söndag 31 oktober 2010

Kan Sverigedemokrater driva företag?

Kan Sverigedemokrater driva företag? Går det att driva ett företag om man bara räknar utgifterna men inte intäkterna? Kan man göra en investering om man räknar hela kostnaden första året men inte några intäkter de kommande åren?

Naturligtvis inte. Men just så tycker SD att man kan räkna på invandringen. De påstår att de kan spara 9,8 miljarder nästa år genom att minska asyl- och anhöriginvandringen med 90%. Men då har de inte räknat de intäkter som den invandringen skulle medfört de närmaste decennierna i form av skatteintäkter och ökad export. De räknar inte heller med den kompetens som invandringen tillför. Ett års invandring tillför Sverige mer än 30 miljarder genom den utbildning invandrarna har med sig.

Det är tur att Sverigedemokraterna bara är en samling PRAO-elever i AB Sverige.

Lars Persson

Länkar: SvD, SDS, GP, SVT, Dagen, HD, Aftonbladet, BT, SMP, SkD, DN

18 kommentarer:

 1. Jaha, flyktingarna från Somalia, Afghanistan, Irak och mellanöstern har nu börjat utbilda svenskarna till ett värde av 30 miljarder per år. Den kalkylen får du gärna bevisa. Länken sade inte ett sade inte ett skvatt, var bara en upprepning på ditt tomma påstående.

  SvaraRadera
 2. Ulmerkotten,
  Hämta MS Word-filen. Där finns hela uträkningen i detalj.

  SvaraRadera
 3. kalle008: SD har ju rätt. De kan säkert driva företag, minst lika bra som Reinfeldt.

  Finansdepartementet har en utredning eso 2000:3, där slutresultatet i stort sett visar att invandringspolitikens netto (förlust) är cirka 55 miljarder kronor om året.

  Omräknat till varje svenskt hushåll blir det 13 000:- per år.

  Känn dej blåst, Svensson!

  SvaraRadera
 4. Finns många sverigedemokrater som bedriver företag, betydligt framgångsrikare än t.ex. Mona Sahlin.

  Det är lögn att SD inte skulle räkna på intäkter från invandringen. Däremot räknar de inte hela intäkten eftersom de räknar med en utträngningseffekt, d.v.s. det jobb som Mohammed (för att låna Sahlins uttryck) fick skulle arbetslöse Kalle kunna ha fått istället.

  Jan Ekberg har kritiserat SD för att räkna med för stor undanträngningseffekt, men han vill inte säga vad den skulle vara istället eller vilka undersökningar han baserar detta på.

  Återigen noterar jag att man måste förvränga SD:s ståndpunkt för att ha något att kritisera. Av vilket jag drar slutsatsen att på SD:s verkliga åsikter finns inte så mycket att anmärka.

  SvaraRadera
 5. Ett ekonomiskt institut i Holland har räknat fram att de förlorat netto 7,2 mdr euro per år på 25 000 ickevästliga invandrare per år.

  SvaraRadera
 6. Varför tror SD:are alltid att arbetsgivare gärna anställer en Mohammed istället för en Kalle? Vad händer i verkligheten tror du, när en arbetsgivare ser en "Kalle" och en "Mohammed" i högen med ansökningar?

  Realitycheck tack.

  SvaraRadera
 7. Erik sthlm visar lekparksnivån på uträkningarna igen, alla (icke-sdare) med grundläggande ekonomiska kunskaper förstår att vi inte har ett fast antal jobb här i landet som kan fördelas på folk som heter Mohammed eller Kalle. Om Mohammed jobbar skapar han jobb åt exempelvis Kalle. Det är så vi har lyckats hålla många sysselsatta trots att vi har blivit fler människor. Det kallas tillväxt.

  SvaraRadera
 8. Till anonym jämfört med 1990 är sysselsättningen 7-8 % lägre nu. Om nu ingen efterfrågar Kalle eller Mohammed på arbetsmarknaden då. Kan man kalla det kostnader?
  Varför skapar inte vår regering alla dessa nya jobb i offentliga sektorn, det är med ditt sätt att räkna ingen kostnad utan tillväxt.

  SvaraRadera
 9. http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Sysselsattningsutveckling/

  Diagram över antalet sysselsatta. Inget stöd för "7-8% lägre" än 1990.

  SvaraRadera
 10. 17:04

  Enkelt och tydligt förklarat. Lägg där till att möten mellan skapar kreativitet. De stora sprången i samhällen har uppstått genom att kulturer har mötts och utbytt kunskaper, tekniker, idéer m.m.

  Det var då vi anammade kunnandet från muslimerna som vi kunde gå framåt i Europa och ta oss in i industrialiseringen. Tidigare möten med tex. Asiens kunnande och idéer har gjort samma sak.

  Med SD:s protektionistiska tänk skulle vi rätt snart gå under.

  Men, men...vad gör man inte för lite "Etnisk och kulturell likhet".

  SvaraRadera
 11. Citat Anonym 17.04:
  "Om Mohammed jobbar skapar han jobb åt exempelvis Kalle. Det är så vi har lyckats hålla många sysselsatta trots att vi har blivit fler människor. Det kallas tillväxt."

  1. Sedan 1950 har Sveriges folkmängd ökat med 2,3 mio människor.
  Sedan 1950 har jobbtillväxten inom privata sektorn varit av storleksordningen 100.000, alltså i stort sätt noll.
  Den offentliga sektorn ökade under denna tiden med 900.000 sysselsatta.

  2. Citat Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström:
  ".... totalt sett har inga nya jobb skapats på 20 år i Sverige."
  Slut citat.
  På dessa 20 år har Sveriges folkmängd ökat med 750.000 personer !

  En liten korregering också: Det kallas INTE tillväxt att "lyckas hålla många sysselsatta ..." !
  (Fast man här på annat ställe kallar det "Enkelt och tydligt förklarat.")

  Citat Anonym 09.06:
  "Inget stöd för "7-8% lägre" än 1990."

  Enligt "ditt" diagram hade vi 1990 4,485 mio sysselsatta och 2009 4,381 mio.
  I procent av hela befolkningens storlek hade vi 1990: 4,485/8,591 = 52,2% och 2009: 4,381/9,341 = 46,9%.
  Skillnaden är alltså här 52,2-46,9 = 5,3 procentenheter vilket i procent blir 5,3/52,2 = 10,2%. Alltså MER än de nämnda 7-8% !
  (Om vi tar den teoretiskt arbetsföra befolkningen 17-64 år så går vi från 86,5% sysselsatta 1990 till 76,5% sysselsatta 2009, alltså ännu himskare !)
  Jag förutsätter att skillnaden mellan procentenheter och procent är dig bekant ?

  Tjalle

  SvaraRadera
 12. Tjalle Helt korrekt, tack.

  SvaraRadera
 13. Failblogg. SD:s beräkningar, byggerpå andras beräkningar och dessa andra har tagit intäkter minus utgifter och har sedan klumpat ihop alla invandrare, så att siffran blir missvisande positiv. SD vill ju i första hand minska asyl- och anhörighetsinvandringen från utomeuropeiska länder - inte minska företagsam invandring från västeuropa.

  Om det är några som inte kan driva företag, så är det mångkulturisterna och PK-folket. Man kan inte driva ett företag där man anställer folk utan relevant utbildning, när det redan innan inte fanns några lediga platser. Då kostar ju bara de nya anställda och när de inte har några jobb, blir de uttråkade och sabbar för arbetsplatsen. Ungefär så är det i Sverige idag. Inte är det någon Bill Gates i vår regering direkt...

  SvaraRadera
 14. Sven,
  Du har många fel i din kommentar.
  Invandrare driver företag i något större utsträckning än infödda. De har också nästan lika hög utbildning som infödda. Andelen högutbildade invandrare är minst lika stor som bland inrikes födda och betydligt större än bland Sverigedemokraternas väljare.

  SvaraRadera
 15. Lars och SD sitter i samma båt.

  SD räknar bara kostnader och Lars bara intäkter, tur det finns Ekberg som räknar på nettokostnad. Jobb gör invandringen till även ekonomiskt en bra affär, där är vi inte idag

  SvaraRadera
 16. Vilken kompetens erbjuder Somalier?

  Vilka fördelar har Islam fört med sig till Sverige?

  Någon som vill försöka?

  SvaraRadera
 17. Är det ens tänkt att SD:are ska driva företag? Ska inte deras sverige bestå av en enorm offentlig sektor som öser transfereringar och tjänster över panschisarna och låter värnpliktiga tvångsrekryter springa och panga i skogen? Det låter så ibland....

  SvaraRadera
 18. Ena stunden är invandrarna samhällssprasiter och den andra stunden "tar" de jobb från etniska svenskar. När ska ni bestämma er?

  SvaraRadera