lördag 5 juni 2010

Skolavslutning i kyrkan - ett litet lättlöst problem

Vid den här tiden på året är skolavslutning i kyrkan alltid en huvudnyhet. Det har blivit en politisk fråga genom att framförallt Sverigedemokraterna driver frågan som ett av sina många argument mot invandring. Man påstår att det är av hänsyn till invandrare som en del skolor väljer att inte ha avslutningen i kyrkan och att man då bryter en lång tradition.

När jag själv gick i skolan på 60- och 70-talet firades skolavslutningen för det mesta inte i kyrkan och det var inga upprörda känslor för det. Anledningen var förmodligen att man inte kunde skylla på invandrarna eftersom det inte fanns så många. De som var kyrkligt intresserade, eller snarare, hade kyrkligt intresserade föräldrar, kunde gå i söndagsskolan som hade sin egen avslutning.

Kyrkan får allt färre medlemmar och idag är det 71% av befolkningen som är medlemmar. Av dessa är det inte så stor andel som tycker det är viktigt att gå i kyrkan. Sverigedemokraternas väljare är faktiskt de minst flitiga kyrkobesökarna enligt Allmänna valen 2006. Bara 2% uppger att de går i kyrkan minst en gång i månaden och 60% säger att de aldrig går i kyrkan.

Det är alltså inte av hänsyn till invandrare som man väljer att inte ha skolavslutning i kyrkan utan för att svenskar i allmänhet är sekulariserade. Lösningen på problemet är enkel. Kyrkan kan ordna sin egen, frivilliga avslutning efter skolans avslutning. Då kan man sjunga vilka psalmer man vill och prata om Gud så mycket man vill.

Lars Persson

Länkar: Newsmill, Dagen, Dagen, Aftonbladet

12 kommentarer:

  1. SD slår på stora trumman nu vid nationaldagen och avslutningarna. Påpekar ett PK-tänk, som är försvinnande litet (min anm.) men för att visa vårt samhälles förfall. Man hittar en PK-person och låter denna bli representant för hela skolväsendet.

    Postade på Carina & Stefans blogg att det ligger farligt nära en typ av extremism att vilja tvinga in folk i religiös verksamhet. Skolan ska vara neutral och det ÄR en förändring som skett i vårt samhälle och har inget med invandring att göra som de vill påskina (i en brun nyans). Vi är dock i kyrkan i vår skola, men inte för att bevara Gudstänket utan för att det är en fin plats att vara på som alla får plats i. Nationalsång sjunger vi också, helt utan att någon klagar. Fanns inte kyrkan skulle vi få vara någon annan stans.

    Naturligtvis fegade C & S ur och tog inte in kommentaren.

    Under min tid som lärare har bara en person vägrat en sak i skolan och det var att ta av sig kepan eftersom "det inte var en riktig kyrka" (den var nybyggd). Han var svensk.

    I debatten i vår stad för något år sedan var det svenska föräldrar som motsatte sig kyrkoavslutningar med hänvisningar till den icke-konfessionella skollagen. SD-anhängare gjorde det till en invandringsfråga, helt utan skrupler.

    SD försöker göra detta till en hjärtefråga som påminner mig om den renhet ett land ville uppnå på 30-talet.

    Fy fan säger jag bara.

    Vad är det för jävla samhälle SD vill ha egentligen? Farligt nära fascism....

    /Undrande

    SvaraRadera
  2. Vi hade då aldrig några skolavslutningar i kyrkan när jag gick i skolan. Jag är född på 60-talet och vet ingen som hade avslutning i kyrkan. Möjligtvis att man haft den traditionen på mindre orter där man inte hade någon annan lokal som var tillräckligt stor.

    Jag tycker barn inte ska påtvingas någon religion i den allmäna skolan, vare sig om det är kristendom eller islam eller nåt annat. Staten och kyrkan är ju skilda åt!

    Visst är det populärt, främst bland sverigedemokrater att yla om detta och dom vill förstås gärna skylla på invandrarna men ingen av dom invandrare som jag pratat med verkar bry sig om saken. Många av dom jag frågat har varit muslimer!

    Det är en pseudofråga och enbart ett sätt för SD att försöka vinna röster tror jag!

    SvaraRadera
  3. När jag var liten på 80-talet så gick jag i en kyrkoskola ute på landsbygden. Stämningen på orten var sådan att det varje år kom in förslag från prominenta föräldrar om att bönestund skulle införas vid lunch och liknande. Minst en gång om året kom någon sekt på besök och hade sago och sångstund med lågstadieelever. Det kändes inte roligt alls att masas in i kyrkan vid varje avslutning. Kan inte minnas att det fanns en enda invandrare på hela orten. Men när en mörkhyad en sommar reste runt och erbjöd sig klippa gräsmattor så blev det ett väldigt gloende när han ibland fick en stunds jobb.

    Det är exakt dit man vill tillbaka när man ropar idag. Trots att många som ropar är för unga för att själva ha upplevt Utopia.

    SvaraRadera
  4. Ja det är en ickefråga, tror att alla kan offra en timme per år i kyrkan utan att gå under, kyrkan är satt under attack från alla möjliga håll,somliga homosexuella skall till varje pris gifta sig i kyrkan, och kyrkohatarna skall till varje pris hålla barnen borta från kyrkan,förutsätter att kyrkohatarna aldrig sätter sin fot i kyrkan vid anhörigas bröllop, dop och begravningar mm. och framförallt inte åker snålskjuts på oss som betalar den dryga kyrkoavgiften vid den egna begravningen, utan sprider sin aska eller döda kropp någon annanstans, där den inte är till besvär.Att man inte på många håll hade avslutning i kyrkan på 60-70 talet kunde beror på att det fanns många skolor på den tiden och långt till kyrkan och det var praktiskt omöjligt att bussa alla till kyrkan. Tycker det är fräckt och kränkande av ViS att uttala sig om vilken politisk åskådning föräldrar som uttalar sig i TV, och som vill ha avslutningen i kyrkan har.

    SvaraRadera
  5. Ofta hävdas det att det "bara" är svenska ateister eller enstaka invandrade muslimer som tycker illa om skolavslutning i kyrkan. Ja, jag är född i Sverige. Nej, jag är varken kristen, muslim eller icke-troende. Och redan som liten tyckte jag illa om att skolan skulle ha sina avslutningar i en kyrka.

    Gärna studiebesök, där man förklarar vad en kyrka fyller för funktion och all symbolism som finns däri. Men att omotiverat låta barnen sitta och sjunga psalmer i kyrkan faller illa med den frihet som skolan ska ha från religiös inverkan.

    SvaraRadera
  6. Apropå skolavslutningar. Blev lite förvånad när jag upptäckte att Sverige jämförs med en ros i Libanon under femte versen av Den blomstertid nu kommer. Mångkultur anno 1695!

    SvaraRadera
  7. Anonym skrev 5 juni 22.01: "och framförallt inte åker snålskjuts på oss som betalar den dryga kyrkoavgiften vid den egna begravningen, utan sprider sin aska eller döda kropp någon annanstans, där den inte är till besvär"

    Är du helt okunnig eller driver du bara med oss? Alla betala begravningsavgift på skatten. Oavsett medlemskap i kyrkan. Svenska kyrkan har monopol på att administrera begravningar i hela Sverige, utom i Stockholm och Tranås. Läs på, snälla du...

    SvaraRadera
  8. Ja du Camilla Grepe 0,22 % av inkomsten i begravningsavgift räcker inte ens till att få en grop grävd i marken, så "någon annan" får nog stå för kringkostnaderna, men det har du inget emot antagligen......

    SvaraRadera
  9. 0,22% för någon som tjänar 25000 i månaden blir 26400 under ett arbetsliv på fyrtio år. Det räcker nog till både ett och annat hål.

    SvaraRadera
  10. Tja, jag är också född på 60-talet och vi hade alla skolavslutningar i kyrkan. Inte tog jag skada av det, inte heller grundlade det en religiös tro. Däremot minns jag väl flera stämningsfulla avslutningar med sång och glam i vackra lokaler som var något annat än skolan...

    Förstår inte dramat i detta.
    //KM

    SvaraRadera
  11. Jag har genomlevt många skolavslutningar och det enda jag önskade uppleva på dem alla var ett fåtal saker:
    1. Bra väder.
    2. Skolkompisarna.
    3. Löften om återseende.

    Lokalen var för mig av underordnad betydelse. Enda anledningen till att avslutningen hölls i bönhus alt kyrka var att vi hade statskyrka och att kyrkan hade lång historia av integrering med skolan. Detta lever ännu kvar till viss del men kommer att försvinna med tiden även om det finns krafter inom både kyrkan och politiken som helst vill vrida klockan tillbaka till "tider då det var bättre".
    /HL/

    SvaraRadera
  12. Konfessionella inslag får inte förekomma på obligatorisk skoltid. Lagen är klar och tydlig. Om kyrkan bara upplåter sin lokal så OK. Om kyrkan kräver lagbrott (präst predikar) så ska kyrkan inte användas till skolavslutning. Punkt.

    SvaraRadera