onsdag 15 juli 2009

SD-retorik från SkD

Det så kallade Stockholmsprogrammet, om samarbete i rättsliga och inrikes frågor inom EU, kommenteras i flera tidningar idag. En del av Stockholmsprogrammet gäller skapande av en gemensam asyl- och migrationspolitik.

Sydsvenskan skriver att dörren till Europa måste förbli öppen och att ”en gemensam asylpolitik förutsätter att bedömningen är öppen, likvärdig och rättssäker i alla EU-länder”. Värdarna för mötet i Stockholm, justitieminister Beatrice Ask och migrationsminister Tobias Billström skriver i DN att ”en asylsökande ska veta att behandlingen av hans eller hennes asylansökan blir likadan oavsett i vilken medlemsstat den lämnas in”.

Skånska Dagbladets ledarskribent däremot tycks se spöken och tar till retorik som annars är typisk för Sverigedemokraterna. Man använder det slitna SD-uttrycket ”massinvandring” och menar att ”öppnare gränser leder direkt till socialbyråerna”. Man skriver också att ”den massarbetslöshet som präglar EU innebär enorma påfrestningar på trygghetssystemen. Fortsätter krisen i flera år breder massfattigdom ut sig och i spåren på det social och politisk oro”.

Avsikten med gemensamma asylregler är ju just att ansvaret för asyl ska fördelas jämnare mellan EU-länderna, inte att EU totalt ska ta emot fler asylsökande. Hur många som ges asyl måste för övrigt främst styras av behovet, inte av någon förutbestämd gräns.

Andra delar av migrationen orsakar inte heller någon ”massarbetslöshet” eller ”massfattigdom”. Arbetskraftsinvandringen kan ju regleras efter behov och sker så också i t.ex. Sverige. Den som vill ha uppehållstillstånd som arbetskraftsinvandrare måste ha erbjudande om ett arbete. Finns det ont om jobb minskar också arbetskraftsinvandringen. De regler man skapar ska gälla under flera år framåt. Då kan man inte stirra sig blind på att det är ekonomisk kris just nu. Reglerna är utformade så att behovet av arbetskraft ska kunna tillgodoses när konjunkturen vänder. ”Varje medlemsstat ska även fortsättningsvis få bestämma hur många arbetskraftsinvandrare de vill ta emot utifrån behovet på arbetsmarknaden, men vi behöver bli överens om ramarna”, säger Tobias Billström.

Skånska Dagbladets ledarskribent tar Spanien som exempel på ett land som har hög arbetslöshet och påstår att detta beror på invandringen. Men Spanien har lägre andel utrikes födda än Sverige och har högre arbetslöshet (Invandring – sysselsättning och samhällsekonomi). Över huvudtaget kan man inte se något samband mellan andel utrikes födda och arbetslöshet i OECD-länderna.

I Sverige är invandringen lönsam för samhället, speciellt invandringen av anhöriga till svenskar och andra väletablerade invånare. Om andra länder i EU lyckas sämre så beror det inte på invandringen, men möjligtvis på en dålig integrationspolitik.

Lars Persson

52 kommentarer:

 1. Mycket bra kommentar!

  Set är givetvis i grunden positivt att fler personer vill bo och arbeta i Sverige. Vad som krävs är dock en akiv politik för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden och att skapa incitament för att bosätta sig även utanför stortstäderna. Vi har plats för fler personer i Sverige och därför bör vi välkomna en ökad invandring och en generös asylpolitik.

  SvaraRadera
 2. Tack, Oscar Fredriksson.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 3. Jag förutsätter att det är av godhet du förespråkar en stor och generös invandring. Din omtanke gäller först och främst invandrarna? 50 miljoner hoppfulla afrikaner knackar på Europas dörr. Ska vi vara "bäst i klassen" och släppa in 10 miljoner av dem? Kommer det inte att kosta pengar? Blir vi då inte snart lika fattiga som de fattigaste i Afrika?
  Och eftersom vi alla vill bo med våra likar, vill även vi svenskar bo med svenskar. Vi ser nu överallt att bostadsområden där många invandrare bor, där flyr nu svenskarna. Min omtanke gäller faktiskt först mina egna landsmän. Afrikas fattiga får Afrika ta hand om, inte lilla Sverige. Ska svenskarna behöva flytta för att de inte vill bo i områden dominerade av afrikaner och araber?
  Var går gränsen för din omtanke om afrikaner och araber? Vid 10-50 eller 100 miljoner? Om en miljon behöver vår omtanke, varför inte de andra 99 miljonerna som också är fattiga och lider? Är jag rasist för att jag inte vill att Europa ska domineras av afrikanska och arabiska muslimer. Jag anser INTE att den vita rasen är bättre än andra raser!
  Frid!

  SvaraRadera
 4. feminix,
  Om det kommer 50 miljoner arbetskraftsinvandrare till Europa så är det för att de behövs här. Annars får de inte uppehållstillstånd. Därför blir vi inte fattiga utan både vi, de som kommer hit och deras släktingar i hemlandet blir rikare.

  Du säger att svenskar vill bo med svenskar. Tala för dig själv. Jag är svensk och umgås lika gärna med invandrare som med svenskar.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 5. Måste erkänna att Skånska Dagbladet har en mer nykter (realistisk) syn på asyl/invandringspolitiken än Sydsvenskan har.
  Eftersom Sverige inte är ett låglöneland och de okvalificerade jobben har flyttat till Kina så är det tveksamt om vi kan ta emot hur mycket lågutbildade som helst. De kan knappast få jobb här när inte ens våra ungdomar kan få det.
  De som har utbildning och vill ANPASSA sig borde inte ha några större problem. Men de som inte har någon utbildning och hamnar i ett ghetto (typ Rosengård) kommer till största del att vara bidragsberoende.
  /js
  fd multikulti kramare

  SvaraRadera
 6. Att invandring av arbetskraft nödvändigtvis är positivt för ALLA är ren lögn. Naturligtvis kommer ökat utbud av arbetskraft att innebära en lönepress nedåt och de som får betala priset är de som har sämst förutsättningar att klara sig i den ökade konkurrensen, främst folk med lägre utbildning och de med relativt okvalificerade arbetsuppgifter.

  Risken är också överhängande för att samhället blir ännu mer etniskt splittrat. Majoriteten vill ju, som Feminix påpekar, faktiskt inte bo sida vid sida med människor från jordens alla med vilka man inte har någon gemsam historia/kultur och inga gemensamma normer/sociala koder/referensramar. Det visar historien, verkligheten och forskningen på området, t.ex. den av Trevor Phillips:
  ” It is an uncomfortable conclusion from happiness research data perhaps - but multicultural communities tend to be less trusting and less happy

  We've done work here which shows that people, frankly, when there aren't other pressures, like to live within a comfort zone which is defined by racial sameness.”
  Länk

  SvaraRadera
 7. Johan Bensow15 juli 2009 16:08

  Skånska Dagbladets analys är vaken och träffsäker.

  Till skillnad från de verklighetsfrånvända utopisterna i Sydsvenskan. (Vilket ej förvånar).

  SvaraRadera
 8. js,
  Minst 70% av invandrarna har minst gymnasial utbildning. Lika stor andel utrikes som inrikes födda har minst 3 års eftergymnasial utbildning. Läs Utbildning hos invandrare

  SvaraRadera
 9. Förstår du inte Lars att du aldrig kan bli tagen på allvar så länge du menar att grundläggande politiska fenomen som Massinvandring som bara något ni extremister ser som en borgerlig konspiration?

  SvaraRadera
 10. Roger Svensson,
  Fler invånare ger också fler jobb pga. ökad efterfrågan på varor och tjänster. Två invånare motsvarar ett jobb. Så det räcker att varje arbetskraftsinvandrare har med sig en familjemedlem.

  Jag märker inte att majoriteten inte skulle vilja bo sida vid sida med invandrare. Vi är en multikulturell familj. I vårt område bor några andra multikulturella familjer men de flesta är helsvenska. Ingen har framfört klagomål och huspriserna går upp.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 11. Jimmy S. Windeskog,
  Som du ser så finns det de som tar oss på allvar. Uttrycket "massinvandring" är inte uppfunnet av de borgerliga partierna utan används mest av SD, ND och liknande.

  Det är bra att du ser oss som extremister. Det visar hur långt vi står från din ideologi.

  SvaraRadera
 12. @ Lars Persson

  Inte eller medför ökad befolkning per automatik större välstånd. Skulle så vara fallet skulle ju t.ex. Bangladesh vara ett av världens mest välmående länder.

  Att du inte personligen upplever den ökande etniska splittringen i just ditt bostadsområde är ju knappast förvånande. Där håller ju om inte de ökande huspriserna ”oönskade” element borta och de invandrare som har råd att bosätta sig i sådana områden är främst de som är välassimilerade/välintegrerade.

  SvaraRadera
 13. Just det, Roger Svensson. Vi är välintegrerade, multikulturella familjer som bor i sådana områden där majoriteten av invandrarna bor. Eftersom vi är så välintegrerade betalar vi mer skatt och får mindre bidrag än segregerade, monokulturella familjer.

  SvaraRadera
 14. Bäste Lars !

  Citat:
  “ Skånska Dagbladets ledarskribent tar Spanien som exempel på ett land som har hög arbetslöshet och påstår att detta beror på invandringen.
  Men Spanien har lägre andel utrikes födda än Sverige och har högre arbetslöshet !“

  Det är väl inget bevis på att SkD‘s tes är oriktig ?
  Tänk om det är så enkelt att i Spanien har invandrare högre arbetsbenägenhet ?
  Och att alltså en lägre andel utrikes födda belägger mer jobb ?

  Citat 17:10:
  “I vårt område bor några andra multikulturella familjer men de flesta är helsvenska.“

  Citat 17:44:
  „Vi är välintegrerade, multikulturella familjer som bor i sådana områden där majoriteten av invandrarna bor.“

  Så majoriteten av invandrarna bor i områden där de flesta är helsvenska ?

  Tjalle, konfunderad ?

  SvaraRadera
 15. Ja, Tjalle. Det finns invandrare i alla Sveriges kommuner och i olika typer av områden.

  SvaraRadera
 16. jaså lars
  så du bor inte i rosengård eller södertälje eller bla bla blaq
  så du har inget obehag av invandringen då

  då förstår jag du är som politikerna du bor på ett fint ställe

  då är det lättare än för oss andra som tvingas att vara rädda hela tiden

  grattis lars till en lugn plats i sverige grattis
  politisk

  SvaraRadera
 17. politisk,
  Vi bor i ett helt vanligt villaområde med huspriser kring 1,5 miljon. Alltså inget överklassområde.

  Vilken typ av område bor du i, eftersom du är rädd?

  SvaraRadera
 18. Men Lars !

  Med din definition på multi-kulti-boende (" de flesta är helsvenska.“) så framstår ju Vellinge med 6,7% utrikes födda som en multikulturell metropol ?

  Tjalle, ännu mera konfunderad ?

  SvaraRadera
 19. Som jag skrev, Tjalle. Det bor invandrare i alla kommuner och alla typer av områden. Bra att du själv tagit reda på att det är så. Kanske du blir mindre konfunderad?

  SvaraRadera
 20. jag bor en liten bit utanför stan
  tyvärr är det inte så långt ifrån ett område med lägenheter där boendet har tagits över av invandrare som har valt att bo där och samtidigt fått flertalet svenskar att flytta därifrån

  här ute på landet så har inbrotten ökat markant

  fö inte så länge sedan kunde vi lämna dörrarna olåsta,detta är inget att tänka på längre

  vi har en miljö partist i grannskapet till och med han får regla sin dörr nu det får han mycket gliringar för han som vill öppna landets gränser och släppa in hela världen--men det är ju skillnad på verkligheten och sagans värld
  politisk

  SvaraRadera
 21. Men Lars, ser du de okunniga extremister som här berömmer din hatblogg som speciellt seriösa människor.

  Sedan en sakupplysning, massinvandring hans som begrepp och fenomen längt innan SD bildades 1988 och ND 2001.

  Ledsen att jag måste förstöra din fördomsfylla världsbild med en massa fakta hela tiden...*sorry*...

  SvaraRadera
 22. Jimmy S. Windeskog,
  Vi har fått beröm av, i dina ögon, en "centerextremist" och en socialdemokratisk "extremist". Jag tror de också är rätt nöjda med avståndet till dig.

  SvaraRadera
 23. Du upprepar som ett mantra att invandringen är lönsam, att invandrare betalar mer skatt och att invandrare har lika hög utbildning som inrikes födda.

  Du vet och alla som är någotsånär insatta i frågan vet att du friskt blandar äpplen och päron.
  Tar man hela gruppen invandrade så stämmer ovanstående, men i den gruppen ingår ju alla - västerlänningar som nordafrikaner.

  Det vi hävdar som vill ändra invandringspolitiken är att vi borde begränsa invandringen av outbildade (ofta analfabeter) grupper som dessutom genom sin religion och kulturella bakgrund har mycket svårt att integreras i det svenska samhället.
  Det vi gör nu är att till mycket höga kostnader hjälpa ett fåtal - ur ett globalt perspektiv - men som ändå är för många för ett befolkningsmässigt litet land som Sverige. Vi skulle med de pengar vi ger i försörjningsstöd och annat kunna hjälpa mångdubbelt fler - och då utan att skapa social oro och vantrivsel i vårt eget land.

  SvaraRadera
 24. Anna,
  Om du med "vi som vill ändra invandringspolitiken" menar Sverigedemokraterna så vill de stoppa all invandring från "icke-västliga" länder, oberoende av utbildning, religion, skäl till invandring, m.m. För anhöriginvandring från västliga länder vill de införa en straffavgift.
  Eftersom SD talar illa om alla invandrare och vill införa restriktioner för all invandring så är det relevant att tala om intäkter och kostnader för genomsnittet av alla invandrare.

  I de flesta fall är det inte tal om att hjälpa.
  En stor del är anhöriginvandrare som har rätt att leva tillsammans med make/maka/barn. Det kan inte kompenseras med någon form av "hjälp".

  SvaraRadera
 25. om det nu är som du säger att vi behöver invandringen så skäms jag
  isåfall vad är vi för ett skitfolk som inte reder sej själva utan att ta in folk till höger och vänster så att samhället kommer att sakna sammanhållninpolitisk

  SvaraRadera
 26. Bagdad Bob du är riktigt underhållande.Hur känns det å veta bättre än alla politiker och journalister?22 miljoner går arbetslösa inom EU och du vill ta in fler flyktingar för det är ju lönsamt!Hahaha vilken jävla pajas du är.

  SvaraRadera
 27. Anonym 03:24,
  Tack för att du använde all din intelligens för att skriva en kommentar.

  SvaraRadera
 28. Utan invandring hade Sverige inte varit ett sådant land som det är. Själv är jag stolt över mitt vallonblod.

  SvaraRadera
 29. Lars, varför kan du inte bemöta det jag skriver istället för att utgå från att jag har andra åsikter än dem jag framfört? Halmgubberetorik brukar det kallas.

  Jag kan villigt erkänna att min formulering "vi som vill ändra invandringspolitiken" var svepande. Jag borde ha skrivit "det jag vill ändra på i invandringspolitiken".

  Men det gör det ändå inte okej för dig att tillskriva mig SD:s åsikter. Om jag ansåg att SD:s program var optimalt då hade jag skrivit det.

  Min kritik kvarstår - du använder statistiken för att bevisa nåt annat än det statistiken visar, och du hoppas att folk ska vara för dumma för att fatta det.

  SvaraRadera
 30. Ja, det rätt intressant att nazisten Jimmy S. Windeskog klassar mig som extremist. Då lär väl samtliga partier, ja Nationaldemokraterna som är Windeskog hemvist borträknat då vara extrema. De, ND måste helt ha missuppfattat ordet demokrati ……

  Det är beklämmande hur trollen här har lite fakta att komma med. Mycket tyckanden blir det och sedan har de mage att kalla det för fakta ….. Windeskog använder det subjektiva begreppet ”Massinvandring”. Detta begrepp säger ingenting om någonting.

  Invandring behöver vi av främst två skäl.

  Muhammed Said redogjorde bra för det ena skälet i inlägget här bredvid. Vi behöver bli fler i Sverige för att motverka ras i framtida skatteintäkter. I förlängningen för att kunna vidmakthålla kommunal service av någorlunda kvalité. Detta är krass verklighet.

  Samt så vi behöver bereda plats och liv för dem som inget tryggt liv har. Flyktingar finns det tyvärr gott om i världen. Sverige har som land tagit stort ansvar här, tyvärr gäller det inte kommunerna i samma utsträckning. Vellinge är ett exempel kommunerna norr om Stockholm ett annat.

  Det sistnämnda handlar om moralisk hållning och empati. Ett begrepp som det är ytterst svårt att applicera på trollen som kommenterar här på denna modiga blogg.

  SvaraRadera
 31. lars

  om du går in på blågula frågor (pk--retorik

  så kan du läsa vad jan mild skriver om din artikel

  det vart lite svårare nu va?

  men om jag känner dig rätt så tar du inte med det jag skriver och framförallt inte nu när jag tipsar om troligtvis sveriges största faktabank om invandring
  politisk

  SvaraRadera
 32. @ Anders Löwdin

  Är alla som ifrågasätter nuvarande invandrings-/integrations-politik ”troll” och alla fakta som talar emot denna politik per definition ogiltiga? Vem som är ”extrem” eller inte är ganska ointressant i sakfrågan, däremot är Sveriges invandringspolitik de facto extrem i jämförelse med övriga västländer, länk.

  Ang. dina argument så håller de inte. Idén att Sverige skulle behöva någon massiv invandring från tredje världens mest underutvecklade länder av några demografiska skäl avvisas av ledande forskare på området:
  ”Den demografiska bomben är en myt. Visserligen ökar antalet äldre över 65 år. Men den yrkesverksamma grupp som ska försörja oss har mer eller mindre varit konstant sedan mitten av 1700-talet.
  - Vi måste vara väldigt kreativa med statistiken för att få fram den här bomben, säger sociologiprofessor Lars Tornstam vid Uppsala universitet.
  Han tillbakavisar bilden av att det svenska samhällets åldersstruktur innebär att vi går en dyster framtid till mötes.”

  Länk
  ”… Föryngringseffekten på landets totalbefolkning av invandring är ganska liten. Exempelvis har invandringen till Sverige under efterkrigstiden endast obetydligt verkat återhållande på den åldringsprocess som ändå skett i Sverige. Samma sak gäller framtida invandring. Om vi med hjälp av framtida invandring skulle konstanthålla kvoten mellan antalet förvärvsarbetande och antalet åldrings och förtidspensionärer krävs en orealistiskt stor invandring …”
  Länk

  Att bedriva invandring som något sorts humanitär hjälpinsats är ju rent vansinne och ett enormt resursslöseri när man för vad det kostar att försörja en invandrare här skulle kunnat rädda livet på hundratals nödlidande på plats i tredje världen, länk.

  Varför skulle Sverige och dess kommuner ha större ansvar för de som har råd att ta sig hit än för några andra nödlidande runtom i världen? Men din ”moraliska hållning” och ”empati” kanske enbart gäller utländska medborgare som är här? I så fall ligger det nog nära till hands att applicera begreppet ”hycklare” …

  Att försvara nuvarande politik kräver väl ungefär samma ”mod” som att försvara kommunismen i Sovjet. De som uppvisar något verkligt mod får nog i stället anses vara de dissidenter som vågar ifrågasätta den förda politiken …

  SvaraRadera
 33. Vi i Sverige skrev följande:

  "Eftersom SD talar illa om alla invandrare och vill införa restriktioner för all invandring så är det relevant att tala om intäkter och kostnader för genomsnittet av alla invandrare."

  Enligt Vi i Sveriges logik så skulle jag som 1:a generationens arbetskraftsinvandrare tala illa om mig själv och min familj då vi alla är invandrare.

  Måste säga att denna blogg samt dess skribent framstår som allt mer patetiska för varje dag som denna blogg existerar.

  Varför gör inte denna falska blogg som inte vill uppge vilka de är oss alla en stor tjänst och lägger ner?

  Vänligen

  Dragan Klaric, Sverigedemokrat och invandrare

  SvaraRadera
 34. Dragan Klaric,
  Logiken i att du talar illa om dig själv och din familj förstår du nog bara själv...

  Att du vill att bloggen ska läggas ner är ett mycket bra skäl att ha den kvar. Dina partikollegor är också skärrade över att vi finns.

  Vänligen
  Lars Persson

  SvaraRadera
 35. @Roger Svensson

  Trollen för mig är de anonyma ovan som kommenterar här. Jag har inte skrivit något om att alla som ifrågasätter vår invandrarpolitik är troll.

  Inte heller ngt om att vi behöver ”någon massiv invandring från tredje världens mest underutvecklade länder”. Ordet massiv kommer här igen. Ni tycks gilla det och det är förståeligt, luddigt som det är.

  Intressant forskning! Verkligen, ja då finns det hopp om det är på detta vis. Men jag tycker vi lugnar oss lite tills vi ser vad den övriga forskarvärlden anser. Låt mig citera ”Aktuellt på äldreområdet 2008”, utgiven av Sveriges Kommuner och Landsting:

  I Europa var andelen personer över 65 år 22 procent vid millennieskiftet. 2050 kommer siffran att vara 40 procent och nästan var tionde medborgare kommer att vara över 80 år. [….]

  Befolkningsprognoser visar att det kommer att finnas två yrkesarbetande för varje pensionär i EU om 40 år. Detta jämfört med fyra i dag. Med nuvarande pensionsåldrar inom EU kommer nyblivna pensionärer att ha mellan 20 och 30 år framför sig då de står utanför arbetslivet.
  Länk -http://brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc39342_1.pdf

  Hur skall vi klara den framtida äldreomsorgen? Den demografiska utvecklingen med en allt större andel äldre kommer att innebära ett kraftigt ökat vårdbehov.

  Den yrkesverksamma grupp som ska försörja oss har mer eller mindre varit konstant sedan mitten av 1700-talet, citerar du. Ja, men behovet av arbetskraft har som bekant växlat. Under 50, 60 och 70-talen var vi tvungna att importera arbetskraft. Exempelvis var så Dragan Klaric föräldrar kom hit har jag förstått.

  --
  Och så nämner du något om ”humanitär hjälpinsats”, och syftar då på antar jag det jag menar med moral och empati. Varför ska just vi visa humanitet när få andra gör det, tycks du fråga dig? Istället för att rädda några som har möjlighet att ta sig hit med hjälp av dollar och skrupelfria och farliga människosmugglare föredrar du att inte rädda några alls. Med motiveringen att andra inte har samma möjligheter.

  Du är väl människa Roger och du har väl ett ansvar, eller? Var och en måste själv stå upp för mänskliga värden, det är tragiskt att du och resterande SD-anhängare kryper för den saken, Roger! För att kunna försvara de mänskliga värdena måste man kunna identifiera dem. Det har du och de övriga SD-anhängarna rysligt svårt för.

  Flyktingströmmar, smaka på det ordet, Roger! Har du någonsin varit i närheten av en sådan? Den största majoriteten av alla flyktingar i världen finns i krishärdarnas närområden. En bråkdel har lyckats att ta sig därifrån. Hit till väst.

  Hur gör du med problemen på plats? Vad skulle du ha gjort i exempelvis Chile 1973? Irak, Afghanistan, Rwanda, Somalia och så vidare. Exemplen är många där en hjälpinsats på plats är svår för att inte säga omöjlig och där, notera det - människor lider. Människor behöver ta sig där ifrån.

  Jag är vald fritidspolitiker och jag har ett förtroende, min politiska gärning, min ”moraliska hållning” och ”empati” omfattar alla människor. Försök att bevisa motsatsen, du!

  SvaraRadera
 36. @Anders Löwdin

  Några citat från dig:

  "Det sistnämnda handlar om moralisk hållning och empati. Ett begrepp som det är ytterst svårt att applicera på trollen som kommenterar här på denna modiga blogg."
  "Trollen för mig är de anonyma ovan som kommenterar här."

  Alltså är även jag ett "troll" ?

  Men med din definition är ju även själva bloggen här också ett "troll".
  Eller vet du vem "Lars Persson" är ?
  Vad är det således för "modigt" i att bedriva en i praktiken anonym blogg ?

  Jag betonar härmed att jag har all respekt för Lars insats här för det han tror på !
  Men jag tvivlar på en del av hans uppgifter.

  Hur kan du endast pga det faktum att jag inte helt tror på/delar Lars eller dina uppgifter/åsikter avsäga mig empati ?

  Citat:
  "... min ”moraliska hållning” och ”empati” omfattar alla människor."

  Vad betyder det ?

  Gör du dig verkligen lika mycket sorger om någon t.ex. i Kurdistan har tandvärk som om någon i din familj har samma problem ?

  Tjalle

  SvaraRadera
 37. Vi försöker genomskåda och hålla de värsta trollen borta genom att avvisa deras kommentarer. T.ex. den som postade texten "sverje skal opna grens for ala i Islam. sverje behover Islam". Den visade sig komma från samma IP-adress som det brukar komma "invandringskritiska" kommentarer från.

  SvaraRadera
 38. @Anonyma Tjalle

  Ett internettroll, eller bara troll, är en användare som skriver artiklar eller debattinlägg på Internet med huvudsyfte att reta upp övriga användare. De är mestadels ointresserade av fakta eller att föra en egentlig dialog, och ses ofta delta i ett otal diskussioner samtidigt, där de föder ilska, vanmakt och rent allmänt skadar sinnesstämningen hos övriga användare.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll


  Ovan är en bra definition på troll, tycker jag.

  Och det är rätt uppenbart att Lars Persson inte är ett troll. Dels för att han är avsändaren på denna blogg och dels för att han är saklig. Mig veterligen nedlåter han sig inte heller till personangrepp och fula knep när han diskuterar vilket annars är flitigt förekommande bland kommentarerna på denna blogg.

  Bara ett sådant tillmäle som Bagdad Bob som något anonymt troll kläckte ur sig ovan!

  "... min ”moraliska hållning” och ”empati” omfattar alla människor – det betyder att jag inte sympatiserar med SD eller ND för att ta ett exempel. En empati som gör skillnad på människor, på hudfärg och på religion är ingen riktig empati, anser jag.

  Och ja driften av denna blogg är både modig och beundransvärd. Att dagarna i ända sitta och besvara ”trollkommentarer” kräver sin människa.

  SvaraRadera
 39. @ Anders Löwdin

  Om man tar detta citat från SKL så är det rätt uppenbart vad som måste göras:
  ”Med nuvarande pensionsåldrar inom EU kommer nyblivna pensionärer att ha mellan 20 och 30 år framför sig då de står utanför arbetslivet.”
  Pensionsåldern måste helt enkelt höjas när medellivslängden ökar men det är naturligtvis väldigt impopulärt och knappast något som drar röster att föreslå. Att öka invandringen av arbetskraft kan på sin höjd ge en temporär lättnad men löser på intet sätt problemet, man bara skjuter det framför sig, eftersom effekten på den demografiska strukturen på sikt är väldigt liten vilket forskningen som jag citerar visat. Behovet av vård och äldreomsorg kommer inte eller minska på sikt då invandrare faktiskt också blir gamla någon gång. Vad man i praktiken gör är att låta kommande generationer få betala priset för att nuvarande skall kunna gå i pension som tidigare …

  Att du drog slutsatsen att jag anser att ”man inte skall rädda någon” av mitt inlägg övergår mitt förstånd när jag tvärtom hävdar att man skall rädda fler. För mig är varje människoliv lika mycket värt att rädda men jag inser också att resurserna att göra detta är begränsade. Den enda moraliskt riktiga hållningen är då för mig att använda dessa begränsade resurser för att rädda så många människoliv som möjligt, men uppenbarligen har du en helt annan åsikt. Kostar det t.ex. lika mycket att rädda livet på 100-tals afrikanska barn genom vaccinering som att hjälpa en flykting från Irak här så väljer jag det förstnämnda. Naturligtvis skulle man i den bästa av världar med obegränsade resurser göra bägge, men nu lever vi långt ifrån i den bästa av världar och måste tyvärr göra detta obehagliga val, den som påstår något annat är en hycklare! Vad du då i praktiken hävdar är att 100-tals afrikanska barnens lidande är mindre värt än en irakisk flyktings och den ”empatin” och ”moraliska hållningen” ger jag inte mycket för …

  SvaraRadera
 40. Lars !

  Teoretiskt sett kan det väl i dylika fall handla om en "allmän dator" t.ex på en skola eller ungdomsgård eller dylikt ? Alltså med många olika användare !

  Tjalle

  SvaraRadera
 41. Min förr så trygga stad är förvandlad. Rån och knivskärningar sker dagligen. Min granne blev rånad. Av invandrare förstås. Invandrargrabbar så unga som 10 år hotar jämnåriga svenska barn med kniv för mobiler och pengar. Vissa stadsdelar och skolor domineras helt av invandrare. De svenskar som kan flyr. Många svenskar i invandrartäta områden sätter en svensk flagga på balkongen, som en signal. Slöjkvinnor som skriker av fasa när de ser mina små knähundar. Svartmuskiga män som anser mig vara en naken hora för att jag visar håret. Kvinnor som går omkring i svarta tält. Folk omkring en som talar högt på obegripliga språk. Vi har ingenting gemensamt. Är det underligt att jag avskyr detta? Är det underligt att jag ibland gråter över mitt land?

  SvaraRadera
 42. @Roger Svensson

  Vad får dig att tro att jag vill avskaffa vårt bistånd? Vi har idag ett bistånd där bland annat vaccinering ingår, förebyggande hjälp mot HIV och Aids med mera med mera. Vi har också en stor mission. Det är inget vi ska upphöra med. Tvärtom öka och då möjligen styra över en del till klimatbefrämjande bistånd.

  Detta motsäger inte att vi behöver rädda livet på människor i exempelvis 1970-talets Chile eller 20000-talets Irak. Människor som kan komma hit och bidra till att göra Sverige rikare som Lars här på denna blogg visar....

  Och kalla mig gärna hycklare, det rör mig inte i ryggen. Själv svamlar du mer än någonsin, Roger....

  SvaraRadera
 43. @Anders Löwdin

  När jag klickar på din signatur hittar jag uppgifter som gör din identitet trovärdig.
  Men klickar jag på "Vi i Sverige“ så får jag bara reda på att den huvudansvarige har ett "vanligt namn ...... för att undvika att bli utsatt för hot“.
  Det kan teoretiskt alla trollen här säkert också hävda !

  Saklig ?
  Att hävda att man "betalar mer i skatt än man får i bidrag“ tycker jag är ett "luftnummer“.
  För skatten behövs väl till lite mer än till bidrag ?

  Att hävda att "hushåll bestående av inrikes och utrikes födda betalar mer skatt än inrikes födda“ och sålunda obevisat tillskriva den utrikes födda förtjänsten härav är inte sakligt !

  Men du besvarade inte min fråga:
  "Hur kan du endast pga det faktum att jag inte helt tror på/delar Lars eller dina uppgifter/åsikter avsäga mig empati ?“

  Citat från dig:
  "En empati som gör skillnad på människor, på hudfärg och på religion är ingen riktig empati, anser jag.“

  Känner du verkligen samma empati för vilt främmande människor på andra sidan jordklotet som för din egen familj ?

  Håller med dig om att driften av denna blogg är beundransvärd. Men på vad sätt är den "modig“ ?

  Håller också med dig om att vi måste hjälpa flyktingar.
  Men då "riktiga flyktingar“ och inte "låtsasflyktingar“ som t.ex. ofta beskrivs på Merith Wagers blogg !

  Anonyme Tjalle

  SvaraRadera
 44. Roger kan säkert försvara sig själv, Anders, men jag måste protestera mot din debatteknik.
  Roger skriver inget om att du vill avskaffa biståndet. Varför bygger du då hela ditt svar på en felaktig premiss?
  Det är ju ovedersägligen så att vi har en ändlig mängd resurser och att när vi/politikerna väljer att lägga resurser på en sak innebär det alltid att andra behov får stå tillbaka.
  Därför är det av rationella och av moraliska skäl bäst att lägga resurserna där de gör mest nytta.
  Katastrofhjälp både i form av hjälp på plats och genom att vi tar emot flyktingar är det nog inte många som motsätter sig. Det är en helt annan fråga.

  Lars, varför bemöter du inte min kritik ovan - du använder statistiken för att bevisa nåt annat än det statistiken visar, och du hoppas att folk ska vara för dumma för att fatta det.

  SvaraRadera
 45. Anna,
  Du gillar helt enkelt inte det jag skriver. Jag försöker inte övertyga dig.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 46. Lars, det där var ett riktigt bottennapp! Det handlar inte om att övertyga mig, utan om att föra en hederlig debatt, att inte använda statistik för att lägga dimridåer.

  Du vet att siffrorna om t.ex. inkomster i hushåll med personer invandrade i Sverige inte har någon relevans när det gäller problemen vi fått med vissa invandrargrupper.

  SvaraRadera
 47. Jag talar inte om vissa invandrargrupper. Jag talar om invandringen som helhet.

  Lars Persson

  SvaraRadera
 48. @ Anders Löwdin

  Anna ovan har redan förtjänstfullt avslöjat din genomskinliga, oseriösa halmgubberetorik där du tillskriver mig åsikter, som jag inte gett uttryck för, och argumenterar mot dessa när du inte klarar av att argumentera mot det jag faktiskt skriver. Jag skulle nog vara lite försiktig med att anklaga andra för att vara ”troll” och sakna fakta när du själv inte klarar av att föra en seriös diskussion, vem som ”svamlar” här är rätt uppenbart …

  Om du, till skillnad mot Anna, orkat läsa vad jag faktiskt skrev så handlade ju mitt inlägg om att man måste prioritera hur Sveriges begränsade resurser för humanitärt bistånd skall användas. Vad är det du egentligen hävdar? Att Sveriges resurser just för humanitärt bistånd inte är begränsade och därför är inga prioriteringar nödvändiga? Om så är fallet framstår du de facto en hycklare vare sig det rör dig i ryggen eller inte …

  Nu tror jag inte ens Lars Persson hävdar att just flyktingmottagande är något som är ekonomiskt lönsamt för Sverige, han får rätta mig om jag har fel. Om jag förstått det rätt så har han försökt ”bevisa” att nuvarande invandring totalt, där just flyktingar är en mindre del, är ekonomiskt lönsam. Iofs kan man även starkt ifrågasätta vetenskapligheten och sanningen i detta resultat där han har använt selektiv statistik och en minst sagt underlig, hemmasnickrad beräkningsmodell (syftet med dessa kreativa beräkningar verkar ju mer vara att få ett resultat som passar hans politiska agenda än någon förutsättningslöst sanningssökande enligt någon objektiv nationalekonomisk modell).

  SvaraRadera
 49. Lars !

  Lite intressanta "siffror" hittas på SkD från i lördags:
  http://www.skd.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090718/NYHETER/709239038/1162/*/hog-arbetsloshet-att-vanta

  Hänvisar särskilt till "Fakta" längst ner.
  Tycker mig märka att uppgifterna här avviker lite från dina ofta angivna ???

  Citat från 19 juli 13:10
  "Jag talar inte om vissa invandrargrupper. Jag talar om invandringen som helhet."

  Är det inte olyckligt att sålunda skönmåla t.ex. nyankomna somaliers situation genom att blanda dem med etablerade 70-tals-immigranter ?

  Anonyme Tjalle

  SvaraRadera
 50. Tjalle,
  Vi har noterat att dessa siffror skiljer sig mycket från SCB:s uppgifter. Vi har skickat en fråga till ansvariga på Arbetsförmedlingen om detta och hoppas på ett snart svar. Det tycks som att Arbetsförmedlingens siffror inte gäller medeltalet av alla invandrare utan bara en del. Det tycks man ha slarvat med att ange i bl.a. sammanfattningen, som ju är det enda som läses av journalister.

  SvaraRadera