fredag 12 mars 2010

Att hålla sig till fakta om ensamkommande

Idag finns artiklar om ensamkommande minderåriga flyktingar både i DN och Svenska Dagbladet. Det är lätt att förutse att de gamla vanliga myterna kommer att dyka upp i kommentarsfälten. Vi har nyligen skrivit om vad Migrationsverkets statistik visar. Den som vill ha fakta istället för fördomar kan läsa Statistik om ensamkommande och Myter om ensamkommande och anhöriginvandrare.

Fler länkar: SvD

34 kommentarer:

 1. Flyktingbarn ljuger om sin ålder enligt Sveriges radio:

  http://www.sr.se/cgi-bin/orebro/nyheter/artikel.asp?artikel=3491113

  Norsk media har konstaterat att 9 av 10 flyktingbarn är lögnare:

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=552786

  SvaraRadera
 2. 15% har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket. Och att man är äldre än 18 år innebär inte att man inte kan ha asylskäl.

  SvaraRadera
 3. Ja men ifall det är som Norsk media hävdar så borde 90% fått sin ålder uppskriven. Och ifall de är äldre ska de inte kallas "flyktingbarn" för det är dem inte.

  SvaraRadera
 4. Enligt Norsk dental och benundersökning var 90% av "barnen" över 18 år så de i Norge har inga jätteproblem med ensamkommande "barn" längre.

  SvaraRadera
 5. Norge gör skelettröntgen men detta anses inte vara pålitligt. Det lär inte några tandtester heller vara:
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=120087

  En del ljuger säkert eller vet helt enkelt exakt hur gamla dom är då sånt inte alltid är så viktigt i vissa kulturer. Men en del är säkerligen över 18 år, men 9 av 10 tror jag inte ett skit på!

  Men så är jag inte Sverigedemokrat heller och nej, jag är inte vänster heller...

  SvaraRadera
 6. Svar till Jörgen sa:
  Du tror väl på tomten också...

  SvaraRadera
 7. Anonym 09:25,
  ...har tydligen slut på argumenten.

  SvaraRadera
 8. SvD har idag ett lite avvikande inlägg i temat:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/varna-asylratten_4416503.svd

  Med den tänkvärda satsen:
  "Varje falskt ärende stjäl resurser från en flykting med giltiga asylskäl."

  Men om resurserna är obegränsade så gäller naturligtvis inte detta ?

  Tjalle

  SvaraRadera
 9. Om ni på "Vi i Sverige" inte vill lägga in mina inlägg kanske åtminstone kan lyssna på Merit Wager:
  I åratal, i otaliga inlägg här på bloggen har jag skrivit om de s.k. ensamkommande barnen som Sverige tar emot och som ofta varken är barn eller har asylskäl (det gäller givetvis inte alla). Miggor har berättat om asylsökande som varit långt över 18 år, som med frenesi hävdat att de är 17 och ensamma i världen och har flytt från död och tortyr. Id-handlingar som styrker ålder och nationalitet har dessa ”barn” inte haft, och Migrationsverket har inte haft orken att stå emot utan slussat ut ”barnen” i boenden där de blivit frustrerade över att bli behandlade som minderåriga och trakasserat, hotat och brukat våld mot personal samt slagit sönder inredningar.
  http://meritwager.wordpress.com/2010/03/13/varna-asylratten/

  SvaraRadera
 10. Sverige är ju helt öppet, det kan alla se, vem som helst som slänger sitt pass och har en historia kommer in. Det finnssåmånga skäl att vad somhelst duger.
  Det är inte en FLYKTINGpolitik längre.
  Vad är syftet med att skapa denna gigantiska underklass av illiterata immigranter som ska leva ett helt liv på bidrag?
  Stäng sverige nu, så vi får en chans till en framtid.

  SvaraRadera
 11. De ljuger inte bara om sin ålder utan också var de kommer ifrån. Flera har föräldrar med god ekonomi och ordnade förhållanden, som levt många år i grannländerna till de länder de "flyr" ifrån. En del kommer inte ens från krigshärjade områden. Har varit lärare åt många s,k, flyktingbarn och en del har berättat sanningen.

  SvaraRadera
 12. Ni som tvivlar på tand och benmätningar, presentera gärna fakta om varför och hur dessa skulle vara inexakta.
  De s.k "flykting" "barnen" utnyttjar bara ännu ett av alla dessa förbannade kryphål som finns för att fortsätta kolonisera Sverige.
  Sveriges s.k flyktingpolitik av idag är totalt urholkad. Bara ett är säkert och det är att Svenne Banan villigt kommer fortsätta betala!

  SvaraRadera
 13. Göte Borg,
  Vi har avvisat några av dina kommentarer därför att du har länkat till främlingsfientliga bloggar.

  Merit Wagers blogg är på gränsen. Hon hänvisar ständigt till anonyma "miggor", dvs. handläggare på Migrationsverket. Det första man får veta när man träffar en handläggare på Migrationsverket är att handläggaren har tystnadsplikt. Om de "miggor" som Merit Wager citerar verkligen är handläggare på Migrationsverket begås de alltså mängder av brott mot tystnadsplikten och Merit Wager medverkar till det.

  SvaraRadera
 14. Anonym 10:40,
  Varför skulle föräldrar med god ekonomi skicka ut sin son eller dotter på en farlig och strapatsrik resa till en annan kontinent om det inte fanns en hotfull situation i hemlandet?

  SvaraRadera
 15. "Varför skulle föräldrar med god ekonomi skicka ut sin son eller dotter på en farlig och strapatsrik resa till en annan kontinent om det inte fanns en hotfull situation i hemlandet?
  "

  Därför att Sverige är ett himmelrike av ordning och reda jämfört med deras rövhål till hemländer.

  Detta är dock inget agument för att detta land skall vara tvingat att ta emot all världens lycksökare.

  /Stefan

  SvaraRadera
 16. Därför att det finns stora pengar att hämta i ett Sverige som utnyttjas av bedragare.
  Allemand

  SvaraRadera
 17. "Varför skulle föräldrar med god ekonomi skicka ut sin son eller dotter på en farlig och strapatsrik resa till en annan kontinent om det inte fanns en hotfull situation i hemlandet?"

  Ekonomisk vinning givetvis! De vet att pengarna kommer igen (Svenne Banan betalar allt inklusive traffickingligorna)och i många fall får även hela släkten till slut komma till dagdrönarlandet Sverige där de då får en oerhörd standardhöjning jämfört med i hemlandet.
  Att du som skriver den här enfaldiga bloggen inte klarar lista ut sånt här själv visar:
  Att du är naiv bortom all hjälp alternativt spelar dum men är nån slags internationalsocialist.

  SvaraRadera
 18. Visst är det så att handläggare har tystnadsplikt och i och med att de berättar för Merit Wager så begår de brott. Därav anonymiteten.
  Hur skulle vi annars få reda på vad som sker där?
  De är sk "whistler blowers"
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Whistle_blower
  Så det är inget konstigt eller omoraliskt, om man nu inte anser att whistler blowers som fenomen är det.

  Det är däremot besvärligt att bemöta dem med fakta eftersom en whistler blower då de inte pga av häxjakten det blir efter dem som personer kan vara öppna i sin kritik mot sin arbetsgivare.
  Därför vore det bättre om sverige hade ett mer öppet samhälle där alla utan repressalier kunde få säga sin mening öppet - även om nu denna mening inte följer det som officiellt är den "rätta medmänskliga" åsikten.

  Därför är det så att en blogg som denna framstår som vetenskaplig och faktabaserad då meningsmotståndarna inte får fram fakta som kanske, kanske inte kan motbevisa det som här kallas fakta.

  Det vore mer rättvist i debatten om båda sidor får tillgång till alla fakta. dvs oberoende statistiker borde få full tillgång till det som omfattas av tystnadsplikten.
  Då kanske vi skulle få en mer nyanserad debatt.

  Jag väljer att vara anonym då jag misstänker, baserat på tidigare svar från MiS, att mitt inlägg inte publiceras då mitt blogspotkonto innehåller en länk till min blogg som definitivt skulle tolkas som främlingsfientlig (om man nu anser att Merit Wager "är på gränsen" till det.

  Gränsen på var "främlingsfientlighet" är en väldigt subjektiv fråga i sverige, det är upp till var och en att sätta gränsen där det passar utefter ens egna argumentationsskicklighet. I vänsterbloggar är det ofta så att en annan åsikt är främlingsfientlig när de inte har nåt förklenande svar att ge på det de uppfattar som obehagliga åsikter.

  SvaraRadera
 19. att dessa "barn" är över 20 år kan alla med ett par ögon se utan några som helst problem så länge man inte är prenumerant av tex expo eller med i vänsterpartiet. enligt dessa människor skall man lita blint på folk och låta sig utnyttjas av enskilda individers agerande... kul att debatten börjar bli saklig och sanningsenlig efter även om det är 10 år för sent...

  SvaraRadera
 20. Anonym 11:51,
  Det verkar finnas många som kan åldersbestämma människor bara genom att kasta en blick. Jag ser ensamkommande nästan dagligen och har aldrig sett någon som uppenbart ser ut att vara över 18.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 21. Om Sverige är en demokrati har medborgarna rätt till information om den svenska politiken, inklusive och i synnerhet om invandrings-, flyktings och integrationspolitiken.

  Utan korrekt information saknar (andra) rättigheter sin praktiska betydelse.

  Uppenbarligen är det hög tid att återföra systemet till en position som ligger i linje med Sverige och svenskarnas intressen.

  Varför familjer i fattiga länder vill skicka sin äldste son till tex Sverige? Samma gamla anledningar som genom hela världshistorien.

  SvaraRadera
 22. Bloggens åsikt att de personer som citeras på Merit Wegers blogg bryter mot tystnadsplikten stämmer inte riktigt.
  Vad jag sett namnges ingen, det är mest anonymiserade exempel på missbruk av asylsystemet.
  På vilket sätt skulle det vara ett brott mot tystnadsplikten?

  SvaraRadera
 23. Miggorna har tystnadsplikt när det gäller enskilda fall. De har ingen tystnadsplikt när det gäller rutiner vid handläggningen eller vad felaktiga eller slappa rutiner kan leda till.
  De kan självklart få problem på sin arbetsplats om de går ut öppet med kritik av handläggningsrutinerna, men det är inte straffbart.

  SvaraRadera
 24. Lars Persson,
  Man ser vad man vill se. Jag ser också många som uppenbarligen är många år över de arton.
  Allemand

  SvaraRadera
 25. alltid samma dramatiska flygthistoria över berg stock och sten över vatten med gummibåtar under lastbilar osv. när de i själva verket "hyrt" ett svensk pass för att komma ombord på ett plan till köpenhamn eller arlanda. 250000 svenska pass finns i omlopp illegalt, blivit "tappade"

  SvaraRadera
 26. Om du, "Vi i Sverige", ser ensamkommande flyktingbarn varje dag och inte ser några som är uppenbart över 18 år så tror jag du behöver glasögon eller annan hjälp med att korrigera din syn.

  Jag jobbar på en av landets största flygplatser och jobbar inom rättsväsendet och det är ganska tydligt varje vecka att det kommer in sådana som inte ens är i närheten av under 18 år.

  Slappheten med dessa "ungar" är skrämmande och i de allra flesta fall vågar jag lova ett finger eller två på att de inte ens kommer från de län der de säger och att hela deras historia är ett enda falsarium.

  SvaraRadera
 27. Citat 11.01:
  ".....mängder av brott mot tystnadsplikten och Merit Wager medverkar till det."
  Faller det verkligen under tystnadsplikt när aldrig personer namnges ?
  Och lite sorgligt är det att ni inte tar upp de verkliga problemen här.
  Utan bara "skjuter på budbäraren" !
  Med lös ammunition !

  Citat 11.06:
  "Varför skulle föräldrar med god ekonomi skicka ut sin son eller dotter på en farlig och strapatsrik resa ?"
  Och hur vet vi att denna delen av berättelserna stämmer ?
  Er rapport nyligen om containerkillarna var ju inte så helt korrekt ?

  Jag såg en uppgift om 5.000 förlorade pass i Finland.
  Att jämföra med Sveriges 250.000 (?).
  Är finnarna verkligen så mycket ordentligare ?
  Eller har Sverige förkommit till ett Kalle-Anka-land ?

  Tjalle

  SvaraRadera
 28. Eftersom det verkar finnas 2 olika verioner av fakta angående ensamkommende flyktingbarn så ljuger någon.
  Om det skulle visa sig att "Vi i Sverige":s version i detta fall är felaktig, då finns det väl alla anledning att betvivla all information från "Vi i Sverige".

  SvaraRadera
 29. Som de flesta boendes i Sverige anser jag att vi har ett ansvar att hjälpa folk med asylskäl,men i motsatts till ViS inställning,anser jag och de flesta boendes i Sverige,att vi inte har en skyldighet att bli utnyttjade.
  Därför är det oerhört lågt av ViS att påstå att Merit Wager blogg går på "gränsen".Hon har väl gjort mer för och har mer kunskap om asylanter än vad kan tillskrivas ViS.
  Så ViS, bort med skygglapparna,inse att du har blivit indoktrinerad sedan barnsben eller av ideal om hur det borde vara, att tro att allt är svart eller vitt.

  SvaraRadera
 30. Den övervägande majoriteten som skriver anonymt i kommentarsfälten i olika digitala medier är frapperade främlingsfientliga i sina åsikter. Trots detta är dessa figurer i minoritet i det "riktiga" samhället. Vågar de inte stå för dessa åsikter i vanliga livet, eller har de inget bättre för sig?
  Kanske arbetslösa bittra bidragstagare? Eller snåla välbärgade kapitalister.
  Skriker högt gör de, verkar räddare än McCarthy för kommunismen gör de. Och ser allt i svart-vitt. Framför allt verkar de inte vara några figurer man skulle vilja sitta trångt med i en livbåt...

  SvaraRadera
 31. Till Anonym fegis 13 mars 2010 09.25:

  Värst vad jobbigt det blir för er när ni blir överbevisade, då faller dom argument som ni lärt er av den Sverigedemokratiska ledningen! *S*

  Man får inte säga emot er, då blir ni kinkiga och anser att man "väl tror på tomten också"!

  Skelettröntgen är alltså inte tillförlitligt. Dags för dig att inse det!

  SvaraRadera
 32. @ raka rör. Du inser att du hycklar å de grövsta nu va?

  SvaraRadera
 33. Suka,
  Det är inget fel i att vara anonym. Det är fel att vara främlingsfientlig.

  SvaraRadera
 34. Tack för klaragörandet "ViS" jag tyckte mig läsa in lite antydningar i rara rörs inlägg om att det var negativt att vara anonym, att de är fega arbetslöst avskum som är så värdelösa att de inte ens kan skaffa sig ett arbete och därför är bittra.
  Och jag tyckte mig läsa in att en som är anonym är feg som inte vågar stå för sina åsikter. Underförstått att den som står för sina åsikter är inte anonym. Men jag kanske missförstod och var för snabb att kalla honom hycklare.

  SvaraRadera