lördag 4 juli 2009

Kritik från KD-nämndemän i migrationstomstolen

Sydsvenskan har tidigare granskat migrationstomstolarna och visat att olika domstolar och olika domare bedömer likartade fall olika. Nu riktar flera KD-nämndemän i migrationsdomstolarna allvarlig kritik mot framförallt de asylsökandes ombud (Kristdemokraten).

Gunvi Hubler:
Vi nämndemän ställer våra ”dumma” frågor, och det behövs för ombuden är ofta rätt dåliga. Den klagande får inte den hjälp han eller hon skulle behöva. Ibland undrar man om de över huvud taget har träffat sin klient.

Yusuf Aydin:
Ibland översätter de inte ens viktiga dokument. De underlag vi får är ofta undermåliga och de är ibland färgade.

Magnus Ramstrand:
Man är ofta osäker på hur djupt tjänstemännen verkligen grävt. Att det ibland brister, märker jag när det handlar om länder som jag själv känner till.


Ulf Johansson kritiserar att man är tvungen att på några dagar läsa in handlingar för 12 mål för avgörande under en och samma dag. Dessutom hade vissa av målen inte en enda inlaga från ombudet, bara från Migrationsverket, säger han.

Det duger inte att den som får avslag på sin asylansökan ska kunna stanna kvar i landet, skriver Tobias Billström, Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson i DN. Men förutsättningen måste då vara att asylprocessen är rättssäker. Vi får fler och fler vittnesmål om att så inte är fallet.

Lars Persson


3 kommentarer:

 1. Märkligt få kommentarer på det här inlägget med tanke på de impiklationer det betyder.

  Olyckligtvis inte heller några nyheter. Merit Wager har ju bloggat om migrationsverkets inkonsekventa beteende i flera år.

  Mauricio Rojas, som nu lämnat Sverige, lade redan för tre år sedan fram förslaget att lägga ner Migrationsverket. Det verkar vara enda sättet att undvika skandaler.

  Istälelt skulle Lex Maria införas och ett oberoende etiskt råd. Som vi ser lyssnade ingen på Mauricio Rojas och skandalerna fortsätter.

  SvaraRadera
 2. Johan Bensow6 juli 2009 12:54

  Mauricio Rojas sade många sanningar om Sverige som han blev föraktad för. Han hade dock lite mer av ryggen fri eftersom han inte lika lätt kunde anklagas för "rasist" (det hände dock ändå).

  Det är väl uppenbart för allt fler att samtliga riksdagspartier vill ha pågående skandalpolitik och rättsröta som byggstenar i sitt samhälle. De borde bara inte bli så indignerade över att allt fler är emot deras Projekt.

  SvaraRadera
 3. Johan Bensow,

  Mauricio Rojas var kontroversiell och kritiserades ofta. Det stämmer.

  Rasist-anklagelser har jag väl inte hört så mycket om. Han kritiserade förvisso själv Socialdemokraterna för att vara ett främlingsfientligt parti år 2002. Vissa ironiska undertoner fanns förvisso men kritiken var ändå svidande.

  Hur som helst: Nog om Rojas. Det finns betydligt fler än han som vill trygga rättssäkerheten för asylsökande i Sverige.

  Bland annat Bodil Ceballos (mp) driver frågan hårt. Hon har också lagt fram ett snarlikt förslag om att lägga ner Migrationsverket.

  SvaraRadera