onsdag 30 december 2009

Är hedersvåld från sverigedemokrater bättre?

När en invandrare begår ett våldsbrott benämns det "hedersvåld" och påstås ha en kulturell orsak. Därmed kan man beskylla alla invandrare för att vara våldsamma eftersom det ingår i deras kultur. Att invandrarna kommer från över 160 olika länder hindrar inte bl.a. Sverigedemokraterna att påstå att invandrare just ifråga om våldsbrott har en gemensam kultur (utom de invandrare som är sverigedemokrater förstås).

Varför måste alla invandrare stå till svars när en invandrare begått ett brott medan sverigedemokrater inte har något kollektivt ansvar när en sverigedemokrat begår brott? Sverigedemokrater förenas ju dock av sin värdegrund och människosyn, vilket inte är fallet för invandrare.

Sydöstran berättar om en sverigedemokrat i Blekinge som anklagas för upprepade fall av misshandel av sin sambo. Bland annat har han hotat begrava henne levande i en grop i skogen.

Richard Jomshof, ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona tycker att han är en sympatisk och trevlig kille. Kopplingen till Sverigedemokraterna försöker han skyla över med att mannen inte betalt medlemsavgift. Att han har ett förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna förklarar Jomshof med att de inte hade tillräckligt med namn.

Så vilka kvalifikationer är viktiga för en förtroendevald sverigedemokrat?

Lars Persson

Fler länkar: BLT

10 kommentarer:

 1. Det här inlägget från ViS mådte delvis bero på bristande kunskap om begreppet hedersvåld.Googla gärna, finns mycket information på nätet om man nu vill och kan ta till sig information som kanske strider mot ViS världsbild...

  SvaraRadera
 2. Allt våld ska fördömas. Men vi ska inte blanda ihop hedersvåldet, som främst riktas mot kvinnor, som förlorat sin oskuld utan att vara gift, och som är en del av klankulturen, med annat våld. Om en västerländsk man misshandlar sin kvinna, är det inte för att försvara hela släktens heder och släkten tycker heller inte att han har gjort rätt.
  Hedersvåldet i klankulturen riktas mot en kvinna eller ung flicka som haft en föräktenskaplig förbindelse. Hon betraktas som en hora och släktens heder är förlorad. Den kan bara återupprättas om flickan dödas. Läs t.ex. artikeln om Fadime av Britta Svensson!
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1824348/vi-sorjde-efter-fadimes-dod
  Vi har också fått ett helt nytt begrepp "balkongflickor" där hela släkten berättar att flickan plötsligt "ramlade" över räcket och de kunde inte rädda henne. Detta har den fina mångkulturen berikat oss med.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag ska först förtydliga att jag ogillar sd:s främlingfientliga politik, är för arbetskraftsinvandring och en rättsäker och hyfsat generös flyktingpolitik.

  Men jag reagerar med det jag betraktar som ett bagetilliserande av sk hederrelaterat våld. Vet du vad där? Har du skaffat kunskaper om det eller du gissar att är man "anti-rasist" måste man inte det?

  Hedersrelaterat våld är när en hel släkt tillsammans hotar, skadar eller i värsta fall dödar någon släkting eller annan som de låtsas vara ett hot mot deras "heder". Det här problemet existerar i princip inte bland etniska svenskar. Däremot bland araber, kurder etc. De flesta är muslimer, men en del är kristna.

  När en man, etnisk svensk eller invandrare hotar, slår eller dödar en partner så är det ett allvarligt problem men det är inte sk hedersrelaterat våld om orsaken är svartsjuka etc. Det är alltså inte så att alla arabiska män som slår sina fruar ägnar sig åt hedersrelaterat våld. De kan som etniska svenskar ha som syfte att kontrollera etc.

  Har du frågor kan jag besvara dem. Jag har i många år sysslat med integrationspolitik i bl.a. Rosengård i Malmö.

  Bengt
  Liberal

  SvaraRadera
 4. Bengt Held,
  Oberoende av vad den ursprungliga definitionen på hedersvåld är så används ordet numera så snart en invandrare begår våld i nära relationer. Det behöver alltså inte vara "hela släkten", vilket knappast förekommer i Sverige.
  Sverigedemokraterna bagatelliserar våld inom de egna leden. Att kritisera det är inte att bagatellisera hedersvåld, snarare tvärtom.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 5. När ViS skriver "vilket knappast förekommer i Sverige" visar man en bottenlös okunskap.
  Varför inte fråga de flickor och pojkar som inte fritt får välja partner t.ex.

  SvaraRadera
 6. Anonym 13:06,
  Det förekommer knappast i Sverige att "hela släkten" utövar våld. Beträffande att fritt välja partner så är det något Sverigedemokraterna vill förbjuda. Läs "SD vill hindra svenskar och invandrare att bilda familj", länk nedan.

  SvaraRadera
 7. Hej Lars!

  "Oberoende av vad den ursprungliga definitionen på hedersvåld är så används ordet numera så snart en invandrare begår våld i nära relationer. Det behöver alltså inte vara "hela släkten", vilket knappast förekommer i Sverige."

  Och det håller jag om är fel, folk med arabiskt ursprung ska bedömas som etniska svenskar när det gäller kontrollerande av sin partner, svartsjuka etc. Det är ett problem som existerar inom alla etniska grupper.

  Hedersrelaterat våld är något annat. Skulle någon etnisk svensk mörda sin dotter för att hon inte är oskuld som gift skulle han, med rätta, blivit kritiserad, av sina släktingar och sin omgivning. I en hedersrelaterad kultur skulle han tvärtom få beröm, av sin fru, av den mördade tjejens syskon, av kusiner etc.

  "Sverigedemokraterna bagatelliserar våld inom de egna leden. Att kritisera det är inte att bagatellisera hedersvåld, snarare tvärtom."

  Ja, det håller jag med om. Det blir ju tydligt i Jomshofs kommentar. Men det betyder inte att man ska kalla det för hedervåld för att en df-poliyikrt vill kontrollera och kanske döda sin fru.

  Anonym

  "Varför inte fråga de flickor och pojkar som inte fritt får välja partner t.ex."

  Vilka är det som du talar om? Du kan väl länka till någon nyhetsartikel om någon etnisk svensk familj som tillsammans planerat att skada, hota och kanske döda någon för att vederbörande var valt "fel" partner. Kan du inte det ska du nog börja lära dig något om det här.

  Jag har själv talat med en man som är "expert" på hedersrelaterat våld. Han berättade att han visste hundratals exempel på hedersvåld i familjer med utländska ursprung men bara ett exempel när det gäller etniska svenskar. Det senare var tydligen någon religiös sekt-familj där hela familjen försökt skada någon kvinna för att hon inte accepterade sektens regler.

  Bengt

  SvaraRadera
 8. "Det behöver alltså inte vara "hela släkten", vilket knappast förekommer i Sverige."

  Jag tolkade tydligen dig fel. Du kanske menar att det inte förekommer heller bland vissa invandrarfamiljer att "hela släkten" planerar skada någon släkting som inte följt hedern. då avslöjar det att du inte vet vad du talar om. Givetivis är det hur man man definierar "hela släkten" men att både övrig familj och andra i släkten planerat brott är tydligt. Har du inte följt debatten+

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Till ViS 14:33 i din värderelativism hamnar du i samma åsikt som sd det är tillåtet att andra änn den enskilde individen själv får välja.
  Läs "Hedersförtryck.se" för kunskap.

  SvaraRadera
 10. Varken invandrare eller sverigedemokrater skall kollektivt bestraffas eller anklagas för vad invidider inom respektive grupp ställer till med. Nu vet inte jag vad Jomshof har för motiv för sina uttalanden till pressen i det här fallet. Men du kan lita på att inom den nationella rörelsen överlag så ser man inte mellan fingrarna på hustru- och sambomisshandlare. Uppdagas det att någon funktionär varit ute i oshyssta syften på det området så är han eller hon rökt i rörelsen för gott. Alltså högre krav än hos de flesta andra svenska politiska sammanhang.

  SvaraRadera