torsdag 9 juli 2009

Ökad sysselsättning för invandrare i både Sverige och Danmark

Danmarks Industri har gett ut en rapport som visar att sysselsättningen bland invandrare i Danmark ökat med nära 10 procentenheter mellan 1996-2006. På ledarsidan i Svenska Dagbladet ställer man frågan om vi har något att lära av den danska regeringens integrationspolitik. Man skriver: ”Kan det vara så att debatten om vilka värden som kännetecknar det danska samhället, om sociala koder, traditioner och språkkunskaper har gjort att allt fler – både invandrare och danskar – insett vikten och fördelarna med integration?”

Det man inte talar om är att det har skett en liknande utveckling i Sverige. Enligt SCB:s publikation ”Integration – en beskrivning av läget i Sverige”, diagram 4.1 har sysselsättningen för utrikes födda kvinnor ökat från drygt 50% till ca 60% och för utrikes födda män från knappt 60% till 70% mellan 1996-2006 (20-64 år).

Rapporten från Dansk Industri skriver att invandringen är en vinst för dansk ekonomi. Utan invandring skulle arbetsstyrkan ha minskat i Danmark och varit 65 000 personer mindre.

Lars Persson

Läs även i Uppsala Nya Tidning: Skäl att hala dannebrogen, Lite siffror bakom "Skäl att hala dannebrogen"

4 kommentarer:

 1. Det är ingen som går på ditt jävla skitsnack om att invandringen är vinstgivande.Sveriges ekonomi ser sämre ut än någonsin och sämst går dom invandrartäta kommunerna.


  Södertälje kommun lanserar årets andra sparprogram efter budgetprognoser på minus 200 miljoner. Hälften kan sparas in. – Det påverkar kommunens långsiktiga ekonomi, säger Anders Lago.

  SvaraRadera
 2. Johan Bensow10 juli 2009 13:32

  Det finns all orsak att närmare förklara *vilken slags* invandring, eller vilka invandrare, detta gäller.

  Det är ju så att Sverige numera har ganska liberala villkor för arbetskraftsinvandring. Fattas bara annat att den invandring som tillhör nämnda kategori inte får sysselsättning! Det var ju redan ordnat innan ankomsten till landet.

  Återigen, statistik säger inte så mycket om den inte närmare förklaras och granskas. Att utlandsfödda har fått högre sysselsättning är givetvis positivt, men det måste också sättas i relation till en rad andra faktorer som rör invandringen som helhetlig sak.

  Hos vilka invandrare har alltså arbetslösheten minskat?

  SvaraRadera
 3. Vi har inga siffror på det men det är troligt att de som har lättast att få jobb är naturligtvis de som kommer som arbetskraftsinvandrare och också de som kommer som anhöriga till väletablerade invånare.
  För övrigt är tiden i Sverige en av de viktigaste faktorerna för att få jobb.

  SvaraRadera
 4. Kul kommentar av den anonyme: "det är ingen som går på ditt jävla skitsnack om att invandringen är vinstgivande. Sveriges ekonomi ser sämre ut än någonsin och sämst går dom invandrartäta kommunerna"... Vilken fantastisk presentation av fakta, väl underbyggd med data och statistik. Låter som vanligt rasist-skitsnack i mina öron.

  Enligt SCB har alltså invandrade kvinnor ökat sysselsättningen med 20% och män med 17% men detta nämns inte i högertidningen SvD. Den vanliga jante-lagen som gäller i rasisternas Sverige alltså. Aldrig är vi bra på något utan vi har bara en massa problem.

  SvaraRadera