onsdag 10 mars 2010

Sverigedemokraterna det mest impopulära partiet

DN publicerar idag resultatet av en mätning om partisympatier gjord av Forskningsgruppen för Samhälls- och Informationsstudier (FSI). Mätningen skiljer sig från andra mätningar genom att man inte ställt frågan hur man tänker rösta. Istället har de intervjuade fått värdera partierna enligt en sjugradig skala.

Det minst populära, och framförallt, mest impopulära partiet är Sverigedemokraterna. 8 procent har gett positiva omdömen om SD. Det kan jämföras med det näst minst populära partiet, Kristdemokraterna, som fått positiva omdömen av 18 procent. Högst siffra fick Socialdemokraterna med 45 procent positiva omdömen.

Andelen negativa omdömen är hela 63 procent för Sverigedemokraterna och det är 3 procent mer än i december 2009. Vänsterpartiet ligger tvåa i impopularitet med 40 procent.

Det skulle vara intressant att se resultatet av ett val där man kunde välja mellan att ge plusröster till det parti man tycker bäst om eller minusröster till det man tycker sämst om.

5 kommentarer:

 1. När det gäller Sd så kan negativa omdömen från andra snarare stärka än stjälpa Sd. Det visar inte minst Åkessons debattartikel i Aftonbladet. Ju mer etablissemanget angriper Sd desto starkare blir de, av den enkla anledningen att för polulister så gäller: All uppmärksamhet är bra, oavsett om den är negativ eller positiv.

  SvaraRadera
 2. Micke,
  Det finns ingen gräns för Sverigedemokraternas självsuggestion. Nu är det bra för SD att vara impopulära...

  SvaraRadera
 3. Mot bakgrund av den enhälliga smutskastning av SD som mainstream-media ägnar sig åt så är det mer anmärkningsvärt att det finns 32 % som INTE ger dem ett negativt omdöme. Man måste fråga sig: Är 38% av svenskarna främlingsfientliga högerextremister? För det är så SD utmålas i media, vad de än själva säger i sitt partiprogram (att de är MOT rasism och alla former av totalitära statsskick samt FÖR den klassiska, socialdemokratiska folkhemstanken).

  Men det passar ju inte mediabilden!

  Pappan

  SvaraRadera
 4. Pappan,
  Har det aldrig fallit dig in att det kanske är något i Sverigedemokraternas politik som gör partiet impopulärt?
  Sverigedemokraternas taktik är välkänd: man ska tycka synd om dem för att deras politik granskas.

  SvaraRadera
 5. Ja att det är så är ju inte förvånande...

  SvaraRadera