söndag 6 december 2009

Vem bör ha rösträtt?

Häromdagen skrev jag en artikel i Newsmill där jag frågade vilka som är "folket" i en folkomröstning. Redaktionen fick ett uppskattande e-mail från Gustaf Arrhenius, docent vid Filosofiska institutionen, Stockholms universitet, och tips om några artiklar han skrivit i ämnet. Den som vill fördjupa sig i ämnet kan med fördel läsa Arrhenius artikel "Vem bör ha rösträtt?"

Lars Persson

Fler länkar: Göteborgsposten

2 kommentarer:

  1. Rösträtt skall alla som är födda i Sverige och ej omyndiga, eller omyndigförklarade självklart ha, liksom även de som genom ansökan förvärvat medborgarskap. DOCK måste regering och riksdag tuffa till sig och dels förlänga tiden innan man kan ansöka om medborgarskap, dels villkora basala kunskaper i svenska och om det samhälle man lever i och medborgarskap skulle ge rättigheter och skyldigheter mycket mer än vid bara permanent uppehållstillstånd, PUT. Sånt måste ses som självklart. Dagens mest tänkvärda kommentar efter flera tv-program om muslimer och islamister och tvångsgifte är nog vad Dilsa Demirbag Sten skriver på ledarplats i GT om att BARA INDIVIDER HAR RÄTTIGHETER-

    SvaraRadera
  2. gt, villkora hur?

    jag kan rösta i finland, om jag vill. jag har ingen som helst koll på finsk politik, jag har inget som helst intresse av finsk politik, jag bor ju inte i finland och har aldrig gjort. men jag får rösta där. för jag är medborgare genom min mamma.

    jag tvivlar på att jag är den enda. jag är säker på att samma gäller för svenska medborgare bosatta utomlands. varför ska de få rösta? varför borde jag ha något att säga till om i finland? jag har aldrig röstat där, men jag har tänkt på saken. om du bor i ett land ska du också ha rätt att ha åsikter om det. bor du inte i landet är det, faktiskt, ingen jävel som vill att du ska lägga dig i.

    SvaraRadera