tisdag 21 juli 2009

Nämndemän måste ha demokratiska värderingar

Idag tillsätts nämndemännen av de politiska partierna, skriver DN på sin ledarsida idag. Det DN drar fram som det främsta problemet är den skeva åldersfördelningen, med en stor andel pensionärer. Visst kan det vara ett problem, men ett ännu större problem är att personer som saknar grundläggande demokratiska värderingar kan bli inkvoterade som nämndemän på grund av sin politiska tillhörighet.

Något som borde diskvalificera en person från att bli nämndeman är att förorda kollektiv bestraffning. Att ingen ska straffas eller nekas rättigheter på grund av någon annans brott borde vara en självklarhet för alla i Sverige år 2009. Ändå hörs ofta krav på kollektiv bestraffning, inte minst i migrationsfrågor. Krav på att en överrepresentation i brottslighet hos en grupp ska påverka beslut om uppehållstillstånd för alla i gruppen är vanliga. Det finns de som anser att om en invandrare begår brott ska hela familjen utvisas. Om en invandrartjej misshandlas av sin bror för att hon har en svensk pojkvän ska hon alltså utvisas tillsammans med den som misshandlat henne. Det är heller inte ovanligt att man vill stoppa invandringen helt därför att någon anlagt en brand i Rosengård. En afghan som förföljs av talibaner ska alltså inte få uppehållstillstånd därför att en svensk tonåring med irakiska föräldrar anlagt en brand i ett soprum. En amerikan får inte leva med sin svenska fru i Sverige därför att en statslös rånat en butik i Sverige.

Inget parti har klart uttalat att man stöder en sådan rättsprincip, men uppfattningen är klart vanligare bland företrädare och sympatisörer från vissa partier än från andra. Ingen som vill tillämpa lagen på ett rättsvidrigt sätt ska få bli nämndeman. Därför måste inkvoteringen efter politisk tillhörighet ersättas med en bedömning av nämndemännens rättsuppfattning både innan de börjar sitt uppdrag och under uppdragets gång.

Lars Persson

Fler länkar: Newsmill

7 kommentarer:

 1. Så din åsikt är att vissa företrädare för V, S och MP inte skall kunna få bli nämndemän? Låter ju väldigt odemokratiskt i mina örgon.

  SvaraRadera
 2. Jimmy S. Windeskog,
  Jag föreslår att du anmäler dig till Svenska för invandrare. Trots namnet är kursen faktiskt inte bara för invandrare utan för alla vuxna i Sverige som inte behärskar svenska så bra. Dit hör uppenbarligen du eftersom du inte alls har förstått det jag skrev. Läs sista meningen några gånger och försök förstå.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Snarare du som behöver en lång och ingående kurs i vårt språk om du inte klarar av att läsa och förstå mitt korta inlägg...

  Fast jag är iofs inte alls förvånad av dina språkliga brister.

  SvaraRadera
 5. Johan Bensow23 juli 2009 10:44

  Man skulle främst kunna önska att svenska patrioter slapp betraktas som paria i det svenska samhället och ständigt jämställas med nazister eller kriminella.

  Den politiskt motiverade kollektiva bestraffning och diskriminering som omfattar svenska patrioter är det på tiden att det officiella Sverige gör upp med, avsäger sig och ber om ursäkt för.

  SvaraRadera
 6. Vanligen består en domstol av tre nämdemän och en domare, hur en ensam nämdeman skulle kunna "tillämpa lagen på ett rättsvidrigt sätt"? är något oklart,nämdemännen är amatörer, domaren står för kompetensen och åklagaren som utkräver straff och föreslår påföljd, systemet är inte perfekt, men mycket bättre än att någon Mullah Omar ensam skulle bestämma sraffet. Får även vi svenskar 15000 kr om vi klarar sfi? isf. var anmäler man sig?

  SvaraRadera
 7. Stefan A,
  Om du vill diskutera sfi så finns det inlägg som behandlar detta. Posta en kommentar där istället. Kommentarer ska handla om det som det ursprungliga ämnet behandlar.

  SvaraRadera