onsdag 30 december 2009

Allt är invandrarnas fel enligt SD

Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap vid Uppsala universitet, skriver i Svenska Dagbladets Brännpunkt att man måste kräva svar från Sverigedemokraterna om hela politiken. Det kommer att visa på den valhänthet och brist på konkretion som tillkommer alla enfrågepartier, skriver Lewin.

Det är naturligtvis riktigt att ett parti som vill in i Riksdagen måste ha en politik på alla viktiga områden. Att SD inte har det framgick tydligt av Expressens utfrågning 16 september 2009. Jimmie Åkesson försökte uppfinna en politik under intervjuns gång, bl.a. beträffande miljö och arbetsgivaravgifter.

Man måste dock vara beredd på att SD hela tiden försöker styra in debatten på invandringen, vilket ämne som än avhandlas. Jimmie Åkesson har sagt att SD har ett invandringsperspektiv på allt, eller med andra ord: allt är invandrarnas fel. Våldtäkterna är invandrarnas fel trots att bara 0,22 procent är misstänkta för våldtäkt. Att ett åldrigt par inte får bo tillsammans är på något sätt också invandrarnas fel. För det mesta hänvisar man till kostnader trots att invandrarhushåll i genomsnitt ger ett ekonomiskt överskott till samhället.

Den som tänker debattera med Sverigedemokraterna om vilken politisk fråga som helst måste därför ha genuin kunskap också om invandring och integration eftersom SD hela tiden kommer att försöka leda in diskussionen på det ämnet.

Lars Persson

6 kommentarer:

 1. Jag har nog missat VAR det står att SD säger "det är invandrarnas fel att äldre par inte får vara tillsammans"!! Jag är jättenyfiken på var det står att SD själva säger så!! Och VAR står det att det är SD fel att ex någon måste jobba med att tömma sopor på nyårsafton? Du skriver i överskriften att SD säger att ALLT är invandrarnas fel. Då måste du ju ta det från någonstans? Eller det är bara i dina egna påhittade ord det finns? Och nej jag har inte röstat på SD så jag ställer inte frågan pga det utan av ren nyfikenhet! Har du inte något svar så kan jag på en blogg skriva att allt är just ditt fel istället då eller hur menar du med dina ord?*nyfiken*

  SvaraRadera
 2. SD är det enda parti idag vars partiprogram är klart och entydigt invandrarvänligt.

  Hurså?

  Det är sociologiskt ofrånkomligt att massinvandringspolitik utan folklig (demokratisk) förankring skapar främlingsfientlighet.

  SvaraRadera
 3. Lars svamlar efter för mycket rötjut.

  SvaraRadera
 4. Inte "invandrarnas fel" Invandringens. Invandringspolitikens. De enskilda invandrarna klandrar givetvis ingen vettig människa, vare sig i SD eller annorstädes. De gör vad de kan för att klara livhanken i närheten av nära + kära, precis som du och jag skulle ha gjort i deras läge. Men det finns nu drygt en miljard nödställda människor på planeten just nu och hela denna miljard kan ju inte bo i Sverige.

  Så frågan är: HUR många av dessa människor KAN bo i Sverige, utan att Sverige förlorar sin svenska karaktär till den grad att det inte är Sverige längre, och inte kan vara till någon större hjälp för nödställda längre. Det är det som är frågan.

  Och där gör vi uppenbarligen olika bedömningar. Vilket är ganska naturligt och i en fungerande demokrati oproblematiskt för att inte säga nödvändigt.

  Pappan

  SvaraRadera
 5. De flesta partier har börjat som enfrågepartier, kring den fråga som varit mest brännande under den aktuella tiden. Det är inte konstigt, än mindre graverande, att även SD började som ett enfrågeparti.

  Lika lite konstigt är det att de numera har enats om ett heltäckande partiprogram. Detta står att läsa - granska och nagelfara punkt för punkt - på deras hemsida, helt offentligt som sig bör i en demokrati.

  SvaraRadera
 6. På temat hur SD konstant försöker att lyfta fram nationellt ursprung som den primära sociala identiteten kan jag rekommendera en titt på SVT:s "Kraschen". Där blir det extremt tydligt hur gemenskap och lojalitet oftast byggs på liknande erfarenheter och livssituation snarare än på Sverigedemokraternas definition av svenskhet (www.banjo.webblogg.se)

  SvaraRadera