söndag 20 december 2009

Det är en mänsklig rättighet att få gifta sig

Flera medier rapporterar idag att polisen stoppat ett bröllop mellan en svensk medborgare och en asylsökande som fått avslag på sin ansökan. (SDS, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, SkD, TA, YA)

Artikel 16 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna säger:
"Fullvuxna män och kvinnor har rätt att utan någon inskränkning med avseende på ras, nationalitet eller religion ingå äktenskap och bilda familj." Det är alltså ett klart fall av brott mot de mänskliga rättigheterna.

Anders Kristersson, inre befäl vid Malmöpolisen säger att det gällde att agera innan de hunnit gifta sig. Avsikten med polisingripandet var alltså att förhindra giftermålet.

Jonas Lindgren, kommunikationschef på Migrationsverket säger att giftermål med en svensk medborgare har ingen betydelse när asylärendet avslutats. Polisens avsikt tycks istället vara att förhindra att personen senare ska kunna söka uppehållstillstånd som anhörig.

Den som är gift med en svensk medborgare har rätt till uppehållstillstånd såvida inte äktenskapet anses oseriöst. Den bedömningen gör Migrationsverket med hjälp av intervjuer där båda parter ska redogöra för vad de vet om varandra. Sådana utredningar gör inte polisen och de kan därför inte göra en sådan bedömning. Det är inte polisens uppgift att avgöra om en person ska få uppehållstillstånd eller inte.

Enligt lagen skulle ärendet ha den här gången:
1. Mannen och kvinnan tillåts gifta sig.
2. Mannen lämnar Sverige eftersom han inte har uppehållstillstånd.
3. Mannen söker uppehållstillstånd på grund av anknytning till sin svenska hustru.
4. Migrationsverket prövar ansökan och beviljar uppehållstillstånd såvida man inte kan visa att äktenskapet är oseriöst.

Lars Persson

28 kommentarer:

 1. men herrgud! Mannen skulle ju redan ha lämnat landet, han gömde sig undan ett utvisningsbeslut. Skall en banrånare tillåtas att gifta sig även om polisen vet att han håller till på rådhuset? Det är ju en mänsklig rättighet att gifta sig.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är verkligen en märklig värld vi lever i när människor inte vill följa rådande lagstiftning och när människor tror att ordningsmakten har tid att stå och se på när en lagbrytare gifter sig i tron om att han blir svensk medborgare. Ordningsmakten i Malmö har fullt upp med alla kriminella element som bara blir fler och fler. /Robert Olsson

  SvaraRadera
 3. En märklig rättighet, ja, det är fantastiskt att det får klassas som en sådan. Men i vilket fall som helst, är det inte sagt var denna rättighet ska, måste och får äga rum. Mannen får uppenbarligen inte befinna sig i Sverige; han är inte svensk medborgare, och därmed behöver inte ett giftermål äga rum i landet. Sen kan man diskutera polisens agerande...

  Verkställ det lagakrfatvunna utvisningsbeslutet. Om det nu är så att relationen är seriös, kan hans partner åka till mannens hemland (eller något annat)för att fullfölja sin mänskiliga rättighet.

  SvaraRadera
 4. Man kan inte hänvisa till att de mänskliga rättigheterna ska upprätthållas av ett annat land och att det egna landet därför inte har den skyldigheten. Om Sverige säger att de ska gifta sig i Afghanistan och Afghanistan säger att de ska gifta sig i Sverige så berövas de sin rättighet.

  SvaraRadera
 5. Man börjar allvarligt tröttna på detta jävla tjat om mänskliga rättigheter så fort någon illegal immigrant får vad han/hon förtjänar. Om dessa rättigheter alltid sätter käppar i hjulen för ett framtida harmoniskt Sverige tycker jag att vi bryter detta avtal och återgår till användandet av sunt förnuft.

  SvaraRadera
 6. Prcis så hade det varit... om han inte redan fått beslut om avvisning, gömt sig ifrån denna och polis. Varför skulle de låta bli att gripa honom nu då de visste var han var?

  SvaraRadera
 7. Och då måste naturligtvis Sverige utgå från att detta är omöjligt att genomföra i Afghanistan? Vi kan självklart ha synpunkter på polisens agerande (vad de nu har gjort), men saken är glasklar: mannen har inte rätt att vistas i landet och måste åka till sitt eget. Uppenbarligen håller han sig undan eller på annat försvårar verkställigheten av sitt lagakraftvunna utvisningsbeslut och polisen har till uppgift att verkställa det med tvångsmedel. Mannen får ansöka på anknytning vid en svensk beskickning och han behöver inte vara gift; relationen ska styrkas, och det räcker med att man har sammanbott eller dylikt.

  SvaraRadera
 8. Martin,
  Jaså du är trött på de mänskliga rättigheterna...

  SvaraRadera
 9. Det handlar inte om att låta bli att gripa honom utan att låta paret gifta sig innan han grips. Ett borgerligt bröllop tar inte många minuter. Enligt polisens uttalande var ju syftet med aktionen just att förhindra giftermålet, vilket är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Man har också förhindrat en svensk medborgare att gifta sig med vem hon vill.
  Den som är gift med en svensk medborgare har enligt lagen rätt till uppehållstillstånd medan den som avser att bli sambo kan få uppehållstillstånd. Det är en avsevärd skillnad. I praktiken har det betydelse från vilket land man kommer när en ansökan om uppehållstillstånd pga anknytning behandlas. Ansökningar från Afghanistan behandlas mer kritiskt än en ansökan från USA. Därför är det viktigt att vara gift.

  SvaraRadera
 10. Nu är mina kunskaper begränsade, men jag känner inte till att det finns en lag som stipulerar att paren ska tillåtas att gifta sig i Sverige, innan personen med utvisningsbeslutet måste lämna landet. Jag jobbar på Migrationsverket och jag har inte hört talas om att avsikten att gifta sig med en svensk medborgare är ett verkställighetshinder! Du hänvisar ju till en lagstiftning och jag ser naturligtvis fram emot en bättre information om denna lag...

  SvaraRadera
 11. Anonym 14:40,
  Då tar vi det en gång till.
  Det finns inget som hindrar att man väntar några minuter med gripandet till efter vigseln. Polisen har genomfört en aktion som enligt deras egen utsago gick ut på att förhindra ett giftermål mellan två personer, varav den ena en svensk medborgare. Det är ett brott mot artikel 16 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

  SvaraRadera
 12. Ja, men nu hindrades han inte pga sin ras, nationalitet eller religion, utan för att han inte får vistas i landet. Vidare, vilka lagar hänvisar du till, det tycker jag fortfarande är intressant.

  SvaraRadera
 13. Hur ställer sig ViS,hypotetiskt sett,till äktenskapet om det var ett skenäktenskap.

  SvaraRadera
 14. Du har fel, Vi i Sverige. Det är inte ett brott mot de mänskliga rättigheterna därför att poliserna förbjuder inte att de två berörda ingår äktenskap. Att ingå äktenskap är en sak, att få göra det precis var man vill när man vill oavsett omständigheter är en helt annan sak. Om Hagamannen rymde från fängelset, skulle polisen stå och pilla sig i naveln och glo medan han gifte sig i rådhuset? Knappast, de skulle ha ingripit. Skulle du ha ylat om mänskliga rättigheter då också?

  SvaraRadera
 15. Ingenting hindrar ju henne från att åka till Afghanistan och gifta sig där. Det är knappast ett brott mot de mänskliga rättigheterna att gripa en person som är efterlyst av svenska myndigheter oavsett om denne är på väg att gifta sig eller inte.

  "Fullvuxna män och kvinnor har rätt att utan någon inskränkning med avseende på ras, nationalitet eller religion ingå äktenskap och bilda familj." Varken hans ras, nationalitet eller religion låg honom i fatet, det som låg honom i fatet var ett utvisningsbeslut som han trotsade.

  SvaraRadera
 16. Anonym 00:08,
  Det kan inte ha undgått dig att det är förenat med risker att vistas i Afghanistan.

  Aktionen gjordes för att förhindra giftermålet. Det är ett brott mot artikel 16.

  SvaraRadera
 17. Man ska inte tro på allt som står i tidningarna, man har heller ingen självklar rätt att gifta sig med vem man vill, åtminstonde svenska män brukar granskas uppefrån och ner om de vill gifta sig med en kvinna från ett land utanför EU. Denne man borde ha tagits i förvar i samband med utvisningsbeslutet, och förpassats ur landet snarast möjligt, som man alltid borde göra, skulle spara miljoner åt skattebetalarna och en massa besvär för alla parter.

  SvaraRadera
 18. Lars jag har spårat dig via fb,snart ska du få ditt straff.

  SvaraRadera
 19. Kommentaren från Anonym 23 december 2009 02:44, från IP-adress 81.231.124.129, Stockholm,
  har anmälts till Telia och till polisen.

  Jag antar att fb betyder Facebook. Jag finns inte på Facebook så låt de andra Lars Persson vara ifred.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 20. @Stefan A: Inte? Det var natt nytt, vem bestammer vem man far gifta sig med da?

  SvaraRadera
 21. Just sådana här idioter (som det tyvärr verkar finnas ganska gott om på politikens ytterkanter) som gör att jag väljer att skriva under pseudonym.

  God Jul och Gott Nytt År på dig "Lars"!

  SvaraRadera
 22. God Jul och Gott Nytt År till dig också, D. Dina kommentarer uppskattas.

  Hälsningar
  Lars

  SvaraRadera
 23. hej jag måste fråga er.finns det en lag.om man är gift med en person från ett annat land,som också nyligen blivit svensk.och nu började hända andra saker.t.ex jag misstänker att han ska gifta sig med nån annan.vi är gifta sen 4 år tillbacka.ps nån från hans land.han fick svensk medborgaskap i slutit av 2009.finns det nån lag hur länge dom måste vara gifta.kan dom dra in medborgaskapet om man har bevis.

  SvaraRadera
 24. Ett medborgarskap kan inte dras in. Samma lagar gäller som om han varit svensk medborgare från födseln. Vill han gifta sig med någon annan måste han först skilja sig.

  SvaraRadera
 25. hej hur gör man om man är inskriven i deras land att man är gifta.själv är jag svensk han från jugoslavien.vi gifte oss i sverige.

  SvaraRadera
 26. Anonym 19:52,
  Det har vi tyvärr ingen kunskap om. Kanske kan Skatteverket upplysa om det. Skicka en fråga till

  servicejouren@skatteverket.se

  SvaraRadera
 27. Nikos! jag vill gifta Mig i Sverige, men har Inte uppehållstillstånd, hur får Jag gifta Mig i Sverige!?

  SvaraRadera
 28. Anonym 13:28,
  Du måste precisera din fråga. Är din partner svensk?

  SvaraRadera