torsdag 1 januari 2009

Dagens rätt och fel - 090101

Påstående: Hälften av invandrarna är arbetslösa.

Så här är det: Räknat på alla åldrar så arbetar hälften av alla invandrare och hälften av alla svenskar. I åldern 15-74 år var sysselsättningen år 2007 68% för inrikes födda och 57% för utrikes födda. Arbetslösheten för inrikes födda var 5% och för utrikes födda 12%.

7 kommentarer:

 1. Har någon annan än du fällt påståendet i rubriken? Isåfall vem?

  Nedan är vad Wikipedia skriver om arbetslöshet och relaterat i ett känt invandrartätt förortghetto, som våra styrande politiker skapat under ca 30 års vanstyre, vilka du verkar vilja försvara (så "opolitisk" du är). Angivna siffror hänvisar vidare till Malmö stads officiella uppgifter.

  I hela Rosengård har 38 procent av invånarna mellan 20-64 år ett arbete.[5] 62 % av de vuxna, arbetsföra invånarna är därmed arbetslösa. I Rosengård lever 21 % av invånarna på socialbidrag (försörjningsstöd). Den totala andelen invånare vars inkomst utgörs av någon form av bidrag är runt 80 % (17 501 invånare av 21 955 är inte förvärvsarbetande).

  I statsdelen Herrgården är 85 % av invånarna mellan 20 och 64 år arbetslösa. Totalt arbetar 353 av 4 914 invånare. Därmed utgörs den totala andelen invånare vars inkomst är någon form av bidrag till 93 % av befolkningen.


  Är Wikipedia rasister nu? Malmö stad också kanske?

  SvaraRadera
 2. Påståendet att hälften av invandrarna inte arbetar är vanligt förekommande i insändare och på bloggar. De siffror du redovisar gäller för Rosengård och Herrgården. Det vi redovisar är medeltalet för hela Sverige.

  SvaraRadera
 3. Du menar alltså på fullt allvar att det är ok att slita en siffra ur ett icke-redovisat sammanhang, och sedan använda den siffran lite som man vill?

  Syftar siffran på vissa invandrarghetton, så är den som jag nyss visade för lågt satt.

  SvaraRadera
 4. Som jag skrev, vi redovisar det som gäller i medeltal för hela Sverige. SD (och även SPI) däremot har för vana att visa siffror som gäller för de allra värsta områdena eller för de värst utsatta grupperna och ibland dessutom påstå att det gäller för alla invandrare i hela Sverige. (Oj, nu kritiserade jag SPI också. Då måste vi vara partipolitiskt obundna.)

  SvaraRadera
 5. Problemet är att du använder siffror godtyckligt och sätter in dem i ett sammanhang som du själv bestämmer. Gör man så kan man ju "bevisa" precis vad som helst, i vilket sammanhang som helst.

  SvaraRadera
 6. Jag har förklarat vad vi redovisar. Om du inte vill förstå så är det ditt problem.

  SvaraRadera
 7. Inte vill förstå? Jag har givit dig konkret kritik som du vägrar ta till dig av. Det är vad det handlar om.

  SvaraRadera