du ju fråga alla de som blir trakasserade och rånade i skolan....

  SvaraRadera
 7. Anonym 13:22 och 13:23,
  Det är just det jag menar. Negativa erfarenheter av individer görs till en fördom om alla invandrare.

  SvaraRadera
 8. Då måste du väl hålla med om att folk påverkas negativt av invandringen?Annars påverkas ju inte invandrare negativt av rasister,bara av individer?

  SvaraRadera
 9. Jag tycker nog ViS gör självmål när man utpekar folk som mindre vetande.De flesta blandar väl inte ihop arbetskraftsinvandring eller studerande exempelvis, med asyl och anhöriginvandring.
  Lyssnade tidigare på kalibers program om nigeriansk trafficking.Är inte säker på om de kvinnorna håller med dig om att invandring inte kan påverka någon negativt men det kanske beror på vilken människosyn man har eller om bara ser allt i svart eller vitt och inga nyanser.

  SvaraRadera
 10. Anonym 13:52,
  Rasism är en ideologi som går ut på att vissa människor är mindre värda pga. deras ursprung. Rasister är anhängare av den ideologin och vill behandla vissa människor sämre pga. deras ursprung. Därför påverkas människor negativt av rasister och rasism. Invandring är ingen ideologi och invandrare har inget gemensamt sätt att bemöta andra människor på. Det enda som alla invandrare har gemensamt är att de flyttat från ett land till ett annat.

  SvaraRadera
 11. Menar Vi i Sverige att kanppt någon påverkas negativt av invandringen?Det rimmar illa med tanke på överreprsentationen i brottsstatistiken....

  SvaraRadera
 12. Eftersom vi påverkas positivt av invandringen borde vi väl öppna gränserna helt?Anser Vi i Sverige att det finns någon gräns för hur många som kan komma hit?

  SvaraRadera
 13. Det finns en enklare förklaring till det ökade stödet för SD än medias bild av invandringen/invandrare och Hildebrandts oprövade och avskrivna påståenden. Det ökade stödet till SD beror på att de driver politiska frågor som alltfler anser är helt befogade och riktiga.

  SvaraRadera
 14. SD:s ständigt ökande stöd beror ju helt enkelt att verkligheten börjar bli allt mer tydlig i vilket monumentalt misslyckande hela mångkulturen är för oss som tvingas bo i den. Ökningen kommer inte att avta i framtiden.

  SvaraRadera
 15. Lars Jönsson varför är du en sån idiot?
  Du tror att folk inte påverkas negativt av invandringen!Jag och dom flesta av mina vänner har mycket dåliga erfarenheter av invandrare och väljer därför att rösta på SD.Vi vet att dom flesta invandrare sköter sig, men så länge rötäggen får stanna kvar i Sverige så är SD enda alternativet för oss.5.1% har SD nu Lars, nästan lika många som dina kommunistvänner.Så som muslimer och andra flyktingar beteer sig så hinner det nog fördubblas till valet.

  SvaraRadera
 16. ViS använder sig här av klassisk härskarteknik när de tar fram ett litet fel i Hildebrandts skrift och därigenom försöker underkänna hela inlägget,istället för att ta fram de angelägna saker som hon skriver om.Är inte t.ex Rubars dokumentär viktigare att skriva om.
  Sedan att mena att invandring inte har några negativa sidor är väl logiskt sett att säga att det inte heller finns några positiva sidor eller menar ViS att invandringen är den enda företelsen i ett samhälle som inte har två sidor.

  SvaraRadera
 17. Anonym 13:05,
  Jag anmärker på att krönikan skriver något som inte är sant. Resten av krönikan har jag inte kommenterat.

  Lars Persson

  SvaraRadera